Защо азалията хвърля листа и какво да правите у дома

Азалията принадлежи към цъфтящите представители на декоративните стайни растения. Но понякога тя организира истинско падане на листа. Важно е да разберете защо възниква този проблем.

Листата на азалия падат след цъфтежа - какво да правя

След края на периода на цъфтеж е необходимо да се режат не само стъблата, но и избледнелите пъпки. След това цветето трябва да бъде преместено на тъмно, студено място. Периодът на почивка продължава 2 месеца.

Представител на вида на закрито

Цветарски грешки, причиняващи падане на листата в азалии

Азалията е много капризна култура. Тя непрекъснато изисква повишено внимание към себе си. Неспазването на правилата за грижи ще доведе до падане на листа и пъпки.

Падаща зеленина на азалия

Неправилно поливане

Препоръчва се напояване с размразена или утаена вода със стайна температура.

На бележка! Добавянето на лимонена киселина или оцетна киселина към водата за напояване ще регулира нивото на pH.

Основната причина, поради която азалиите изсъхват и падат от листата, е преовлажняването на почвата. От излишната влага не само листата сменят цвета си, но и стъблата. Те започват да почерняват и изсъхват.

Поливане на растението

Нарушение на температурата

Растението може да изсъхне поради неспазване на температурния режим. Ако азалията е пуснала листата си, е необходимо спешно да намалите температурата в стаята. Не трябва да надвишава +18 градуса. По време на вегетацията той трябва да бъде намален до +12 градуса. Растението може да изхвърли всички пъпки или цветя, ако тези правила не се спазват.

Поставяне на цвете на грешното място

Основната причина, поради която азалията хвърля листата си, е неправилното поставяне на стайното цвете. Мястото за растението трябва да бъде избрано осветено, но не трябва да се допуска пряка слънчева светлина да пада върху листата. Азалия ще расте най-добре от източната страна. Когато се постави от южната страна, слънцето може да обгори зелените листа на растението.

Съвет! През есента трябва да направите допълнително осветление за азалията.

Неспазване на препоръките за оптимална влажност на въздуха

Ако нивото на влажност е недостатъчно, зеленината изсъхва и пожълтява. Пръскането трябва да се извършва редовно, но не по време на цъфтежа. Ако водата попадне върху съцветията, те могат да отпаднат.

Неправилен избор на пот

Понякога растението изхвърля листата поради неправилно подбрана саксия. Ако азалията хвърля листа, какво да правя? Необходимо е да се трансплантира цветето в голям контейнер. Кореновата система е хоризонтална, така че саксията трябва да е широка и плитка.

Контейнер за цветя

Прекомерно разрохкване на почвата или изчерпване на почвата

Азалията може да изсъхне и потъмнее, когато се използва субстрат, обогатен с вар. За този вид се препоръчва да се използва кисела почва.

Забележка! Забранено е използването на торове, съдържащи калций.

Разхлабването трябва да става възможно най-внимателно и внимателно. Поради повърхностното разположение на корените, те могат да бъдат повредени много лесно.

Болести, които провокират изсъхване и проливане на листа

Когато азалиите са заразени с ръжда, листните плочи първо сменят цвета си и след това падат. Най-често това се дължи на „лошата” вода.

При излишък на влага растението се уврежда от късна болест. Страдат не само издънките, но и цветните листа.

Почерняването на листата се случва, когато растението е заразено с гъбични инфекции.

Вредни насекоми

Нахлуването на вредни насекоми също води до опадане на листа:

  1. Ларвите на пеперудите белокрилки буквално изсмукват течност от листата.
  2. Листните въшки се хранят и с листен сок. Поради появата на вредител, растението може да цъфти много по-рано от датата на падежа.
  3. Цъфтежът на млада азалия може да спре поради появата на брашнеста гъба. Вредителят изхвърля мрежа и е много вреден за цветето.

Как да се грижим за азалия у дома, ако тя е пуснала листа

На първо място, трябва да коригирате условията на задържане. Например лятото е период, когато цвете се нуждае от мир. Не можете да пренаредите азалията на ново място по време на периода на цъфтеж. През зимата растението трябва да бъде отдалечено от отоплителните устройства и постоянно да следи нивото на влажност. През пролетта, по време на трансплантацията, трябва да следвате правилата за тази процедура.

Цвете в интериора

С подходящи грижи е лесно да се сдобиете с декоративно растение, което може да ви радва със здравия си вид и красиви цветя в продължение на много години.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина