Спатифилум - листата почерняват по краищата, какво да се прави

Спатифилум е красиво стайно растение, което често се нарича "женско щастие". Тази култура има отлични декоративни свойства на листа и цветя. Почиства се лесно. В същото време понякога се появяват различни проблеми при отглеждането на растение. Ако се отглежда спатифилум, листата почерняват по краищата, какво да правим в такава ситуация? Този въпрос тревожи много неопитни цветари.

Признаци на сухо и мокро почерняване на листата на спатифилум

Потъмняването на листата е процесът на появата на черни или кафяви петна по повърхността му. Впоследствие те се деформират и изсъхват. Първоначално листната плоча може да пожълтява. След това придобива тъмен нюанс, почернява, отмира.

Спатифилум е красиво декоративно растение

Листът може да бъде покрит с тъмни петна равномерно или произволно. Ако не предприемете действия навреме и започнете да третирате храста, листата напълно почерняват и отмират. Нещо повече, в самото начало на този процес се губи цялата декоративност на „женското щастие“.

Ако листата на спатифилума почернеят, това показва нарушение на правилата за грижа за реколтата. Външно този симптом може да изглежда различно:

  • Краищата на листата на спатифилума изсъхват и потъмняват. Това създава голяма кафява площ около краищата. След известно време тези фрагменти изсъхват и стават по-крехки. Засегнатите листа отмират и се ронят. Ако не паднат, храстът все още става по-малко декоративен. В този случай говорим за сухо черно.
  • Има и бавно или плачещо потъмняване. В същото време черните листа придобиват влажна консистенция и стават по-меки и хлъзгави. Те губят своята плътност. Това явление често става много широко и широко разпространено. На засегнатото място често се образуват спори, плесени, гъбички.

Трябва да се има предвид, че краищата на листата или цялата плоча могат да потъмнеят в растението. Също така корените и цветята на растението понякога придобиват черен цвят. В зависимост от провокиращия фактор засегнатите фрагменти растат бързо.

При неправилна грижа листата на спатифилум стават черни

Защо листата на цветето "женско щастие" изсъхват и почерняват

Ако на здрав храст изведнъж се появят тъмни петна, черни върхове или корени, трябва да предприемете незабавни действия. Такива симптоми могат да бъдат свързани с всяка една причина или цял комплекс от фактори.

Ако спатифилумът потъмнее поради неправилна грижа, е напълно възможно да го спасите. В трудни случаи започва гниене или развитие на гъбично заболяване. Ако не започнете да третирате растението навреме, то ще умре. В напреднали случаи цялото цвете може да почернее и да изсъхне. В такава ситуация нищо не може да се направи, ще трябва да го изхвърлите, да дезинфекцирате добре контейнера или изобщо да не го използвате.

Важно!За да бъде лечението на растението ефективно, е необходимо да се установи провокиращият фактор.Причините за потъмняването на отделни фрагменти могат да бъдат свързани с неправилна грижа или развитие на болестта.

Недостатъчна влажност на въздуха

За да може спатифилумът да расте и да се развива нормално, той се нуждае от оптимални параметри на влага и своевременно поливане. При дефицит на влага често се наблюдава сухота на върховете на листата. За да расте растението нормално, то се нуждае от периодично пръскане с вода. Процедурата трябва да се провежда веднъж седмично. През зимния сезон е допустимо това да се прави по-често.

Студеният сезон се счита за истинско предизвикателство за културата. Източниците на отопление изсушават въздуха и причиняват изгаряния на корените. Следователно гърнето със спатифилум не трябва да се поставя на перваза на прозореца, под който се намира батерията.

За да избегнете проблеми при отглеждането на култури, трябва да поставите специален рафт в отвора на прозореца. Благодарение на това растението няма да прегрее и ще може да получи необходимото количество слънчева светлина. Препоръчително е да поставите контейнер с вода близо до културата. Тъй като течността се изпарява, ще бъде възможно да се увеличи влажността на въздуха в помещението.

Застояла влага в саксията поради прекалено поливане или тежка почва

Това е труден проблем, който причинява суха зеленина. Излишната влага отрича отрицателен ефект върху състоянието на кореновата система. Следователно в купата под цветето не трябва винаги да остава вода. След поливане трябва да се отцеди. Следващия път, когато трябва да поливате растението, докато горният слой на почвата изсъхне.

Важно!Недостигът на вода също влияе отрицателно върху развитието на културата. Ако листата на храста станат летаргични и увиснали, това показва стрес върху растението.

За пълно проветряване на кореновата система и дългосрочно запазване на параметрите на влага при пресаждане на цвете, саксията трябва да се напълни с експандирана глина. Дренажният слой трябва да бъде с дебелина около 5 см.

Неправилното поливане може да е причина за проблеми.

Културата изисква използването на подходящ субстрат. Твърде тежката почва води до застой на влага в корените на растението. Това провокира развитието на процеси на гниене. Когато избирате почва за култура, трябва да обърнете внимание на нейния състав. Тя трябва да включва остатъци от пръст, торф, кора и листа.

Ако не беше възможно да закупите готова почва, можете да го направите сами. За да направите това, в равни пропорции трябва да смесите пясък, пръст, торф, орхидея. На дъното на контейнера трябва да се изсипят камъни или експандирана глина.

Слънчево изгаряне

Спатифилумът се счита за сянка обичаща култура. При наситена слънчева светлина се наблюдава изгаряне на върховете на листата.

В такава ситуация културата се разболява и постепенно умира. Това е особено забележимо, когато културата е разположена от южната страна. Цветето трябва да се премести към северния прозорец. Това ще помогне за решаването на проблема.

Гъбични инфекции

При заразяване с гъби листата се покриват с черни петна. В този случай повредените фрагменти придобиват плачеща и хлабава структура. Често по храстите се появяват петна и други елементи с кафяв нюанс. Това е много опасен симптом, който показва увреждане на корена.

Причинява се от пренасищане на земята с вода или силно намаляване на температурните показатели в помещението. Инфекциите могат бързо да се разпространят в близките растения, тъй като спорите на гъбичките лесно се разпространяват във въздуха.

Течения и резки температурни промени

Внезапните колебания на температурата влияят отрицателно върху цялостното здраве на културата. В същото време листата пожълтяват, а върховете на листата на спатифилума почерняват. Растението се счита за много топлолюбиво.

Ако се наблюдават течения или рязко намаляване на температурните параметри, листата веднага изсъхват. С малко хипотермия цветето може да възстанови своята еластичност, но тъмните сухи краища остават.

Излишък или липса на хранителни вещества

Пожълтяването или почерняването на листата може да бъде свързано с недостиг или излишък на минерални торове.След известно време настъпва изчерпване на почвата. В същото време културата реагира рязко негативно на дефицита на полезни елементи.

Цветето трябва системно да се подхранва. В същото време честотата на депозиране на средства зависи от сезонния фактор и състоянието на културата.

Важно!Понякога се изисква храненето на културата с комплекс от минерални агенти. Това помага да се нормализира балансът на веществата в земята и да се предпази растението от глад.

Листата почерняват поради недостиг или излишък на торове

Почерняване локализация и лечение

Здравата култура трябва да има яркозелени листа с плътна структура. Те не трябва да имат жълти, кафяви или черни елементи. В зависимост от локализацията на проблемите ще бъде възможно да се намери правилното лечение.

Как да спасим спатифилум, ако листата изцяло почернеят

Когато по листата се появят тъмни петна, може да се подозира влиянието на различни фактори. На първо място, те трябва да включват гъбични инфекции. Смята се, че основното гниене е причината за проблема.

Влажният студен въздух и прекомерното поливане са благоприятни условия за развитието на такива патологии. Когато се появят симптоми на заболяването, трябва да се предприемат действия незабавно.

Внимание! На първо място, заразената култура трябва да бъде изолирана от други растения.

След това извадете храста от саксията и изследвайте корените му.

  1. Изсушените, изгнили или черни фрагменти трябва да бъдат подстригани с остър нож.
  2. Повредените зони трябва да се поръсят с натрошен активен въглен или канела на прах.
  3. След това културата се третира с разтвор на Topsin или Fundazol с концентрация 0,2%. Потапянето на културата в химичния състав ще помогне да се постигнат отлични резултати.
  4. След това цветето трябва да се трансплантира в нова почва и да се смени саксията.

Гъбите често са причина за пълното потъмняване на листата.

Впоследствие трябва да нормализирате количеството поливане. След няколко седмици храстът трябва да се третира отново с фунгициден препарат.

Какво да направите, ако само върховете на листата потъмнеят

Потъмняването на върховете на листата в стайното растение може да се дължи на различни фактори. Основната причина се счита за прекомерно количество минерални торове. Много производители активно хранят храста с надеждата да получат сочна зеленина и красив цъфтеж. Вместо това обаче краищата на листата почерняват и стават по-сухи.

За да се справи с проблема, растението се трансплантира

За да се справите с проблема, трябва да издърпате растението от контейнера и да го почистите от излишната почва. След това изплакнете корените под струя топла вода и заменете почвата. Добавете малко количество вермикулит или перлит към готовия субстрат. Това ще помогне да го направите по-лек и разхлабен. След това можете да трансплантирате спатифилум.

Важно! Не се препоръчва да се храни растението в продължение на 2 месеца. Впоследствие можете да прилагате неконцентрирани торови разтвори.

Как да лекуваме "женското щастие", ако и листата, и цветята почернеят

Такива проблеми се появяват при спатифилум доста рядко. Растението трудно понася излишната влага. В такава ситуация съществува риск от почерняване на центъра и ръбовете на цветята.

За да се справите с този проблем, трябва да контролирате напоителната система. Не се препоръчва стагнация на течност в почвата. Четвърт час след овлажняването трябва да се отървете от излишната течност. В критична ситуация спатифилумът трябва да бъде трансплантиран.

Предотвратяване на мокро и сухо почерняване

Справянето с почерняването на листните пластинки е доста лесно, ако се грижите правилно за реколтата. В този случай трябва да следвате редица препоръки. При прекомерна влажност на почвата си струва да намалите броя на напояванията.

Ако това не работи и зеленината продължава да почернява, това показва гниене на кореновата система. В такава ситуация растението се нуждае от трансплантация. В този случай храстът трябва да бъде изваден от саксията и да се отървете от остатъците от старата почва от корените.След това те трябва да бъдат изследвани и отстранени болни и изгнили фрагменти.

След това спатифилумът може да бъде преместен в нова почва. Важно е да се гарантира, че почвата не е твърде тежка. От не малко значение е висококачественият дренаж за отстраняване на излишната влага.

Ако листата придобият тъмен нюанс поради липса на течност, струва си да направите корекции в режима на напояване и систематично пръскане на културата. Това увеличава влажността във въздуха.

Полезно е да поставите саксията с растение в тава, пълна с мокър пясък или камъчета. Това помага да се поддържат оптимални условия на влага около растението.

Когато се грижите за реколтата, трябва периодично да се внася тор. Трябва да се има предвид, че й е трудно да възприеме липсата и излишъка от торене. Затова трябва да се въвеждат много внимателно.

За да може храстът да има красива зелена зеленина, той се нуждае от стабилни показания на температурата. Растението изисква параметри на ниво от + 22-25 градуса. Бушът трудно понася топлината. Затова трябва системно да се пръска и обилно да се полива.

През зимата температурата не трябва да бъде по-ниска от +17 градуса. В този случай е препоръчително да поставите спатифилума далеч от източници на отопление. Бушът трябва да бъде разположен в зони с минимално движение на въздуха.

Важно!След покупката растението трябва да бъде трансплантирано незабавно и да му се осигурят висококачествени грижи. В този случай цъфналият спатифилум не трябва да се премества на ново място.

Растението се нуждае от ярко и разсеяно осветление. Спатифилумът обаче се счита за устойчиво на сянка растение. Може да се отглежда на полусянка и дори да се постави на северните первази.

За да може растението да се развива нормално и да цъфти, то се нуждае от висококачествени грижи.

Трябва систематично да поливате храста. Изсъхването от почвата влияе отрицателно върху развитието на храста. Но е строго забранено да заливате растението. Стагнацията на влагата провокира развитието на кореново гниене. Обикновено храстът трябва да се полива, когато горният слой на почвата изсъхне с 1 см. Растението се нуждае от висока влажност. Трябва да се напръсква с топла вода всеки ден.

Културата трябва да се подхранва редовно. За това си струва да се използват комбинирани минерални торове. Такива средства се използват от март до края на септември. В началото на пролетта подхранването трябва да се използва за декоративни широколистни култури. В средата на май си струва да се прилага тор върху цъфтящи растения. Трябва да добавяте хранителни вещества на всеки 2 седмици. Не се препоръчва храната на храстите през есента и зимата.

Младите растения трябва да се пресаждат всяка година. Зрелите храсти могат да бъдат преместени на ново място на интервали от 2-3 години. За културата трябва да се избере слабо кисела почва. Освен това в него не трябва да има вар.

Потъмняването на листата на спатифилум се счита за доста сериозен проблем. За да се справите с това нарушение, трябва да установите провокиращ фактор и да намерите ефективно лечение.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина