Пеларгония австралийски розов пъп

Австралийският розов пъп Pelargonium е грациозен цъфтеж в големи съцветия с големи листа. Появи се в Австралия и прилича на храстова роза. Непретенциозен в грижите и цъфти почти през цялото лято. Растението се страхува от замръзване и трябва да бъде изкопано за зимата.

Кратко описание, история на произхода

Този вид цветя е популярен сред производителите на цветя поради шикозния си външен вид и минималното време, отделено за грижи и отглеждане. Pelargonium australien розово розово пъпче може да се отглежда без особени трудности у дома или в градината. В Европа цветето се появява през седемнадесети век. Той е пренесен в Руската федерация от Австралия, а нов вид е отгледан през 1827 г. в резултат на мутация при кръстосване на брилянтен здравец и пеларгония, което е предшествано от дълги опити за създаване. Цветята имат много хавлиени листенца, обединени в венци, които на външен вид приличат на рози. Те са напълно без мирис.

Грациозно цвете

Важно! Развъждането на нов вид се извършваше, докато беше възможно да се получи наистина грациозно и красиво цвете. Важната му характеристика е способността да филтрира и пречиства въздуха от бактерии.

Как да се грижим за австралийския розов пъп в домашни условия

За австралийския розов пъп Pelargonium температурата на въздуха не е по-ниска от десет градуса по Целзий. През лятото саксия с цветя може да се държи навън, но когато стане по-студено, внесете я в къщата или я изровете.

Забележка! Той не харесва цветето и пряката слънчева светлина, така че е по-добре да не го поставяте на перваза на прозореца на открито.

Цъфти при благоприятни условия

Трябва да се има предвид, че растението обича светлината, но не обича твърде интензивното осветление, така че разсеяното осветление е оптимално. Осветлението на перваза на прозореца е идеално, когато интензивна слънчева светлина удря няколко часа на ден.

Правила за поливане и влажност

Този тип пеларгония не харесва, когато почвата се напоява твърде много. Сухият микроклимат също е неприемлив. Препоръчително е да поливате растението далеч от стъблото, след като първо проверите състоянието на земята. Ако почвата е влажна, няма нужда да я поливате. Растението ще понася по-лесно липсата на поливане, отколкото преовлажняването. Средно растението се полива няколко пъти седмично с вода със стайна температура. След разсаждането се полива внимателно и не се овлажнява.

Допълнителна информация! Водата за напояване трябва да е топла, а обемът на водата е умерен. Ако почвата не се контролира, това може да доведе до гниене на корените и развитие на гъбични заболявания.

Подхранване и качество на почвата

Pelargonium swanland pink обича хранителна среда и рохкава почва с неутрална киселинност. Препоръчително е да се използва калцинирана почва преди засаждане, така че да няма паразити. Тор започва да се прилага през пролетта. За да се ускори растежът, към техния състав може да се добави азот, който ще допринесе за активното развитие на листата. От момента, в който пъпките се появят, почвата се захранва с фосфор и калий. Растението може да не цъфти при недостатъчно хранене.

Важно! Растението се захранва най-активно през пролетта и се тори два пъти месечно. Минералните субстрати поддържат цъфтежа през топлия сезон.Ако говорим за стайно растение, то то се трансплантира на открито за лятото, а през есента се тори с азотни вещества в саксия.

Пеларгония в открито поле

Размер на контейнера за цветя

По-добре е да използвате малка саксия, но с всяка трансплантация обемът й трябва да се увеличава. Това ще стимулира цъфтежа на растението, а не растежа му. Размерът на саксията оказва значително влияние върху по-нататъшното развитие Ако е с по-малък размер от кореновата система, може да се появи гниене и инхибиране на растежа. Прекалено голямата саксия ще стимулира растежа на цветята, а не цъфтежа.

Подрязване и презасаждане

Цветето расте бързо и трябва да се пресажда често. Преди засаждането саксията се третира с дезинфектанти. За да се образува храст с красива и правилна форма, издънките се изрязват отстрани, така че да започват да се появяват нови пъпки.

Забележка! Цветът се пресажда през пролетта. Това се дължи на факта, че по това време растението е в латентно състояние. След пресаждането растението не се опложда около два месеца.

Пеларгонията от розов розов пъп се подрязва, за да се получи хармонична корона. Повечето клонове се формират през февруари, а през останалото време - при необходимост.

Особености на цъфтящите растения

Растението цъфти през цялото лято. Съцветията имат многоцветен цвят и степента на цъфтеж зависи от условията, в които се държи цветето. Средно на един храст на сезон могат да се появят около 20 или повече цветя с диаметър на съцветието от 3 до 4 cm.

Период на активност и почивка

Периодът на активност за цвете се наблюдава от последните месеци на пролетта до октомври, а латентността от началото на октомври до пролетта. През зимата цветето се поставя на затъмнено място и количеството поливане се намалява.

Допълнителна информация! Периодът на дълбока почивка продължава от ноември до февруари. След период на покой растението започва да се оттегля и се появяват издънки.

Видове и форма на цветя

Цветя астралия розова пеларгония розова гофрирана форма. Венчелистчетата са по-светли отвътре и оцветени в бяло, а отвън са розови или червени. Цветята се събират на топка. Пъпките приличат на рози, поради което се появи и името розов пъп. Листата на растението са големи, тъмнозелени.

Размножаване на цветя чрез резници, когато е по-добре да го направите

Гераниум лебед розово размножава чрез резници. Тази процедура се извършва през пролетта, тъй като лятото е оптималният период за вкореняване. Процедурата за присаждане се състои от следните стъпки:

  • трябва да отрежете стъблото с дължина от 5 до 10 см;
  • премахнете всички пъпки и листа от стъблото;
  • направете разрез над и под бъбрека;
  • поставете дръжката в затъмнен съд;
  • поставете съдовете на перваза на прозореца и корените трябва да се появят след две седмици.

Резниците могат да се поставят директно в земята, за това се обработва предварително с дезинфектант. Растението покълва при температура от +20 ℃.

Нарастващи проблеми, болести и вредители

Австралийската пеларгония има специфични заболявания. Може да бъде унищожен и от вредители и паразити. Листата на австралийския розов пъп на пеларгония пожълтяват поради липса на светлина или прекалено сух въздух в стаята. За да премахнете тези симптоми, трябва често да пръскате цветята и да премествате саксията на място с добро осветление. Мудните и нездравословни цветя могат да се дължат на преливане и застой на вода в кореновата система. За да се елиминират симптомите, Pelargonium swanland pink не се полива известно време.

Пеларгоний австралийски розов сорт

Бързото увяхване на цветята може да се появи поради наличието на гъбички, които унищожават цветето. Лекува се с фитоспорин. Кафявите петна показват бактериално увреждане. Растението трябва да бъде трансплантирано в друга земя и обработено с фунгициди. Инсектицидите могат да помогнат за борба с листните въшки.

Допълнителна информация! За да сте сигурни, че има опасност за цветето под формата на паразити или гъбички, трябва да анализирате състоянието на листата и цветята. В здраво цвете листата не трябва да са летаргични и тъпи с нездравословни петна.

Често срещаните заболявания включват гъбата Botrytis, която започва да се развива поради прекомерно поливане. Тя се проявява под формата на петна и сиво оръдие върху листата и поради това те бързо падат. За да спасите растението, трябва да отрежете всички повредени клони и листа, да напръскате растението с препарати за гъбичките.

Как да се лекува

При наличие на бактерии стъблото потъмнява. За да се елиминира това заболяване, земята трябва да се плеви и растението да се напръска със специални антибактериални разтвори. Наличието на кърлежи се обозначава с жълти петна по растението. Те се появяват поради сух въздух. За коригиране на ситуацията ще помогне сапунът, използван за лечение на растението, както и препаратът "Светкавица"

Важно! За борба с гниенето, което се проявява на стъблото от корена до върха и се характеризира с кафяви или черни петна, заменете почвата с друга по-рехава почва.

Листните въшки се проявяват с факта, че листата са навити. За да се премахне инфекцията, болните листа се отрязват, а останалите се третират със сапунена вода.

Забележка! За да се справи с трипса, който се появява под формата на израстъци по листата и ги деформира, растението се третира с препаратите "Aktara" и "Biotlik".

Австралийската розова пеларгония има грациозен външен вид, непретенциозна грижа, лесна за разплод и без мирис. Отглежда се от производители на цветя дори без особен опит в отглеждането на цветя. В същото време тя радва с буйния си цъфтеж и красивия си външен вид.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина