Пеларгониева нощна сьомга - описание на сортовете от серията сьомга

Сред разнообразието от стайни растения сред производителите на цветя, цветните сортове са особено популярни. Почетно място в този списък заемат пеларгониите, които са по-известни на жителите като "здравец". Развъдчиците са отгледали много сортове с голямо разнообразие от цветове и форми на съцветия. Благодарение на работата на немските учени се появи цяла група сортове сьомга, всички представители на които са толкова декоративни, че определено заслужават внимание.

Пеларгонията принадлежи към семейство Гераниеви. Родното място на цветето е Южна Африка. Името на растението идва от думата pelargos, което означава гръцки кран. Всъщност, след края на цъфтежа, обраслата колона от плодници наподобява клюна на кран. Външно всички сортове са сходни и имат някои общи характеристики.

Външен вид и характеристики на пеларгония

Описание

Възрастното растение пеларгония е тревисто многогодишно растение с красиви мъхести листа и прости или двойни цветя, събрани в съцветия.

Листата се различават по форма и цвят в зависимост от сорта. Цветът на листната плоча при повечето сортове е тъмен или светло зелен. Някои нови сортове, например представители на групата сьомга, имат по-тъмен цвят на листната плоча с изразени жилки. Понякога кафяв или бургундски кант минава по оребрения ръб.

Цветята могат да бъдат обикновени или двойни. Във всички сортове те се събират в зонтични съцветия. Цветът на венчелистчетата може да бъде много разнообразен - от снежнобял до кестеняв.

За справка! При някои разновидности на пеларгония могат да присъстват наведнъж 2 цвята в цвят, обикновено средата на цветето е оцветена в една, а втората е на останалите венчелистчета.

Характеристики на

Пеларгониите имат определени характеристики, които са свързани с цикъла на тяхното развитие и условията на задържане. Има няколко такива момента:

  • Всички сортове се отличават с дълъг цъфтеж. Понякога съцветията се появяват целогодишно с кратки прекъсвания.
  • Тези цветя изобщо не се нуждаят от пръскане и освен това са противопоказани. Поради опушването на листната плоча, на нейната повърхност се задържа влага, която може да доведе до нейното разпадане.
  • За пълно развитие е необходим период на почивка. Пада през зимата и изисква спазване на определени условия на задържане по това време.
  • Растенията понасят добре резитбата, което позволява на растенията да се формират и им придават компактна и привлекателна форма.

Също така си струва да се отбележи, че пеларгониите могат да бъдат засадени в земята през лятото. Това е много полезно за появата на растения и цъфтежа.

Внимание! Тези растения не се страхуват от застудяване през нощта и не са особено чувствителни към климатичните промени. Това е, което им позволява да растат спокойно на открито през лятото.

Популярни сортове сьомга

Сред многото видове и сортове пеларгониите от група сьомга заслужават специално внимание. Заедно с непретенциозността те приятно изненадват с красотата на съцветия.

Нощна сьомга на пеларгония F1

Компактна зонирана пеларгония с прости цветя с деликатен цвят на сьомга с розов оттенък. Листата са тъмнозелени с кафяви жилки и изсветлен ръб. Има разнообразие от брокат с тъмнокафява листна плоча.

При подходящи грижи цъфти почти непрекъснато.

Нощна сьомга F1

Пеларгония PAC Salmon Queen

Отличителна черта на сорта е ефектният цвят на цветята.Венчелистчетата в основата имат ярка сянка на сьомга, която се превръща в праскова към ръба. Листата имат тъмнокафява граница. С тази комбинация от пеларгоний, Pak Salmon Queen се отличава със своя ефектен външен вид.

Pac кралица сьомга

Pelargonium PAC Salmon Komtess

Цветята от този сорт са двойни и доста големи, събрани в съцветия. Венчелистчетата са розови и кремообразни.

За справка! Цъфти по-рано от всички други сортове от групата сьомга - в началото на април.

PAC Salmon Komtess

Пеларгония Приори сьомга

Сьомгата Pelargonium Priori се отличава с много оригинална форма на съцветия, които приличат на помпони по форма. Този ефект се създава от хавлиени цветя със сьомга с тесни венчелистчета.

Въпреки високия си декоративен ефект, сортът е много непретенциозен.

Приори сьомга

Пеларгония PAC сьомга принцеса

Големите съцветия от този сорт се състоят от двойни цветя, венчелистчетата на които са кремообразни по краищата и бледорозови в основата. Благодарение на тази форма и цвят, растението изглежда много привлекателно по време на цъфтежа.

PAC сьомга принцеса

Засаждане и по-нататъшни грижи

Всички представители на групата сьомга са непретенциозни и към тях се полагат същите грижи, както при другите сортове пеларгоний. Това предполага редовно умерено поливане и подхранване от пролетта до късна есен на интервали от 2-3 седмици.

За засаждане се използва стандартна почва, която можете да закупите в магазина, или можете да смесите градинска пръст с пясък и торф в съотношение 2/1/1.

Внимание! Необходим е дренажен слой. Растенията не понасят преовлажняване и застой на влага.

Подрязването се извършва преди или след цъфтежа. Дръжките се отстраняват и издънките, които са твърде дълги, се скъсяват.

Размножаване

Нощната сьомга и други сортове от тази група могат да се размножават чрез резници. За тази цел те обикновено използват части от издънките, които са били отрязани по време на резитбата. Резниците се вкореняват бързо и лесно.

Приложим е и методът за разделяне на храста, който може да се използва при пресаждане на възрастно растение. След като извадите от саксията, трябва внимателно да разделите кореновата система и да засадите получените екземпляри в отделни саксии.

Размножаването чрез резници е лесно и бързо

Болести и вредители

С подходящи грижи и спазване на изискванията за условията на отглеждане, пеларгониите рядко се разболяват. Най-често проблемите възникват поради неправилен график на поливане, липса на светлина или липса на хранителни вещества. Ако състоянието на цветето се е влошило, трябва да се анализират грижите и да се вземат мерки.

Внимание! Ако се открият вредители, лечението трябва да се извърши незабавно. Най-добре е да използвате химически инсектициди веднага.

Също така, в случай на някакви заболявания и атаки на паразити, заразеното растение трябва да бъде изолирано от други цветя.

Нощната сьомга на Pelargonium и останалата част от тази група принадлежат към буйни и непретенциозни стайни растения. С подходящи грижи растението ще зарадва с активен растеж и дълъг цъфтеж.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина