Защо спатифилумът не цъфти и как да го храните, така че да цъфти

Спатифилум е многогодишна билка, която често се отглежда в апартаменти. Има елегантен външен вид и е ценен заради лекотата на грижа. Домашните любители на цветята го наричат ​​"женско щастие", те вярват, че растението носи радост в къщата. Въпреки това, собствениците често са изправени пред факта, че спатифилум не иска да цъфти по никакъв начин.

Кога и как цъфти спатифилум

Както всяко друго тропическо растение, спатифилумът не хвърля листа през цялата година. Въпреки това, не зеленината е тази, която е дала на цветето такава популярност. В по-голяма степен „женското щастие“ се харесва на хората заради цъфтежа си.

Цъфтящ спатифилум

Видове и форми на цветя

Цветът на листата и формата на пъпките зависят от сорта на спатифилум. В момента ботаниците са отгледали повече от 40 растителни вида, но малко от тях могат да бъдат използвани за украса на апартамент.

 • Обилно цъфтящ. Цвете със светлозелени листа, което може да нарасне до 20 см дължина. Дръжките се издигат на 20 см над листата. Белият околоцветник е малък, достига до 8 см дължина и не повече от 3 ширина.
 • Приятно. Продълговатите листа са елипсовидни и могат да растат до 30 см дължина. Прицветникът е светло зелен. Може да бъде с дължина до 20 см.
 • Каноли. Листата са плътни и тесни, дълги до 40 см. Покритието на прицветника има двуцветен цвят: бял от предната страна, светло зелен отзад. Леглото може да бъде с дължина до 22 см.
 • Лъжичка. Ширината на листа на лъжичковидния спатифилум е до 15 см с дължина 30-40 см. Капакът е вдлъбнат, който прилича на лъжица. В началото на цъфтежа той е бял, но когато започне да избледнява, той става зелен.

Спатифилумът на Уолис е ценен заради своята непретенциозност

 • Уолис. Най-непретенциозният вид растение и следователно най-популярният сред домашните домакини. Спатифилумът е с малки размери: листа с дължина до 24 см, бяло съцветие - 5 см. Покритието има тенденция да позеленява.
 • Мауна Лоа. Съцветието е бяло, широко, елипсовидно, вдлъбнато и кремаво оцветено. Листата са къси - до 5 см дължина. Цветята могат да се режат и да останат свежи за около месец.
 • Пикасо. Външно най-забележителното разнообразие от спатифилум е Пикасо. Целите части на зелените му листа са бели. Околоцветникът и ухото също са двуцветни.

Пикасо е може би най-забележителният сорт

Продължителност на цъфтежа

Спатифилум е многогодишно растение и поради това цъфтежът настъпва за първи път след пълно развитие. Едва през втората година от живота за първи път цъфти младо цвете. Това време може да варира в зависимост от средата и условията за грижа за растението.

Пъпките в спатифилум могат да се случват ежегодно, но в някои случаи той отказва да цъфти.

Благоприятните условия принуждават спатифилума да започне да цъфти през март.Често продължава до есента, но може да започне да цъфти отново към края на лятото.

Внимание! При правилна грижа за цветето е възможно повторно цъфтеж.

Защо спатифилум не цъфти, а само листа

Може да има много причини, поради които спатифилумът не цъфти. Неправилната грижа е основата за всички. Но дори собственикът да осъзнае какво не е наред с цветето, не всеки производител знае какво да прави в такава ситуация и как да спаси растението.

Неправилно поставяне на цветето "женско щастие"

Преди да засадите цвете, трябва да се погрижите да намерите подходящо място за него в къщата: то трябва да отговаря на редица параметри. На първо място, спатифилумът не трябва да бъде в проект. Изисква се и добро осветление. Ако няма достатъчно естествено, се препоръчва да се постави изкуствено.

Забележка!Прозоречните первази не винаги са добър изход от ситуацията: падащата пряка слънчева светлина може да остави изгаряния по листата, а UV лъчението разрушава структурата, поради което листната плоча започва да пожълтява.

Струва си да се следи отблизо състоянието на цветето: ако листата започнат да се простират, променяйки формата си, това означава, че нямат достатъчно светлина. Това може да доведе и до липса на цъфтеж.

Нежелателно е през зимата да поставяте саксия за цветя до радиатори и други нагреватели, тъй като през периода на покой спатифилумът се нуждае от по-ниска температура.

Листата пожълтяват

Ниско ниво на влажност

Спатифилумът е екзотично растение, произхождащо от тропиците. У дома трябва да пресъздадете приблизително същите условия, за да накарате цвете да цъфти. Можете да контролирате нивото на влажност в апартамента с помощта на влагомер или психрометър. Проблемът често възниква от централното отопление, тъй като изсушава много въздуха.

Грешки при поливане

Поливането на растението се изисква не повече от 2 пъти седмично. Необходимо е да се следи състоянието на почвата и да се извършва процедурата само когато тя изсъхне. Също така си струва да изтриете листата от прах, защото без това те могат да загубят своята еластичност.

Не заливайте растението. Неправилната процедура също може да повлияе на състоянието на цветето. Поливането трябва да се извършва с добре отделена вода със стайна температура. През топлия сезон си струва да се полива по-често, а през зимата броят на процедурите трябва да се намали.

Излишък или липса на хранителни вещества

Обикновено, за да може спатифилумът да цъфти обилно, градинарите започват интензивно да го хранят. Но си струва да се помни, че не всеки тор ще бъде полезен за дадено растение по едно или друго време. Азотът трябва да се използва изключително за отглеждане на листа и следователно по време на цъфтежа той може да изиграе жестока шега.

Важно!Твърде честото хранене води до факта, че растението може да бъде отровено. Неправилно извършената процедура може да направи непоправимо - корените ще получат силно изгаряне.

Неправилно избран състав на почвата

Почвата за растението трябва да бъде леко подкиселена. Ако искате сами да приготвите основата у дома, трябва да вземете:

 • 1 част хумус;
 • 1 парче листна земя;
 • 2 парчета дървесна земя;
 • 1 част торф земя.

Можете да го подобрите с въглен. Важно е да поставите дренаж на дъното на саксията.

Твърде голямо гърне

Друга причина, поради която спатифилумът не цъфти, ако се полагат добри грижи у дома, може да бъде извънгабаритна саксия. Преди да пусне дръжка, растението ще се опита да запълни напълно цялото пространство на капацитета, предоставен му.

Размер на саксията за спатифилум

Ако не искате да чакате дълго време, можете да пресадите цветето в по-малка саксия. Но също така не си струва да правите това твърде често, тъй като това събитие е много стресиращо за растението.

Болести и вредители

Ако спатифилумът е започнал да расте слабо, проблемът може да се крие в вредителите, заселили цветето.Червеи, паякови акари и трипси са чести гости.

В зависимост от вида на появилите се вредители, трябва да се въоръжите със специални инструменти, закупени в магазина, и да обработите растенията съгласно приложените инструкции.

Как да накараме спатифилум да цъфти: трикове

Има много трикове, за да цъфти спатифилум. Основната е шокова терапия. Препоръчително е да поставите саксията в среда, където температурата на въздуха е около 12 градуса по Целзий, за няколко седмици и след това да я върнете в стаята. След това трябва да се появят пъпки.

Премахване на грешки в грижите

На първо място, ако спатифилумът е започнал да изсъхва, препоръчително е да се запознаете с правилата за грижа за това растение. В зависимост от външните характеристики на цветето, трябва да изберете правилното място за него в апартамента, където няма да има течения, овлажнявайте въздуха и го отстранявайте от отоплителните уреди.

При неправилно избран саксия или състав на почвата се препоръчва да се трансплантира, като се избере по-малка саксия и внимателно се отърси субстратът от корените.

Трансплантация на спатифилум, ако е необходимо

Стимулиране на цъфтежа с торове и подкора

Флористите трябва да знаят как да хранят спатифилум за обилен цъфтеж. Неправилно подбраните торове могат да насърчат растежа на нова листна маса, вместо да пъпкуват. Органичните вещества са необходими само след края на периода на покой, за да се укрепят корените и имунната система на цветето.

След това си струва да преминете към минерално торене. Препоръчително е да се използват сложни торове, тъй като те съдържат повече хранителни вещества. Въпреки това, при липса на цъфтеж, си струва да се знае как да се храни спатифилум, така че да цъфти. Най-често за това се използват фосфор и калий.

Внимание! Определено си струва да спрете да прилагате азотни торове, докато чакате цъфтежа.

Закупени средства

Не може да се каже какво е по-добре да оплодим растенията - с закупени или народни средства. За спатифилум се препоръчва да изберете какъвто и да е препарат за хранене на ароидни растения. Най-популярните средства за защита:

 • Бона форте;
 • хелатин;
 • нитрофоска;
 • азофоска;
 • "Зелена къща";
 • „Градина на чудесата“.

Трябва да се спазват инструкциите за употреба и процедурата да се извършва изключително със защитно оборудване.

Народни средства (захар, утайка от кафе, пиян чай и др.)

Сред народните средства можете да използвате следното:

 • Чаени листа или утайка от кафе. Те съдържат голямо количество масла, микроелементи и витамини. Трябва да се изсуши, преди да се нанесе върху почвата.
 • Поливането със захарна вода ще активира жизнеността на цветето и ще повиши имунитета му.
 • Банановата кора също ще помогне за съживяването на растението. Препоръчва се прясната съставка да се нарязва на малки кубчета и да се добавя към почвата.

Народните лекарства са по-безопасни за стайни растения от специализираните, тъй като неправилната употреба няма да може да навреди.

Подхранване с бананова кора

Други възможни проблеми с цъфтящия спатифилум и тяхното решение

Разцветът на спатифилум може да не се случи по различни причини. Отсъствието на този процес обаче не винаги е единственият проблем за производителите на цветя, които са заети с отглеждането на това растение.

Проливане на пъпки

Спатифилум започва да отпада пъпки по 3 причини:

 • недостатъчно поливане;
 • проникване на вода върху пъпките;
 • пряка слънчева светлина.

За да коригирате проблема, трябва само да премахнете тези фактори, да поставите растението на по-подходящо място и също така да научите как правилно да поливате цветето.

Цветята растат зелени

Позеленяването на съцветието може да възникне по естествени причини или в резултат на неправилна грижа. В първия случай не се страхувайте. Във втория случай говорим за следните фактори:

 • нарушение на дозировката на въведените превръзки;
 • прекомерно поливане;
 • гъбични заболявания;
 • излишно осветление.

След отстраняване на причината за това явление, растението отново ще зарадва съцветия от обичайния цвят.

Зелени цветя

Как да се грижим за спатифилум след цъфтежа

Когато спатифилумът избледнее, се препоръчва внимателно да изрежете или премахнете всяко цвете с ръце.

Силната резитба също трябва да се направи незабавно, така че растението да почива през зимата.

Струва си да се изключи храненето и да се намали поливането, тъй като това не е необходимо през периода на покой. Ако имате нужда от трансплантация, по-добре е да го направите в момента.

Спатифилумът е доста популярно стайно растение, тъй като не се счита за капризно; дори начинаещите производители могат да се грижат за него. Растението се чувства комфортно на первазите на прозорците в централна Русия.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина