Pelargonium zonale - описание

Зоналната пеларгония принадлежи към грациозните декоративни стайни растения, които украсяват не само домове, но и офиси. Способността да цъфти в продължение на шест месеца, буйни листа, непретенциозни грижи я направиха всеобщ фаворит.

Pelargonium zonale (Pelargonium zonale) - какъв вид декоративно цвете е, към какво семейство принадлежи?

Geranium zonal (zonale) е представител на семейство Гераниеви, наброяващ повече от 400 представители. Външно те практически не приличат на обичайните вътрешни култури.

Пеларгония зонална

Кратко описание защо се нарича така, историята на произхода или селекцията

Културата е родом от Африка, тя е дошла в европейските територии през 17 век. Развъждането се извършва от холандски животновъди, благодарение на чиято работа се появяват много сортове.

Пеларгонията бързо се разпространи в оранжериите на частните колекционери и ботаническите градини. Основните видови характеристики на растението са избледнели с течение на времето, но резултатът от селекционната работа е подвид с дълъг цъфтеж и нестандартно оцветяване на листата.

Важно! Културата стана широко разпространена по целия свят. Днес се отглежда в апартаменти и се засажда за украса на битови парцели.

Зонална пеларгония - какво означава тя? Името е възникнало от необичайния цвят на листата с подчертано тъмен ръб. Той се предлага в кафеникави, тъмнозелени, лилави, бордо и шоколадови тонове.

Вторичната класификация се основава на размера на растението:

 • миниатюрни екземпляри - растат до 13 см;
 • средна височина - до 60 см;
 • високите растат до 80 см.

Пеларгониева градина

Сортове стайни растения с имена, как изглеждат

Постоянната работа на животновъдите ви позволява да изберете най-подходящия вид пеларгония за определени условия. Основните разлики между цветята са в размера, формата на съцветия и цвета на венчелистчетата.

Ю-Джига

Това е стандартен подвид с прави стъбла и среден размер. Кораловите съцветия са хавлиени, доста плътни. Пеларгониум Ю Джига радва всеки любител на домашните растения със своята красота.

Езеро

Различава се с непретенциозност, съцветията имат сферична форма, пъпки от сьомга, венчелистчетата на които стават по-леки по-близо до ръба. Заоблена зеленина с кафеникава граница, храстът расте до средни размери.

Рафаела F1

Характеризира се с компактен външен вид и височина до 30 см. Подходящ за отглеждане в помещения, лоджии и в цветна леха. Тери пъпките са млечни, оранжеви, прасковени, алени. Сортът е отгледан наскоро и рядко се среща на свободния пазар. Понася лесно горещи и студени условия.

Забележка! Ако растението се грижи правилно, тогава пъпките ще се образуват целогодишно.

Пеларгония Rafaella F1

Удебелено злато

Отглеждат се на открито и в домовете. Характеризира се с обилен цъфтеж.Листата има светло зелен цвят с кафеникав пръстен, разположен в центъра. Пъпките са розови и червени.

Minx и други

Pelargonium Lara Harmony има двойни цветя с люляков оттенък; големите й чадърни съцветия се появяват от началото на пролетта и изсъхват до края на есента. Различава се по умалително. Pelargonium Lara Harmony има пъпки, които приличат на рози.

Minx се характеризира с малкия си размер и ярко алени венчелистчета. В комбинация с тъмна зеленина те се открояват силно. Всеки сорт има свои собствени характеристики, опитните цветари събират цели колекции, различаващи се по растеж и цвят на съцветия. Пеларгониевият копринен лебед е интересен с масивното си стъбло, покрито с плътни листни плочи и снежнобяли пъпки.

Важно! В магазините за цветя продавачите не винаги разбират културата. Когато купувате, е по-добре да се съсредоточите върху латинските имена.

Сред стайни растения можете да намерите:

 • Pelargonium Lara Delight със среден размер, съцветия от фуксия и бяло сърце. В допълнение към разкоша, той има необичаен тон на венчелистчета. Pelargonium Lara Delight е по вкуса на производителите на цветя, които обичат ярките и богати цветове. За градината се избират растения с по-голям размер или по-спокойни тонове на пъпки.
 • Pelargonium Yu Disko може да се намери в редки случаи, той не принадлежи към популярните. Венчелистчетата са боядисани в бледорозови тонове, пъпките са събрани в зонтични съцветия. Сферичният тип цветя са разположени на високи дръжки и се открояват от другите култури.
 • Пеларгония Ю Княгиня - характеризира се с подобни на розови съцветия със светлорозов оттенък. След известно време венчелистчетата му се свиват на тръбички, придавайки му необичаен външен вид.
 • Pelargonium Yu Kathak има необичаен цвят на листните плочи: общият жълт фон е подчертан от кафеникава граница. Махрови съцветия, с яркочервен тон. Голям храст може лесно да оцелее при подрязването.

Важно! В магазините за цветя се продават растения от различни подвидове (Yu Gamayun pelargonium, Yu Lilac Mist, Yu Sirin), но работниците обикновено не ги разделят. В резултат на това купувачът получава комбинация от здравец с различни нюанси.

Pelargonium Minx

Домашни грижи за зонална пеларгония

За здравец здравните грижи в домашни условия изискват специално. Без него растението ще откаже не само да цъфти, но и да расте.

Осветеност и температурни условия

Саксия с пеларгония Yu Bolero се поставя в стая с разсеяна светлина и продължителност на деня 16 или повече часа. През лятото температурният режим се поддържа на +20 ℃, през зимата - +15 ℃. Рязкото застудяване може да провокира падането на дръжките.

Правила за поливане и влажност

През лятото реколтата се полива до 3 пъти седмично, през зимата количеството напояване се намалява до разумни граници.

Допълнителна информация! Растението лесно понася лека суша и не изисква пръскане.

Подхранване и качество на почвата

За цвете използвайте универсална смес от магазин или смесете копка, торф и листна почва в равни пропорции. По време на цъфтежа пеларгонията трябва да се подхранва с минерални съединения, съдържащи достатъчно количество калий и фосфорни елементи. Торовете се внасят на всеки 14 дни.

Важно! За обогатяване на почвата не могат да се използват смеси с азот - това води до активен растеж на зелената маса на храста.

Торещ агент

Размер на контейнера за цветя

Контейнерът трябва да надвишава обема на кореновата бучка с 1 cm.

Подрязване и презасаждане

Изсъхналите дръжки изискват отстраняване, след края на периода на цъфтеж всички клони се съкращават с една трета от дължината. Този подход активира развитието на странични издънки. Подрязването помага да се образува компактно растение, а резниците се използват за размножаване.

Особености на цъфтящите растения

Пъпките в повечето подвидове се извършват от пролетта до есента.В края му идва времето за почивка и растението зимува до последния зимен месец.

Важно! Нежелателно е да се използват методите за удължаване на времето за цъфтеж, препоръчани от много любители. Изкуствената стимулация води до силно изчерпване на растението.

Период на активност и почивка

Дневните часове по време на зимен сън се намаляват до 12 часа, намалява честотата на почвената влага и температурата. През този период цветето се подрязва. Не може да се трансплантира и храни.

До март светлинните часове се увеличават, както и броят на поливките. През същия месец се извършват стандартни грижи за пеларгония, с подхранване и трансплантация (ако е необходимо). Подготвителните мерки за периода на покой започват през септември.

Видове и форма на цветя

Всички подвидове на зоналните пеларгонии обикновено се разделят на три подгрупи:

 • недвойна;
 • полу-двойно;
 • хавлиен тип.

Разделението зависи от броя на венчелистчетата. Най-красивите екземпляри имат 8 или повече парчета. Според втората класификация разделението на културата дава възможност да се разграничат категории, които приличат:

 • роза;
 • лале;
 • звездичка;
 • карамфил.

На бележка! Голям интерес представляват сортовете, които цъфтят като обикновени кактуси.

Пеларгония на личен парцел

Методи за размножаване на цветя, когато е по-добре да го направите

Нови екземпляри в колекцията се получават чрез резници или методи на семена. Всеки има свои плюсове и минуси.

Размножаване чрез резници

Отнася се до най-простите процедури. Това означава да получавате остатъци, да ги почиствате от дъното на листата и да ги изпращате в чаша вода. Някои производители на цветя предпочитат да засаждат резници директно в навлажнена почва, с дълбочина 3 см. Появата на кореновата система се очаква след няколко седмици.

Размножаване със семена

Техниката помага за възпроизвеждането на редки видове, но отнема повече време. Семената се събират от дръжките, след образуването на сухи кухини върху тях. Отглеждането се извършва през пролетните месеци:

 • във всеки контейнер се засажда по едно парче;
 • покрийте с найлоново фолио или стъкло;
 • периодично отваряйте и отстранявайте натрупаната влага.

Важно! Първите издънки ще се появят след месец. След порастването им се трансплантират в по-големи саксии.

Размножаване чрез резници

Нарастващи проблеми, болести и вредители

Наличието на болести се определя от общото състояние на културата и нейния външен вид. Някои екземпляри могат да получат пожълтяване на листните плочи, тяхната сухота или летаргия, което може да означава сериозни проблеми:

 • сивите петна по зелената част показват развитието на сиво гниене, източникът на лезията е прекомерното преовлажняване на субстрата;
 • недостатъчното осветление се проявява чрез издърпване на издънки и отсъствие на дръжки;
 • при ниски температури се появява червеникав оттенък на листните плочи.

Атаките от паразитни насекоми имат свои собствени симптоми:

 • Паяк - атакува културата с повишена сухота на въздуха в помещенията. Проявява се чрез изсушаване на зеленина и сребриста паяжина на зелената част.
 • Mealybug - определя се от белезникав цвят върху плочите. Атаката се случва при постоянно преовлажняване на почвата.
 • Бяла муха - прилича на миниатюрни пеперуди. Паразитът бързо образува колонии и покрива цялото растение.

Важно! Появата на симптоми на лезия изисква терапевтични мерки за спасяване на болно цвете.

Как да се справим с тях

За лечение на гъбични патологии се използват фунгицидни разтвори. Растението се трансплантира в нов контейнер със свеж субстрат, преди процедурата всички засегнати области се отстраняват и се поръсват с активен въглен на прах.

Борбата с паразитни насекоми се състои в механична обработка на зелената част с памучен тампон със сапунена вода и напръскване с инсектицидни средства. Събитието се провежда няколко пъти, до пълното унищожаване на вредителите.

Не е трудно да се грижите за пеларгония, ако се спазват правилата, тя ще зарадва с ярки пъпки, които не избледняват в продължение на шест месеца.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина