Пеларгония Норланд

Pelargonium Norland принадлежи към сортове с двойни пъпки, които са много високо ценени в домашното цветарство поради високия си декоративен ефект. Деликатно цвете изисква специални грижи, които те започват да планират още преди закупуването на разсад.

Pelargonium Norland - що за цвете е, към кое семейство принадлежи

Pelargonium Norrland е кръстоска между хавлиени и декоративни култури.

Кратко описание, история на произхода или селекцията

Основната характерна черта на цветето са големи сферични бледорозови съцветия, които на външен вид много приличат на божури. Малки листни плочи са с овална форма. Оцветени са в деликатен светло зеленикав нюанс и са меки на допир.

Сортът Norland има двойни цветя

Отглеждане на пеларгония Norrland у дома, правила за грижи

Ако спазвате всички правила за грижи, цветето няма да създаде проблеми и караница.

Осветеност и температурни условия

Гераниум Норланд обича много светлина и престава да цъфти ярко и обилно, ако липсва. Струва си да се предвиди възможността за поява на изгаряния върху листните плочи на храста и да се постави цветето на място с разсеяна светлина или на източните прозорци.

Стаята трябва да е топла, но да не е задушна. През лятото е полезно храстът да се проветрява поне два пъти седмично. През лятото оптималната температура за поддържане на пеларгония е + 18 ... +25 градуса, с пристигането на зимата тя постепенно се понижава до + 12 ... +14 градуса.

Важно! Когато проветрявате растението, не трябва да подреждате силни течения, те имат много отрицателен ефект върху цъфтежа.

Правила за поливане и влажност

Почвата трябва да бъде постоянно влажна, така че напояването трябва да се извършва редовно. Честотата им ще зависи от сезона: през лятото, в жегата, цветето се полива поне 3 пъти седмично, но с настъпването на зимата честотата на поливане трябва да се намали до 1-2 пъти. За да се предотврати натрупването на излишна вода в земята, тя се разхлабва след всяко поливане.

Водата трябва да е качествена и чиста; не трябва да се използва чешмяна вода. Отначало, в продължение на почти 5-6 часа, се защитава в широк и плитък контейнер. Разбърквайте от време на време, за да отстраните целия хлор. Температурата на водата трябва да бъде идентична със стайната.

Необходимо е да се поддържа влажност на въздуха 70%. За да го увеличите, се препоръчва пръскането на храста от бутилка за пръскане.

Почвата за отглеждане трябва да бъде питателна и рохкава.

Подхранване и качество на почвата

За хранене на пеларгония Norland използвайте само минерални торове. Органичните продукти имат твърде силен ефект върху корените на всички видове здравец. Подхранването се извършва в течна форма два пъти месечно.

Важно! Торовете се внасят само по време на вегетацията и цъфтежа.

Цветето се нуждае от хранителен субстрат. Приготвя се чрез смесване на лека тревна почва, торф, хумус и едър пясък. Последният компонент е необходим за добра въздухопропускливост и изключване на застоя на влага. За да се увеличи дренажът на почвата, на дъното на саксията се покрива отделен дренажен слой: експандирана глина или тухлени чипове, малки камъчета, чакъл.

Размер на контейнера за цветя

Растящата саксия трябва да бъде оразмерена според ширината и дължината на кореновата система.Не е необходимо да избирате контейнер, който е твърде просторен, това може да доведе до спиране на цъфтежа.

Подрязване и презасаждане

Храстът трябва редовно да се реже, за да се отстранят старите и изсъхнали издънки и да се изтънят. За това се отстраняват младите странични или вътрешни възрастни стъбла. Тази процедура подобрява качеството на цъфтежа.

Горната част на храста расте бързо, но коренът се развива по-бавно, така че е достатъчно да се трансплантира веднъж на 2-3 години. Мушкатото не обича много честите трансплантации.

Забележка! Когато засаждате храст в нова саксия, е необходимо напълно да замените старата почва и да запълните всички кухини между коренищата с нов хранителен субстрат.

Особености на цъфтящите растения

Пеларгонията е известна със своя ярък и обилен цъфтеж, което прави цветето много популярно. Първите пъпки след зимуването, храстът започва да се разтваря в края на април или през май. Цъфтежът продължава до септември.

Големите цветя на Pelargonium образуват буйни съцветия с диаметър до 20 см. Има два вида цвят на венчелистчетата: розово и алено. Red Pelargonium Norland (Red Sport) има различно описание на пъпките от розовия вид - те са с по-малки размери и не са твърде плътно разположени в съцветията.

Методи за размножаване на цветя, когато е по-добре да го направите

У дома културата се размножава главно чрез вкореняване на резници, въпреки че понякога се използва методът на семена.

Размножаване чрез резници

Изрезките могат да бъдат отрязани от всяка издънка, но е препоръчително да се използват силни и здрави двугодишни издънки. Дължината на всеки сегмент трябва да бъде поне 10-13 см и да има поне 3 листа. Те се потапят в стимулиращ корен разтвор за няколко часа и едва след това се погребват в навлажнена и наторена почвена смес. Изрезката ще се вкорени напълно за 1-1,5 месеца.

Резниците са най-лесният начин за размножаване на здравец

Размножаване със семена

За да се отглеждат разсад, посадъчният материал се накисва в дезинфекционен разтвор и се заравя на дълбочина 1-2 см в субстрата. По-добре е да пръскате земята с бутилка с пулверизатор, вместо да я поливате. Отгоре кутията трябва да бъде покрита с фолио и поставена на топло и осветено място.

Нарастващи проблеми, болести и вредители

Най-честите заболявания на пеларгония:

  • Кореново гниене - ако не се лекува, може да се превърне в стъблено гниене. Причината за заболяването е преовлажняване на почвата и хипотермия на храста.
  • Сивото гниене е инфекциозно заболяване. Той заразява храста много бързо и се характеризира с потъмняване на стъблата и поява на черни петна по листата.

Цветни вредители:

  • Бяла муха - изяжда месестите части, което провокира увяхване и спиране на цъфтежа на храста.
  • Mealybug - отделя бяла слуз, която след това покрива повърхността на листните пластинки. С течение на времето те започват да стават черни.

Растението, засегнато от гъбички, трябва да се третира незабавно.

Как да се справим с тях

Когато се появят гъбични заболявания, трябва да трансплантирате храста в нова почва. По-добре е да се отървете от старата саксия веднага. Корените на храста трябва да се държат в дезинфекционен разтвор, а мъртвите и засегнатите области трябва да се отрежат с нож.

Важно! В борбата срещу насекомите е по-добре веднага да се използват специални химикали - инсектициди.

Pelargonium Norland ще украси всеки интериор с декоративния си вид. Простата грижа за храста изисква само спазване на правилата и редовността на събитията.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина