Pelargonium Odensio Symfonia (Odensjo Symfonia) - описание

Пеларгонията се свързва най-често със здравец. Въпреки че цветята принадлежат към едно и също семейство, те са различни по вид и не могат да бъдат кръстосани. Пеларгонията се появи в южните райони, а нейната име сестра - в северните. Не самият произход, но разликите в предпочитанията за поддържане са важни при отглеждането на мушкато или пеларгонии.

Историята на появата и описанието на Odensjo Symfonia pelargonium (Odencio Symphony)

Pelargonium Odencio Symphony се появи в шведския развъдник Rockdala. Характерна особеност на стандарта е наситеният розов цвят на стегнати съцветия. Листата са плътно удвоени.

Разликата между цветята може да се види в листата и съцветията, само семенните шушулки са подобни

На бележка! Растението се подрязва лесно при формиране на храст, устойчив на температурни спадове.

Други популярни сортове пеларгоний от поредицата Odensjo

Symphony Pelargonium има редица сортови представители, сред които можете да изберете растение по цвят и вид цъфтеж. Най-популярните сортове:

 • Звук на тишината. Pelargonium Odencio от вида Sound Silens расте бавно, храстът е компактен, а цветята се отличават с деликатен бял цвят със зеленикав оттенък. Реколтата трябва да се полива внимателно, тъй като има малка коренова система.
 • Сузи Уонг. Сузи Уонг се различава от стандарта Odencio по по-дълбок и по-наситен розов цвят на хавлиените листенца.
 • Родлуван. Има яркочервени цветя, храсти добре, не изисква често подрязване. Сортът се характеризира с обемни съцветия, което го прави луксозен.
 • Бернадет. Едно от най-нежните цветя от светло розови пастели. Растението е вид джудже.
 • Пеперуда от колибри. Подвид със сложно име привлича вниманието със сочен люляково-розов цвят. Големите цветя контрастират с пъстри зелени листа.
 • Ледено замразени Кампари. Зоналната пеларгония се откроява с люлякови цветя, които се допълват от ярки петна по венчелистчетата и сърцевината.
 • Лин Палмър. Цветето е удобно за отглеждане в саксии. Венчелистчетата са полу-двойни с цветен градиент от бяло до лилаво и зелено.
 • Мадам Бовари. Bovary привлича вниманието с изразителен яркочервен цвят. Съцветията се събират в големи букети.
 • Стила Флирт. Най-малкият и грациозен от сортовете Odensio. Бледорозовият цвят напомня златния стандарт на този тип пеларгония.

Pelargonium Bernadette перфектно разкрива и допълва основната визия

Засаждане на цвете

Когато отглеждате цвете в градина, имате нужда от питателна почва с примес на глина. За версията в саксия използвайте смес от торф и пясък.

Забележка! Pelargonium Odensjo Symfonia може да цъфти при температура от + 10 ... +12 градуса и се нуждае от оранжерия през есенно-зимния период.

Грижа за Odencio Pelargonium

Най-добрата температура за растението е около 20 градуса по Целзий. Цветето не се нуждае от пръскане. Важно е да поддържате поливането умерено и да използвате дренаж.

Размножаване на цветя

Растението се отглежда с помощта на резници, върху които има най-малко 3 листа при резитба. За малки и джудже видове височината на косене трябва да бъде до 4 см, за високите - до 7 см.

Изборът на дължина на рязане зависи от предпочитанията на определен сорт култури.

Болести и вредители, борбата срещу тях

Цветето е доста устойчиво на болести и не е капризно. Най-честите причини за лоша култура са:

 • неправилно поливане или влажност на въздуха;
 • вирусна инфекция;
 • атаки на кърлежи, листни въшки и гъсеници;
 • бактериални инфекции.

Основният начин за предотвратяване на проблеми е навременната грижа и внимание, а лечението се извършва чрез внимателно отстраняване на болните листа. На тяхно място ще се появят нови издънки.

Odensjo Symfonia Pelargonium се отличава не само със своите невероятни цветя, които могат да зарадват почти цялата година, но и с оригиналния си аромат. Непретенциозно и в същото време красиво цвете е любимо на аристократите през 18 век.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина