Дребнолистно рязане - домашни грижи

Pilea е най-големият род цъфтящи растения от семейство Коприва, с около 700 вида. Най-популярен е дребнолистният трион, който е спечелил любовта на производителите на цветя със своята лекота на грижи и естетичен външен вид.

Описание

Родината на цветето е субтропичните и тропическите страни на Америка. Растението пилея предпочита влажни, сенчести места. При идеални условия реколтата може да нарасне до 70 cm.

Малки цветя от пилея

Вътрешният дребнолистен трион е многогодишно растение с височина до 15 см с силно разклонени издънки, върху които растат малки листа с бледозелен оттенък. Максималният размер на листова плоча е 5 мм дължина. Той е лъскав, полукръгла форма, изпъкнал в горната част, с плътен или издълбан ръб.

Растението цъфти рядко в апартаментни условия. Малки светли цветни пъпки, събрани в съцветия, обикновено се появяват в началото на лятото и нямат декоративна стойност. Много от тях се изрязват, за да не отслабят растението през периода на цъфтеж.

Съвет! Плътните пълзящи издънки на цветето са подходящи за каскадна декорация на стаята. Pilea изглежда красиво до растения с изправени стъбла.

Видове цветя

Често срещани видове пилея, които могат да се отглеждат у дома:

 • Пеперомиум (китайско парично дърво). Височината на цветето е до 40 см. От основното стъбло заоблени вдлъбнати листа висят на удължени дръжки, което ги прави да изглеждат като чадъри.
 • Сребро (други имена - Сребро, Кадиер). Новите издънки гледат нагоре, а старите пълзят по земята. Листата са удължени, с издълбани ръбове, с 3 жилки, по които се открояват сребристи нишки. Благодарение на тях този вид получи името си. Максималната височина на цветето е 40 см.
 • Филиформен. Растение с тънки, къдрави червеникави издънки. Листата са малки, овални, отдолу лилави.
 • Увита. Във всеки възел на стъблото му има 2 листа с издълбани ръбове. Листовата плоча е гофрирана с кафяви жилки. Цветето расте до 30 см.
 • Монетнолистна. Издънките са пълзящи, със заоблени, яркозелени, подобни на монети листа. Те са разположени на малки дръжки. Долната част на листната плоча е оцветена в червено.
 • Ливански. Това е ампелен трион с кафяви къдрави издънки. Малките овални листа отгоре имат бледозелен цвят, сякаш покрити със сребро, а отдолу плочата е наситено зелена.

Ливанска пилея

Цветето pilea увеличава нивото на влажност в стаята. Някои видове са в състояние да отделят биологично активни вещества, които спират растежа на бактерии, гъбички и други протозои.

Характеристики на грижите

Грижата за триони с малки листа у дома е проста. Но все пак трябва да се вземат предвид някои изисквания, така че растението да радва с бърз растеж и цъфтеж.

Условия за отглеждане на цвете:

 1. Настаняване. В дивата природа пилеята расте в планината, така че у дома е по-добре да не поставяте растението на пряка слънчева светлина. Идеалното място е в сянката на други цветове при разсеяно осветление. През лятото можете да засадите цвете на открито пространство. През зимата се препоръчва използването на фитоламп.
 2. Индикатори на температурата. По-добре е да поставите цветето в стая, където температурата на въздуха не е по-висока от +23 градуса. През зимата растението може да се държи на изолиран балкон. Важно е да не поставяте гърнето на триона в течение.
 3. Влажност на въздуха. Оптималните условия за отглеждане на пилея са хладният микроклимат.Увеличете нивото на влажност през лятото и отоплителните периоди. Това може да се направи с овлажнител или с купа с вода, поставена близо до тенджерата.

Възрастни издънки, които трябва да се режат

Грижата за цвете се състои в избора на подходяща почва, навременно поливане, хранене и формиране на храст. Неща, които трябва да запомните:

 • За засаждане на пилеи е по-добре да изберете плодородна почва със средна плътност с неутрална или ниска киселинност. Цветето расте добре без почва, с корени, потопени във вода или хранителен разтвор.
 • Трябва да се пазите от преливане и преовлажняване на почвата, не позволявайте дълги почивки между поливането. Необходимо е да се полива цветето, след като горният слой на почвата е напълно изсъхнал, като се използва утаена вода със стайна температура.
 • За да поддържате красотата на листата и да предотвратите разтягане на трионните издънки, трябва да оплодите почвата през цялата година, дори след вегетационния период. През зимата подхранването се прилага ежемесечно, през останалото време - веднъж седмично. За попълване на хранителните вещества в почвата са подходящи универсални торове за цъфтящи растения.
 • По време на вегетационния период трябва да се грижите за младите издънки на триона, да им дадете форма. Едно възрастно растение редовно се подрязва, премахвайки удължените процеси.

Важно! Не пръскайте листата на триона с пулверизатор. Процедурата може да развали външния вид на растението.

Правила за трансплантация и размножаване

Препоръчително е да презасаждате дребнолистни триони всяка пролет. Можете да актуализирате цветето по-рядко, като се фокусирате върху външния му вид. Ако издънките са разтегнати и увиснали, стволът на растението е гол - по-добре е да го трансплантирате.

Съвети за презасаждане на пилея:

 • Препоръчва се да се режат стари издънки, да се разделя цветето на няколко храста и да се оформят.
 • Растението има повърхностна коренова система, така че е по-добре да изберете саксия, която не е висока, но широка.
 • Ако почвената смес е приготвена у дома, трябва да я дезинфекцирате със слаб разтвор на калиев перманганат.
 • Първият слой се разстила с експандирана глина около една трета от саксията и отгоре се изсипва пръст.

Видя резници, готови за трансплантация

Подрязаните издънки могат да се използват за размножаване. Те просто се поставят във водата, докато се появят корените, и след това се засаждат в подготвената почва. За декоративен ефект се препоръчва да поставите няколко резници в саксията.

Отглеждането на цвете чрез семена е трудно. В малък контейнер на дъното трябва да се постави слой експандирана глина, а отгоре земя. Поставете семето във вдлъбнатината и поръсете с пръст, покрийте контейнера с фолио. Издънките трябва да се появят до края на месеца. Можете да ги трансплантирате в саксия, когато на кълновете се образуват първите листа.

Важно! Младите растения, отглеждани от семена, се нуждаят от висока влажност, в противен случай всички те ще умрат.

Контрол на вредителите

Дребнолистният вътрешен цветен трион е устойчив на болести, а вредителите се появяват най-често поради неспазване на температурния режим и ниска влажност. паякови акари, трипси или скални насекоми могат да заразят растението.

Основните признаци за наличие на паяк: деформация и извиване на листа, обезцветяване. В резултат на инфекцията трионът спира да расте и може да умре. Паразитите се крият в задната част на листа и са трудни за видимост, особено в началния етап. Акарите могат да бъдат открити през периода на линене от бели зърна, подобни на пърхота. Причината за появата на вредители е сухият въздух. Ако се открият паразити, чаршафите трябва да се третират със сапунена вода. В случай на тежка инфекция, инсектицидът Actellic ще помогне.

Ето как изглежда паякът под микроскоп.

Цветните трипси са насекоми с овална форма, които живеят в колонии и пренасят гъбичките. Идеалните условия за тяхното съществуване са високите температури и ниските нива на влажност. След заразяването се появяват кафяви петна по листната пластина, най-често от обратната страна. Над листа можете да видите белезникави огнища с жълти ивици.В резултат на това цветето изсъхва и може да умре. За борба с трипса се използват химически препарати Aktellik, Mospilan, Aktara. Препоръчва се противогъбична профилактика.

Заразени с трипс листа

Първият признак за появата на скално насекомо са мънички червени, кафяви или жълти плаки по листата и лепкави секрети. Това са колонии от насекоми. В резултат на инфекцията листата на цветето пожълтяват, изсъхват и падат. Растението започва да липсва хранителни вещества. За да се отървете от вредителя, се използват химически препарати.

Плаки, по които можете да разпознаете мащабното насекомо по цветята

Преливането може да доведе до появата на гнило на триона. Това гъбично заболяване се развива върху стъблото и се разпространява до корените, което може да доведе до увяхване на земната част на цветето и смъртта му. За лечение се използват биологични и химични фунгициди - Previkur Energy, Maxim, Mikosan, Gamair.

Внимание! Когато използвате лекарства срещу болести и вредители, трябва да се спазват стриктно инструкциите.

Проблеми с развъждането

Въпреки факта, че цветето на пилеята е непретенциозно, можете да се сблъскате с някои трудности при отглеждането му:

 • Поради неспазване на температурния режим листата могат да опадат.
 • Неправилното поливане често причинява загниване на корените.
 • Цветът на листата избледнява поради твърде ярко осветление, а поради липса на светлина листата стават плитки и издънките се простират.
 • Пряката слънчева светлина може да причини изгаряния на листата.

Опитните и начинаещи цветари могат да отглеждат триони с малки листа. Основните изисквания са правилното поставяне на цветето, поддържане на необходимата температура и влажност, поливане и навременна трансплантация. Ако те се наблюдават, декоративното растение ще радва и ще служи като интериорна декорация за дълго време.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина