Защо антуриумът не цъфти у дома и какво да правя

Антуриум или популярно наречен „мъжко щастие“ е екзотично тропическо цвете с декоративна зеленина и необичайни алени цветя. Следователно ситуацията, когато цвете придобива скучен вид и спира да цъфти пъпки, е много обезпокоителна за производителите на цветя. Причините, поради които антуриумът расте слабо и не цъфти, може да се дължат на различни фактори. Ето защо е важно да идентифицирате истинския проблем навреме и да го разрешите, за да не загубите храста.

Време и продължителност на цъфтежа на антуриум у дома

Основното предимство на антуриума, поради което е търсен в домашното цветарство, е дългият му цъфтеж.

Образуването на съцветия започва през втората половина на февруари, а самият храст обикновено цъфти в продължение на 4-5 седмици. Ако обаче се грижите правилно за него и правите вътрешните условия близки до тропическите, тоест естествени за антуриума, цъфтежът му може да бъде по-дълъг.

Антуриум - екзотично цвете

Важно! Някои сортове антуриум са склонни да цъфтят само за няколко часа.

Антуриумът не цъфти, а само пуска листа: причини

Основните и най-чести причини, поради които антуриумът не цъфти у дома, са неправилни грижи и неблагоприятни условия за поддържане на храста.

Твърде голямо гърне

За нормален и здравословен растеж на цветя е необходима богата на хранителни вещества почва. Следователно не трябва да засаждате цвете в обемна саксия по отношение на диаметъра на кореновата система на храста. За храста ще бъде трудно да вземе всички витамини и минерали от почвата, поради което ще спре да произвежда пъпки и ще се съсредоточи върху развитието на корените.

Грешки при поливане

Една от основните причини, поради които антуриумът не цъфти, е нередовното поливане. Важно е да поливате цветето на всеки три дни. Преди пенсиониране процедурата се намалява до 1 път седмично, но това трябва да се прави постепенно.

Струва си да се отбележи, че некачествената напоителна течност също влияе на красивия външен вид на храста. Често поради твърдата чешмяна вода се появяват болести и почвата в саксията се изчерпва.

Важно! Не можете да поливате храста с топла или студена вода, по-добре е да го доведете до стайна температура.

Неподходяща температура

За тропическо растение антуриумът изисква температура в диапазона от 22 до 27 градуса. През периода на почивка той трябва постепенно да се понижава до 18-20 градуса. Също така трябва да избягвате внезапните скокове в режима, в противен случай това ще се превърне в голям стрес за цветето.

С повишаването на температурата обаче въздухът често застоява в затворено помещение и храстът започва да се задушава от задух. Следователно, без проветряване на стаята, цъфтежът може да спре.

Недостатъчна влага

Основното правило за нормален цъфтеж на антуриум у дома е да се поддържа висока влажност в помещението, за да се създаде състояние на тропическа гора. Сухият въздух не само води до невъзможност за разтваряне на пъпките, но и провокира появата на вредители и изсушаване на листата.

Недостиг или излишък на основни микроелементи в почвата

Ако антуриумът не цъфти и не расте, тогава балансът на хранителните вещества в почвата е нарушен. Недостатъчното или прекомерното внасяне на торове върху почвата влияе отрицателно върху нормалния растеж на храста.

Внимание! Много е важно да се спазва дозировката на сложни минерални торове, посочена на опаковката.

Всеки минерален елемент е полезен за определен период от вегетационния сезон на храста. Например, преди да цъфтят пъпки, трябва да увеличите съдържанието на азот в почвата, но след образуването на съцветия е необходимо да спрете торенето на храста с такива торове. През този период са необходими калиево-фосфорни препарати. Именно те поддържат красивия и обилен цъфтеж на антуриум.

Чернови

Когато проветрявате храста, за да създадете благоприятна температура в стаята, не можете да прекалявате. Силните течения са друга причина, поради която антуриумът спира да цъфти цветя.

Когато пресаждате храст, кореновата система не трябва да бъде повредена

Грешки при трансплантация

Антуриумът се нуждае от трансплантации, особено през първите години, когато кореновата система се развива активно. Процедурата обаче трябва да се извършва, като се спазват определени правила.

  • Първо, не можете да използвате недезинфекцирани градински инструменти, тъй като те могат да съдържат частици или сок от заразени растения.
  • На второ място, когато засаждате самия разсад, трябва да защитите кореновата система. Всяка механична повреда, дори малка драскотина, може да доведе до големи проблеми с цветето в бъдеще.

Забележка! Ако върху стъблата или корените останат участъци, е необходимо да ги обработите с разтвор на калиев перманганат или да поръсите с прахообразен активен въглен.

Болести и паразити

Храстът рядко се разболява, но неправилната грижа често провокира появата на кореново гниене или брашнеста мана. Причината за появата на гниене е прекомерно поливане, липса на разрохкване на почвата и некачествена вода за напояване.

Други възможни проблеми при цъфтежа на антуриум

Има проблеми, които не се появяват веднага, а чак след цъфтежа на антуриума.

Цветята изсъхват и падат

Цъфтящите цветя могат да изсъхнат по редица причини:

  • рязко повишаване на температурата в стаята, поради което листата също започва да изсъхва;
  • неправилен баланс на хранителните вещества в почвата;
  • неправилно подрязване на храста и ненавременно отстраняване на избледнели пъпки;
  • продължително излагане на пряка слънчева светлина.

Позеленяване на цветя или плодник

Промяната на цвета на плодника или самото цвете на антуриума може да бъде естествен процес, когато цъфтежът приключи. Това поведение обаче може да бъде предизвикано и от лошо осветление или неправилни съотношения на минерали в тора.

Ако храстът спре да расте и не цъфти, саксията може да е станала тясна.

Не цъфти и не расте

Основните причини за спиране на растежа и цъфтежа са тясна саксия и липса на хранителни вещества в почвата. Ако кореновата система расте, тя започва да измества почвата и да я уплътнява. Това провокира неспособността на храста да приема полезни вещества, поради което растението просто спира да се развива.

Понякога храстът спира да расте поради недостатъчно осветление, тъй като за всяко растение е необходимо процесът на фотосинтеза да се поддържа в нормално състояние.

Как да накарате антуриум да цъфти: трикове

Ако антуриумът е спрял да цъфти, какво да правя след установяване на причината? Първо, отделете време и подходете разумно към проблема.

Антуриумът е красиво растение

Готови торове

Подхранването с готови комплексни минерални торове, които са специално произведени за антуриуми, ще помогне на храста да цъфти.

Най-добре е гранулираните препарати да се разтварят във вода и да се изсипват върху почвата."Форте", "Фитоспорин" и "Янтрайн" помагат за привеждането на храста в нормално състояние от сухи торове.

Народни средства за защита

Още на първите етапи от проявата на проблема можете да използвате народни методи. Можете да направите решения за лечение на храста у дома, най-важното е правилно да се изчислят пропорциите.

Флористите прибягват до малък трик при липса на развитие на храста поради нарушение на процеса на фотосинтеза. Нарушаването на образуването на хлорофил се дължи на липса на осветление и желязо, така че трябва да третирате почвата с разтвор на железен сулфат.

Забележка! Ако напръскате земната част на храста с този разтвор, той веднага визуално ще придобие по-здрав вид.

Цвете с изненадващо красив външен вид е антуриум, чийто цъфтеж често се спира поради невнимателни грижи. Следователно трябва да извършвате редовно всички дейности, спазвайки определени правила.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина