Пеларгониум рококо

Pelargonium Rococo е красиво растение, което има оригинален външен вид. Този хибрид може да бъде декорация за всеки дом. Цветовете му наподобяват розови пъпки. В същото време сортът се отличава със своята непретенциозна грижа, поради което е избран от много производители по целия свят. Домашните любители на стайните растения не са много запознати с този сорт и със сигурност ще се интересуват от подробно описание.

Pelargonium Rococo - какъв е този декоративен хибриден сорт

Тази хибридна култура е част от семейство Гераниеви. Включва повече от 800 вида, всеки от които съдържа много разновидности. В описанието на рококо пеларгония се отбелязва, че културата има красиви съцветия и бързо развитие.

Културата има красиви розови съцветия

Този хибрид е получен на базата на зонални и бръшлянови култури. Сортът е отгледан в САЩ през 1981г. Родителските култури могат да имат различни нюанси на венчелистчетата - червено, бяло, лилаво. В същото време рококо има големи розови цветя. На външен вид приличат на рози.

Растението се отличава с вертикално насочени издънки, което е характерно за бръшляновидните сортове. Но листата са оформени като зонални видове.

Отличителна характеристика на културата се счита за красив и буен цъфтеж. Продължава 9-10 месеца. Сортът се счита за непретенциозен в грижите, така че често се избира от производителите на цветя за домашно развъждане. Дори начинаещите могат да отгледат красиво растение.

Описанието на сорта показва, че тази пеларгония се характеризира с големи розови пъпки. Те се съчетават добре със светлозелени листа, които имат заоблена форма и вълнообразни ръбове. Храстите са компактни и спретнати на външен вид.

Интересно е! Неопитните домакини понякога наричат ​​Pelargonium Rococo здравец, без да осъзнават, че това са напълно различни растения от едно и също семейство.

Отглеждане на Pelargonium Rococo у дома

За да може пеларгонията да се развие напълно, тя се нуждае от висококачествени грижи. Заводът трябва да осигури оптимални условия.

Храстите се характеризират със зрелищен външен вид.

Осветеност и температурни условия

Растението се нуждае от добро осветление. Когато се отглежда на тъмно място, няма да е възможно да се изчака цъфтежа на реколтата. Ето защо се препоръчва да поставите саксията с цветя на добре осветена перваза на прозореца. Благодарение на това, пеларгонията ще може да образува големи дръжки и мощни издънки.

Липсата на светлина влияе негативно на декоративните свойства на растението. В този случай листата стават малки, стъблата са голи и удължени, а цветята напълно липсват. За да може растението да запази привлекателния си вид, то трябва да е на слънце 4-8 часа на ден. През зимата такава възможност често липсва, затова трябва да се използват изкуствени източници на осветление.

Важно!Препоръчва се засенчване на растението по обяд. В противен случай листата му ще бъдат покрити с жълти петна.

Растението се нуждае от умерен температурен режим. Най-добрият вариант ще бъдат показатели на ниво от +20 .. + 23 градуса през деня и +12 .. + 15 градуса през нощта. Поддържайте температурата хладна през цялото време през зимата.

През лятото храстът трябва да бъде преместен на чист въздух - например на балкона. През топлия сезон културата расте красиво и цъфти на улицата.

Правила за поливане и влажност

За да може растението да се развива нормално, е необходимо систематично овлажняване на почвата. В същото време е важно да се установи правилният режим на поливане. При дефицит на влага листата изсъхват и пожълтяват, а с излишък започва гниене на корените.

Експертите съветват да се полива културата, тъй като горният слой на почвата изсъхва. През лятото количеството поливане трябва да се увеличи, а през зимата да се намали.

Пеларгонията не изисква пръскане. Процедурата може дори да навреди на растението, тъй като капките водят до петна по листата и венчелистчетата. В хладна стая те могат да предизвикат гниене на листа и стъбла.

Подхранване и качество на почвата

Пеларгонията изисква достатъчно количество тор. Препоръчително е да се използват специални минерални състави, които са предназначени за това растение.

  • През пролетта можете да добавяте продукти, които съдържат много азот.
  • В началния етап на цъфтежа се използват препарати на базата на калий и фосфор.

Важно! След трансплантацията пеларгониумът не трябва да се храни 1,5 месеца. Това се дължи на достатъчното количество хранителни вещества в почвата.

Размер на контейнера за цветя

За да може пеларгонията да цъфти великолепно, тя се нуждае от правилно подбрана саксия. Широк или дълбок контейнер не е подходящ за това растение.

Саксията трябва да е малко стегната. В противен случай започва активно развитие на корените, докато растежът на земната част спира.

Растението се нуждае от средна саксия

Подрязване и презасаждане

Формиращата резитба на пеларгония се препоръчва през пролетта. Помага да се избегне дърпането на стъблата на храста и му придава изряден вид. Когато се появят 3-4 листа, е необходимо да се прищипят страничните издънки. Това стимулира развитието на нови клонове.

Премахването на дръжките след цъфтежа е от не малко значение. В противен случай този представител на здравец ще започне да образува плодове и семена.

Растението се характеризира с бърз растеж, така че периодично трябва да се трансплантира в нова саксия. Процедурата трябва да се извърши, когато се появят корени от дренажните отвори. Храстът трябва да бъде трансплантиран по време на вегетацията - най-добре е да се направи през пролетта.

Важно!През зимата не трябва да премествате културата на ново място. Тя трябва да натрупа сили за активно развитие и цъфтеж.

Особености на цъфтящите растения

Пеларгонията от този сорт се характеризира с буен цъфтеж. С подходяща грижа, тя продължава доста дълго време.

Период на активност и почивка

През пролетта културата започва период на активност. Това се случва през периода на увеличаване на дневните часове. През този период културата изисква по-често поливане и подхранване.

Първите пъпки се появяват в средата на пролетта, а самият цъфтеж може да продължи до 9 месеца. По това време трябва постоянно да отрязвате изсъхнали пъпки и да осигурите на цветето комфортни условия.

През зимата растението трябва да осигури период на покой. По това време храстът си почива и се запасява със сила. В същото време е важно да му осигурите правилния температурен режим - най-добре е да държите пеларгонията на рококо хладна, далеч от източници на топлина.

Видове и форма на цветя

Растението има едноцветни заоблени цветя. На външен вид те приличат на розови пъпки с обикновен околоцветник. Цветовете са относително големи и образуват сложни чадъри.

Пеларгонията има големи съцветия

Процедурата за размножаване на цвете чрез семена, как и кога е по-добре да се направи

Хибридният сорт може да се размножава чрез семена. Въпреки това, посадъчният материал трябва да бъде закупен в магазина, а не да се събирате сами. В противен случай няма да е възможно да се запазят свойствата на растението.

За да покълнете семена, трябва да направите следното:

  1. Всяко зърно трябва да се избърсва с шкурка, за да се подобри кълняемостта.
  2. Поставете в малък съд с влажен субстрат.
  3. Разстоянието между редовете трябва да бъде 3 cm.
  4. Поръсете отгоре с тънък слой субстрат.
  5. Поставете контейнера в стая със стайна температура и от време на време поливайте растенията.
  6. Когато се появят кълнове, контейнерът трябва да се премести на перваза на прозореца и да се намали малко температурата за развитие на корена.
  7. Когато се появят 3 листа, кълновете трябва да се потопят в нови саксии. В този случай кореновата шийка не трябва да се задълбочава значително.

Нарастващи проблеми, болести и вредители

Културата може да страда от атаки на паякови акари, листни въшки, брашнести червеи. Също така често се атакува от трипси. От болестите коренното гниене е най-опасно. Това заболяване е по-често при младите растения и е свързано с нарушаване на правилата за грижи.

С развитието на болестите храстите могат да пожълтеят.

Как да се справим с тях

Когато се появят ларви на паразити или се появят симптоми на нападения от вредители, струва си незабавно да третирате храста с инсектициди.

Кореновото гниене не може да бъде излекувано. В такава ситуация ще трябва да се отървете от храста.

Важно!За да се предотврати болестта, си струва да се полива храстът умерено. Не трябва обаче да се съхранява в студени помещения.

Pelargonium Rococo е популярна закрита култура, която има отлични декоративни свойства. За да се получат резултати при отглеждането на растение, е необходимо да му се осигурят качествени грижи.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина