Pelargonium Pac Viva Rosita

Pelargonium Viva Rosita се различава от другите сортове с наличието на декоративни двойни съцветия. За да постигнете обилен цъфтеж, е важно да й осигурите подходящи грижи.

Пеларгония PAK Viva - какъв вид цветя е, към какво семейство принадлежи

Културата принадлежи на семейство Гераниеви и има редица характеристики. На външен вид прилича на хавлиено азиатско лютиче. Културата често се сравнява с червените рози.

Пеларгонията има красив и буен цъфтеж

Кратко описание, история на произхода или селекцията

Pelargonium Pac Viva Rosita е получена в Швеция през 2011 година. Растението беше представено на европейско изложение и нашумя.

Културата не е като останалата част от семейството. Съцветията са в непосредствена близост един до друг, храстът е малък. Pelargonium Pak Viva Rosita се характеризира с бавен растеж. Недостигът се покрива от дълъг период на цъфтеж от 2 седмици. Цъфти през лятото.

Важно! Културата има компактни храсти с много клони. Върховете на листата са тъмни на цвят. Всяко цвете достига 6 см в диаметър.

Сортове стайни растения с имена, как изглеждат

Известни са много разновидности на културата. Всеки сорт има уникално ботаническо описание.

Каролайн

Характеризира се с нежни двойни цветя с лилаво-бял цвят. Храстите са украсени с тъмнозелени листа. На всеки дръжка се появяват 3-5 пъпки. Растението има дълъг и буен цъфтеж.

Мадлен

Растенията са украсени с широки, но малки листа с тъмнозелен оттенък. Цветето принадлежи към вида хавлиена зонална пеларгония. Съцветията са бели с розов оттенък, който се появява на слънце.

Росита

Растението се характеризира с ярко розови двойни пъпки. Има зелени листа. На всеки дръжка се появяват 5-6 пъпки. По време на периода на цъфтеж, който продължава 2 седмици, храстите са украсени с ярки и буйни цветя.

Сортът Росита има яркорозови съцветия

Как да отглеждаме Pac Viva Rosita и да се грижим за цветето

За да се развие напълно Розита Пеларгониум, тя се нуждае от пълна грижа.

Осветеност и температурни условия

Растението се нуждае от достатъчно светлина. Не понася обаче излагане на пряка слънчева светлина, горещо време или прегряване на почвата. Най-добре е да поставите саксията с растенията на югозападния или източния прозорец. При топло време цветето се изнася навън.

За нормалното развитие на здравец се спазва оптималният температурен режим. Viva Rosita pelargonium трябва да се отглежда при 20-25 ℃.

Правила за поливане и влажност

Не се препоръчва да се навлажнява почвата често. Това трябва да се направи, когато горният слой на почвата изсъхне. Саксията трябва да има дренажни отвори. Те осигуряват бързо отстраняване на течността.

Най-добре е да се навлажни почвата през картер, за да се осигури кореновата система с достатъчно влага. Експертите съветват да се изключи поливането отгоре и пръскането на листата.

Когато отглеждате реколта, е важно да контролирате влажността на въздуха.Тя трябва да бъде 60-65%. Помещението трябва редовно да се проветрява. Това помага да се предпази реколтата от болести и паразити.

Важно! Пеларгониумът не се изисква да се пръска. Процедурата се извършва само при повишена сухота на въздуха или излагане на парещо слънце.

Подхранване и качество на почвата

Растението се подхранва по време на активен вегетационен период (от ранна пролет до средата на есента). В същото време те купуват готови продукти в магазините за цветя. Съставът трябва да съдържа азот, калий и фосфор. Торовете се внасят два пъти месечно. През зимата храстите не се хранят.

Растението трябва да бъде хранено своевременно

Размер на контейнера за цветя

Първоначално цветето се засажда в средно голям съд. Прекалено голямата саксия пречи на нормалното развитие на културата. В такава ситуация тя харчи енергия за отглеждане на корени.

Подрязване и презасаждане

За да се получи компактно растение, пеларгонията се подрязва. Издънките се съкращават значително в края на февруари. В този случай санитарната резитба се извършва при необходимост. Не забравяйте да прищипите горните и страничните резници.

Особености на цъфтящите растения

Pelargonium Rosita няма постоянен цъфтеж. Периодът на почивка се заменя с активно развитие.

Период на активност и почивка

Покойното състояние продължава от късна есен до ранна пролет. През този период храстът трябва да се премести на по-тъмно място и да се остави при температура от +15 ℃. С пристигането на пролетта всички процеси в завода се активират. Цветето отново се премества на място с разсеяно осветление. Образуването на пъпки продължава 2 седмици.

Видове и форма на цветя

Цветовете на пеларгония са осеяни с венчелистчета. Съцветието може да включва няколко цветя. Характерни са силни пъпки и плътни дръжки.

Процесът на размножаване на здравец чрез резници, кога е по-добре да се направи

Препоръчително е да се размножава растението през февруари-март или юли-август. За култура на присаждане направете следното:

  1. От възрастно растение се отрязва клон от 7 см. На него трябва да има поне 3 листа.
  2. Изрезката се изсушава и се поставя в саксия с подготвен субстрат.
  3. Вода над ръба на саксията.
  4. След 2 седмици растението ще пусне корени.

Важно! По желание цветето се премества в съд с вода. След известно време се появяват корени.

Културата се размножава чрез резници

Нарастващи проблеми, болести и вредители

Развитието на патологии е резултат от неправилна грижа. Най-често растението страда от заболявания:

  1. Гъба Puccinia. Растението е покрито с червени пигментни петна. Впоследствие храстът може да изсъхне.
  2. Черен крак. В този случай основата на издънката потъмнява. Причината за заболяването са гъбичките.
  3. Сиво гниене. При това заболяване храстите са покрити с характерен цъфтеж. Хладният въздух и влагата създават проблеми.
  4. Нематода. Болестта засяга корените, което води до смъртта на храста.
  5. Подуване на листа. В същото време те са покрити с малки израстъци.

От паразитите пеларгонията най-често страда от листни въшки, белокрилки, гъсеници, термити.

С развитието на болестите листата се оцветяват.

Как да се справим с тях

За справяне с гъбични инфекции се използват фунгициди. Корекцията на грижите за растенията е от не малко значение.

Важно! За справяне с паразитите се използват инсектициди. Най-ефективни са Marathon, Monterey, Messenger.

Пеларгониумът от този сорт има отлични декоративни свойства. За да успее да расте, тя се нуждае от пълна и висококачествена грижа.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина