Пеларгония Ингрид - характеристики и отглеждане

Пеларгония кралица Ингрид е прекрасно растение, представител на зоналната розова пъпка пеларгония с розов цъфтеж. Непретенциозността и декоративността на сорта са основните причини за популярността му. Дългият цъфтеж и големите цветя са приятни бонуси за производителя.

Прилики и разлики между двете разновидности

Представителите на аристокрацията сред здравец, Pelargonium Ingrid Grycksbo и Pelargonium Ingrid (Ingrid), са сходни на външен вид, но имат някои сортови разлики.

Кралица Пеларгониум Ингрид е истинската гордост на всеки производител

И двете принадлежат към зоната на джуджето, те се отличават с повишена декоративност. Въпреки това, пеларгонията на Ингрид Гриксбо има цветя с по-наситен оранжев оттенък. В средата има снежнобяла сърцевина. Листата са оцветени неравномерно: централната част е светло зелена, цветът е наситен по краищата. Самият храст е чист, не се нуждае от оформяне.

Описание на пеларгония кралица Ингрид:

  • Големи двойни цветя. Венчелистчетата са бледорозови, често украсени със зелени или бели петна, но могат да бъдат и монохромни.
  • Листата са наситено зелени, сянката е равномерна по цялата повърхност.
  • Кореновата система е разклонена.

Периодът на цъфтеж е от началото на март до втората половина на октомври.

Забележка! За дълъг, елегантен цъфтеж е важно храстът да се държи на студено през зимните месеци (декември и януари).

Засаждане и напускане

Сортът е непретенциозен, идеален за начинаещи. Важно е обаче да се спазват определени насоки за грижи.

Избор на място, субстрат и капацитет

Светло място е подходящо за Ingrid pelargonium, така че саксията за цветя е поставена на южната страна на перваза на прозореца. През лятото, когато слънчевите лъчи са особено изгарящи, те създават лека полусянка за растението, завеси прозореца с тюл. Те обаче правят това за всеки здравец или пеларгоний.

Нежните розови цветя на Ingrid pelargonium изглеждат много романтично

Важно е да предпазите растението от течение, но то се нуждае от чист въздух, така че помещението, където расте, редовно се проветрява.

Подходящата почва е неутрална или слабо кисела. Допустимо е да закупите готов състав за здравец в магазин или да го смесите сами, като използвате градинска пръст, груб речен пясък и трева в равни количества. Наложително е да се направи дренажен слой в саксията, това е най-добрата профилактика на преовлажняване, което е опасно за растението.

Подходящ диаметър на саксията - 12 см, височина - 15-20 см. Всеки материал е приемлив, висококачествена пластмаса или глина.

Забележка! Ако производителят има само правоъгълна кутия, тогава тя може да се използва и чрез засаждане на две или три растения.

Поливане, пръскане, влага

Напояването трябва да бъде умерено и редовно. Водата - мека, улегнала, но още по-добре - дъжд.

Не позволявайте на земната кома да изсъхне или да преовлажнява почвата. Пръскането с пулверизатор не е задължително, но помага за отстраняване на праха от листата и създаване на оптимални нива на влага. Поради това се практикува от производителите на цветя.

Важно е да се пръска рано сутрин, преди да се появи слънцето, в противен случай съществува голям риск от изгаряния.

Подхранване и резитба

Пеларгониевият розов пъп кралица Ингрид или Гриксбо се нуждае от торене със състави за здравец през пролетта, в началото на вегетационния период, както и по време на бутонизация и цъфтеж. Неприемливо е да се използват органични вещества за хранене.

Забележка!За да се образува храст, се извършва прищипване на върха, това стимулира растежа на страничните издънки и помага да се избегне разтягането на цветето във височина.

Размножаване

Извършва се по два начина - чрез семена и резници. Първият вариант се счита за най-труден, почти е невъзможно да получите семена сами, те трябва да бъдат закупени в надежден цветарски магазин. Много по-лесно е да откъснете стрък от майчиния храст и да го изкорените. Последователност:

  1. Внимателно отрежете 1-2 горни издънки от донорското растение с дължина до 8 см.
  2. Потопете ги в стимулатора на растежа Epin.
  3. Засадете в питателна почва, поливайте внимателно и покрийте с пластмасова бутилка, за да поддържате температура и влажност.

Проветрявайте кълновете всеки ден, овлажнявайте, ако е необходимо.

Болести и вредители

Пожълтелите листа на пеларгония показват, че растението няма достатъчно светлина. Ако са започнали да изсъхват и да падат, това е сигурен признак на влажна почва, растението трябва да бъде трансплантирано незабавно.

Забележка! Основните вредители на сорта са листни въшки и белокрилки; за да се отървете от тях се използват сложни инсектициди.

Такава е удивителната пеларгония, кралица Ингрид, чиито бледорозови двойни цветя наистина предизвикват асоциации с нещо царствено, аристократично. А сортът Griksbo, с ярък цвят на венчелистчетата, е в състояние да се конкурира с почти всяко домашно цвете.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина