Pelargonium PAC Viva Carolina - описание, засаждане и грижи

Удивителната пеларгония PAC Viva Carolina очарова много производители със своите градиентни пухкави съцветия и сочна зеленина. Това непретенциозно многогодишно растение прави балконите, оранжериите и парцелите елегантни, без да изисква много усилия, за да се грижи за него. Едно от основните предимства на Viva Carolina е дългият цъфтеж - около 9 месеца в годината.

Описание на сорта пеларгоний PAC Viva Carolina и неговите характеристики

Viva Carolina принадлежи към семейство Гераниеви, както се вижда от подобни на бръшлян сочни тъмнозелени листа. Това е средно голямо цвете с пълзящи издънки, които могат да се разпространяват до 1,5 метра дължина. Средно един храст печели до 50-60 см височина.

Луксозните махрови съцветия на Viva Carolina придават усещане за празник

Цветовете на растението са розови, полу-двойни, удебеляващи се с възрастта. Младите пъпки не се различават от розовите, но всяка година стават все по-пухкави, със счупена „пола“. Отначало на дръжките се образуват 3-5 пъпки, а след това броят им може да нараства.

Допълнителна информация. Pelargonium PAK Viva Carolina се отличава с изключителен цвят на пъпките. Отначало те са бледорозови, почти бели, но след като стоят на слънце, се пълнят с боя. По краищата „полата“ става лилаво-розова, по-дълбоко цветето е бяло и има зеленикаво-жълта сърцевина.

Цъфтежът продължава от края на март до ноември. При добри условия при изкуствено осветление може да продължи и през зимата. Този вид здравец е доста устойчив, понася температури до +7 ° C. Препоръчително е да държите растението на закрито, на отопляем балкон, в оранжерия. През лятото можете да го отглеждате на открито.

Други видове PAC Viva

Pelargonium PAK Viva Karolina има "сестри" - сортове здравец, подобни по общи характеристики с уникален цвят на съцветия:

  • PAC Viva Madeleine. Има приятен кремообразен нюанс, цветята са розови и бели в един сплит. На този фон се откроява червена сърцевина от тичинки.
  • PAC Viva Rosita. Това е алено-червен здравец с нежни цветя, светещи на слънце, напомнящи на кръстоска между божур и роза.
  • PAC Viva Maria е нежно цвете, подобно на цвят на орхидеите: краищата на венчелистчетата са бледорозови или бели, а основите са тъмночервени.

Има и вариант на принцеса Каролина. Това са екзотични пъпки в коралово-динена скала с пъстри, пунктирани венчелистчета. Обикновено Pelargonium Princess Caroline е нежно розово цвете с ярки петна, но при специални условия може да бъде обратно.

Geranium Viva Carolina се свързва със сватбени букети

„Сестрите“ изглеждат добре заедно, като се допълват взаимно със своите тоалети. Такъв букет определено ще внесе лекота и тържественост в оранжерията.

Засаждане, размножаване и по-нататъшни грижи

Pelargonium Viva Carolina се засажда в неутрална почва, тя е непретенциозна към състава на почвата, подходяща е стандартна градинска смес. Препоръчва се торене със сложен тор 2 пъти месечно.

Растението не се нуждае от често поливане, достатъчно е да поддържа земната бучка влажна и да не залива корените. Обикновено растението бръшлян толерира случайно пръскане на листа за отстраняване на прах.

На бележка! Не трябва да държите саксията на слънце, така че съцветията и листата да не изсъхнат и да пожълтеят преди време.

Pelargonium Carolina се храсти добре самостоятелно, но за да направите растението по-пухкаво и да постигнете сферичен храст, можете да прищипите и подрежете издънките.

Pelargonium Viva Carolina се размножава чрез резници. Първо трябва да изкорените материала. Вкъщи можете да сложите резник в саксия в края на февруари. На открито това се прави след края на замръзването и пълното затопляне на почвата.

Важно! Растението не обича топлината и сушата. Цветето се засажда или излага на полусянка, полива се умерено. През зимата поливането се намалява, с изключение на случаите с изкуствено осветление.

Болести и вредители

Според описанията на цветарите домашното растение не е податливо на атаки от вредители и гъбички. Ако кореновата система често е била наводнявана или здравец е живял до заразени растения, струва си да се извърши превантивно лечение с подходящи средства.

Декоративно приложение

Понякога Viva Carolina се използва в ландшафтния дизайн. В този случай на преден или среден план се поставя къс храст. В домашните и изкуствени (изолирани) цветни лехи растението изглежда страхотно в окачени саксии, в саксии и саксии на земята и на стойки.

Цветята изглеждат перфектно на перваза на прозореца или бордюра и не се нуждаят от компания поради своята яркост и оригиналност. Растението обаче ще играе чудесно, когато е заобиколено от малинови и люляково-сини цветове на други растения.

Буйна пеларгония Каролина ще радва почти през цялата година

Всеки, който иска да внесе въздушна лекота и пищна тържественост в цветната си градина, трябва да има поне един от здравецте Viva и тя ще радва със своя чар всеки ден.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина