Защо теменужките пожълтяват листа: причини и последици

Виолетовата, или сенполия, е едно от най-често срещаните стайни растения. Може да се намери на почти всеки перваз на прозореца. Тайната на успеха на цветето е неговата непретенциозност, дълъг период на цъфтеж, ярки, многоцветни съцветия. Тъй като растението е много популярно, животновъдите непрекъснато работят за създаване на нови хибриди. Днес има повече от 8 500 разновидности на сенполии. Флористите се възхищават на нежните цветя през почти цялата година. Но често се случва да възникнат проблеми с листата - те пожълтяват или се покриват с петна. За да премахнете тази неприятност, трябва да разберете защо листата на теменужките пожълтяват. Само чрез идентифициране на причината проблемът може да бъде разрешен.

Основни принципи за грижа за теменужките

За неопитни производители на цветя може да изглежда, че веднага щом листата пожълтеят на виолетовото, трябва спешно да се лекуват. За това най-често се използват химически препарати - фунгициди. Но пожълтяването на листата на растението не винаги е свързано с болест, най-често проблемът е в неправилната грижа.

Изложба на теменужки

Правила за грижи за Сенполия:

 • Растението трябва да бъде защитено от пряка слънчева светлина, в противен случай листата първо ще започнат да изсъхват, а след това могат напълно да паднат, след като са получили сериозно слънчево изгаряне. За теменужките за предпочитане е полусянка или сянка.
 • Правилният избор на почва също е от голямо значение за цветето. Когато пресаждате, е задължително да се уверите, че растението се справя добре на ново място. Най-често се използва специален грунд за теменужки, който се продава във всички цветарски магазини.
 • Фитил поливане. Това е нещо, за което много производители не знаят, но именно този по-нисък тип доставка на вода ще осигури на теменужките достатъчно количество влага. При топ поливане има голяма вероятност растението да изгние.
 • Редовно торене през вегетационния период и през целия период на цъфтеж. В самото начало на вегетационния период, когато цветето оживява след кратък период на покой, то се нуждае от азотни торове, но веднага след като пъпките се положат, се добавят калиево-фосфорни съединения, които ще осигурят буен и дълъг цъфтеж . Торовете се прилагат и при напояване с фитил. Сложните течни разтвори просто се добавят към водата.
 • Сменяйте почвата за саксии ежегодно.

При теменужките също трябва периодично да отрязвате долните листа, редовно да премахвате изсушени цветя.

Съвет! За да направите теменужката по-пухкава, тя трябва периодично да се обръща към светлината в различни посоки.

Защо теменужките пожълтяват листата

При идентифициране на проблеми със зелената част на растението е много важно производителят незабавно да разбере защо листата на теменужката изсветляват. Обезцветяването на листата може да възникне от неправилна грижа или гъбични заболявания.

Фитил поливащи теменужки

Как да разберете причините

За да се спаси цветето, е много важно да се идентифицират причините в началния етап на обезцветяването на листата. Тъй като теменужките не са най-непретенциозните растения, най-добре е да ги инспектирате всеки ден.

Здравата виолетка изглежда така:

 • листата се събират в правилната форма на базална розетка, в средата на която има цветя;
 • позицията на листата е изключително хоризонтална - ако те са дори леко повдигнати или, обратно, увиснали, това показва наличието на някои проблеми;
 • цветът е наситен, в зависимост от сорта, може да бъде ярък или тъмно зелен.

Ако на листата се появи плака, те пребледняват или побеляват, изсъхват по краищата - това са сигнали да помислите за това. Вдигнатите листовки също сигнализират за проблеми.

Виолетовите листа пожълтяха

Основните причини, поради които виолетовите листа пожълтяват:

 • естествени причини - листата на всякакви растения остаряват и отмират;
 • гъбични заболявания, насекоми вредители;
 • неправилно избрано разположение на растенията;
 • неподходящ субстрат;
 • режимът на поливане и хранене не се спазва.

Важно!За тези, които обичат да купуват теменужки в магазините и веднага да поставят ново копие в колекцията си. Абсолютно не си струва да правите това, теменужките от магазина могат да бъдат носители на инфекции или паразити, които ще бъдат предадени на други растения.

След покупката цветето трябва да бъде поставено на карантина в изолирана стая.

Прекомерно поливане

Прекомерното поливане е нещо, което теменужките не могат да понасят. Заради него се развиват опасни гъбични заболявания. На първо място, развитието на различни видове гниене.

 • Правила за поливане

Поливането на теменужки трябва да се извършва по метода на фитила, т.е. през долната част. Самите корени трябва да поемат толкова течност, колкото са им необходими. Поливайки ги по различен начин, те могат лесно да бъдат преодолени и водата също може да попадне върху листата, причинявайки неприятни петна по тях.

 • Рехабилитация на растенията след прекалено поливане

Земята трябва да бъде правилно изсушена, по-добре е да трансплантирате растението в друга саксия. И не поливайте изобщо за известно време. Отстранете повредените части на растенията. Това се отнася за листата и частите от корена.

Кафяви петна по виолетовите листа

Грешна основа

Важно е да знаете какво да правите, ако виолетовите листа пожълтяват. Най-често този процес започва от долния слой. Една от причините за това явление е изчерпването на почвата. Ако теменужката не е била трансплантирана на ново място дълго време, долните листа пожълтяват и постепенно отмират. Всяка година растението се трансплантира в нова почва, като най-често се използва закупената опция.

Необходимо е да се направи състав, подходящ за растението

Към всяка готова смес трябва да се добавя бакпулвер. Но можете да подготвите почва, която ще бъде по-подходяща за растенията. Първият вариант е най-простият: торф и бакпулвер, който може да бъде груб речен пясък или перлит. Но има и други възможности.

Първият вариант на почвената смес за теменужки:

 • почва + торф 50%;
 • перлит 20%;
 • мъх 20%;
 • питателна почва + въглен 10%.

Втори вариант:

 • питателна почва 70%;
 • мъх 10%;
 • перлит 10%;
 • въглен 10%.

Трети вариант:

 • торф и хранителна почва 3: 1;
 • перлит;
 • дървени въглища.

Важно! Всички компоненти на всяка смес за саксии трябва да бъдат стерилизирани, преди да засадите растение в нея. Това може да се направи с разтвор на калиев перманганат или друг дезинфектант.

В допълнение към основните компоненти, доломитово брашно, яйчени черупки, компост, речен пясък и иглолистна почва могат да се добавят към всякакъв вид субстрат.

Обърнете се към професионалисти

Почвите за всякакви стайни растения, включително Saintpaulias, могат да бъдат много различни състави. А професионалната почва за саксии може да се различава много от това, което се купува в обикновен магазин за цветя.

Професионалните животновъди, като правило, купуват специални почви, които са по-скъпи, но с по-високо качество. Най-често те се продават само на едро. Най-популярната професионална смес е германската Klasman TS 1. Такава земя обикновено се предлага за продажба в обем от 200 литра (тегло над 40 кг).За един производител това е много, но можете да намерите съмишленици в интернет и да закупите такъв пакет за няколко души.

Можете също така да потърсите тези, които вече са закупили тази почва и могат да продадат част от нея. Този субстрат е идеален за теменужки, има идеален баланс между хранителна стойност, разхлабеност, ниво на киселинност и съотношение на компонентите.

Рехабилитация след трансплантация

Трансплантираната сенполия не трябва да се полива веднага. Покрийте го с торба и го поставете на топло място за няколко седмици. След това торбата се отстранява и постепенно започва умерено поливане.

Ако има проблеми с листата, това означава, че корените все още не са успели да израснат напълно и не могат да позволят цветето да се насити с вода. След това оранжерията се връща за още няколко дни.

Също така, появата на дръжки по време на рехабилитационния период не трябва да се допуска, докато корените са напълно оформени, в противен случай теменужката няма да има достатъчно сила, за да формира жизненоважни системи.

Виолетова трансплантация

Външни фактори

Външните фактори оказват огромно влияние върху състоянието на листата. Ако не нарушите правилата за грижи, тогава растението винаги ще изглежда добре и ще зарадва производителя със зелена зеленина и буен цъфтеж.

Топлина

Топлината, прегряването, парещите слънчеви лъчи влияят негативно на растението. Ако теменужката стои на южния прозорец в жегата без никаква защита, тогава можете да кажете сбогом на всички листа наведнъж. Отначало те просто пребледняват и постепенно избледняват, а по-късно изгарят напълно.

Такива условия водят и до изсъхване на почвата, което също е неприемливо при отглеждане на сенполии. За да предотвратите това, струва си да изберете прозорец с най-малко осветеност. Ако това не е възможно (това се случва например в общежития), е необходимо да осигурите нежното цвете със защита от слънчевите лъчи. Можете да покриете самото растение или да закупите специално фолио, което ще предпази теменужките от парещите слънчеви лъчи, но в същото време ще пропуска достатъчно светлина.

Най-добрият вариант за поставяне на цветя през лятото са рафтовете, малко отдалечени от прозореца, но достатъчно осветени. Ако се случи така, че земната бучка е изсъхнала, трябва да предприемете следните действия:

 1. Напълнете леген с топла вода.
 2. Поставете в него саксия с теменужки за 30 минути.
 3. Извадете го и го поставете на добро място.

Важно! През зимата радиаторите представляват голяма опасност за здравословния растеж и развитие на теменужките. Ако е възможно, те трябва да бъдат отстранени от сухи източници на топлина, като ги преместите на друго място.

Теменужки в жегата

Студ

Ако теменужките изстинат, тогава гъбичните инфекции незабавно идват при тях. На първо място, говорим за различни видове гниене. Всички части на растението са засегнати от тези заболявания. По листата се появяват жълти кръгли петна, докато декоративният ефект на цветето страда много. Оптималната температура за теменужки е +18 .. + 24 ° С.

Какво друго може да се случи с листата при неправилна грижа

Неправилната грижа е вредна за теменужките, както и за всякакви други стайни растения. Резултатите от такива грижи могат да бъдат:

 • при липса на светлина новите листа стават по-леки и по-малки, дръжките се разтягат, краищата на листата се огъват нагоре;
 • повишената киселинност или прекомерната соленост на почвата води до усукване на листните плочи, същият проблем възниква при липса на азот или преливане;
 • светли петна по листата или върховете им намекват на производителя, че цветето се полива с твърде студена вода или страда от слънчево изгаряне;
 • с развитието на кореново гниене се появява увяхване и цветът на листата се губи;
 • сивото гниене провокира процес, при който листата могат да се покрият със сив цвят;
 • късната болест се проявява с наличието на кафеникави, кафяви петна по виолетовите листа, тургорът се губи;
 • поради неспазване на температурния режим на растението може да се появи ръжда, характеризираща се с неприятни ръждиви подутини и точки по листата и резниците;
 • при прекомерно поливане и хипотермия върху виолетовото може да се развие черно гниене, листата ще потъмнеят и почернеят.

Теменужките са доста причудливи растения, с които неопитен цветар няма да се справи толкова лесно.

Правилна грижа

Правилната грижа за Saintpaulias е ключът към успеха. Ако следвате всички препоръки на професионалисти, можете да сте сигурни, че цветето ще расте и ще се развива.

Буйни теменужки

Основните разпоредби, които трябва да се спазват на различните етапи от развитието на цветята

 1. В самото начало, след закупуване на теменужка, тя трябва да осигури двуседмична карантина в отделна стая.
 2. На етапа на началото на вегетативното развитие след период на покой е необходимо торене с азотни торове.
 3. По време на периода на бутонизация и цъфтеж на помощ ще дойдат калиево-фосфорните торове.
 4. По време на периода на цъфтеж е необходимо да премахнете увяхващите пъпки и цветя.

Независимо от етапа на развитие, напояване с фитил се препоръчва за всички теменужки. Торовете се добавят към почвата по същия начин.

Каква виолетка да смените, ако нищо не помага

Ако никакви методи не помогнат, а листата все още пожълтяват и стават бледи, по-добре е да промените сорта на теменужките. Опитните производители се съветват да закупят хибриден сорт, който цъфти почти през цялата година или, обратно, дава пъпки само за кратък период от време. Зависи кои сортове не успеете да отгледате.

Не е трудно да отгледате теменужка у дома, ако спазвате всички правила за грижа за нея. Но за неопитен производител е по-добре да закупите по-модерен хибриден сорт, който е по-малко взискателен в грижите. Сега са отгледани различни сортове, които са адаптирани към различни условия.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина