Подрязване на жасмин след цъфтежа и за оформяне на храст

Жасминът (имитиран портокал) е красиво растение с подчертан приятен аромат. Храстът е непретенциозен и може да се отглежда в закрити и градински условия. За да се запази декоративността, растението трябва да се гледа правилно. Подрязването на жасмин след цъфтежа е важна част от грижите му.

Може ли жасминът да се подрязва и защо?

Градинският жасмин е популярен сред градинарите. Характеризира се с привлекателен външен вид и ароматни пъпки. Мога ли да отрежа градински жасмин? Можете и трябва! Ако пренебрегнете подрязването на храста, той ще расте бързо и неравномерно. Без корекция короната ще стане асиметрична.

За да може фалшивият портокал да цъфти великолепно, той се отрязва навреме

Как да режем жасмин и кога? Подрязването се извършва за всички растения на възраст над 5 години. Санитарната резитба се извършва през пролетта. В същото време те се отърват от сухи, замръзнали и нежизнеспособни клони, които допринасят за развитието на гъбички и паразити.

Старите или силно повредени храсти изискват подмладяване. Това е радикална процедура, която активира развитието на младите клонове. Тя ви позволява да актуализирате стари храсти. В резултат на това те се развиват бързо и цъфтят великолепно.

Кога можете да изрежете макет-оранжево

Растението понася добре резитбата. Те се провеждат през целия сезон. Как и кога да режете жасмин? Има схема:

 • през пролетта - отстраняват се фрагменти, повредени от замръзване и счупени части;
 • след цъфтежа - те изключват счупени клони, увехнали цветя, изтъняват храстите;
 • през есента - те подготвят културата за зимата, като отрязват стари клони.

Важно е да знаете! Подрязването на храста през есента помага на растението да изразходва по-малко енергия за подхранване на ненужни корени, а също така увеличава устойчивостта си на студено време.

Цъфтящите храсти се разреждат ежегодно. Това се дължи на появата на голям брой клони и издънки. Листата и цветята стават малки. Кореновите клони се изрязват до самата основа.

Краят на зимата е идеалното време за подмладяване. Количеството листа върху храстите намалява. В същото време клоните изглеждат непривлекателни. Тези признаци показват стареенето на храста. Преди подуване на бъбреците, изпълнете:

 • подрязване на стари клони;
 • отстраняване на засегнатите издънки;
 • образуване на корона.

Жасминът има силни корени, които осигуряват храна за голям брой млади клони. Старата корона се отстранява, активирайки развитието на леторастите. След пролетна резитба храстите на жасмин се наторяват на интервали от 10 дни, като се добавят фосфорно-калиеви агенти. В същото време те се поливат обилно и се покриват с мулчиращ слой.

След резитбата храстът се полива редовно

Санитарна резитба на градински жасмин през пролетта

Всяка пролет реколтата се нуждае от санитарна резитба. Процедурата подобрява външния вид на храста. Премахнете издънките, замразени след зимата. Те се нарязват на жива дървесина. При силно удебеляване на храста клоните се отстраняват изцяло.

Пролетната резитба се препоръчва в средата на май - преди почивка на пъпките. Мъртвите клони могат да бъдат премахнати по-късно, най-важното е да имате време преди цъфтежа.

При пролетната резитба се определя формата на короната. Не трябва да е прекалено дебел - това предотвратява буйния цъфтеж.За да може жасминът да образува много пъпки, храстът трябва да бъде добре осветен и проветрив отвътре. При силно удебеляване на културата санитарната резитба се комбинира с формираща резитба.

Формираща резитба

Струва си да разберете как да оформите храст от жасмин. Това се прави през целия сезон. Показанията за оформяне на подстригване са:

 • прекомерна плътност на храста;
 • разтягане на културата във височина;
 • асиметрична корона.

Изброените фактори влияят отрицателно върху цъфтежа на културата и спират нейното развитие. Преди да започнете да формирате жасмин, трябва да се запознаете с характеристиките на процедурата.

Подрязването е насочено към формиране на короната

Как правилно да оформите храст от жасмин

За да направите това, изпълнете следните действия:

 1. Намалете броя на клоните наполовина. Това допринася за появата на странични процеси, върху които се образуват нови цветя.
 2. За да се намали плътността на храстите, напълно се отстраняват 4 стари клона, които са насочени към вътрешността на короната.
 3. За да се даде на растението красива форма, се подрязват големи и продълговати издънки.

Забележка! Ако растението се развива правилно и не загуби своите декоративни свойства, формиращата резитба се извършва на всеки 4 години.

Как да режем жасмин след цъфтежа

Жасминът цъфти до средата на лятото, след което цветята избледняват. В този случай храстът трябва да бъде подреден, защото изсъхналите пъпки изглеждат непривлекателни. Подрязването се извършва в средата или последния месец на лятото. Как да режем жасмин след цъфтежа?

При резитба през лятото всички изсъхнали и изсъхнали цветя се отстраняват с остра резачка или ножица. В този случай резените не се обработват с нищо. След отстраняване на съцветията храстът се изследва. Ако отделните издънки са силно разклонени и избиват от общата форма, те са леко отрязани. Това активира развитието на странични издънки от зрели клони. Впоследствие те дават пъпки.

Забележка! Трябва да се съкратят само най-дългите издънки. Това ще ви позволи да направите корекции на формата на храста.

По-задълбочена резитба се извършва през пролетта - по време на формирането на короната. Отървете се от сухи и счупени клони. Те са вредни за развитието на храста. Те се отстраняват през лятото, без да се чака пролетта.

Растението трябва да се подрязва след цъфтежа.

Есенна прическа за подготовка на храста за зимата

Преди да извършите есенната подстригване, подгответе всички необходими инструменти: ножовка, ножовка, резачка. Важно е инструментите да са остри. Тъпите адаптации увреждат младите издънки. Пресните разфасовки се третират с градински сортове. Това помага да се избегне измръзване и гъбична инфекция на увредената зона.

Как да отрежете жасмин? Процедурата се извършва, докато температурата падне под +10 ℃. При измръзване кората придобива крехка структура, която представлява заплаха за увреждане на здравите издънки. Процесът на подрязване е стъпка по стъпка:

 • изсечени стволове на възраст над 5 години;
 • изключете пациенти, които са насочени в короната или растат под грешния ъгъл на клона;
 • дайте на короната правилната форма.

Допълнителна информация! За да се постигне активното развитие на нови клонове, растението се храни и храни.

Есенната резитба придава на короната правилната форма

Как да подмладите стар храст от жасмин

Понякога трябва да подмладите жасмина, който расте в градината. Процедурата се извършва при наличие на голям брой голи и стари клони. Изглеждат грозни и не пъплят.

Радикалната резитба е приложима за храсти на възраст над 12 години. Прави се в началото на пролетта. Храстите се подмладяват чрез триене на стари клони на нивото на земята. Сухите и тънки издънки също се отстраняват.

Грижа за растенията след резитба

След цъфтежа и резитбата жасминът се нуждае от качествени грижи. Растението изисква редовно поливане и хранене. Важно е да се гарантира, че почвата около храста не изсъхва. Под всяко растение се изсипват 1-2 кофи вода. Навременното торене е от не малко значение. След резитбата се използват органични вещества.В допълнение към системното подхранване, през сезона отрязаният храст се подхранва с каша 2-3 пъти.

След резитбата културата трябва да се подхранва

Жасминът е красиво декоративно растение, което може да се отглежда у дома и в градината. За да се постигне добър растеж и развитие на цветята, резитбата на храста жасмин се извършва няколко пъти на сезон.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина