Pelargonium Anita (Anita) - характеристики на грижите

Pelargonium Anita е една от най-красивите разновидности на културата. Има отлични декоративни свойства. В същото време културата е абсолютно непретенциозна в грижите. Растението набира все по-голяма популярност.

Пеларгониум Анита (Anita) - какъв вид сорт розови пъпки изглежда

Pelargonium Anita е култура от семейство Гераниеви. Anita pelargonium, съгласно описанието, принадлежи към розовидните видове.

Кратко описание, история на произхода или селекцията

Растението е хибриден сорт. Създаден е на основата на розови и здравни култури. Цветето се характеризира с красиви малки пъпки, които наподобяват рози. Листата са същите като тези на здравец.

Растението има красиви розови пъпки

Пеларгонията расте до 50 см. Характеризира се с буен храст, който включва много съцветия. На външен вид те приличат на рози с правилна заоблена форма.

Пъпките са розови на цвят и имат затворен център. Декоративните свойства на културата са свързани с листата. Има естествен блясък и сочен зелен цвят.

Важно! Цветето има много полезни свойства. Помага за справяне с патогенни бактерии и снабдява въздуха с фитонциди.

Отглеждане на пеларгония Anita, характеристики на отглеждане в домашни условия

За да бъде отглеждането на култура у дома успешно, те осигуряват подходящи грижи.

Осветеност и температурни условия

Растението се нуждае от достатъчно светлина. Когато се отглежда на сянка, храстът ще се развие, но няма да цъфти. За постигане на обилен цъфтеж е необходимо подходящо осветление. В същото време растението не трябва да се излага на пряка слънчева светлина, която оставя изгаряния по венчелистчетата и листата.

Пеларгонията се развива добре при умерени температури. В същото време температура под +10 ℃ е противопоказана за цвете. Това ще доведе до смъртта на цветето, което ще спре да цъфти, ще загуби своите декоративни свойства и дори може да се зарази с черен крак. През лятото на пеларгония е полезен чистият въздух. С намаляване на температурните показатели, саксията трябва да бъде преместена в къщата.

Правила за поливане и влажност

Растението се нуждае от умерено поливане. Извършва се при необходимост. Преди да овлажните почвата, проверете я с пръст. Когато се появи суха кора, храстът се напоява в самия корен. Водата трябва да е със стайна температура. В същото време не се препоръчва да се мокри зеленината.

Важно! В жегата те овлажняват пеларгония два пъти на ден - сутрин и вечер. През зимата тази процедура се извършва веднъж на 1-2 седмици.

Важно е да се поддържа правилен режим на поливане. При сухо време има риск от увяхване на листата. Когато храстите са подгизнали, има опасност от гниене на кореновата система.

Растението се нуждае от навременно и качествено поливане

Подхранване и качество на почвата

Препоръчително е да оплождате растението постоянно. Единственото изключение е зимният период, когато реколтата не е оплодена. През този период тя набира сила преди началото на вегетационния период. През останалото време храстите се хранят два пъти месечно.

Гераниум Анита може да се оплоди с готови съединения. Допустимо е да направите подхранване със собствените си ръце.Във всеки случай съставът трябва да съдържа калий, фосфор, магнезий, азот.

Когато използвате торове, инструкциите се спазват стриктно. Причината за пожълтяването на листата е нарушение на дозировката на продукта.

Размер на контейнера за цветя

Размерът на саксията пряко влияе върху цъфтежа на реколтата. За пеларгония е нежелателно да се използва твърде голям контейнер. В противен случай всички сили на културата ще бъдат насочени към формирането на корени. Докато те не запълнят напълно саксията, земната част няма да расте. В такава ситуация цъфтежът може да бъде лош.

Само най-малките контейнери са подходящи за млади растения. Впоследствие трябва да се използва саксия с диаметър 14 см и височина 15 см. Ако искате да използвате голям контейнер, струва си да засадите няколко резници от културата в него едновременно. Когато правите това, спазвайте интервал от 5 cm.

Подрязване и презасаждане

За да може растението да има привлекателна декоративна форма, понякога трябва да се реже. Не се препоръчва тази манипулация да се извършва през пролетта, тъй като съществува риск от увреждане на пъпките, които тепърва започват да се формират.

Отрежете храстите след завършване на цъфтежа. За да се активира образуването на странични клони, се извършва прищипване на пресни. Това се прави, когато върху тях се образуват 3-4 листа.

Допълнителна информация! Пресаждането на култура по време на цъфтеж или покой е забранено. Не трябва да премествате растението на ново място, освен ако не е спешно необходимо. Гераниум Анита реагира много болезнено на тази процедура.

Растението периодично се подрязва

Особености на цъфтящите растения

Този сорт пеларгония се характеризира с обилен цъфтеж. Ако се грижи правилно, реколтата може да цъфти дълго време. През 1 сезон на 1 храст се образуват няколко съцветия. Те се заменят един друг или се разтварят едновременно.

Период на активност и почивка

Периодът на активност започва през пролетта - на етапа на образуване на пъпки. Растението има дълъг период на цъфтеж. Продължава няколко месеца. Най-често цъфтежът на пеларгония продължава до средата на есента, когато температурата спада и дневните часове значително намаляват.

През периода на покой броят на поливките се намалява и торенето се изоставя. Благодарение на това пеларгонията натрупва сили за новия сезон.

Видове и форма на цветя

Цветята имат заоблена форма и плътни вътрешни венчелистчета. Следователно средата винаги остава затворена. Пъпките имат нежен розов цвят. На външен вид съцветията наподобяват рози.

Размножаване на здравец чрез резници, когато е по-добре да го направите

При стриктно спазване на правилата за размножаване ще бъде възможно да се получи силно и здраво растение. Процедурата се извършва чрез резници. Методът със семена не запазва сортовите характеристики на културата.

Допустимо е да се извършват резници през цялата година. Експертите обаче препоръчват провеждането на процедурата от март до юли. Pelargonium Anita се размножава съгласно описанието:

  1. Апикалната дръжка с дължина 5-7 см е отделена от майчината култура. Препоръчително е да се даде предимство на полу-лигнифициран клон. Меките резници няма да могат да се адаптират към новите условия. Отрязването на дръжката се препоръчва с остър нож. Острието му се дезинфекцира.
  2. За засаждане се използва готова почва. Самоизработеният субстрат се нуждае от внимателна дезинфекция.
  3. Изрезките се изсушават и се поставят в пластмасова чаша с пръст. В контейнера се правят предварително отвори, които осигуряват висококачествен дренаж. Преди засаждането всички листа се отрязват от дъното на резника. Ако това не бъде направено, съществува риск от гниене.
  4. Корените ще се появят след няколко седмици. След засаждането храстът трябва да се полива внимателно. Важно е да се избягва екстремна сухота или преовлажняване на почвата. Поливайте растението строго в корена или излейте вода по ръба на чашата. Течността трябва да се използва пестеливо, за да се избегне развитието на процеси на гниене.
  5. За да може растението да се вкорени нормално, то е снабдено с висококачествено осветление. При размножаване на пеларгония по време на кратък светъл ден си струва да се осигури допълнително осветление.

Важно! В процеса на възпроизводство на цветя не се препоръчва дръжката да се покрива с буркан или бутилка. Това може да причини гниене.

Растението се размножава чрез резници

Нарастващи проблеми, болести и вредители

Когато отглеждате култура, можете да се сблъскате с развитието на различни патологии. Пеларгонията може да страда от развитие на кореново гниене. Болестта се причинява от задържането на цветето в твърде студено помещение. Излишното поливане също води до развитие на патология. От вредителите растението най-често страда от белокрилки и паякови акари.

Как да се справим с тях

За да се справят с развитието на болести, се използват химически агенти - например Fitolavin или Biporam. Правилното изпълнение на агротехническите мерки е от не малко значение. Когато отглеждате растение, е важно да балансирате състава на почвата и да коригирате поливането.

Важно! За справяне с насекомите се използват инсектицидни препарати. Редовната проверка на храстите за наличие на ларви на паразити е от не малко значение.

Цветето често страда от нападения от вредители

Пеларгониумът от този сорт има отлични декоративни свойства. Смята се за непретенциозен в грижите и е много популярен сред производителите на цветя. В същото време спазването на прости препоръки ще ви помогне да постигнете буен цъфтеж. Те включват навременно поливане, резитба и торене.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина