Защо Декабристът не цъфти - причини

Други имена на декабриста са Schlumberger, Christmas, Zygokatus. Такова цвете може да се намери сред любителите на стайни растения на перваза на прозореца. Яркият, сочен цвят на листата изглежда много впечатляващо, но производителите оценяват културата повече за появата на цветя през студената зима. Въпреки това, не винаги е възможно да се радвате на появата на пъпки, понякога те просто не съществуват. Трябва да разберете каква е причината за липсата на цветя.

Процес на цъфтеж на декабрист: възможни нарушения

Има няколко етапа в жизнения цикъл на коледно дърво, през които културата расте и се развива. Точно така изглежда подготовката на растение за времето на цъфтежа. Пъпките се появяват веднъж годишно, най-често от края на ноември до началото на декември.

Цъфтящ декабрист

Важно! Ако лятото дойде достатъчно късно, тогава декабристът ще цъфти през януари или дори февруари.

Неправилната грижа и болестите са причините, поради които Декабристът не цъфти.

Болести

Гъбичните заболявания не заобикалят декабриста. Чести цветни заболявания:

 • питиум;
 • късна болест;
 • фузариум.

Гъбичките атакуват отслабени екземпляри, влошавайки и без това не толкова доброто им здраве. Пренебрегването на тревожните симптоми често води до смърт на растението.

Фузариум върху декабриста

Вредители

Ами ако декабристът не цъфти? Необходимо е да се обърне внимание на наличието на паразитни насекоми.

Вредителите, използващи растителни сокове за храна много често нападат декабриста. Mealybugs, паяк акари или мащабни насекоми могат да ограбят културата на нейната жизненост. В резултат на това имунитетът на цветето пада и пъпките спират да се появяват. Поради активността на паяковия акар, зигокатусът често се отървава от зеленина и в същото време от пъпки.

Важно! Вредни насекоми могат да влязат в апартамента заедно с почвата, която не е била дезинфекцирана.

Mealybug на цвете

Влажност

Екзотичните растения, а това са декабристите, реагират много силно на околните условия, включително индикатора за влажност. Ако се спусне на закрито, тогава растението няма да полага цветни пъпки. Поради прекомерната сухота на въздуха, дори ако културата вече се готви да цъфти, тя просто ще пролее пъпките си. В този случай ще бъде възможно да се възхищавате на ярките цветя само след 12 месеца.

Интересно е! Първото растение, което навлезе на територията на Европа, имаше алени цветя. Сега, благодарение на усилията на животновъдите, можете да се възхищавате на белите, розовите, лилавите и оранжевите цветя на декабристите.

Температура на въздуха

Ако температурата е твърде висока, растението се прегрява, което със сигурност ще се отрази на цъфтежа. Поддържането на коледно дърво в неправилни условия е една от най-честите грешки, допуснати от любителите на стайни растения.

В естественото си местообитание декабристът расте на хладни места между клоните на дърветата и тук температурата се поддържа около +21 ° C през деня, което е оптималният показател за развитието на тази култура. През нощта температурата пада с 3-5 градуса.

Декабрист по природа

Цветът има период на покой и при индикатор за прекомерна температура той не настъпва. Такива условия не позволяват на Schlumberger да цъфти. Оптималната температура на въздуха за развитието на Декабрист:

 • вегетационен период - + 18 ... +20 ° С;
 • образуване на пъпки - + 12 ... +14 ° С;
 • фаза на цъфтеж - + 15 ... +18 ° С.

Коренни проблеми

Кореновата система може да каже на опитен производител много за здравето на растението. Ако земята е пренаситена с влага, корените започват да гният, престават да хранят растението, което води до смъртта на целия декабрист. Основните симптоми са:

 • спиране на растежа;
 • увяхване на храста;
 • потъмняване на цвета на листните плочи;
 • отпадащи сегменти и пъпки.

Образуването на мухъл и почерняване в основата на стъблото на растението показва, че проблемът с кореновата система е в много напреднал стадий.

Неправилна трансплантация

Ами ако Декабристът не расте? За да расте растението и да цъфти, то трябва периодично да се пресажда.

Трансплантация на декабрист

Преди разсаждането е необходимо правилно да подготвите цветето:

 • Изберете нов контейнер за засаждане. Не трябва да е прекалено стегнат или прекалено голям.
 • Закупете специална почва за декабриста.
 • Изчакайте благоприятно време за трансплантация. По време на цъфтежа не трябва да нарушавате културата.

Забележка! Ако трансплантацията е повлияла отрицателно на коледното дърво и то е спряло да цъфти, тогава въпросът може да е в увреждане на корените. Поради това страда цялата култура.

Други възможни проблеми

След като се справихме с основните причини, поради които цветето декабрист не цъфти у дома и грижите са добри, струва си да се анализират още някои фактори.

Няма период на почивка

Без период на покой Декабристът няма да цъфти, но пада през октомври-ноември. За да върви всичко добре, е необходимо да се подготвят специални условия. Саксията се поставя на хладно и тъмно място и не се нарушава за пореден път. Оставете минималното поливане - не повече от 1 път за 14-21 дни.

Цветето е засадено в твърде голям контейнер

Някои любители на закрити растения погрешно вярват, че колкото по-голяма е саксията, толкова по-добре за растението. Внушителното количество ще изисква подходящо количество почва и обилно поливане. Коледното дърво има слабо развита коренова система, така че не е в състояние да се справи с голямо количество влага в земята. В резултат на това цветето започва да страда от различни видове гниене, изхвърля пъпки, отказва да цъфти.

За да избегнете такъв проблем, достатъчно е да поставите декабриста в малък контейнер.

На бележка! В големи саксии културата ще изразходва цялата си енергия, за да расте и да развива корени. Това ще продължи, докато бъде усвоен целият обем на земята. Няма да има цъфтеж.

Подходящи саксии

Народни методи за борба

Можете да стимулирате появата на пъпки или да накарате културата да цъфти с подправка, приготвена по народни рецепти. Растението реагира много добре на тях.

Рецепта 1:

 1. Добавете 1 с.л. л. захар, 2 т. л. мая в 1 литър топла вода.
 2. Настоявайте 2 часа.
 3. Добавете инфузия към вода 1: 5 и използвайте за поливане.

Рецепта 2:

 1. Нарежете корите на всяка цитрусова култура на малки парченца.
 2. 3 с.л. залейте с 1 супена лъжица вряла вода. кори.
 3. Настоявайте ден, прецедете.
 4. Добавете вода 1: 1 преди поливане.

Рецепта 3:

 1. 1 супена лъжица л. Разтворете захарта в ½ литър топла вода.
 2. Използвайте хранителната смес за поливане.

Разтвор на цитрусова кора

Ако растението е овладяно от вредни насекоми, има и народни средства за тях.

Ножна рецепта:

 1. Обелете големия лук и го нарежете на ситно
 2. Добавете 0,3 л вода.
 3. Сместа трябва да се настоява в продължение на 4-5 часа.
 4. Навлажнете памук или кърпа в разтвора и избършете листата на растението.

Рецепта на Mealybug:

 • Обелете няколко скилидки чесън и нарежете.
 • Залейте ги с ½ литър вряща вода.
 • Оставете продукта да престои 7 часа.
 • Третирайте засегнатото растение с четка с четка.

При липса на цъфтеж и растеж в декабриста, на първо място, трябва да проверите условията, в които се съдържа културата. Ако се грижите правилно за цветето и вземете своевременни мерки за отстраняване на причините, които влияят отрицателно върху образуването на пъпки, тогава можете да се възхищавате на красиви цветя всяка година през зимата.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина