Пеларгония април Снег - растящи здравец

Pelargonium April Snow е много популярен сред производителите на цветя. Името на културата се превежда като „априлски сняг“. Характеризира се с декоративни буйни съцветия. За да може културата да расте и да се развива нормално, трябва да се гледа правилно.

Пеларгония априлски сняг - какво е това цвете

Културата принадлежи към род Pelargonium от семейство Гераниеви. Този род включва голям брой различни растения, които са израснали в естествени условия или са отгледани от животновъди. Някои любители на цветята несъзнателно го наричат ​​априлски снежен здравец, той принадлежи към зоналния тип.

Културата се характеризира с буйни съцветия с нежен нюанс

Този сорт здравец е получен от шведския разсадник Sutarve. Растението принадлежи към розовидните видове. Расте бързо, но в същото време запазва компактна структура.

Цветът на венчелистчетата на реколтата зависи от условията на отглеждане. При ограничена осветеност листенцата стават бели. Ако цветето е на слънчево място, то става бледорозово с червена граница. Центърът на всяка пъпка е тъмна салата. Наоколо има нежни венчелистчета.

Интересно е! Руските любители на стайни цветя имат различни имена за растението - в Интернет има такива имена: априлски снежен здравец, април на мечтите пеларгония или априлски шев. Понякога могат да се видят хора, които пишат арктически сняг за пеларгония и търсят описание на това цвете.

Според описанието, априлската снежна пеларгония се характеризира със следните характеристики:

 • гъсти и буйни съцветия, които включват голям брой пъпки;
 • различни нюанси на венчелистчета - бяло, светло зелено, розово;
 • буйни и ниски храсти;
 • трицветни пъпки;
 • леки изумрудени листа с големи размери.

Важно!Храстите на растението са с компактни размери и растат в ширина. Саксията може лесно да се постави на тесен перваз на прозореца.

Втулките са с компактни размери

Особености на отглеждането на този сорт

Пеларгоний априлски сняг трябва да бъде прищипан. В противен случай стъблото на културата ще започне да се простира нагоре. При правилно формиране храстът ще стане буен и спретнат.

Препоръчително е да се използва специална почва за засаждане. Може да бъде закупен в магазин за цветя. Преди извършване на работа по засаждане се препоръчва да се дезинфекцира земята - да се изпече във фурната или да се излее със слаб разтвор на калиев перманганат.

Как да се грижим за априлския сняг у дома

За да може априлската снежна пеларгония да се развива нормално и да цъфти великолепно, трябва да се гледа правилно.

Осветеност и температурни условия

Културата се нуждае от ярко и разсеяно осветление. През зимата може да има нужда от допълнително осветление.

Почти всички сортове пеларгония изискват високи температури. В същото време + 17-18 градуса са достатъчни за априлската снежна култура. През зимата параметрите изобщо трябва да са + 12-15 градуса.

Правила за поливане и влажност

Растението се нуждае от систематично овлажняване на почвата. Освен това трябва да е умерено. Културата има деликатни корени. При излишък на влага съществува риск от процеси на гниене.

Важно!През лятото поливането трябва да е в изобилие, особено по време на суша. През зимата количеството вода трябва да бъде значително намалено.

Необходимостта от поливане намалява в такива ситуации:

 • отглеждане в пластмасов контейнер;
 • състояние на зимен покой;
 • първата седмица след трансплантацията;
 • намаляване на температурните параметри, зимен период от време;
 • висока влажност, липса на достатъчно осветление;
 • недостатъчна вентилация в стаята.

Във всеки случай храстът трябва да се полива в корена. За по-добро овлажняване на почвата се препоръчва да се налива вода в тигана. Забранено е да се допуска излишната влага. Това трябва да се контролира от състоянието на почвата. Ако е сухо на дълбочина 1 см, почвата трябва да се полива.

Подхранване и качество на почвата

За торене на пеларгония се препоръчва използването на комбинирани формулировки. Те се продават във всички цветарски магазини. Трябва да правите подхранване само през лятото. Това не трябва да се прави през зимата.

Размер на контейнера за цветя

Културата не изисква голям капацитет. Колкото по-бързо се развива растението, толкова повече пространство изисква. Следователно трансплантацията се извършва в по-свободна саксия.

Подрязване и презасаждане

Препоръчва се храстът да се формира систематично. В този случай трябва да изрежете и прищипите издънките. Растението трябва да се подрязва в края на февруари или началото на март. С развитието си, обраслите издънки трябва да се съкратят.

Растението трябва да бъде правилно подрязано, като се вземат предвид основните правила на процедурата.

Преди разсаждането почвата трябва да се дезинфекцира. Това може да се направи по различни начини:

 • калцин във фурната или в тиган;
 • да замръзне;
 • поливайте земята с разтвор на калиев перманганат;
 • изсипете фунгициди върху почвата.

За да трансплантирате реколта, тя трябва да се извади от старата саксия, да се отърси от почвата и да се премести в по-голям контейнер.

Важно! По време на дезинфекцията съществува риск от смърт не само на вредни, но и на полезни бактерии. Ето защо е толкова важно да се контролира състоянието на културата и периодично да се храни.

Особености на цъфтящите растения

Pelargonium April Snow се отличава с буйния си цъфтеж, поради което е спечелил голяма популярност по целия свят.

 • Период на активност и почивка

Пеларгониумът от този сорт е способен да цъфти почти през цялата година. Ето защо е популярен сред много производители на цветя.

 • Видове и форма на цветя

В една пъпка се появяват 3 цветя, наподобяващи рози. На 1 храст могат да присъстват до 20 пъпки.

Внимание! Колкото по-ярко е осветлението в стаята, толкова по-наситен ще бъде сянката на венчелистчетата.

Пеларгонията има буен цъфтеж и висока декоративност.

Методи за възпроизвеждане на цветя

Априлският сняг е пеларгония, която се размножава добре чрез резници. Можете също да използвате метода на семената. Процедурата се извършва през пролетта. Това трябва да стане с пристигането на топлина. Ще отнеме известно време, докато културата пусне корени.

Размножаване със семена

Първо трябва да подготвите и дезинфекцирате почвата. Трябва да има разхлабена консистенция. Семената на растението трябва да се втрият в дланите и да се накиснат два пъти. Първо, те трябва да бъдат потопени в разтвор на калиев перманганат за 1 час. След това запазете същия период от време в стимулатора на растежа.

След това трябва да направите малки вдлъбнатини в земята. Размерът им трябва да бъде 0,3 мм. Между дупките трябва да се спазва разстояние от 5-6 см. Поставете семена в получените дупки и обилно напойте почвата. След това покрийте контейнера със стъкло или фолио. Трябва да се проветрява ежедневно.

Важно!Когато на кълновете се появят 2-3 малки листа, те могат да бъдат преместени в саксията. Този метод може да бъде реализиран само от опитни цветари.

Мушкатото може да се размножава чрез семена

Размножаване чрез резници

По-прост и по-достъпен начин за отглеждане на пеларгония се счита за резници. Преди да извършите работа по засаждане, почвата със сигурност трябва да бъде дезинфекцирана.

Издънките с размери 7-8 см трябва да бъдат отрязани от издънките на здрави храсти. Препоръчително е да ги почистите от всички листа и да ги изсушите на въздуха за няколко часа.След това поставете растението във влажна почва.

Почти всички сортове пеларгония се държат във вода преди вкореняване. При размножаването на сорта Априлски сняг обаче това е строго забранено. Водата ще причини гниене и смърт на резниците. Следователно, веднага трябва да се вкорени в земята.

Нарастващи проблеми, болести и вредители

Пеларгонията почти не понася излишната влага. Ето защо, когато поливате, трябва да контролирате обема на водата. Излишната течност провокира развитието на гъбични инфекции. Освен това културата може да бъде засегната от вируси. Сухите и жълти листа се считат за ключов симптом на подобни патологии.

С развитието на болестите листата се оцветяват и пожълтяват.

С развитието на гъбична инфекция се препоръчва да се премахне листата и да се обработи културата с фунгициди. След това трябва да се храни и трансплантира в нова почва. При силно поражение на културата няма да е възможно да се коригира ситуацията. Можете да опитате да отрежете здрави клони, да ги лекувате с противогъбично лекарство и да отглеждате нов храст.

Внимание! Забранено е размножаването на пеларгония, засегната от вирусна инфекция. Всички листа и цветя трябва да бъдат отрязани от засегнатата реколта.

Вредителите на практика не заразяват тази култура. Има интензивен аромат, който отблъсква паразитите.

Пеларгониевият априлски сняг е популярен сред много производители на цветя. Тази култура може да се съхранява в най-различни условия. За да избегнете проблеми при отглеждането на растение, трябва да установите режим на напояване и да наторите своевременно. Лечението на храстите от болести е не малко важно.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина