Защо теменужките не цъфтят - как да ги накарам да цъфтят?

Домашна теменужка или сенполия расте в много любители на закрити растения. Популярността на цветето е свързана с неговата непретенциозност и красиви пъпки от различни цветове. Неопитните производители, които за първи път се сблъскват с неприятно явление, започват да търсят отговор на въпроса защо теменужките не цъфтят. Проблемът може да бъде причинен от нарушение на правилата за грижи или атака от паразитни насекоми.

Какви отговорности трябва да поеме градинарят, когато се грижи за теменужки

Красива и ярка теменужка може да радва с цветовете си дълго време. Но понякога по различни причини няма цъфтеж. За да се избегне това и в същото време да се предотвратят често срещани болести по културите, е необходимо да се изпълнят следните изисквания, посочени в описанието на растението:

 • умерено поливане - ежедневно през лятото, но в малки количества, през зимата - не повече от 2 пъти седмично;
 • изкуствено увеличаване на светлинния период през зимата до 10 часа;
 • постоянна влажност на въздуха при 50%;
 • оптималният температурен режим - в студа около +25 градуса, по време на вегетация - до +25 градуса;
 • при напояване на земята, зелената част не трябва да се докосва; тя също трябва да бъде защитена от пряка слънчева светлина.

Виолетово не цъфти

Културата не се нуждае от допълнително пръскане, пресаждане, подхранване и обновяване на почвата се извършва по строг график.

Важно! Продължителността на бутонизирането е два месеца. След като цветята изсъхнат, те се отстраняват. Първите пъпки при младите животни се появяват едва през следващия сезон - изкуствената стимулация няма да даде очаквания резултат.

Цъфтящи теменужки с подходяща грижа

Защо теменужките не цъфтят

Можете да разберете защо пъпките не се образуват от листата на растението. Когато се опитват да го убедят да цъфти, професионалистите и аматьорите получават точно обратния резултат. Правилно организиран период на почивка, подхранване, без преливане или недоливане - всички фактори играят важна роля. Само като спазвате всички правила на селскостопанската технология, можете да накарате растението да цъфти нормално.

Как да разберете причините

Защо теменужките не цъфтят у дома и какво да правим: установяването на източника на проблема се извършва според състоянието на листните плочи. Представени са основните признаци на отклонения:

 • наличието на нестандартно големи, здрави листа и липсата на дръжки - основният източник на това явление се счита за прекомерно торене, особено тези, съдържащи азотни елементи;
 • бавният или спрял растеж на листовите плочи показва ниска влажност, характеристика се появява през зимата, при активна работа на батерии за централно отопление или по време на суша през лятото;
 • малка, неразвита зеленина показва липса на хранителни вещества и изтощена почва.

Белези от слънчево изгаряне

Липсата на хранене може да се прояви с частична или абсолютна пожълтяване на короната. Когато се случи, растението не може да образува пъпки - всички сили се пренасочват, за да поддържат живота. Ако се вгледате внимателно в чиниите, веднага ще стане ясно защо теменужката е спряла да цъфти.

Една от сериозните причини се счита за причудливостта на културата към ултравиолетова светлина.Пряката слънчева светлина е опасна за растението, може да се превърне в източник на изгаряния. По-добре е да пренаредите цветето на северния перваз на прозореца или да създадете изкуствено засенчване.

Важно! За прозорци, разположени от южната страна, трябва да се вземат защитни мерки. В горещ следобед те се окачват с дебел плат или се затварят капаци. Този подход ще ви позволи да затворите растението от горящите обедни лъчи.

Прекомерно поливане

Нарушаването на правилата за овлажняване на почвата води до продължително заболяване, а в трудни случаи - смърт на екземпляра. Липсата на влага причинява постепенно изсушаване, а пренасищането - гниене на кореновата система. Симптомите на недостатъчно или твърде често поливане практически не се различават:

 • увиснала и избледняла корона;
 • земята започва да се отлепва от стените на саксията;
 • по зелената част на растението се образуват кафеникави петна;
 • обща летаргия на листните плочи и стъбла, тяхното потъмняване.

Важно! С течение на времето розетките стават воднисти и повърхността им придобива кафяв оттенък. Растение, което е толкова силно засегнато, няма да може да цъфти - в повечето случаи то ще умре от бързо разпространяващото се гниене.

Правила за поливане на теменужки

За да накарате реколтата да цъфти, е необходимо стриктно да се спазват правилата за напояване. Този подход ще предотврати възможни грешки и грешки при ухажването. Списъкът с методи включва:

 • Чрез палета - дренажните отвори в долната част на резервоара не възпрепятстват потока на водата и предотвратяват нейния застой. След изливането на течността тя се оставя за един час, след което излишъкът се източва - в противен случай ще настъпи преовлажняване на субстрата и образуване на кореново гниене.
 • Чрез потапяне - контейнерът се поставя в леген, напълнен с утаена вода. След 15 минути се прехвърля в тава и излишната течност се отцежда.
 • Лейка - чучурът трябва да е близо до основата, влагата не трябва да влияе на изхода и листата. Ако правилата са нарушени, зелената част на теменужката може да изгние.

Важно! Преди процедури за поливане течността трябва да се утаи за 24 часа. Поливането не се извършва със студена, а само с топла вода (температурата е равна на нивото в стаята).

Правилно поливане

Рехабилитация на растенията след прекалено поливане

Какво трябва да се направи, за да накарат лилавите да цъфтят отново: Мерките за отстраняване помагат да се потиснат ефектите от преливането. Те се извършват съгласно следния алгоритъм:

 • растението се отстранява внимателно от контейнера;
 • всички повредени части на кореновата система се изрязват;
 • извършете прехвърлянето в нов съд със свеж субстрат.

Ако гниенето е засегнало по-голямата част от корените, тогава зелената част се подрязва и резникът се опитва да се вкорени. Процедурата за вкореняване може да се извърши с помощта на:

 • навлажнена почва;
 • чиста вода;
 • мъх;
 • хидрогел;
 • торфени таблетки.

Важно! Слизането на постоянно място се извършва не по-рано от появата на корените. Те трябва да се отглеждат с дължина 1,5 cm.

Грешна основа

Неподходящият или дългосрочно използван субстрат не позволява на културата да се развива и расте нормално. Недостигът на полезни елементи и недостатъчното снабдяване с кислород могат да доведат до смъртта на теменужка.

Можете да идентифицирате неподходяща почва по следните критерии:

 • липса на цветя;
 • бавно формиране на зелената част или пълно спиране на развитието;
 • появата на плътна кора близо до изсъхнала земна кома;
 • появата на белезникаво покритие на повърхността.

Важно! Лошата почва трябва да бъде заменена възможно най-скоро.

Когато приготвят почвената смес, те взимат градинска пръст, разливат я със слаб разтвор на калиев перманганат (извършва се дезинфекция). Към състава се добавя торф, в съотношение 1 към 1.

Опитните производители на цветя препоръчват да не се занимавате сами с производството на подходяща земя, а да закупите специализирана смес в магазин за цветя. В този случай той ще отговаря на всички изисквания и ще съдържа необходимите за растението микроелементи.

Почва за теменужки

Списъкът на популярните субстрати включва:

 • „Академия за растеж“ - включително торф, варовик и основни съставки;
 • "Bereginya" - като един от най-добрите варианти на всички специализирани заготовки за отглеждане на теменужки, почвата съдържа торф, доломитово брашно, пясък и компост.

Важно! Когато купувате смес, трябва да изберете земя с надпис "за отглеждане на теменужки".

Рехабилитация след трансплантация

С възстановителните процедури трябва да поддържате растението в оптимални условия:

 • влажност - 50%;
 • температура - +21 градуса;
 • място - с разсеяна светлина, надеждно защитено от течение.

Правилната трансплантация и правилното наблюдение ще ви позволят да получите първите пъпки месец след приключване на процедурата.

Важно! За да възстановите напълно образеца, трябва да извършите няколко трансплантации на интервали от шест месеца. Този подход ще осигури гаранции за дългосрочно и масово формиране на пъпки.

Вредители

Паразитните насекоми са разделени в два класа:

 • Подхранване със сок - домашните култури са нападнати от листни въшки, трипси, белокрилки и насекоми. Вредителите изсмукват течно съдържание, провокирайки бързо увяхване и смърт на растенията. Младите издънки, пъпки и листа представляват особен гастрономически интерес за тях.
 • Яденето на пулпа - насекомите унищожават не само зелената част, но и кореновата система. Известни представители включват дългоноси, кърлежи и нематоди.

Ако първите признаци на нападение от вредители бъдат игнорирани, растението първоначално ще отслабне, а по-късно ще започне да увяхва. Частите, които са загубили сок, изсъхват, пожълтяват и загниват. Повърхността се покрива с кафеникави петна и ивици, всички сили на културата се пренасочват към оцеляване.

Увреждане на кърлежи от циклама

Единственият начин за решаване на проблема е използването на специализирани инсектицидни разтвори:

 • Акарина;
 • Актофита;
 • Фитоверма;
 • Актелика.

Всички повредени зони се отстраняват преди процедурата. Обработката се извършва на интервали от 10 дни, три пъти.

Важно! Класическото механично почистване със сапунена вода не е подходящо за теменужки. На процедурата пречи купчината, покриваща плочите.

Последици и рехабилитация след инфекция

Възстановяването на растенията е възможно със слаба или средна сила на атака, когато вредителите не са имали време да унищожат корените и по-голямата част от зелената маса. При по-нататъшен надзор се спазва стандартният режим на поливане, наблюдава се качеството на субстрата и въздухът не е прекалено сух.

Предотвратяване на вредители

Предотвратяването на разпространението на паразити изисква:

 • съхраняване на всички нови копия в карантина - до 3 седмици;
 • различни цветя не трябва да се докосват;
 • периодично топли душове;
 • премахнете сухите издънки навреме.

В допълнение към преработвателните предприятия, трябва редовно да правите мокро почистване на мястото на тяхното локализиране.

Външни фактори

Източници на трети страни също имат голямо влияние върху жизнената дейност на културата.

 • Топлина. Топлината води до изсушаване, увреждане на корените. В случай на суша растението се нуждае от пръскане или поставяне на съд с вода до него.
 • Студ. Ниската температура може да доведе до смърт на теменужки по време на хибернация. Не трябва да се допуска падане до 17 градуса или резки промени.

Сушене на теменужки

Правилна грижа

Културата в естествени условия предпочита да се заселва в близост до водоизточници: реки, резервоари, езера. Вкъщи й е по-трудно да се примири с постоянно сухия въздух.

За да се гарантира нормален растеж и образуване на пъпки, трябва да бъдат изпълнени следните изисквания:

 • изберете правилното място за пота;
 • не превишавайте или намалявайте влажността - оптималният режим е 50%;
 • овлажняване на почвата - без фанатизъм и суши;
 • пръскане на храсти в жегата;
 • разсеяно осветление;
 • своевременно торене на почвата и трансплантация;
 • температурен режим.

Важно! През зимата растението преминава в хибернация. Подхранването се отменя, честотата на поливане намалява.

Ако всичко друго се провали, трябва да смените сорта виолетови

След като попълнят всички нюанси на съдържанието, неопитните градинари могат да се сблъскат със същия проблем: домашният екземпляр отказва да цъфти. Цветарите препоръчват да забравите за неуспешен опит и да закупите друго разнообразие от теменужки:

 • цъфти почти през цялата година;
 • освобождаване на пъпки за кратко и почивка за дълго време.

Домашните сортове теменужки, когато цъфтят, приличат на малки, ярки и цветни пъпки. Някои любители на домашните растения създават мини-градини на первази с различни цветове на венчелистчета: розово, синьо, лилаво, бяло. Културата се отличава с рядката си красота и може да служи като декорация за обикновен градски апартамент.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина