Защо цветята на спатифилум стават зелени - причини и решение на проблема

Спатифилум е многогодишно растение, което има друго име за „женско щастие“. Според легендата растението е в състояние да защити дома. Цветето е буквално наситено с женска енергия и носи щастие и любов на своите собственици.

Има ли сортове спатифилум, които цъфтят със зелени цветя

Растението спатифилум, освен дълъг кочан, има и прицветници - "воал". Покривките с ярки цветове се предлагат в различни нюанси. Промяната на цвета в зелено често е обезпокоителна, дори за опитни производители. Причините за това са няколко. Важно е да се разбере: защо цветето спатифилум има зелени цветя, какво трябва да направя?

Цвете спатифилум

Растението спатифилум е представено от голямо разнообразие от сортове. В магазините за цветя най-често срещаните са:

 • Очарователен. Отличава се с формата на листната плоча с най-изразени жилки. Съцветията са светлозелени на цвят. Спазването на правилата за грижи ви позволява да постигнете целогодишен цъфтеж.
 • Обилно цъфтящ - най-малкият представител на спатифилум. Способен да цъфти през цялата година.
 • Шопен е най-популярният подвид от много години. Растението е способно да абсорбира вредния въздух и да насища околната среда с кислород. Околоцветникът е бял със зелен кант. Цветната чиния е боядисана в бяло.
 • Рядък представител на вида е сортът Пикасо, който е един от най-ярките спатифилуми.

Обилно цъфтящ сорт

На бележка! При някои сортове озеленяването на цветята се случва „с възрастта“. Например, сортът Helikonielistny.

Естествени причини за озеленяване на цветя спатифилум

Защо цветята на спатифилум стават зелени? Ако това е следствие от естествени причини, тогава растението остава здраво. В природата яркият прицветник е създаден, за да привлече насекоми, които опрашват вида. Поради факта, че възрастното растение има малък шанс за опрашване, то губи цвета си и постепенно позеленява. Санитарната резитба помага да се спаси ситуацията. Подкоренното изрязване на стари стъбла с остър и стерилен нож ви позволява да подмладите спатифилума.

Стареещи видове

Забележка! Когато цветето е дълго време на слънце, булото първо пребледнява, а след това придобива зелен оттенък.

Причините за появата на зелени съцветия преди и по време на цъфтежа на женското щастие

Растението спатифилум има зелено цвете: защо? Често цъфтежът със зелен оттенък се дължи на неправилна технология на торене. Тази ситуация може да възникне както от изобилие, така и от липса на хранителни вещества. Друга причина, поради която цветето спатифилум е станало зелено, е недостатъчното осветление в стаята. Ако току-що появилите се цветя са боядисани в бяло и след това променят цвета си, тогава режимът на осветление в стаята спешно се коригира.

Компетентната грижа за растенията е ключът към навременния цъфтеж

Понякога зелените цветя растат поради излишната светлина или пряката слънчева светлина. Растението може да позеленее и тогава покривките отмират поради рязка промяна в температурата. Най-често това се случва, когато температурата падне до +15 ℃.Неспазването на правилата за поливане и прекомерната влага може да предизвика озеленяване.

Често причината е наличието на заболяване. Можете да определите, че дадено растение е заразено по следните признаци:

 • видът не започва да цъфти;
 • листата изсъхват или се покриват с черни петна;
 • спатифилум спира да расте и да се развива;
 • образува малки листа и цветя.

Допълнителна информация! Има няколко заболявания, при които спатифилумът може да цъфти със зелени цветя: кореново гниене, късна болест, хлороза, гомоза, саждисти гъбички.

Кореново гниене

При заразяване видът цъфти със зелени съцветия. Засегнатата коренова система е покрита с червени петна. Листата придобиват кафяв оттенък. Ако всички части на цветето са повредени, смъртта е неизбежна.

Кореново гниене

За да се спаси спатифилумът, той спешно се трансплантира в нов субстрат и всички негови части се обработват с разтвор на манган или фитоспорин. Всички засегнати участъци се отрязват и раните се третират с въглен. Трябва да трансплантирате растението в напълно нова и предварително дезинфекцирана хранителна почва.

Важно е да знаете! Заразеното растение трябва да бъде отделено от здрави екземпляри. Гъбичните спори се носят от вятъра и се размножават моментално. За да предотвратите повторно заразяване, коригирайте режима на поливане и стайната температура.

Късна болест

Високата влажност и постоянното преливане могат да провокират късна болест. Гъбичните спори заразяват кореновата шийка, тя става мека и започва да се разлага. Късната болест е едно от най-опасните заболявания, с което е почти невъзможно да се справите. За да избегнат замърсяване на съседни видове, те унищожават не само цветето, но и почвата, в която е израснало.

Късната болест е най-опасното заболяване

Хлороза

Поражението също води до промяна в листата на цветята. Болестта възниква поради неправилна грижа и небалансирано оплождане. Хлорозата се появява, когато кореновата система е повредена, например по време на трансплантация. Първите признаци на заболяването са зелени цветя и новообразувания на листните плочи. Петната се разпространяват бързо. Можете да спасите растението, като напълно спрете храненето и коригирате скоростта на напояване.

Хлороза на спатифилум

Gommoz

Проявява се в „плиткостта“ на вида. Намаляват не само прилистниците и стъблата, но и самите цветя. Листата са засегнати и изсъхват, а след това напълно изсъхват. При продължително заболяване те падат, растението не е в състояние да получи необходимото хранене. В резултат на това спатифилумът умира. Инфекцията най-често се пренася в течаща вода или се предава от съседни растения.

Саждива гъбичка

Инфекцията е следствие от появата на паразити върху растението. Ако ножницата или листната въшка са се заселили върху спатифилума, лигавата субстанция, която отделят, е благоприятна среда за размножаване на спори. Това заболяване води не само до обезцветяване, но и до появата на черна плака. Поради това процесът на фотосинтеза спира и цветето започва да боли интензивно. Можете да запазите външния вид с разтвор на сапун за пране и всеки инсектициден агент.

Какво да направите, ако спатифилум цъфти в зелено

За да се запази декоративността на растенията, се извършват редица стъпка по стъпка мерки:

 1. Цялото зелено цвете се отрязва. Премахването на издънката на дръжката ще позволи на спатифилума да израсте нови цветни стъбла.
 2. Заводът се пренарежда на ново място. Позеленяването често се дължи на липса на светлина. Растението трябва да е на перваза на прозореца и да има достъп до чист въздух.
 3. За този тип са подходящи почвени смеси с ниско рН. Ако цветето преди това е било засадено в кисела почва, това може да е причината за промяната на цвета. В този случай е необходима спешна трансплантация в специална почва. Използвайте гъвкав или цъфтящ субстрат. Важно е да се поддържа необходимото ниво на киселинност.
 4. Ако цветята на спатифилума позеленеят, тогава оплождането ще помогне да се спаси ситуацията.През годината храненето се извършва 2 пъти месечно, през зимата - 1 път месечно. Допустимо е да се използват органични и минерални торове.
 5. Овлажняването на почвата трябва да бъде систематично. Не трябва да се оставя горният слой на земята да изсъхне. При най-малкото изсъхване листата започват да избледняват и да увяхват.

Правилно поставяне на цветя

Забележка! Проектите са изключително вредни за спатифилума.

Как да се грижим за спатифилум, така че вече да не се появяват зелени цветя

За превантивни цели се препоръчва да отрежете вече зелените цветя. Поливането трябва да се извършва само ако повърхността на почвата изсъхне. Не се препоръчва да правите подхранване по-често 1-2 пъти месечно. Спазването на температурния режим и нормалното осветление ще предотврати появата на зелени съцветия. Контролът на нивата на влага е важен аспект в правилната грижа за спатифилум. Растението ще изглежда здраво, когато:

 • Редовно пръскане. Процедурата е важно да се извърши, когато се появи сухота на върховете на листата.
 • Постоянна влага в почвата. Спатифилумът обича влагата, но не понася застояла вода.
 • Температура на отглеждане - 20-22 ℃ над нулата. През зимата е позволено да го понижите до +16 ℃;
 • Внимателно боравене с кореновата система.

Допълнителна информация! Превантивните мерки се състоят в спазване на правилата за отглеждане и грижи за спатифилум.

Цъфтящ спатифилум

Неспазването на препоръките може да доведе не само до обезцветяване на прилистника, но и до гъбични заболявания. Те не трябва да се бъркат с естествения процес на стареене. Увяхващо растение може да бъде спасено с подрязване против стареене.

Правилната грижа за спатифилума ще му позволи да украсява всяка стая за дълго време. Използването на растението у дома ще помогне за пречистване на въздуха от възможни вредители, създавайки приятна атмосфера и комфорт.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина