Pelargonium Grandiflora - грижа за цветя у дома

Pelargonium grandiflora е един от представителите на семейство Гераниеви. Тази пеларгония се нарича още кралска или кралска заради луксозните си големи цветя. Те приличат на теменужки по форма с диаметър от 5 до 7 см. Но, както е характерно за аристократите, грандифлората се отличава не само с красотата си, но и с капризното си разположение в сравнение с други видове култура. Ето защо, за да се постигне буен цъфтеж и пълно развитие на храстите, е необходимо да се спазват определени правила за грижи.

Описание на pelargonium grandiflora

Кралската пеларгония е близък роднина на зоналното разнообразие от култури. Но не може да се намери в естествени условия, тъй като се получава чрез кръстосване на други видове. Следователно растението се различава от своите колеги не само по външен вид, но и по своята причудливост спрямо условията на задържане.

Pelargonium grandiflora се отличава с изящни цветя

История на века

Първите сортове грандифлора се появяват в края на 18 век и са от английски произход. Те са получени в резултат на подобрения размер на цветята при обикновени видове, които са внесени от провинция Кейп в Южна Африка.

Но вече през 1834 г. френските животновъди направиха свои корекции в процеса на получаване на кралска пеларгония. Следователно през този период се появиха сортове и видове с контрастни вени и две ярки петна по горните венчелистчета. Тази група кралски пеларгонии е наречена Диадеатум.

Решителната стъпка при избора на грандифлори е направен от градинаря Джеймс Аудие, който успява да постигне, че жилките на венчелистчетата се превръщат в петна, а в крайна сметка има 5 парчета на цвете.

Характеристики на

Geranium grandiflora, както обикновените хора понякога погрешно наричат ​​цвете, образува храст с височина до 50 см и в същото време расте повече в ширина, отколкото нагоре. Листата й са плътно разположени по леторастите. Плочите са големи, заоблени, грапави на допир, назъбени по ръба. Те могат да бъдат светли или тъмнозелени на цвят. Кореновата система е влакнеста.

Храстите на грандифлората са компактни

В кралския сорт цветята се състоят от 5 венчелистчета. Освен това горните три са много по-големи, а долните две са по-малки. Венчелистчетата преминават един над друг. Цветята могат да бъдат прости или двойни. Цветът на венчелистчетата е много разнообразен: от бяло, розово и оранжево до червено и тъмно череша. Венчелистчетата могат да бъдат гофрирани и вълнообразни, да имат ярко петно ​​или ивици.

Внимание! Разликата между grandiflora е, че дръжките не се издигат над листата, както при другите видове, но са разположени на същото ниво. По време на периода на цъфтеж храстът е незабравима гледка, за която кралската пеларгония се влюби в производителите на цветя.

Поради високите декоративни качества на растенията, той се използва широко за декорация на остъклени балкони, тераси, лоджии и вътрешен интериор. Периодът на цъфтеж за грандифлора започва през април-май и продължава 3-4 месеца, в зависимост от условията на задържане.

В същото време pelargonium grandiflora не е предназначена за отглеждане в градината, тъй като не цъфти на открито.

Растението се характеризира с бърз растеж - в края на първия сезон можете да получите компактен храст с височина 20-30 см, а през следващия сезон кралската пеларгония достига стандартни размери. Когато узреят, издънките се лигнифицират отдолу, както при другите видове.

Важно! Сортът grandiflora няма характерна миризма на пеларгония, но някои сортове по време на цъфтежа излъчват деликатен аромат, съчетаващ нюанси на роза, вар и мента.

Засаждане на едроцветна пеларгония

Пеларгонията едроцветна е много взискателна към условията на грижа и поддръжка. Ето защо начинаещите производители трябва да вземат това предвид. Неспазването на основните изисквания на културата може да доведе до липса на пъпки през целия сезон.

За растението е необходимо да изберете малки саксии с дренажни отвори, чийто обем ще бъде 2 пъти кореновата система.

Големи саксии не могат да бъдат избрани за кралския сорт

Избор на място и осветление

Royal Pelargonium се нуждае от добро осветление. Ето защо се препоръчва да поставите саксията с цветя на най-лекия перваз на прозореца в къщата с леко засенчване от пряка слънчева светлина, така че да не се появят изгаряния по листата.

През зимата за пълното развитие на храста е необходимо да се осигурят поне 10 часа дневна светлина, поради което фитолампите трябва да се включват вечер.

Важно! При липса на светлина цветето не образува пъпки, но издънките му се простират.

Грундиране

За кралския сорт трябва да закупите субстрат, предназначен за отглеждане на пеларгония. Има добра пропускливост на влага и въздух и балансиран състав. При липса на такава почва в магазина можете да я приготвите сами, като свържете следните компоненти:

  • 1 част - трева;
  • 1 част - хумус;
  • 1 част - пясък;
  • Част 1 - торф.

Преди засаждане на дъното на саксията трябва да се постави експандирана глина със слой от 1,0 см. И след това да се поръси с хранителен субстрат. Поставете цветето в центъра на контейнера, без да задълбочавате кореновата шийка и запълнете получените кухини с пръст.

След засаждането поливайте растението обилно и го поставете на засенчено място за 2-3 дни.

Грижа за едроцветна пеларгония грандифлора

Кралското разнообразие на цветето също изисква спазване на определени правила за грижи. Ето защо, преди да закупите това цвете, трябва да се запознаете с тях.

Температурен режим

През периода на активна вегетация и цъфтеж, който продължава от ранна пролет до средата на есента, режимът на поддържане трябва да бъде в рамките на +20 .. + 27 градуса. Но от средата на октомври до края на януари грандифлората е в латентно състояние, затова е важно да й се осигури температура от около +12 .. + 17 градуса.

Благодарение на хладното съдържание през този период, растението набира сила за буен цъфтеж през новия сезон.

Поливане и пръскане

Pelargonium grandiflora е устойчива на суша, но не трябва да се оставя корените да изсъхнат. Поради това се препоръчва поливане, когато горният почвен слой в саксията изсъхне. За това се препоръчва да се използва дъжд или утаена вода със стайна температура.

В горещите периоди се препоръчва почвата да се овлажнява 2 - 3 пъти седмично, а през есенно-зимното време 1 път на 7 дни. Не е необходимо такава пеларгония да се пръска върху листа.

Поливането на грандифлора е необходимо след изсъхване на горния слой на почвата.

Разхлабване

След всяко поливане се препоръчва леко разхлабване на почвата в саксията, за да се подобри достъпът на въздуха до корените.

Внимание! Това трябва да се прави внимателно, за да не се повредят корените на цветето.

Влажност на въздуха

Кралската пеларгония може да расте и да се развива както на сух, така и на влажен въздух. Но максималното ниво на декоративност се постига, когато се отглежда при умерена влажност в помещението.

Подхранване

Royal Pelargonium се нуждае от хранителни вещества, за да расте и цъфти. Ето защо цветето трябва да се опложда редовно.

През пролетта и лятото се препоръчва това да се прави на всеки 10 дни, а през есента и зимата - веднъж на 3 седмици. За подхранване трябва да използвате специални торове за пеларгония или цъфтящи култури, които могат да бъдат закупени във всеки цветарски магазин.

Подрязване

За да се образува пищен компактен храст, Pelargonium grandiflora трябва да бъде отсечена през есента. През този период издънките трябва да се съкратят с 1/3 и да се премахнат всички изсъхнали и повредени участъци.

Важно! Ако има твърде много издънки, тогава резитбата трябва да се извършва на няколко етапа на интервали от 1 месец, за да се намали стресът.

Прехвърляне

Pelargonium grandiflora принадлежи към категорията цветя, които не много обичат да пресаждат. Следователно тази процедура трябва да се извършва само ако растението е забавило растежа си, пъпките и листата са станали по-малки.

Royal Pelargonium не толерира трансплантацията

Как се размножава grandiflora

Можете да размножавате кралската пеларгония по различни начини: чрез семена, резници и въздушни слоеве. Всеки от тях има определени характеристики, така че трябва да се запознаете с тях.

Семена

Този метод е най-трудоемък и отнема много време, но ви позволява да получите голям брой нови разсад. В същото време можете да закупите посадъчен материал от същия сорт и смеси.

Семената трябва да се засяват във влажна почвена смес от трева, торф и пясък в съотношение 2: 1: 1 до дълбочина 0,5 см. След това контейнерът трябва да се постави на светло място с температура +22. . + 26 градуса. Първите издънки се появяват след 2 седмици.

Резници

Вегетативният метод се счита за най-лесният. Трябва да се използва през пролетта и лятото.

За размножаване е необходимо да се отрежат апикалните резници с 3-5 листа. След това изсушете долния разрез за 2-3 часа и едва след това го напудрете с корен и го засадете в почвата, състояща се от пясъчна трева и торф в равни пропорции.

За успешно вкореняване се препоръчва почвата да се поддържа постоянно леко влажна и температурата в рамките на +22 .. + 25 градуса.

Забележка! Резниците се вкореняват след 3-4 седмици.

Рязането на grandiflora ви позволява да получите силни разсад

Въздушно наслояване

За размножаването на пеларгония по този начин е необходимо да се измери дължината на изрезката от върха на издънката и да се направи наклонен разрез в дълбочина с 1/3 от нейната ширина. След това напудрете разреза с който и да е корен и поставете парче кибрит вътре, за да предотвратите сливането на тъканите.

След това, малко под разреза, е необходимо да направите маншет от филм и да поставите мокър мъх от сфагнум вътре. В такава среда корените се образуват след 2 седмици. След това слоевете трябва да се режат на 1,5 см под маншета и да се засаждат в обичайната почвена смес.

Болести и вредители, борбата срещу тях

Ако правилата за грижи у дома са нарушени, pelargonium grandiflora е засегната от болести и вредители. В този случай се препоръчва растението да се третира с химикали, за да се предотврати смъртта на цветето.

Чести заболявания:

  • брашнеста мана;
  • ръжда;
  • листно петно;
  • кореново гниене.

За лечение се препоръчва да се използват лекарства като "Horus", "Skor", "Topaz", "Maxim", "Previkur Energy".

Пеларгониумът от този вид е податлив на увреждане от листни въшки и белокрилки. За да се отървете от тези вредители, се препоръчва да напръскате храста с работен разтвор "Aktellika" и "Fitoverma", както и поливане "Aktara"

Pelargonium grandiflora е виден представител на семейство Гераниеви. Отличава се с необичайно красиви цветя. Но трудностите при отглеждането му са свързани с повишената взискателност на растението към условията на задържане. Следователно само опитни цветари, които са в състояние да спазват всички препоръки, могат да се справят с тях.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина