Иглика, когато цъфти: период на зреене и промени в грижите за цветята

Примулата е едно от пролетните растения, които цъфтят почти първите и радват всички с красивия си външен вид дълго време. Някои видове могат да произвеждат цветни пъпки няколко пъти на сезон. Ето защо начинаещите цветари често имат въпрос относно иглика - кога цъфти?

Период на покой на растението

Има много видове иглики

След енергичен цъфтеж игликата започва период на покой. По това време дръжките и долните листа започват да избледняват. Въпреки това, зеленото гнездо остава в нормално състояние, продължава да расте. През периода на покой е необходимо да се осигурят подходящи условия за млада култура:

 • Препоръчва се да се създаде частична сянка за храста. Вътрешната култура се поставя на северния перваз на прозореца и се прави обикновен подслон за градинското растение.
 • Най-добре е да намалите околната температура по време на покой. За домашна иглика е напълно възможно да направите това, а цветята в зоните остават да растат при същата температура.
 • По това време не бива да поливате цветето твърде много, достатъчно е минимално напояване. Уличното растение в повечето случаи е адаптирано към местните условия, така че продължава да расте нормално след цъфтежа.

Забележка! Периодът на почивка завършва чрез увеличаване на количеството светлина, топлина и влага.

Кога и как цъфти

Мнозина се интересуват от това колко иглика цъфти във времето? Цъфтежът на една култура може да започне по различно време. Някои сортове изхвърлят пъпките си още през март-април, други започват да цъфтят в началото на лятото - всичко зависи от сорта. Самото цвете е с доста малки размери, но по правило върху него има много съцветия. При някои сортове те могат да растат под формата на чадър на стъбло в размер на 25-50 парчета, докато той може да има или едно цвете, или няколко наведнъж.

Сенките на венчелистчетата могат да бъдат различни, вариращи от жълто до тъмно лилаво. Освен това те са едноцветни или включват няколко цвята наведнъж. Любителите на иглика са много популярни сред сортовете, които са многогодишни и цъфтят целогодишно.

Забележка!В домашни условия може да се постигне образуване на пъпки дори през зимата.

Игликата е иглика, през пролетта е една от първите, които зарадват с красиви цветя

Изгледи

Има около 400 разновидности иглика, те са разделени на отделни секции в съответствие с техните характеристики. Освен това те се различават помежду си по външен вид или по продължителност на живота си.

Най-популярните сортове за домашно отглеждане са:

 • Обконика. Това е многогодишно растение, което е с малки размери. С подходящи грижи може да зарадва с цъфтеж през цялата година.
 • Безстеблена иглика. Цветът също е малък, дава пъпки от април до юли, след което започва периодът на покой.
 • Мека. Растението радва с цъфтяща гледка от ранна пролет до началото на лятото.

За градинарите е важно да подбират сортове, така че да могат да понасят перфектно метеорологичните условия на открито. От тях се различават следните:

 • Японски. Растението може да достигне височина от почти 50 см, периодът на цъфтеж е през юни.
 • Орхидея. Второто име на културата е иглика Viale. Има оригинален външен вид, на съцветията се образуват много малки камбани.
 • Високо.Тази иглика може да нарасне и до половин метър височина. Цветовете са доста големи, могат да достигнат около 2 см в диаметър. Периодът на цъфтеж е от април до края на май.
 • Под формата на възглавница. Различава се с единични цветя, несъбрани в съцветия. Също така цъфти от началото на април до края на май.

Времето на цъфтежа на иглика зависи не само от сорта, но и от околните условия.

Игликите цъфтят по различен начин

Период на цъфтеж

Игликата е една от културите, които се вкореняват и размножават много бързо. Затова е удоволствие да го отглеждате у дома. Колко време цъфти иглика? Този период продължава средно от 1 до 3 месеца, в зависимост от сорта.

Трябва ли да подрязвате игликата си след цъфтежа? Препоръчително е да отрежете всички сухи листа и съцветия, да намалите количеството поливане и да преместите саксията на по-хладно място - тогава игликата ще започне период на покой.

Защо не цъфти

Липсата на цветя върху иглика е разочароваща за всеки производител. Има няколко възможни причини, които могат да предизвикат този проблем:

 • Висока стайна температура. Такива растения наистина не обичат, когато въздухът се нагрява над 20 градуса. Те растат добре, но не пъпчат.
 • Ниската влажност и пряката слънчева светлина също влияят неблагоприятно на такова цвете.
 • Стайните култури не обичат течения, затова се препоръчва внимателно да се следи това състояние.
 • Липсата на слънце също влияе негативно на игликите.
 • Не трябва да поставяте тенджерата на перваза на прозореца, под който е инсталирана отоплителната батерия.
 • Малък контейнер също може да е причината игликата да не цъфти. Струва си да трансплантирате растение навреме.
 • Липсата на тор води до факта, че цветето просто няма достатъчно храна, за да произвежда пъпки.
 • Използвайте за поливане от чешмата. Това е неприемливо, защото е твърде трудно за растенията.
 • Липсата на дренажен слой, обилно поливане, некачествена почва - тези проблеми засягат и състоянието на културата.
 • Наличието на болести и вредители не само предотвратява цъфтежа, но и може да причини смъртта на целия храст.

Внимание! Може би просто не е сезонът да цъфти, така че игликата не пъпка.

Градинските иглики започват да цъфтят от април и радват с красота до началото на лятото

Независимо от това колко многогодишна иглика цъфти, важно е да се спазват всички правила за грижи.

Домашни грижи

Ако уличните иглики в крайна сметка свикнат с метеорологичните условия и ги понасят доста добре, тогава домашните екземпляри изискват редовни и висококачествени грижи. В противен случай те не само няма да цъфтят, но и могат да умрат. Има доста прости правила за грижа за иглика.

Влажност

Игликата в естествени условия покълва една от първите, следователно е доста спокойна за влажността, започва да цъфти по време на размразяване. Но горещият и сух въздух може да предизвика изсъхване на листата.

У дома се препоръчва индикаторът да се поддържа на ниво 60-70%, след това цветето ще расте и ще се развива добре, както и ще дава пъпки в определени сезони.

Ако въздухът е твърде сух, тогава игликата започва да изсъхва, листата изсъхват. Такива условия често провокират развитието на болести и появата на различни вредители.

През лятото може да се постави малък съд с вода до саксията. Течността постепенно ще се изпарява, поддържайки влажността на необходимото ниво.

Ако желаете, можете да използвате втория вариант - камъчета или експандирана глина се изсипват в палета, старателно се навлажняват и отгоре се поставя саксия. Можете дори да поставите контейнера върху влажна кърпа, най-важното е, че цветето е удобно и околните условия са подходящи за него.

Внимание! През зимата влажността е леко намалена.

Цъфтежът на култура при добри условия може да продължи много дълго.

Поливане

Градинските иглики се поливат според нуждите; естествените валежи често са достатъчни. У дома е важно да се гарантира, че растението има достатъчно влага, но не го преливайте.

Почвата винаги трябва да е леко влажна, но си струва да се помни, че честото преливане може да причини гниене на кореновата система. Водата трябва да се утаи, течността не може да се използва веднага от крана - тя е твърде твърда.

Напояването на иглика се различава леко в зависимост от сезона:

 • През пролетта се препоръчва да се полива реколтата при необходимост, веднага щом горният слой на почвата изсъхне. Но е важно да се гарантира, че контейнерът не се превръща в блато.
 • През лятото времето е сухо, така че е необходимо да се гарантира, че земята не изсъхва. Количеството напояване през този период е леко увеличено. Разрешен е лек душ веднъж месечно.
 • През есента и зимата напояването се извършва няколко пъти седмично, тъй като растението започва период на покой. Най-добре е да не пречите много на цветето.

Внимание! Важно е внимателно да се следи състоянието на почвата, нередовното поливане може да причини болести на иглика.

Важно е домашните растения да осигурят необходимите условия

Торове

Градинските цветя се торят няколко пъти на сезон. Домашните любимци също се нуждаят от малко хранене, което трябва да се прави правилно.

Как да храним иглика през пролетта за буйни цветове? За хранене е най-добре да изберете сложни торове, които са подходящи за цъфтящи растения. Те трябва да съдържат фосфор, цинк и калий.

Внимание! Торовете с азот ще провокират растежа на зелената маса, но не са подходящи за пъпки.

За да се приложи горната превръзка, порцията, посочена на опаковката, трябва да се намали наполовина, за да не се прехрани културата. По време на цъфтежа на иглика се препоръчва да се прилага тор веднъж на две седмици.

Температура

Ниските температури не са ужасни за игликите, особено за градинските растения. Домашните цветя също харесват повече прохладата, започват да болят в жегата. За най-добра температура се счита до + 18 ... + 20 градуса. При високи темпове се препоръчва да се овлажнява цветето навреме. По време на латентния период е по-добре да преместите саксията в хладно помещение, в противен случай игликата просто няма да пъпка.

Методи за размножаване

Игликата е чудесно растение, което може да се размножава по няколко начина. Всички те са доста прости, но все пак е важно да се спазват всички необходими условия и правила за това.

Размножаването на листа се използва за малки растения.

Семена

Размножаването на иглика със семена не изисква никакви специални умения. Можете да събирате посадъчен материал от собствените си растения или да го закупите в специализирани магазини. Струва си да се помни, че семената много бързо губят кълняемостта си, стават лоши, така че е по-добре да не ги оставяте дълго време.

Най-добре е да засаждате семена през зимата. Процесът се извършва по следния начин:

 • Необходимо е да се подготви подходяща почва. Можете да го купите в магазина или да го направите сами от пясък, торф и листна почва (еднакво общо).
 • Изсипете пръст в контейнера.
 • Семената ще трябва внимателно да се разпръснат върху контейнера и да се поръсят с пръст малко. Не си струва да ги засаждате дълбоко, за да се изкачат бързо.
 • Отгоре контейнерът се покрива с филм или стъкло, за да се създадат парникови условия, и се изнася в хладно помещение.
 • Подслонът се премахва, когато се появят първите издънки. Важно е да следите малките кълнове и да поддържате необходимите условия.

След появата на няколко листа можете да трансплантирате издънките в отделни контейнери.

Разделянето на храсти е подходящо за цветя на възраст над три години

Резници

Размножаването на иглика чрез резници също е съвсем просто. Методът се използва, когато растението е малко или слабо, така че не може да бъде разделено на няколко части.

Кацането се извършва, както следва:

 • Отрежете лист близо до основата на храста.
 • Приготвената почва се изсипва в контейнера.
 • Листът се поставя в саксия, така че да е под лек ъгъл, като го задълбочава с няколко сантиметра.
 • Важно е да разлеете добре земята, след което да покриете контейнера с фолио или стъкло. Саксията се изважда на хладно място.

Необходимо е ежедневно проветряване на цветето. Корените ще се появят след няколко месеца, след това ще започнат да растат нови листа. След това игликата може да бъде трансплантирана в подходящ контейнер.

Забележка! Такива храсти цъфтят за около шест месеца.

Чрез разделяне на храста

Много големи и силни храсти се размножават чрез разделяне. Това е най-лесният начин, той се извършва поне няколко седмици след края на цъфтежа. Цветята на възраст от 3 години са подходящи за разделяне.

Процедурата се извършва, както следва:

 • У дома цветето се изважда от контейнера, кореновата система се почиства от почвените остатъци.
 • Корените се измиват с хладка вода.
 • С нож те разделят цветето на няколко части, като същевременно оставят малко основно издънка върху тях.
 • Секциите се обработват с активен въглен или пепел.
 • Всички храсти трябва незабавно да бъдат засадени в подготвени контейнери, така че да не изсъхнат и да умрат.
 • Земята се полива, младите растения се покриват с филм и се оставят в топла стая.

Вкореняването ще стане след около три седмици, след което храстите могат да бъдат трансплантирани в отделни подходящи саксии.

Игликите са разнообразни, но всеки вид изисква различни условия, така че трябва да обърнете внимание на тези цветя.

Подрязване на цветя

„Когато игликата избледнее, какво да правя по-нататък?“ - интересуват се много начинаещи. Поддръжката на иглика включва и редовно подрязване. Необходимо е да се отстранят изсушените и пожълтели листа от растението. След цъфтежа дръжките и изсъхналите пъпки трябва да бъдат отрязани, така че силите на растението да не са насочени към тях, а по-нататъшно развитие.

В градинската иглика трябва да отрежете листата само през лятото, през есента те не правят това, тъй като служат за защита на културата от зимни студове.

Игликата е прекрасно растение, което при подходящи грижи ще ви зарадва с красив външен вид и дълъг цъфтеж. Не е трудно да се грижите за нея, важно е да се следват редица доста прости правила и да се наблюдават условията на задържане. Има няколко начина за размножаване на цвете, така че е много лесно да изберете най-подходящия и удобен.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина