Диня пеперомия - домашни грижи

Сред производителите на цветя динената пеперомия е много популярна. Това се дължи на факта, че растението има оригинален външен вид, листата му приличат на любимото зрънце на всички. Културата е непретенциозна, лесна за отглеждане и грижа.

Как изглежда, към кое семейство принадлежи

Динята Peperomia принадлежи към семейство Pepper. Това е многогодишна вечнозелена култура. Цветята се различават по сортовото разнообразие, така че всеки може да избере перфектния сорт за себе си.

Листата на пеперомия приличат на диня

Обща характеристика при всички сортове е кожената лъскава зеленина, но тя също се различава по цвят и форма. При някои видове листата са малки и тънки, при други месести и широки плочи с извити краища.

Интересно е да се знае! Ако леко разтриете листната плоча на пеперомията, тя ще започне да излъчва аромат, напомнящ на миризмата на пипер.

Разнообразието от диня пеперомия е лесно да се идентифицира чрез неговото ботаническо описание. Никоя друга култура няма толкова забележителни листа.

Често срещани сортове

Пеперомията е представена от разнообразие от сортове. Най-ярките представители:

Пъстра

Сортът се отличава с красиви листа с причудливи пъстри цветове и необичайна форма.

Разнообразна пеперомия

Катерене

Културата расте до 1,5 метра височина. С възрастта листата на храста променят цвета си от бежов до кремав. Стайните цветя са неизискващи в грижите и поддръжката.

Изкачващ се сорт пеперомия

Свита

Декоративна култура, която се отличава от останалите със своя миниатюрен външен вид. Възрастните храсти не растат повече от 10 см. Цъфти с бели пъпки, излъчвайки уникален аромат.

Свити видове

Лилиан

Нискорастящ сорт, който има външна прилика с лилии. След цъфтежа на растението се образуват плодове.

Миниатюрната Лилиан е популярна сред цветарите

Сребърен

Популярен изглед. Ценен е заради красивите си светли листа с тъмни жилки. Като цяло растението има повече от 30 разновидности. Всеки от тях се различава по форма, размер и характеристики при отглеждането.

Сребърната пеперомия е известна със своя необичаен цвят на листата.

Лечебни свойства

По отношение на лечебните свойства, общоприето е, че пеперомията има благоприятен ефект върху здравето на домакинството. Тя е способна на:

 • подобряват функционирането на храносмилателната система;
 • нормализира състоянието на жлъчните пътища.

На бележка! Външният вид на цветето е приповдигнат. И ако вярвате на признаците, растението премахва негативната атмосфера в стаята.

Накратко за историята на появата

Родината на динената пеперомия се счита за Южна и Централна Америка, както и Индия. Именно там беше открито за първи път това необичайно цвете. Най-често може да се срещне в тропическите гори, предпочита да расте в сенчест подраст, както и по стволовете на дърветата. Растението буквално се прикрепя към кората.

Пеперомията има способността да натрупва влага в собствените си листа, поради което може да остане без вода дълго време.

Характеристики на грижите

Динята Peperomia е непретенциозна култура. Тя не изисква повишено внимание към себе си. За тези качества производителите на цветя я обичат.

Температура

За нормален растеж и развитие растението се нуждае от правилните климатични условия. В помещението трябва да се поддържа определен температурен режим, а именно:

 • през лятото - 20-22 ℃;
 • през зимата - 18-20 ℃.

Важно е да се следи температурата на основата. Тя не трябва да бъде по-ниска от +17 ℃. При по-студена почва кореновата система на пеперомията трудно поддържа жизнеспособността.

Осветление

Културата предпочита източните и западните первази. Ако саксията е от южната страна, тогава цветето се нуждае от потъмняване.

През зимата, напротив, на растението липсва светлина, така че ще трябва да бъде изкуствено осветено.

Забележка! Дневните часове не трябва да продължават по-малко от 8 часа. За това се използват флуоресцентни лампи.

Поливане

Водата за напояване трябва да е със стайна температура. Обилно поливане се извършва по време на вегетацията и цъфтежа, през останалото време водата се прилага както обикновено. Основното нещо е да не се оставя земята да изсъхне, това има лош ефект върху динята пеперомия.

Пръскане

Ако въздухът в стаята, където стои саксията, е твърде сух, пръскането е задължително. В противен случай пеперомията ще започне да изсъхва. Това трябва да се прави поне веднъж на всеки три дни.

Влажност

Тропическата култура се нуждае от висока влажност. Ако този показател е нисък в къщата, тогава ще трябва да пръскате храстите ежедневно. Контейнер с вода, който се поставя до саксията, ще ви помогне да коригирате ситуацията.

Грундиране

Субстратът за пеперомия трябва да е хлабав, богат на хранителни вещества. Можете да го направите сами от следните компоненти:

 • хумус;
 • градинска земя;
 • пясък;
 • торфена почва.

Всички компоненти се приемат в равни количества. При избора на саксия се предпочитат дълбоките контейнери, така че кореновата система да се чувства свободна.

Подхранване

Що се отнася до торовете, те се прилагат през целия сезон, започвайки през април и продължавайки до есента. Провеждат се две превръзки на месец. За това са подходящи готови минерални комплекси.

През зимата цветето не е оплодено, тъй като е в латентно състояние, хранителните вещества могат да причинят неговата активност. Растението няма да може да се възстанови напълно.

Кога и как цъфти

Всеки сорт пеперомия цъфти по свой начин. Понякога е изключително трудно да се постигне цъфтеж. Някои лозари от години чакат да се появят съцветия. При добри условия съцветията се появяват в края на пролетта или началото на лятото.

Пеперомия изхвърля дръжки под формата на кочани

Видове цветя

По време на периода на цъфтеж на издънката се появяват множество пъпки, достигащи до 7 см дължина. Те приличат на тънък извит процес.

Допълнителна информация! В крайна сметка при някои сортове на мястото на съцветията се образуват плодове, които лесно могат да бъдат отделени от кочана.

Цветни форми

Формата на пъпките директно зависи от сорта. Набръчканият изхвърля антените, върху които по-късно се образуват бели кочани. Гледката радва с пъпки през цялата година.

Вятърът има дълъг дръжка. Пеперомиите с форма на длето са покрити с малки бяло-зелени цветя през лятото.

Период на цъфтеж

Яйчникът на съцветия в стайна култура започва през пролетта и продължава през цялото лято. Някои представители са в състояние да цъфтят през цялата година, без да изпадат в латентно състояние. След това растението почива няколко години.

Подрязване

Подрязвайте стайното растение за санитарни цели, когато е необходимо да премахнете изсъхналите издънки и деформираните стъбла. Често тежките клони се отчупват и увреждат стъблото и трябва да се изхвърлят.

На бележка! Някои производители извършват процедурата, за да придадат на културата декоративен вид, така че храстите да изглеждат великолепни.

Как се размножава динената пеперомия

Възпроизвеждането на пеперомия се извършва по няколко начина. Изборът на метод директно зависи от възможностите и опита на производителя. Струва си да разгледате подробно всяка опция.

Покълване от семена

Размножаването на семена започва в началото на май. Преди засаждане семената се накисват. Един час по-късно те се поставят на повърхността на влажен хранителен субстрат и се поръсват с пръст.

Контейнерът с посадъчния материал трябва да бъде покрит с найлоново фолио. Това ще осигури парников ефект. След 50-60 дни ще се появят първите издънки.

Забележка! Възможно е засаждането на пеперомия в отделни саксии само когато третият лист се появи на издънката.

Вкореняване на резници

Процедурата се извършва през пролетта. За да направите това, направете следното:

 • издънката се отрязва с остър нож, върху нея трябва да присъстват 2-3 независими пъпки;
 • засадени в питателна почва, покрити с пластмасова бутилка;
 • поставете контейнера с дръжката на топло място;
 • след образуването на корени, те се засаждат в отделна саксия.

Обикновено целият процес отнема около месец. През този период от време кореновата система има време да се развива нормално. Освен това цветето се осигурява със стандартни грижи.

Размножаването чрез резници се извършва през пролетта.

Други възможности

Някои производители използват листа за размножаване. Те просто са залепени с ръб в основата и покрити с пластмасова чаша отгоре.

Друг вариант е разделяне на храста. За това растенията се изваждат от саксията, разделят се на няколко части и след това се настаняват в отделни контейнери.

Прехвърляне

Първата трансплантация на пеперомия се извършва в продължение на 3 години. Младите храсти не се нуждаят от тази процедура. Едно възрастно растение се трансплантира в нова саксия веднъж на всеки две години. Най-доброто време за това е през април.

Събитието се провежда, както следва:

 • дренажен слой се полага в саксия за цветя, така че течността да не се натрупва в земята;
 • хранителен субстрат се нанася върху 2/3 от общия обем на саксията;
 • в центъра се поставя растение и се покрива със земя;
 • почвата се уплътнява и навлажнява.

Важно! Наскоро трансплантираната пеперомия не трябва да се храни. Новата почва съдържа хранителни вещества, които са напълно достатъчни за нормалното развитие. Излишният тор може да бъде вреден.

Възможни проблеми при отглеждането на диня пеперомия

Цветята не се разболяват толкова често, ако за тях се грижат правилно. Важно е да им се осигурят условия, максимално сходни с естествената им среда.

Вредители

Както всяка друга растителност, пеперомията е атакувана от вредни насекоми. Най-често цветята се появяват на:

 • трипс;
 • брашнести червеи;
 • ножници.

Можете да се отървете от тях с помощта на инсектицидни препарати.

За да се избегнат проблеми в бъдеще, е необходимо да се извърши профилактика. Изследвайте динените храсти на пеперомия за вредители. Най-често те се крият на гърба на листа. За малка лезия можете да третирате растението със сапунена вода.

Други проблеми

Често производителите се сблъскват с проблеми при отглеждане на стайно цвете поради неправилна грижа. Растението започва да боли на фона на хипотермия или преовлажняване на субстрата.

Има няколко външни признака, че културата на закрито се нуждае от нещо:

 • падащите листа показват липса на влага, необходимо е да се увеличи количеството влага;
 • кафяв кант върху листата показва ниска температура в стаята, цветето замръзва;
 • гнилостни огнища - ясен признак на излишна вода в земята;
 • набръчканите листа са сигнал, че в стаята няма достатъчно светлина, струва си да преместите саксията на по-светло място или да инсталирате допълнително осветление.

Динята Peperomia ще се превърне в интериорна декорация с подходящи грижи

Ако се наблюдава поне един от признаците, трябва незабавно да предприемете действия: проверете влажността в помещението, премахнете теченията. Трябва внимателно да подходите към грижите за диня пеперомия у дома.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина