Пеларгония Тоскана и нейните сортове Едуардс, Бернд и други

Пеларгониумът е роден в Южна Африка, а в Русия през осемнадесети век спечели сърцата на аристократите и стана украса на богати имения. В процеса на размножаване растението се е адаптирало към особеностите на климата и поради това е много популярно.

Външен вид и характеристики на пеларгония

Има около 250 разновидности на Toscana pelargonium. Най-любимите растения на производителите на цветя са Bernd Pelargonium, видове Regina, Tammo и други.

Стъблото на цветето може да бъде право или къдраво, а листата са издълбани и двойни. Но определящата характерна черта са самите съцветия - ярки или бледорозови цветя от 4 венчелистчета, които са събрани заедно в букет.

Royal Pelargonium е ценен заради необичайния си цвят на полу-двойни венчелистчета

Интересно е! Понякога в описанията цветето се нарича „здравец Тоскана“, но това е погрешно, пеларгонията се отнася само до рода на здравец.

Описание на популярните сортове пеларгоний от серията Toscana (Toscana)

Пеларгониум Тоскана е особено популярен. Това се дължи на факта, че може да цъфти през цялата година и е непретенциозен в домашни и градински условия. Буйният храст не само украсява с нежни двойни чадъровидни съцветия, но и излъчва приятен пикантен аромат. Най-популярните сортове:

  • Пеларгония Тоскана Бернд. Различава се с големи полу-двойни цветя до 3,5 см всяка и богат черешов цвят. Подобен е на сорта Tammo. Пеларгониум Тоскана Бернд може да се засажда на закрито, на балкона или в градината.
  • Пеларгония Едуардс Тоскана. Тя също има стегнати съцветия и великолепна форма. Пеларгониевите цветя на Едуардс Тоскана приличат на розови пъпки.
  • Сорт Тоскана Ренске. Има компактни храсти с двойни бордо цветя. Периодът на цъфтеж е от ранна пролет до късна есен.
  • Тоскана Кастело. Кръстен на красивия замък, той изумява с величието си. Широко разклонени, цветовете варират от бяло и бледо розово до лилаво.
  • Toscana Hero. Градинарите наричат ​​това стандартният сорт. Малкото стъбло на Хиро е съчетано с богат цъфтеж.

Нежен букет от съцветия Pelargonium Edwards

Засаждане и по-нататъшни грижи за бръшлян пеларгония Тоскана

Грижата за пеларгония бръшлян-Тоскана е лесна. Технологията на засаждане може да се различава в зависимост от мястото на размножаване, тъй като културата расте добре в стаята, на балкона и в градината.

Засаждане на растение

Цветето предпочита относително твърда почва, която съчетава тревна и листна почва, торф и пясък. Важно е да се погрижите за насипността и оксигенирането на почвата.

Поливане, пръскане и торене

Преди и след засаждането растението се полива обилно в продължение на две седмици. Освен това при горещо време може да се полива през ден, а при студено - 2 пъти седмично. По-добре е да инсталирате дренаж под саксията, за да абсорбира излишната влага. Пръскането на цветето е необходимо само в много горещи дни.

Забележка! За цъфтеж в продължение на дълги месеци цветето трябва да се опложда с универсални съединения поне веднъж на две седмици.

Подрязване

Процедурата е задължителна за постигане на максимална продължителност на цъфтежа. Има три вида подстригване:

  • Начало - това се прави в началото на пролетта, можете безопасно да отрежете дълги стъбла и форма, тъй като новите растат много бързо.
  • Есен - премахване на сухи листа и болни стъбла.
  • Прищипване през цялата година.

Как да отрежете цвете

Размножаване

Размножаването се извършва по три начина: чрез семена, резници и разделяне на храста.

Болести и вредители, начини за справяне с тях

Болестите на зоналната пеларгония се проявяват в пожълтяване, гниене и сухота на листата. Най-честите причини са липсата на светлина, твърде много поливане, лоша вентилация и недостатъчно чист субстрат.

Важно! Лечението се извършва чрез бързо отстраняване на болната част на цветето и отстраняване на причината за заболяването.

Чести вредители по растенията са листни въшки и белокрилки. Когато бъдат открити, насекомите първо се събират на ръка, след това цветето се третира с разтвор на инсектицид.

Pelargonium Toskana, която толкова често се нарича здравец, е истинска декорация на къщата или градината. Буйните храсти с плътни цветни чадъри изглеждат луксозни и ефектни.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина