Pelargonium Dovepoint - описание, засаждане и грижи

Pelargonium цвете гълъб (здравец) принадлежи към популярните, непретенциозни растения в грижи. Културата се отглежда само у дома. Пеларгонията изглежда добре на первази, балкони, цветни лехи, тревни площи, паркове и площади.

Описание на сорта Dovepoint Pelargonium и неговите характеристики

Пеларгонията принадлежи към семейство Гераневи, което има повече от 400 вида цветя. Този сорт има доста плътни съцветия. Буйните двойни цветя изглеждат великолепно, променяйки цвета си от бял до бледо розов. В описанието на храстите Dolarpoint pelargonium се отбелязва тяхната компактност. Цветето се характеризира с обилен и дълъг цъфтеж.

Пеларгония в саксия

История на произхода

Името на растението идва от външната прилика на плодовете с клюна на кран. Индия и Южна Африка се считат за родно място на пеларгония. Именно от тези страни първите сортове дойдоха в европейските държави. В Русия растението стана широко разпространено през 19 век. Цветя са отглеждани за украса на паркове и дворцови площади.

Вътрешната Dove Point Pelargonium се отнася до зонални растения. Сортът е популярен сред производителите на цветя, отличава се с красив цъфтеж и непретенциозност по отношение на условията за отглеждане.

Характеристики на сорта (как изглежда, цъфти и т.н.)

Храстите на растението са много компактни, цветята са буйни. Няколко малки цветя от бяло до розово се събират в едно обемно махрово съцветие. Нежните цветя оформят зелени листа с правилна заоблена форма.

Цъфтяща пеларгония

Оптималното време за цъфтеж е пролетта и лятото. При внимателни грижи пеларгонията може да цъфти до шест месеца. Ако изкуственото осветление се добави към растението през студения есенно-зимен период, цъфтежът ще продължи.

Важно! Ако дръжките не се появяват дълго време и клоните се простират нагоре, причината е липса на осветление.

Саксията с растенията трябва да е на добре осветено място. Ако е необходимо, можете да свържете специална лампа.

Зимоустойчивост

Стайните растения понасят добре зимата. По това време е необходимо да се сведе до минимум броят на поливанията и честотата на подхранване.

Засаждане и по-нататъшни грижи

Растенията се засаждат предимно с резници или семена. Пълното развитие на храста и прекрасният цъфтеж зависят от избора на оптималното място за засаждане, както и от спазването на правилата за земеделско отглеждане.

Избор и подготовка на обекта

Пеларгонията принадлежи към растения, които обичат слънчевата светлина. Липсата на светлина може да навреди на растежа и цъфтежа. Ако Pelargonium Dove Point се отглежда на мястото, за него се избира открита, слънчева зона. Почвата за засаждане трябва да бъде оплодена.

Засаждане на пеларгония

Как се засажда

Семената могат да бъдат събрани сами или закупени от магазина. Черупката им е доста плътна, затова се препоръчва първо да ги разтриете с шкурка. За бързо кълване на кълнове семената трябва да се накиснат между навлажнени слоеве марля или кърпа.

Засаждането чрез резници се извършва веднага след резитбата. Изрязаните клони трябва да се почистят от листата и да се поставят във вода. След поникването на корените, резниците се засаждат на мястото или в саксия. Много производители предпочитат да не чакат появата на корените, но засаждат резниците веднага в почвата на дълбочина 2-3 cm.След това поливането трябва да се извършва в продължение на няколко седмици.

Поливане и подхранване

Необходимо е да се поливат храстите редовно и дозирано. Липсата на влага провокира увяхване на растението, пожълтяване и падане на листата. Излишната вода може да доведе до гниене на кореновата система. През лятото процедурата за поливане трябва да се извършва поне веднъж седмично, през зимата - веднъж на две седмици.

Необходимо е да се хранят храсти от здравец през пролетта и лятото. С настъпването на студеното време активността на цветето приключва и идва времето за почивка.

Забележка! Нежелателно е да се пръска растението. Цъфтящата пеларгония Dovepoint не се нуждае от допълнителна влага. Водата, която попада върху листата, оставя грозни петна.

Подрязване

За формирането на красива и буйна корона е важно да се подрязва своевременно. Изсушените дръжки трябва да бъдат отстранени незабавно. Процедурата се извършва след периода на цъфтеж със специален градински инструмент. Всички издънки се съкращават с около една трета от дължината си. Това помага на страничните издънки да растат. След резитбата резници могат да се използват за размножаване на пеларгония.

Подготовка за зимата

Пеларгонията принадлежи към многогодишни тревисти храсти. Когато времето за цъфтеж свърши, трябва да отрежете издънките и да подготвите растението за зимуване. За целта поставете контейнера с пеларгоний на хладно място (+ 10 ... +15 ° C) с разсеяна светлина. За цвете се организира 12-часов дневен ден, използвайки специални лампи.

Важно! По време на латентния период не се увличайте твърде много с поливането, а също така не е необходимо да правите хранителни добавки.

Размножаване

Powerpoint Pelargonium се отглежда главно по два начина: чрез семена и резници. Вторият метод е по-често срещан. В края на февруари - началото на март от растението се отрязва стрък с 2 междувъзлия, изсушава се и се поставя в хранителна почва. След месец тя ще се превърне в вкоренено растение.

Размножаване чрез резници

Болести и вредители, начини за справяне с тях

Пеларгонията може да бъде атакувана от вредители и болести.

При прекомерно поливане на листата на растението се появява сиво гниене. Засегнатите области трябва да бъдат премахнати и растението да бъде трансплантирано в друг субстрат. Ако температурният режим не се спазва, това може да предизвика зачервяване на листата на пеларгония.

Внимание! Повредените листа трябва да се отрежат, а саксията с цветя да се постави на по-топло място.

При сух климат в стая или на площ растението може да зарази паяк. По белия цъфтеж по листата се разпознава инфекция с брашнеста буба. Всички болести и вредители се борят ефективно с помощта на инсектицидни средства.

С подходящи грижи, навременна резитба и пресаждане на пеларгония, Dovepoint ще зарадва собствениците с буен цъфтеж за дълго време. Плътни храсти с бледорозова глава на цветя ще украсят всеки интериор или зона.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина