Streptocarpus DS 2080 и други разновидности на селекция Dimetris

Стрептокарпусът, или в обикновените хора, стрептококът е едно от най-красивите стайни цветя, обичани от животновъдите. Сортът и годишното актуализиране на списъка на сортовете превръща растението в истински колекционерски артикул.

Историята на появата и общите характеристики на стрептокарпуса за разплод Dimetris

Родното място на стрептокарпуса е остров Мадагаскар. През 1818 г. ботаникът Джей Боуи открива необичайно растение, успява да запази и пренесе семената в ботаническите оранжерии в Лондон. Първоначално цветето е наречено Didimocarpus rexii, но десетилетие по-късно е преименувано на Streptocarpus rexii. Именно това цвете стана основа за всички съвременни хибриди.

Streptocarpus rexii

Общи характеристики на растенията:

 • принадлежи към семейство Геснериеви, непретенциозни в грижите;
 • съцветията се състоят от няколко големи пъпки;
 • основата на листата е широка розетка, която е прикрепена към стъблото в самото дъно.

В дивата природа стрептокарпусите предпочитат влажен и топъл климат. Ореол на растежа - близо до водни тела. В редки случаи растението се среща в планински райони.

Описание на популярните сортове стрептокарпус Dimetris

Основните видове стрептокарпус:

 • Роки. Предпочита камениста почва, устойчива на суша и UV лъчи. Кореновата система е плътна, усукана, твърда. Листата са малки с вили, цветята са малки, имат пастелно лилав цвят.
 • Кралски. Предпочитания - субтропичен климат, сенчести райони. Кореновата система е разклонена, листата са удължени и дълги. Цветовете са големи, до 30 см, имат ярко лилав цвят.
 • Уендланд. Предпочита умерено влажен климат. Листата са широки и дълги, дълги до 1 м. Периодът на цъфтеж е дълъг. На цвете с една коренова система има до 19-20 големи лилави съцветия.

Забележка! Streptocarpus Dimetris има повече от 150 разновидности, в името на които се използва съкращението DS.

Различни сортове цвете

DS 2080

Streptocarpus ds 2080 има двойни големи цветя с богат лилав оттенък, към средата цветът се превръща в бял. Особеност на сорта е централната част, която се състои от 3, а не от 4 венчелистчета.

DS 1920

Streptocarpus 1920 има големи, извити, вълнообразни венчелистчета в богат нюанс на фуксия. В средата на венчелистчето има пръски от бели и бледорозови цветя.

DS 2059

Сортът има 2 нива на венчелистчета, всяко с различен цвят. Долният слой е сочен жълт нюанс с червена мрежа. Горните венчелистчета са виненочервени. Сортът обилно цъфти, текстурата на венчелистчето е полу-двойна.

DS 1726

Съцветията на Streptocarpus 1726 имат плътна махрова покривка от венчелистчета. Цветът варира от светлорозов до наситено тъмен нюанс. Гнездото не се удебелява. Размерът на цветето е от 8 до 10 см.

DS 1931

Цветът има вълнообразни полу-двойни венчелистчета. Цветовете варират от розово в основата до тъмно пурпурен кант. На долното венчелистче има ретикуларни петна от бяло, останалата част от цветето е монохромна.

DS Маргарита

Тази лента има големи, до 9-10 см, пъпки. Венчелистчетата са кадифени, под формата на волани.Цветът на венчелистчетата е разделен на нива: долният слой е богато пурпурен, горният слой е светло розов. На слънчева светлина цветето получава оранжеви акценти. Съцветията са силни, не се удебеляват.

DS Вечност

Този DS стрептокарпус е теракотен червен. Краищата на венчелистчетата са бордо, почти черни. Структурата на цветето е махрова. Размерът на пъпката достига 9 cm.

Д. С. Ежкин кат

Това разнообразие от стрептококи има големи артистични клонове. Тери венчелистчета, боядисани в черен и лилав оттенък. Имат пръски от бели и лилави тонове. Формата на венчелистчето е заострена, напомняща на оса.

DS Midnight Poison

Името в превод означава „полунощна отрова“. Отровният люляков цвят на венчелистчетата с бяла мрежа напълно съответства на името на сорта. Размерът на пъпката достига 9-10 см, Дръжката има силна основа.

DS Fire

Тези ленти имат венчелистчета с форма на волан, текстурата им е дебела, махрова. Цветът на цветето е бордо с пръски червено и лилаво. Долният слой на венчелистчетата е покрит с бели петна. Пъпката е голяма, 8-9 см. Цветът има богат аромат.

Засаждане на стрептокарпус и състав на почвата

Прието е да се засаждат каишки за разсад в началото на февруари. Бързането да сее няма да даде резултат. Процедура:

 1. За разсад се приготвя контейнер, чието дъно е покрито с дренаж.
 2. Почвата се излива отгоре и готовият субстрат се навлажнява.
 3. Семената на стрептокарпуса са разпръснати над почвата, без да се задълбочават.
 4. Контейнерът е покрит с полиетилен, за да се създаде парников ефект.

Забележка! За покълване засадените стрептокарпи Dimetris се поставят на светло, топло място с температура + 23-24 градуса. Всеки ден филмът се отстранява за няколко минути за вентилация и достъп на кислород. Първите издънки се появяват 14-15 дни след засяването. Поливането се извършва през тигана, тъй като кълновете са отслабени и лесно могат да изгният.

Почвата за стрептококи трябва да има pH с физиологичен разтвор 5,0 и да се състои от следните елементи (изчислени като ml / l):

 • азот - 150-160;
 • фосфор - не по-малко от 250;
 • калий - 350-360.

Общата характеристика на почвения субстрат е рохкава, въздухо- и водопропусклива.

Грижа за стрептокарпуса у дома

С подходящи грижи стрептокарпусът може да цъфти почти през цялата година, започвайки не само през август. За да се постигне този ефект е необходимо да се спазват правилата за поливане, осветление, хранене и температурни условия.

Грижа за цветя

Поливане

Специално внимание трябва да се обърне на качеството на хидратацията на цветята. Водата за напояване трябва да бъде мека, утаена или размразена, оптималната температура е малко над стайната температура. Излишната влага е пагубна за цветето.

Поливането се извършва умерено, след като средният слой на почвата изсъхне. При овлажняване на растението водата не трябва да пада върху венчелистчетата и листата. Най-добрият метод за поливане е в съд с вода. След 15 минути от него се излива излишната влага.

Забележка! Стрепс обича влажен климат, така че трябва да поставите съдове с вода или овлажнител до саксиите.

Подхранване

От пролетта до края на есента стрептокарпусът се нуждае от подхранване. За това се използват азотни и калиеви торове, като се редуват. Подхранването се прилага върху мокра почва. Дозировката се изчислява според указанията на опаковката, но количеството се намалява наполовина. За млади, наскоро вкоренени растения азотните видове торене се считат за най-подходящи.

Осветление и температура

Снежните светлинни часове трябва да са с дължина 12-14 часа. Растението предпочита ярко и разсеяно осветление. През периода на годината с къси светлинни часове е необходимо да се използват фитолампи. Идеалното място за цветето са прозорците с изток и запад.

Стрептокар е термофилно цвете. Средната стайна температура през цялата година трябва да бъде + 15-18 градуса за обикновените видове и + 18-20 градуса за хибридите. Стрепите се чувстват най-комфортно в закрити условия.Всяко течение може да доведе до заболяване и смърт на цветето.

Как се размножава стрептокарпусът

Стрепсът се размножава по два начина: чрез семена и по вегетативен метод. Най-простият вариант е да се разделят възрастни храсти на 3 части, всяка от които трябва да се засади в подходяща почва до кореновата шийка. Местата на разфасовките се поръсват с натрошени въглища. Ако размножаването се извършва с помощта на лист, той се засажда в почвата, като се задълбочава с 10 мм. Контейнерът е покрит със стъкло или фолио за постигане на парников ефект. Чаршафът се проветрява ежедневно. Температурата на съдържанието е +24 градуса.

Размножаване на растения

Семената на растението се подготвят за засаждане през април. Техниката е описана по-горе, в раздела "Кацане". След появата на разсад, гмуркането се извършва два пъти.

Важно! Недостатъкът на размножаването със семена е голямата вероятност хибридите да загубят сортовите си свойства.

Основни вредители и често срещани болести

Стрептокарпусът е застрашен от 4 основни типа проблеми:

 • Сиво гниене. Появява се по листата под формата на кафеникави петна, кафеникав цвят и води до гниене. Метод на лечение - третиране на растението с разтвор на меден оксихлорид 0,5%.
 • Брашнеста мана. Листата и стъблото са покрити с белезникав цвят и петна. Методът на изхвърляне е да се третират засегнатите области с фунгицид на всеки 10 дни. Продължете, докато проявите на болестта изчезнат напълно.
 • Трипс. Само стъблото се поддава на лечение на тези насекоми. Листата и цветята се изрязват, местата на среза са покрити с Akarin.
 • Листни въшки. Тези малки насекоми ще напуснат растението само след третиране с инсектициди и сапунена вода. Болно цвете трябва да бъде изолирано от здрави хора.

Важно! Ако не забележите болестта навреме и не започнете да лекувате стрептокок, растението скоро ще умре. Болестите се предават на всяко цвете, така че здравите екземпляри се изолират от болните.

Цветни вредители

Стрептокарпусът, независимо от сорта, ще се превърне в любимец на всеки производител. Правилната грижа, навременната трансплантация и лечение ще осигурят на растението дълъг период на активен цъфтеж, а появата на стрептококи ще подобри настроението на собственика.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина