Plumeria: домашни грижи и методи за разплод

Плумерията е широколистна култура, която принадлежи към семейство Кутрови. Растението е кръстено на френския ботаник Плумер. Нарича се още франжипани. Културата има красив цъфтеж и сладникав аромат. Характеризира се с големи съцветия. В закрити условия храстът може да достигне 2 м. Ако се отглежда плюмерия, домашните грижи трябва да бъдат изчерпателни.

Как изглежда plumeria и към какво семейство принадлежи?

Plumeria се характеризира с грандиозен цъфтеж

Според описанието, плюмерия е цвете от семейство Кутрови. Расте естествено в тропически и субтропичен климат. Цветето може да бъде под формата на дърво или храст. Културата се характеризира с дебели, сочни стъбла. Те са украсени с яйцевидни, кожени листа, които са покрити с изпъкнал модел.

Бушът е украсен с големи и ароматни цветя, които образуват големи съцветия в горната част на леторастите. Те се различават по размер, форма, цвят. Дори степента на отваряне на цветя се променя в зависимост от вида.

Plumeria може да цъфти бяло, червено, розово, жълто. Многоцветните пъпки изглеждат много впечатляващи. С подходяща домашна грижа за плюмерия можете да постигнете буен и дълготраен цъфтеж.

За справка! Наситеността на оттенъка се дължи на условията на задържане. На топлина пъпките стават по-ярки. В старите цветя те постепенно избледняват.

История на появата

Според митовете и легендите маркиз Франжипани и придворният ботаник Чарлз Плумие са участвали в появата и разпространението на това необикновено растение. Няма обаче точна информация за произхода на културата. Тези легенди обаче обясняват значението на името на цветето.

Frangipani plumeria може да се намери в тропически климат. Това цвете расте в Южна Америка, Карибите, Мексико.

Коренното население на Тайланд смята културата за свой национален символ. Често се нарича така - Plumeria Pattaya. Курорт Патая, Плумерия Малдивите са кръстени на Плумерия. А също и магазинът в Кстово, кръстен на плюмерията, което още веднъж потвърждава популярността му.

Забележка!В много тропически страни цветето символизира вечността и безсмъртието. В Тайланд без това растение не се провежда нито една церемония - сватба, раждане на деца и дори погребение.

Често срещани сортове

Червената плюмерия се счита за популярен сорт култура.

Отглеждането на рододендрон plumeria се счита за много трудоемка задача. За да постигнете успех по този въпрос, можете да изберете следните сортове.

Тъп Плюмерия

При естествени условия това е не твърде високо вечнозелено дърво, което достига 3-5 м. Има и полуджуджета, които растат до максимум 1,5 м.

На закрито можете да отглеждате сорт джудже - Plumeria obtusa. Това е компактна култура, чиито клони нарастват до максимум 30-40 см. Украсена е с тъмнозелена кадифена зеленина. На обратната страна листата са покрити с фин пух. Има сиво-зелен цвят.

  • Листата не надвишават 20 cm.
  • Цветът включва 5 бели листенца, които са събрани на дълъг дръжка. Крайните части са леко огънати.

В този случай половината от венчелистчето има ярко жълт оттенък. Цветята на тази плюмерия се характеризират с приятен аромат с нотки на жасмин.

Плумерия бяла

Карибските острови се считат за родно място на това растение. Там културата принадлежи към средно високи растения.

Забележка! По време на почивка се наблюдава частична зеленина.

Листата имат гладка кожена повърхност и тъмнозелен цвят. На гърба са сребристи.

Венчелистчетата на цветята са леко навити. Характеризират се и с къс педал. Венчелистчетата се характеризират с доста плътно подреждане. В централната част има малко бледожълто око.

Червена плюмерия

При естествени условия растението може да има 2 разновидности - храст или дърво.

Културата се счита за полулиста. Характеризира се с леко заострени листа. Растението е украсено с червени цветя. Този сорт се характеризира с голямо разнообразие от сортове.

Има видове, които имат съцветия с няколко големи цветя. Съществуват и сортове с съцветия от 30 и повече цветя. Многоцветните сортове изглеждат много оригинални.

Домашни грижи

За да расте растението успешно, трябва да се гледа изцяло и ефективно.

Поливане

Когато отглеждате plumeria у дома през топлия сезон, поливайте храста веднага след изсъхване на горния слой на почвата. За това се препоръчва да се използва изключително мека и утаена вода.

През зимата трябва да поливате храста значително по-малко. В този случай е важно да се избягва силна сухота на почвата.

Важно!Преливането за растението е голяма опасност. Ето защо, при облачно време през лятото и прохладно през зимата, почвата трябва да се навлажнява много внимателно.

Влажност

През периода на активен растеж храстите трябва редовно да се пръскат. За да направите това, препоръчително е да използвате мека и утаена вода през деня. За да се увеличат параметрите на влажността на въздуха, се препоръчва да се излее малко количество камъчета или експандирана глина в палета. След това налейте вода.

В този случай трябва да се уверите, че дъното на саксията не докосва течността в тигана. По време на пръскането трябва да се избягва влага върху цветята.

Културата се нуждае от високи параметри на влага

Температура

Тъй като плюмерията е тропическа култура, тя се нуждае от топлина.

  • Оптималният температурен режим през летния сезон е +22 .. + 32 градуса.
  • През зимата културата изисква параметри на ниво от +15 .. + 18 градуса.
  • Растението е в състояние да издържа на кратък спад на температурата до +13 градуса. В този случай по-студеният въздух може да причини смъртта на цветето.

Растението расте добре на чист въздух. Ето защо през лятото се препоръчва да го преместите на балкона или в градината. В същото време е важно да се осигури защита на културата от дъжд.

Осветление

За да цъфти plumeria, трябва да осигури оптимално ниво на осветеност. Растението се нуждае от пряка слънчева светлина, което ще бъде ключът към здравословното развитие и обилния цъфтеж. За това културата трябва да е под слънцето в продължение на 6-7 часа. Следователно гърнето с франжипани трябва да се постави на южния перваз на прозореца.

Източната или западната страна също ще работят, но в този случай цъфтежът ще бъде по-малко изобилен. Северният прозорец се счита за най-лошия вариант - растението няма да може да се развива нормално при такива условия.

Важно!Ако плюмерията току-що е влязла в къщата, не трябва веднага да я поставяте на слънчевата страна. Културата се нуждае от известно време, за да се адаптира към новите условия.

Трансплантация на растения

Младите растения трябва да се пресаждат всяка година, тъй като бързото развитие изчерпва почвата и корените са изправени пред липса на пространство.

При необходимост зрелите храсти на възраст над 5 години трябва да бъдат преместени на ново място. Това се прави на интервали от 3 години.За големите дървета е достатъчно просто да смените горния слой на почвата.

Препоръчително е да пресадите цветето през пролетта. Това става чрез прехвърляне в широк и дълбок съд. Той трябва да е с 4 см по-голям от предишния. За да се избегне стагнация на влагата, на дъното трябва да се излее дренажен слой. Може да се състои от експандирана глина.

Когато избирате почва, можете да дадете предпочитание на универсален състав с добавка на вермикулит или едър пясък. За да избегнете плесен и гниене, струва си да използвате малко въглен.

Забележка!За да се избегне бързият растеж на дървото, при пресаждането корените на растението могат да се отрежат с 5 см. Повредените участъци трябва да се поръсят с канела.

Когато пресаждате цвете, трябва да следвате препоръките на специалистите.

Подрязване на Plumeria

Подрязването на издънки е допустимо само при възрастна и здрава култура на 4-5 години. Процедурата се извършва с интервал от 2 години. Благодарение на това е възможно да се коригира височината на дървото и да се образува красива корона.

Необходимо е да се режат издънки в началото на пролетта или веднага след цъфтежа. Клоните са чувствителни към гниене, така че процедурата трябва да се извършва със стерилен инструмент. В този случай изрязването трябва да се извърши под ъгъл.

Методи за размножаване

Размножаването на културата може да се извършва по различни начини. Това може да стане чрез семена или вегетативен метод. В този случай е важно да се придържате към поетапния процес на процедурата.

Семена

Отглеждането на плюмерия от семена у дома има редица характеристики. За да направите това, посадъчният материал трябва да бъде закупен в магазина. Когато самостоятелно събират семена от хибриди, те често губят характеристиките на сорта.

Преди засаждане семената трябва да се накиснат в стимулатор на растежа за 2-3 часа. След това ги третирайте с фунгицидни препарати. Разхлабената почва е подходяща за засаждане - можете да използвате смес от пясък и торф.

Семената трябва да се задълбочат в почвата с лъвчета нагоре, така че да останат над повърхността. Трябва да покълнете културата под стъкло. В този случай контейнерът трябва да бъде поставен на слънчево място. Оранжерията трябва редовно да се проветрява и овлажнява.

Културата може да се размножава със семена

Резници

Когато използвате този метод, трябва да отрежете издънка с дължина 30 см от храста и да го накиснете в стимулатор на растежа. След това изсушете на тъмно и хладно място в продължение на няколко часа. Отрежете листата и засадете в рохкава почва, задълбочавайки се с 8-10 см. Осигурете на растението умерено поливане.

Plumeria е често срещана култура, която се отличава със своя грандиозен цъфтеж. За да може растението да се развива нормално, трябва да се грижи правилно за него.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина