Защо балсамът не цъфти у дома - основните причини

Много производители са изправени пред проблем, когато балсамът спре да расте или изобщо не расте. При спазване на правилата за грижи, вътрешното цвете се развива успешно. След като разбрахме защо балсамът не цъфти у дома, е лесно да се намери решение на проблема.

Кога трябва да се появят и цъфтят пъпките

Когато се използва метод за размножаване със семена, кълновете ще се появят много по-бързо, ако са засадени в торфени таблетки. За да покълнат семената, те трябва да бъдат поставени на повърхността, не покрити с пръст за по-добро осветление.

Безцветен балсам

След 10-15 дни вече ще се виждат издънки, които заедно с таблетките трябва да бъдат трансплантирани в малки саксии, поръсени с рохкава и питателна почва.

На бележка! Добре поддържаното растение отваря първите си пъпки в самото начало на пролетта и продължава да цъфти до есента, а също така цъфти почти през цялата година.

Защо няма цветя, а растат само листа

Непретенциозно растение може да се държи не само в градината, но и у дома. Ако балсамът не цъфти, трябва да проверите доколко подходящи са условията за местообитанието му.

Отглеждане на градинско цвете

Причините за това състояние могат да бъдат следните фактори:

  • Липса на осветление. Стайните растения могат да спрат да се развиват поради липса на дневна светлина. За да разрешите този проблем, трябва да пренаредите саксията с цветя в добре осветена зона.
  • Нарушаване на температурния режим. Балсамът може да не разтваря пъпките поради наличието на течение в къщата или внезапни температурни промени.
  • Сух въздух в помещенията. За да може растението да се развива и цъфти, листата трябва редовно да се пръскат.
  • Неправилно поливане. Хората наричат ​​цветето „Ванка мокра“. И, както подсказва името, растението обича влажна почва. Ако обаче поливате твърде много, кореновата система може да изгние. В резултат на това растението не само ще спре да цъфти, но скоро ще умре.
  • Потът е неправилно избран. Когато засаждате цвете, трябва да обърнете внимание на размера на саксията. С твърде голям капацитет по време на процеса на растеж, балсамът ще изразходва енергията си за формиране на корени, а не за цъфтеж.
  • Грешки в храненето. Цъфтежът също се влияе от правилното торене. Прекомерното торене може да доведе до спиране на цъфтежа.
  • Растението е засегнато от болест, която засяга цъфтежа. Поради неправилна грижа върху цветето може да се образува сиво гниене. За да не се случи това, поливането трябва да е умерено.
  • Появата на вредители. Понякога цветето е нападнато от белокрилки или акари. За да се справите с проблема, трябва редовно да пръскате растението със специални защитни средства.

Важно! Цветовете от балсам не трябва да се пръскат, за да не се повредят. Това се дължи на факта, че пъпките имат по-деликатна структура от листата.

Какво да направите, за да цъфти балсамът

За хармоничен растеж и цъфтеж растението се нуждае от: добро осветление, приемлив температурен режим, относителна влажност на въздуха, която ще е подходяща за дадено растение, правилно подбрана саксия и без вредители.

Добре поддържано растение

Ако спазвате всички правила за грижа за растението, можете да постигнете непрекъснат цъфтеж на балсам и да се радвате на това явление повече от една година.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина