Pelargonium Lady Gertrude - характеристики на грижите

Пеларгонията на лейди Гертруда е популярна градинарска култура, която има нежни и привлекателни съцветия. Растението се характеризира с изразителни пъпки, които наподобяват рози. Културата се характеризира с бърз растеж и непретенциозни грижи.

Pelargonium Lady Gertrude - що за цвете е, към кое семейство принадлежи

Културата е отгледана от европейски животновъди. Те бяха изправени пред задачата да постигнат цъфтящи растения през лятото и есента. В същото време учените се опитаха да получат нов тип пеларгония с ниска височина с необичаен цъфтеж. Отне им 25 години да направят това.

Цветът има красиви бледорозови съцветия

За разплод са използвани бръшлян и хибридни сортове здравец. В резултат на това успяхме да се снабдим с здравец на лейди Гертруда. Рядко се среща на пазара, но често се отглежда от опитни производители.

Кратко описание, история на произхода или селекцията

Pelargonium Lady Gertrude е хибрид, който има много функции. Растението има подземно коренище, върху което се редуват дебели и тънки фрагменти. Културата се характеризира с малък брой дръжки, които постепенно са покрити с големи розови венчелистчета. Докато цъфтят, те приемат формата на роза.

Лейди Гертруда има големи декоративни листа. Освен това самият храст е с компактни размери. Има тенденция да расте в ширина, но в същото време е доста гъста. Поради това те придават на пеларгония всякаква форма.

Допълнителна информация! Ключова характеристика на тази пеларгония е късното начало на цъфтежа. Този сорт се счита за един от най-атрактивните. Освен това е лесно да се отглежда.

Отличителна черта на сорта е късното начало на цъфтежа.

Отглеждане на пеларгония Lady Gertrude, как да се грижим правилно

За да може културата да се развива нормално и да се наслаждава на буйния цъфтеж възможно най-дълго, трябва внимателно да проучите описанието на сорта дама Гертруда пеларгония и да осигурите оптимални условия.

Осветеност и температурни условия

Саксията с цветя не се препоръчва да се поставя на пряка слънчева светлина, тъй като това може да причини изгаряне на реколтата. Най-добре е да го поставите на източния прозорец. При необходимост могат да се използват фитолампи.

Важно! Растението трябва да получава по-голямата част от светлината през първата половина на деня. При твърде много слънце растението става слабо и закърняло. След вечеря саксията се премества в полусянка.

Пеларгонията може да се развие на западния прозорец. Продължителността на светлинните часове не трябва да надвишава 8 часа. През лятото си струва да се спазва температурният режим при +25 ℃. За зимата е подходящ показател +15 ℃. В този случай температурата не трябва да пада под +10 ℃. Мушкатото не може да издържи на екстремна топлина. Увеличаването на температурните параметри до +30 ℃ може да доведе до смърт на култура.

Правила за поливане и влажност

Културата се нуждае от умерена влажност. Субстратът не трябва да изсъхва. Препоръчва се да не се преовлажнява почвата в саксията, тъй като това е изпълнено с гниене на кореновата система.

Поливайте растението, когато горният слой на почвата изсъхне. През пролетта и лятото храстът се полива по-често и обилно. През зимата и есента количеството влага се намалява.

Не се изисква пръскане на пеларгония, той е в състояние да натрупва влага сам по себе си. Капките, които падат върху зеленина и цветя, могат да причинят непривлекателни ивици и дори да изгният.

Важно! За напояване се препоръчва мека и утаена вода. Течността трябва да е със стайна температура.

Подхранване и качество на почвата

По време на вегетационния период растението се нуждае от използването на минерали. По време на цъфтежа се използват формулировки на базата на калий и фосфор. В същото време азотните вещества са противопоказани, тъй като влияят отрицателно върху образуването на пъпки.

През лятото се препоръчва торене веднъж на 2 седмици. Няма нужда да се храни пеларгонията на лейди Гертруда през зимата.

Растението не се нуждае от органични продукти. Цветарите съветват да се използват само минерални препарати. В редки случаи са допустими пилешки изпражнения.

За обилен цъфтеж културата трябва да бъде правилно оплодена.

Размер на контейнера за цветя

За растението се избират малки контейнери. Саксията трябва да е с 1-1,5 см по-голяма от размера на земната кома. В противен случай храстът активно ще расте корени, което ще създаде трудности с цъфтежа.

Подрязване и презасаждане

Подрежете реколтата през есента. През този период издънките се съкращават с една трета. Това помага да се активира образуването на издънки. Подрязаните фрагменти се използват за вкореняване.

Важно! Младите култури се трансплантират ежегодно. Пеларгонията на възраст над пет години се премества на ново място с интервал от 2-3 години.

Особености на цъфтящите растения

Пеларгониумът от този сорт започва да цъфти по-късно от другите растителни видове. Обикновено първите пъпки се появяват в средата на юли. Цъфтежът продължава до средата на есента.

Период на активност и почивка

От средата на октомври пеларгонията започва да се подготвя за период на покой. Предварително се препоръчва да отрежете сухи дръжки и да спрете торенето. През зимата растението съхранява сили за следващата година. Не трябва да се премества на ново място.

В същото време броят на напояванията се намалява, като се избягва продължителна суша. Продължителността на светлинните часове се намалява с 1-2 часа.

В средата на пролетта цветето се изважда от периода на покой. Поливането се увеличава. Фитолампите се използват за коригиране на осветлението. В края на пролетта културата може да бъде трансплантирана и хранена.

Видове и форма на цветя

Pelargonium Gertrude има красиви двойни съцветия от светлорозов цвят. Докато цъфти, пъпките стават като роза. Това прави храстите да изглеждат привлекателни.

С подходящи грижи културата цъфти красиво

Методи за размножаване на цветя, когато е по-добре да го направите

Пеларгонията се препоръчва да се размножава чрез резници. Този метод помага да се поддържат хибридни характеристики. Понякога се използва и методът на семена. Най-често се използва за разплод.

Размножаване чрез резници

След подрязване на храстите обикновено остават много клони. За отглеждане се избират най-силните и здрави издънки, които могат да бъдат вкоренени. Необходимо е да се премахнат долните листа от тях.

След това посадъчният материал се поставя във вода или субстрат. Допустимо е да се добавя стимулатор на растежа към водата - корен или подобен препарат. Когато се засади в земята, клонът се задълбочава с 3 см и внимателно се полива. Покрийте растението със стъклен буркан отгоре. Появата на нови листа върху резника показва неговото вкореняване.

Размножаване със семена

По-сложен начин за отглеждане на пеларгония. Посадъчният материал се препоръчва да се събира след завършване на цъфтежа, когато семената се появяват на мястото на цветните дръжки. Те се изскубват и семената се изсипват внимателно. След това се накисва за един ден в блед разтвор на калиев перманганат. Това ще помогне за активиране на процесите на растеж.

След това семената се поставят в почвата на здравец и се покриват с торба или чаша.Благодарение на създаването на оранжерия е възможно да се стимулира появата на издънки. Когато кълновете пораснат до 3-4 см, те се засаждат в нови контейнери.

Важно! Събраният семенен материал се съхранява на хладно място за 5 години. Те не бързат да го засаждат в земята.

Нарастващи проблеми, болести и вредители

При недостиг на хранителни вещества листата на пеларгонията се покриват с жълти петна. Ако цветът стане червен, това показва липса на магнезий или твърде ниски температурни параметри.

Ако листата са подути, може да се подозира заразяване с паякови акари. Ако се покрие с петна, това показва атаки на листни въшки. Белият цвят по листата показва развитието на брашнеста мана.

Развитието на болестите се придружава от появата на различни петна по листата.

Как да се справим с тях

Фунгицидите се използват срещу гъбични инфекции. Корекцията на агротехническите мерки е от не малко значение. При нападения от вредни насекоми се използват инсектицидни препарати.

Пеларгониумът от този сорт се счита за красива култура, която е много популярна сред опитни цветари. За да постигнат успех в отглеждането на растение, те му осигуряват цялостна и висококачествена грижа. В същото време е важно да се напояват, изрязват, хранят храстите своевременно. Защитата срещу болести и вредители също е важна.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина