Pelargonium PAC Viva Madeleine, Carolina и други сортове

Pelargonium Pac Viva Madeleine е отлично декоративно растение с двойни съцветия. Те се отличават с ефектния си външен вид. Компактните размери и дългият цъфтеж се считат за характерна черта на културата.

Pelargonium PAC Viva - що за цвете е това?

Не всеки знае, но целият род Pelargonium принадлежи към семейство Гераниеви. Може би затова жителите често бъркат сортовете на тези две растения, често ги наричат ​​мушкато пеларгония и обратно.

Пеларгонията има отлични декоративни свойства.

Растението, наречено PAC Viva, е многогодишен храст, който има пълзящи клони и месеста зеленина. Цветята са на дълги и мощни дръжки и могат да бъдат в различни цветове.

Кратко описание, история на произхода или селекцията

Този тип пеларгония е разработен от шведски животновъди. Те показаха своето творение на европейско изложение. Първото цвете предизвика голямо раздвижване там.

Характерна особеност на културата е сходството на нейните цветя с розови пъпки. Венчелистчетата имат двойна структура. Един чадър може да има 6-30 съцветия. Всяко цвете достига 5 см в диаметър.

За справка! Според описанието ключовото предимство на PAC Viva pelargonium е дългият му цъфтеж.

Растението е с компактни размери. Клоните му плътно прилягат един към друг. Листата е твърда и груба по структура и има тъмно зелен цвят.

Сортове стайни растения с имена, как изглеждат

Животновъдите са отгледали цяла група сортове от тази пеларгония. Всеки от тях има определени предимства.

PAC Viva Madeleine

Този сорт растения се счита за най-компактен. Pelargonium Viva Madeleine се характеризира с тъмнозелени листа. Храстът има чист контур.

Цъфтежът е типичен. Pelargonium Madeleine се характеризира с бели съцветия с леко розов цвят.

PAC Viva Carolina

Растението има големи пъпки. Те се характеризират с комбинация от бели и люлякови нюанси. Съцветията имат рунеста структура. Всеки чадър съдържа 5-6 цветя. Листата се характеризират с типичен ярко зелен цвят.

PAC Viva Rosita

Тази култура се характеризира с наситено розови или коралови венчелистчета. Листата от здравец има по-светъл нюанс. За отличителна черта на културата се счита буйният и обилен цъфтеж. Всяко съцветие съдържа 5-7 пъпки. По време на цъфтежа им културата изглежда наистина луксозна.

Pac viva maria

Отличителна черта на растението е необичайният цвят на пъпките. Характеризира се с комбинация от бели и розови тонове. Бялото е в основата на венчелистчетата; към средата става розово. Листата са със среден размер и богати на зелен цвят.

Важно! Цъфтежът продължава 15 дни, през които пъпките запазват богатия си оттенък. В същото време растението изглежда доста спретнато.

Цветът на пъпките зависи от вида на растението

Как да се грижим за вашия PAC Viva у дома

Pak Viva Madeline е пеларгония, на която трябва да се осигурят пълни и висококачествени грижи за нормално развитие. Не се изискват специални знания, но има нюанси, които трябва да бъдат проучени.

Осветеност и температурни условия

Тази култура не се нуждае от много ярко осветление. Цветарите се съветват да избират сенчестата част на стаята. При благоприятно време растението може да бъде изнесено на балкона, за да го насити с кислород.

За постигане на буен цъфтеж се препоръчва температурата да се поддържа на +22 .. + 26 градуса. Периодично отваряйте прозорци, за да влезе чист въздух в стаята. Това ще бъде надеждна превенция за развитието на болести и атаки на паразити.

Правила за поливане и влажност

Твърде често не се препоръчва овлажняване на почвата, тъй като това провокира гниене на корените. Почвата трябва да се навлажнява, докато изсъхва. Не се изисква допълнително пръскане на храстите. Това се прави само когато въздухът е много сух.

Подхранване и качество на почвата

За да може кислородът да навлезе по-добре в почвата, той трябва систематично да се разхлабва. Необходимо е активно торене от ранна пролет до късна есен. Необходимите формулировки се продават в специализирани магазини и се наричат ​​„за пеларгонии“.

Размер на контейнера за цветя

Средно голяма саксия е подходяща за растение. Трябва да има дренажни отвори, през които ще се отстранява излишната влага.

Внимание! Най-добре е да поставите храста върху поднос с вода. Това ще помогне за насищане на кореновата система с влага.

Подрязване и презасаждане

Изрязването трябва да се извършва ежегодно. В този случай издънките с 4 възли трябва да останат непокътнати. Благодарение на това ще бъде възможно да се получи буйно растение.

Ако се появят сухи или жълти листа, те трябва внимателно да бъдат отрязани.

Важно! За да се предотвратят процеси на гниене, мястото на изрязване трябва да се поръси с въглен. При подрязване на листата основата на дръжката трябва да остане непокътната.

Препоръчително е да презасаждате млади растения всяка година. Възрастните храсти се преместват само когато контейнерът е напълнен. В същото време на дъното трябва да се постави дренажен слой и контейнерът да се напълни с тревна площ, торф, хумус и листна почва. Всички компоненти са взети в същите пропорции.

Пеларгонията трябва да бъде отрязана своевременно

Особености на цъфтящите растения

Растението се отличава с буен и обилен цъфтеж. Може да се използва за украса на всяка стая.

  • Период на активност и почивка

Цветовете са на здрави дръжки. Имат 15-20 пъпки. Цъфтежът продължава от май до октомври. След това идва период на почивка. Това време се характеризира със забавяне на много процеси в храста на пеларгония, така че излишното поливане и хранене няма да са от полза.

  • Видове и форма на цветя

Цветята са оформени като двойни божури или ранункулус. Венчелистчетата на пеларгония са сгънати на няколко слоя.

Процес на размножаване на цветя чрез резници

За засаждане на резници трябва да използвате малки контейнери. Стъблото трябва да се постави в саксия и след това да се полива почвата с утаена вода. Не е нужно да го покривате.

Важно! За покълване разсадът се нуждае от постоянно осветление и систематично поливане. Когато се появят корени, храстът трябва да бъде преместен в по-свободен контейнер.

Освен това отглеждането съответства на грижите за възрастни растения.

Нарастващи проблеми, болести и вредители

Ако правилата за грижа за растението бъдат нарушени, съществува риск от такива проблеми:

  • Гъба Puccinia. Червените петна по листата помагат да се идентифицира болестта. След това те се рушат и храстът изсъхва.
  • Черен крак. Това заболяване е свързано със замърсяване с бактерии. С развитието си стъблото почернява близо до основата. Ако не започнете лечение веднага, цялото цвете ще пострада.
  • Сиво гниене. При тази патология петната засягат цялото цвете. Най-често заболяването се развива в отопляеми помещения.
  • Подуване на листа. Патологията е придружена от появата на увисвания върху листата.

С развитието на болестите листата на растението потъмняват

От вредителите гъсеници, листни въшки, термити атакуват пеларгония. Съществува и риск от нараняване на белокрилка.

Как да се справим с тях

Фунгицидните препарати помагат да се справите с гъбичките. Инсектицидите могат да се използват за унищожаване на вредни насекоми.

Пеларгониумът от този сорт има отлични декоративни характеристики. За да постигнете успех в отглеждането му, трябва да се научите как правилно да се грижите за храстите.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина