Защо здравецът не цъфти у дома - какво да правя

Отглеждането на здравец може да преобрази една стая. Растението не е взискателно за грижи и редовно се радва на буен цъфтеж. Въпреки това, в някои случаи културата образува листа, но не дава цветни дръжки. За да разрешите проблема, трябва да знаете защо не цветът на здравец и как да ускорите появата на пъпки.

Когато здравецът освобождава съцветия и колко дълго продължава този период

Правилната грижа ви позволява да се възхищавате на привлекателните пъпки на растението. В зависимост от сорта, здравецът може да цъфти по различно време на годината:

 • Гораните и здравите коренища здравец цъфтят в средата на май. Съцветията на тези растения запазват цвета си в продължение на 30-40 дни.
 • Грузинският и дребнозърнестият здравец започват да пускат съцветия в средата на юни. Продължителността на цъфтежа им е до 40 дни.
 • Далматински, блатни и ливадни здравец цъфтят в средата на юли. Периодът на цъфтеж е само 20 дни.
 • Здравецът на пепел и ренар цъфти в средата на лятото. Периодът на цъфтеж е 30 дни.

Защо здравецът не цъфти

У дома здравецът може да цъфти до 6 пъти на сезон. При подходящи грижи реколтата ще формира редовно пъпки и ще запази цвета си до 20 дни.

Продължителност на цъфтежа на растение

Условия на цъфтеж на здравец

За да може растението да образува пъпки, е важно да се спазват следните характеристики на грижа:

 • В къщата здравецът трябва да е от южната страна. Растението изисква много слънчева светлина. На сайта трябва да изберете отворено място. Адекватното излагане на слънце насърчава големи листа и обилен цъфтеж.
 • В къщата растението не трябва да се поставя в близост до отоплителни уреди. Поради това долните листа на храста пожълтяват, а дръжките образуват малки пъпки.
 • Културата не понася глинести видове почви. Необходимо е да се даде предпочитание на рохкава почва, която позволява на въздуха да преминава добре. Ако почвата се използва за градинарство, е необходимо да се смеси с речен пясък.
 • За образуването на съцветия е необходимо редовно да се тори. За здравец се използват сложни минерални торове, които не само допринасят за появата на съцветия, но и удължават периода на цъфтеж на растението.
 • Съответствие с определена температура. Растението започва да цъфти само ако температурата на въздуха надвишава 12 градуса.
 • За цъфтежа е необходимо къщата да е без течение. В противен случай културата може да умре.
 • Мушкатото трябва да се полива редовно и обилно. Само в този случай дръжките ще могат да се простират и да образуват пъпки. Дори през зимата, когато въздухът в помещенията е сух, не е желателно да се пръскат листата. Това може да доведе до намален период на цъфтеж.
 • Саксията за цветя трябва да е достатъчно просторна, тъй като растението има добре развита коренова система. Навременните трансплантации ще стимулират образуването на съцветия.

Условия за растеж

Мушкатото може да бъде атакувано от вредители, така че е необходимо редовно да се проверяват листата на културата. Когато се появят първите симптоми, се препоръчва растението да се третира със специални средства и да се отдели от другите цветя. Най-често листни въшки се появяват върху културата. Тези насекоми се хранят със сока на растението, което води до слабост на леторастите.

Важно! Честите трансплантации на растения могат да увредят кореновата система, затова при избора на саксия трябва да се има предвид бърз растеж на корените.

Защо здравецът не цъфти, а дава само листа

Причините за това могат да бъдат следните фактори:

 • Неправилно избран пот. Ако контейнерът е стегнат, корените ще дадат цялата си сила за растежа на нови издънки, а не за образуването на цветя. В тесен саксия растението започва активно да расте нагоре, листата са големи, но рядко разположени.
 • Неправилно подбрани торове и нарушение на графика за хранене. Ако оплождате растението твърде често, листата ще растат бързо. Цъфтежът може да отсъства поради липса на хранителни вещества.
 • Прекомерна влага. Въпреки факта, че здравецът обича влажна почва, честото поливане води до образуването на зелена маса без пъпки. През есента растението трябва да се полива по-рядко, в противен случай това също може да повлияе негативно на появата на съцветия.
 • Без изрязване. При голямо натрупване на издънки кореновата система няма достатъчно хранителни вещества, за да цъфти. Особено е необходимо внимателно да се следи появата на млади издънки, които могат да поемат цялата сила на възрастен храст.
 • Поражението на корените. Коренните болести водят до липса на пъпки и могат да допринесат за смъртта на растенията.
 • Липса на светлина. На сянка растението ще посегне към светлината и ще отслабне. Такива храсти почти никога не цъфтят.
 • Увреждане от вредители. Насекомите намаляват жизнеността на растението, така че то не може да цъфти.
 • Ниска температура на въздуха. Такива ситуации възникват през зимата. Здравецът понася добре горещите условия и понижаването на температурата може да доведе до липса на цъфтеж.

Защо не цъфти, а само образува зеленина

Някои сортове растения имат свои собствени характеристики. Например често възниква въпросът защо кралският здравец не цъфти. Този сорт, за разлика от другите сортове, има буен храст, който изисква специална резитба и поддръжка. Цъфтежът на културата може да не започне поради следните причини:

 • поради липса на светлина;
 • ако потът е твърде голям;
 • с честа и неправилна резитба;
 • ако растението не бъде трансплантирано своевременно в нова почва;
 • местоположение на здравец на сянка - докато пъпките се формират, но падат и не цъфтят.

Защо кралският здравец не цъфти?

Важно! За да изберете оптималното място в къщата за отглеждане на здравец, трябва да преместите саксията. Много често, след смяна на мястото, растението започва да цъфти активно.

Как да накараме здравец да цъфти редовно

Не е достатъчно да се знае защо здравецът не цъфти, важно е да се разбере какво да се прави в такава ситуация. Навременното премахване на пречещите фактори ще доведе до факта, че растението ще цъфти. Основното нещо е да възстановите правилната грижа.

Отстраняване на неизправности

На първо място, трябва внимателно да изследвате листата на растението. Често първите симптоми на болест или вредител могат да се видят от вътрешната страна на листата. Мушкатото най-често се атакува от листни въшки и белокрилки. С навременното лечение с фунгициди проблемът се елиминира.

Необходимо е да се проверят условията на растеж на растението. В някои случаи, за да се получи обилен цъфтеж, е достатъчно да прехвърлите саксията с цветя на друг прозорец, където влиза повече слънчева светлина и издънките няма да се разтягат твърде много. През зимата се препоръчва използването на специални лампи.

За да получите пъпки, трябва да спрете обилно да поливате растението. Това ще стимулира появата на нови съцветия.

Как да се храня

Подхранването е предпоставка за получаване на големи съцветия. От март здравецът е в вегетационен период, така че е много важно да се приложи правилното торене. Необходимо да се използва:

 • калиеви торове;
 • фосфор;
 • азотни вещества.

Дървесната пепел може да се използва като азотен тор. За да се приготви работен разтвор, е необходимо да се разтворят 100 г пепел в литър вода. Полученият разтвор се полива с храст или саксийно цвете.За младите растения се използва пепел в количество 50 g на 1 литър вода.

Оплождане

В средата на лятото можете да подхранвате растението с помощта на сложен тор за стайни растения. Ако здравецът се отглежда у дома, през есента е необходимо да се намали прилагането на торене и да се позволи на растението да премине в режим на хибернация.

Важно! Не се препоръчва използването на лопен и пилешки тор като тор. Такива вещества увреждат корените и, когато се използват на закрито, могат да причинят дискомфорт на жителите.

Подрязване и презасаждане

Редовното подрязване на храстите е от съществено значение за процъфтяващия цъфтеж. Прищипването на издънки трябва да се извършва в началото на пролетта или есента. Функции за подстригване за всеки период:

 • Пролетна резитба. Процедурата се провежда през март. Необходимо е да се режат стари издънки. Ножът първо трябва да бъде дезинфекциран. През първите няколко седмици след резитбата растението няма да развие зелена маса. Подобни действия обаче ще провокират появата на големи пъпки.
 • Есенна резитба. Времето на процедурата е края на септември, след цъфтежа. Първо се извършва санитарно подрязване на повредени издънки. След това е необходимо да се съкратят слабите и старите издънки. Често с помощта на есенно подрязване на храста се придава желаната форма.

Подрязване на растенията

Препоръчва се растението да се пресажда два пъти годишно. През пролетта здравецът може да бъде засаден на открито или в саксия. Пресаждането в саксия започва с избора на капацитет. Саксията трябва да е пълна с корени и да има малко поле. Не се препоръчват прекалено големи контейнери. На дъното на саксията трябва да се постави дренажен слой. Можете да направите своя собствена почва за саксии или да закупите почва от вашия магазин. След трансплантацията е необходимо да се хранят здравец, като се използват калиеви фосфатни вещества.

За да стимулира цъфтежа, стайното растение може временно да бъде трансплантирано на открито. След тази процедура здравецът започва активно да расте и цъфти бурно. След като е на открито, растението развива устойчивост на екстремни температури. Можете да засадите цвете на улицата в земята не по-рано от средата на май. В края на лятото се връща в саксията. Това трябва да се направи преди настъпването на слана.

Как да се грижим по време на цъфтежа

Цъфтящото растение изисква специални грижи. Основни правила:

 • Саксията с цветя трябва да се постави на слънчевата страна. Въпреки това, през горещото лято е необходимо да се гарантира, че растението получава сянка, за да се намали рискът от жълти петна по листата.
 • Необходимо е незабавно да се отстранят всички мъртви листа и млади издънки, растящи от корена.
 • Необходимо е да се полива растението на всеки 4-5 дни. Важно е да се гарантира, че водата не се натрупва и че тя се разпространява добре в саксията. Поливайте почвата само след като е напълно суха.
 • Веднъж седмично в саксия със здравец трябва да разхлабите почвата. Това ще намали риска от загниване на корените и окисляване на почвата.

Грижа за здравец през периода на цъфтеж

По време на периода на цъфтеж голямо количество хранителни вещества в почвата може да навреди на съцветия и издънки. При продължителен цъфтеж обаче трябва да се използват калиеви торове. Можете да нахраните цветето с вода и йод. За да направите това, капка йод трябва да се разреди в литър течност. Такова поливане ще направи цъфтежа буйно, а цветът на пъпките ярък.

Важно! По време на периода на цъфтеж не се извършва пресаждане на храст и изрязване на млади издънки. Също така не се препоръчва да се режат храстите.

Правила за последващи грижи

Грижата за растение след цъфтежа има свои собствени характеристики:

 • Под корен от здравец се прилага сложен тор, който се разтваря във вода.
 • Избледнелите дръжки трябва да бъдат внимателно отстранени.
 • Трябва да поливате храста на всеки 3-4 дни.
 • През есента саксията с цветя се посещава на хладно място, където температурата не надвишава 12 градуса. Това е необходимо, за да може растението да премине в зимен режим и да набере сила.

Правилната грижа ще насърчи появата на млади издънки и образуването на пъпки. Ако това не бъде направено, листата на здравец може да пожълтеят и издънките да се деформират.

Цъфтящи здравец украсяват стая или зона с ярки цветове. Културата е неизискваща за грижи и се размножава лесно. Ако растението не цъфти, трябва да разберете причината за състоянието. Най-често проблемът възниква поради грешки в грижите и когато те бъдат елиминирани, здравецът започва да цъфти отново.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина