Pelargonium Angel - как да засаждате и да се грижите

Pelargonium Angel е красива декоративна култура, която има много добродетели. Това растение се характеризира с буен цъфтеж и непретенциозни грижи.

Pelargonium Angel - какво е това цвете

Родът Pelargonium принадлежи към семейство Гераниеви. Тази култура първоначално се е появила в тропическия и субтропичния климат на Африка.

В допълнение към здравецът на кралския ангел, това семейство включва и други популярни сортове - например Тип дует тип. Днес представителите на серията Pak са особено популярни. Те включват сортове биколор, виола.

Пеларгонията се характеризира с обилен и буен цъфтеж.

Кратко описание, история на произхода или селекцията

Ако Pelargonium Angels се отглежда от любител на цветя, сортовете могат да бъдат много различни. Всички те се появиха чрез комбиниране на кралския и къдравия тип. Това се случи в началото на 20 век. Културата дължи външния си вид на английския селекционер Артър Лангли-Смит.

Ангелската култура е растение с височина 30-60 см. Бушът се характеризира с дървесни, не много широки стъбла с голям брой листа. Някои видове са покрити с малки косми със свеж аромат.

Важно! Пъпките имат удължена форма с остри краища. Те приличат на теменужки или теменужки.

Отличителна черта на културата е разликата между цвета на горните и долните венчелистчета. Има различни цветови комбинации - с розово, алено, бордо. Възможни са и бели, люлякови, лилави тонове. Често са боядисани в 2 цвята.

Сортове стайни растения с имена, как изглеждат

Днес има много разновидности на тази пеларгония. Всеки от тях има отличителни черти.

Днес са известни много цветови вариации на пеларгония.

Ангел Виола

Тази култура е компактно растение, което се характеризира с дълъг и буен цъфтеж. Цяло лято храстите могат да бъдат украсени с розови цветя. Характерна особеност е контрастно пурпурно петно ​​върху венчелистчетата.

Angel Angel

Това растение има богати оранжеви листенца. Външният вид на храста се подобрява и от малки листа, които имат ажурна структура.

За справка! Pelargonium Orange е идеален за окачени конструкции.

Майкъл

Този сорт се характеризира с малки храсти и цветя с много венчелистчета. Те имат черешов център и бяла граница.

Грижа за Pelargonium Angel у дома

Сортът се счита за много непретенциозен. В същото време трябва да се грижите за нея при спазване на определени правила.

Осветеност и температурни условия

Културата се нуждае от добро осветление. Във всеки случай температурата в къщата не трябва да пада под +8 градуса. През пролетта и лятото цветето може да бъде изнесено навън през деня. Температурата е от особено значение по време на пиковия период на цъфтеж.

Важно! За зимата саксията с цветята трябва да се изнесе в хладно помещение. Това ще подобри образуването на пъпки през следващия сезон.

Правила за поливане и влажност

Домашните грижи за Angel Pelargonium включват навременно овлажняване на почвата.

За напояване се препоръчва използването на изключително топла и мека вода. В този случай земята не трябва да е постоянно мокра. През лятото храстите трябва да се поливат по-обилно, докато през зимата поливането може да бъде намалено.

Подхранване и качество на почвата

Културата изисква специална почва. Ако е необходимо, можете да направите сместа сами. За целта смесете трева, торф и малко пясък.

Торовете трябва да се прилагат на интервали от 2 седмици. Това се прави от пролетта до късна есен. В този случай е необходимо да се използват комбинирани състави без излишно съдържание на азот.

Цветето трябва да се храни навреме със специални формулировки.

Размер на контейнера за цветя

За растение е подходящ среден капацитет. Културата бързо се разраства. Но ако го засадите в голяма саксия, съществува риск от бързо развитие на клони и листа. В този случай храстът няма да може да цъфти напълно.

Подрязване и презасаждане

Изрязването на реколтата трябва да се извършва 2 пъти годишно. Това се прави през пролетта и есента. Благодарение на тази процедура ще бъде възможно да се получи красиво цвете. Премахването на излишните и сухи издънки също е важно.

Важно! Културата трябва да се трансплантира доста рядко. Размерът на саксията трябва да бъде избран, като се вземе предвид кореновата система.

Особености на цъфтящите растения

Културата се характеризира с буен и обилен цъфтеж. Ето защо е толкова популярен сред производителите на цветя.

  • Период на активност и почивка

Цъфтежът започва през лятото и продължава до есента. През зимата цветето има период на покой. През пролетта храстът образува нови листа.

По време на покой не хранете цветето, поливайте го излишно.

  • Видове и форма на цветя

Културата се характеризира с малки цветя. По форма те приличат на виола. Съцветията могат да имат различни нюанси. Има и многоцветни опции.

Методи за размножаване на цветя, когато е по-добре да го направите

Растението може да се отглежда по много различни начини. Най-често възпроизвеждането се извършва чрез резници или семена. Цветарят решава кой метод да избере.

Размножаване чрез резници

За присаждане трябва да отрежете издънки с размер 10 см. Те трябва да имат 1-2 листа. Клоните трябва да бъдат маркирани във влажна почва. Тя трябва да се състои от пясък и торф.

След 2-4 седмици разсадът образува корени. Те трябва да се поливат, докато почвата изсъхне.

Растението може да се размножава чрез резници

Внимание! Растенията не се препоръчва да се поставят във вода. Този метод на вкореняване ще доведе до загниване на кореновата система.

Размножаване със семена

Семената се препоръчват да се засаждат от декември до април. За това се използва състав на основата на пясък и торф. Посадъчният материал трябва да се задълбочи с 5 см. Горната част на контейнера трябва да бъде покрита със стъкло или филм.

Температурният режим трябва да бъде +22 .. + 24 градуса. След появата на 4 листа, храстите могат да бъдат трансплантирани.

Нарастващи проблеми, болести и вредители

Културата се счита за много непретенциозна. Но понякога тя страда от болести и вредители. Излишната влага води до развитие на сиво гниене. Пеларгонията също може да бъде засегната от белокрилката.

Как да се справим с тях

За справяне с болестите се използват фунгициди. За предотвратяване на нападения от насекоми се използват инсектицидни препарати. Спазването на правилата за грижа за растенията също е важно.

Pelargonium (Geranium) Angel е популярна култура, използвана за декориране на стаи. За да може растението да се развива добре, то се нуждае от пълноценна и качествена грижа. Тя трябва да включва своевременно поливане, торене, подрязване. Ако се направи правилно, ангелските цветя ще ви зарадват с пъстър цъфтеж.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина