Защо листата на стайна роза пожълтяват и се появява паяжина

Стайната роза или, както я наричат ​​още, чаена роза е доста капризно растение. Падането и пожълтяването на листата може да се случи по няколко причини. Важно е правилно да се идентифицират факторите, довели до тази беда.

Естеството на пожълтяване на листата на стаята се издигна

Жълтата зеленина може да изглежда различно в зависимост от причината. Твърдото пожълтяване се появява с дефицит на желязо, частично - с липса на магнезий или манган.

Стая роза

В някои случаи ръбовете на листната плоча първо пожълтяват, а едва след това целият лист. При липса на азот петната са оцветени в черно с жълти петна.

Важно! Преди да започнете лечението на даден вид, трябва внимателно да изследвате розата и да разберете естеството на болестта или причината за появата на нехарактерен цвят на листата.

Лошото поддържане като причина за пожълтяване и падане на листа в домашна роза

Неспазването на основните правила за грижи може да доведе до промяна във външния вид на цветето. Има няколко причини:

 • Неспазване на нормите за поливане.
 • Неправилно извършена трансплантация.
 • Лошо осветление.
 • Сух въздух.
 • Недостиг или липса на минерали в почвата.
 • Вредни насекоми.
 • Гъбични или инфекциозни заболявания.

Добре поддържано растение

Повече подробности за всичко това ще бъдат написани по-долу.

Неблагоприятни климатични условия на закрито

Растението трябва да бъде изложено на светлина в продължение на 6-7 часа на ден. Препоръчително е да се използва западен прозорец за отглеждане. Липсата на светлина моментално ще повлияе на външния вид на розата. Пожълтяването предимно започва със сенчестата страна.

Ако въздухът в сградата, където се намира розата, е твърде сух, тогава е необходимо не само да пръскате цветето своевременно, но и да се стремите да увеличите влажността в цялата стая. Препоръчително е тази процедура да се извършва два пъти на ден.

За справка! Комфортната температура на въздуха за въздух в помещенията през лятото трябва да се поддържа в диапазона от +20 - +22 градуса. По време на хибернация - +15 градуса.

Стайната роза е чудесна за чист въздух, но не понася течение. Може да се постави на лоджия или близо до отворен прозорец.

Застояла влага поради прекалено поливане или лош дренаж

Цветето може да загуби част от листата си поради излишната влага. Ако почвата на розата е постоянно влажна, това може да доведе първо до пожълтяване, а след това до загниване на растението.

Пожълтяване на листата

Можете да избегнете застояла влага с добър дренаж. Дъното на саксията трябва да бъде снабдено с дренажни отвори. Важно е при пресаждането да се използва нов материал за това и систематично да се полива растението.

Неправилна трансплантация

Стайната роза може да се разболее с ненавременна трансплантация. Категорично е забранено да се извършва тази процедура веднага след покупката. Периодът на адаптация трябва да бъде от 10 до 14 дни.

Трансплантация на роза

У дома се препоръчва да поставите растението на югозападната страна и внимателно да наблюдавате състоянието му. Трансплантацията се извършва изключително по трансбордиране, за да се избегнат увреждания на слабата и много деликатна коренова система.

Важно! Не позволявайте разрушаването на земната кома при трансплантация на стайна роза.

На дъното на саксията трябва да се постави дренаж и да се монтира стайна роза. Кухините се запълват със специална почва за отглеждане на рози.

Когато приготвяте субстрата сами, важно е да не забравяте за необходимото ниво на киселинност - 5-6 pH. Керамичните контейнери са идеални за този тип, те не се нагряват на слънце.

Внимание! След трансплантацията изчакайте поне 24 часа на сянка.

Недостиг на хранителни вещества

По външни признаци можете да разберете защо листата на стайна роза пожълтяват. При липса на един или друг микроелемент стайното растение започва да боли и листата пожълтяват.

 • Азот. През пролетта, през активния вегетационен период, розата се нуждае от азот в почвата. При липса на този елемент листните плочи стават много бледи и жълти. На първо място, пожълтяването започва от долните листа и постепенно улавя цялото растение. Недостигът на азот води до загуба на зеленина. Продукт, съдържащ урея, може да спаси цвете.
 • Калий. Веществото помага за укрепване на това растение. Навременното подхранване на розата с калий ще помогне да оцелее през зимата. При недостиг на този микроелемент, пъпките не се образуват върху розата, краищата на листата не само пожълтяват, но и изсъхват напълно. Издънките и стъблата стават черни. Листата, които се появяват, придобиват червен оттенък.

Външни признаци на хранителни дефицити

 • Желязо. Недостигът на желязо води до много опасно заболяване - хлороза. Листата на цветето започват да изсъхват и се навиват. Младите листа са първите, които страдат, но поради факта, че болестта се развива много бързо, жълтината се разпространява по цялото цвете. Жълтият цвят на листата не е единственият признак на недостиг на желязо. Розата спира да расте и растението хвърля зелената си маса. Най-честата причина е ниското рН. За борба с хлорозата е необходимо да се повиши киселинността на почвения състав. Препоръчва се да се използва Fevorit или Ferrilene.
 • Манган. Липсата на манган в почвата е състояние, при което започва пожълтяване вътре в листа, между жилките. Това се случва при използване на грешна почва. Излишъкът от вар или алкален субстрат може да атакува растението. За лечение се използват манганов сулфат и спешно понижаване на нивото на рН.
 • Магнезий. Ако липсва магнезий, върху зелената маса могат да се появят светли петна. Областта между вените е оцветена в червено. Ако нивото на дефицит е критично, тогава листата ще започнат да изсъхват и да падат. Навременното нанасяне на магнезиев сулфат и дървесна пепел върху почвата ще помогне за бързото спасяване на ситуацията.

Твърде често хранене

С излишък на азот в почвата, растението ще започне да "угоява". Има бурно развитие на леторастите и листата. Розата дава цялата си сила, за да поддържа зеленината. Поради това не е в състояние да образува пъпки и цветя. Също така, повишеното ниво на азот насърчава развитието на гъбички в почвата.

Ако прехранвате растението с фосфор, то просто няма да може да усвои останалите необходими елементи.

Важно! Трябва да се помни, че само балансираното прилагане на торене ще ви позволи да получите здраво и красиво растение.

Ненавременното прилагане на калий или калций върху почвата ще доведе до потискане на растежа и увяхване на стъблата и издънките на розата.

Паяк на стайна роза и жълти листа

Когато се появи паяк, растението незабавно се изчерпва. Отначало листата пожълтяват, след това изсъхват и падат. Поради факта, че това насекомо се размножава много бързо, растението трябва да бъде спасено възможно най-бързо.

Паяк акари

Защо се появява паяк

Най-често вредителят е донесен от домашни любимци или е докаран от течение. Най-атакуваните видове са в сух и топъл климат.

Ако растението е било на слънце за дълго време и то просто няма достатъчно въздух, това е и причината за появата на паяк.

Основните признаци на появата на вредител

Този вреден паразит е способен да зарази не само стайни рози, но и всички съседни растения. Поради малкия си размер е почти невъзможно да се забележи с просто око. Въпреки че при внимателен преглед е възможно да се открият основните признаци на появата му:

 • Светли петна по листата, които постепенно се увеличават.
 • Паяжина на кръстовището на стъблото и листата.
 • Зелената маса пожълтява и отпада напълно.

По време на масово нашествие цветето буквално е покрито с малки червени точки - кърлежи.

Какво да правите, ако на роза се появи паяжина и листата пожълтеят

Малък брой вредители не могат да навредят много на растението, но при повишени температури те могат да се развият със светкавична скорост. Нашествието на акари води до бързо изчерпване на корените.

Паяжина на роза

Как да се справим с паяжините на стайна роза? За чайната роза се предлага широка гама от репеленти срещу насекоми. Възможността за използване на този или онзи метод директно зависи от нивото на увреждане на цветето.

Химикали

Преди да използвате химически пестициди, трябва да сте запознати с техните характеристики и методи на приложение.

Опитните цветари препоръчват да се използват:

 • Актелик. В състояние да защити растението за 10-20 дни. Обработката трябва да се извършва с временна почивка. Категорично е забранено използването му на закрито. Лекарството е токсично. За преработка 1 ампула се разрежда в литър вода. Пръскането се извършва в респиратор.
 • Fitoverm. Абсолютно безопасно средство, което може да убие паразитните видове за 2-3 часа. Необходимо е да се извършат 2 процедури. 5 ml от лекарството се разреждат в 2,5 литра вода.

На бележка! Все още има много всякакви лекарства, които могат да спасят растението от увреждане. Много е важно внимателно да прочетете инструкциите преди да използвате какъвто и да е продукт и да действате според него.

Народни средства за защита

Любимо лекарство, което може да спаси от всякакви насекоми, е запарка от чесън. За целта 500 г подправка се смесва с 3 литра вода. Трябва да се влива при температура от + 20 ... + 25 градуса в продължение на 5-7 дни. За преработка концентратът трябва да се разрежда: 20 ml тинктура се разрежда с 3 литра вода. Те могат да пръскат не само розата, но и земята наоколо.

С помощта на сапунен разтвор можете да обработите всички издънки и листа. За да направите това, трябва да настържете сапуна за пране и да го разредете в топла вода.

Тинктура от чесън

Също така използването на алкохол или водка за избърсване на листата помага не само да се предпази от кърлежи, но е и отлична дезинфектантска процедура.

Други вредители, които причиняват пожълтяване и зеленина

Има и други вредители, които допринасят за пожълтяване на листата при този вид:

 • Чести трипси. Появата на това насекомо се случва, когато температурният режим в стаята не се спазва. Когато температурата се повиши и нивото на влажност е ниско, на листата се появява сребрист цвят, който ще направи цветето да изглежда жълто. За да се отървете от него, спешно е да се третира цялата саксия и всичко наоколо с инсектициден агент. По-добре е да направите това с фино разпръснат спрей.
 • Горещият климат също благоприятства появата на цикади. Розов подвид на този вредител най-често живее на стайна роза. Ако по листата се появят бели петна, тогава е спешно да се направи сапунен разтвор и да се третира цветето с него.Когато листата започнаха да падат, единственият начин да се спаси розата е с помощта на инсектициди.
 • Много насекоми са способни да „изядат“ кореновата система на стайна роза. Ако корените са повредени, те започват да изсъхват и с течение на времето всички листа могат да отпаднат. Всички нови листа са деформирани. Цветето е в състояние напълно да изсъхне, ако не извършвате системна обработка на розата. Фитоспоринът е идеален за тези цели. Пръскането и поливането трябва да се извършват 2 пъти месечно.

На бележка! Падащите листа могат да бъдат причинени от естествената тенденция на розата. Ако цветето изхвърля долните листа, тогава вероятно не трябва да се притеснявате. Но ако падането е масивно, спешно е да започнете лечение.

Вирусни и гъбични заболявания, поради които мини розите пожълтяват и изсъхват

Най-често растението се уврежда от следните заболявания:

 • Бял цвят по листата се появява поради брашнеста мана. Ако отложите лечението, издънките и дори пъпките могат да страдат. Най-често инфекцията възниква поради липса на въздух и нередовно хранене. За да спасите цветето, всички повредени участъци трябва да бъдат премахнати и обработени с всякакъв фунгицид.
 • При преливане на растението могат да се появят кафяви или червени петна, които се появяват, когато розата е заразена с ръжда. Тя е в състояние буквално да изгори листните плочи, които впоследствие ще паднат. Както при другите инфекции, фунгицидните препарати са отлични.
 • Поражението на черното петно ​​се проявява чрез пожълтяване на листата и появата на тъмно сиви петна по нея. Розата може да бъде спасена, ако се лекува с народни средства или химикали. Например, използването на разтвор на манган ще защити перфектно цветето в началния етап на инфекцията.

Ако цветето е страдало от вирус, тогава не е възможно да го спасите. Трябва да се отървете от него и да третирате всичко наоколо с дезинфектант.

Съвет! Преди да се пристъпи към лечението на определено заболяване, е необходимо ясно да се определи естеството на появата му.

Превантивни мерки за предотвратяване на жълти листа

За здраво растение е изключително важно да се спазват правилата за превенция. Те се състоят в изпълнението на следните условия:

 • поливането се извършва само с вода със стайна температура;
 • защита на розата от течения;
 • спазване на оптималната влажност на почвата;
 • изнасяне на цвете на балкона през лятото;
 • редовно и правилно хранене;
 • правилно извършена трансплантация;
 • превантивно третиране на стайна роза с агенти за борба с вредителите.

Вътрешна роза в интериора

Трябва да се разбере, че спазването на превантивни мерки ще помогне да се избегнат заболявания в бъдеще.

Преди да закупите стайна роза, трябва внимателно да проучите правилата за грижа за растението. В крайна сметка спазването на елементарни стандарти ще ви позволи да получите прекрасна декорация за всеки дом. Но неправилната грижа не само ще доведе до болезнен външен вид на растението, но и до възможната му смърт.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина