Стрептокарпус - грижи и отглеждане у дома

Цветето стрептокарпус (ботаническо име - стрептокарпус) е едно от най-красивите стайни растения за дома. Той има всякакви нюанси и шарки върху венчелистчетата на цветята. Не е изненадващо, че производителите са възхитени от тази красота. Ето защо те се стремят да разкрият и приложат всички тайни, практически съвети за грижа за стрептокарпуса. Достатъчно е да отгледате един храст и той ще ви зарадва със стотици най-ярките пъпки, които ще цъфтят в продължение на шест месеца.

История на появата

Екзотичното цвете е открито от J. Bowie. През 19 век, докато изпълнява мисия в Южна Африка, той открива необичайно растение, което е включено в колекцията на Британския музей. Със своята ексцентричност той спечели сърцата на мнозина за една нощ.

Цвете стрептокарпус

Описание на стрептокарпуса

Името се състои от две гръцки думи: "навита" (стрептос) и "плод" (карпус). Растението принадлежи към семейство Геснериеви. Най-вече цветето обича гористите части на планинските склонове, но ще расте добре в саксия у дома с подходящи грижи. Принадлежи към номера:

 • Литофити. Такива растения растат върху каменни скали. Стрептокарпусите имат отделен вид - скалист, който често се среща в такива райони. Различава се с яркосин цвят на пъпки и обилно растящи листа.
 • Епифити. Като опора се използват големи дървета.

Важно! От всички подвидове се откроява стрептокарпела - отделен сорт, ампелен, с дълго стъбло и малки лилави цветя.

Грижите и отглеждането на стрептокарпус няма да бъдат трудни. Необходимо е:

 • изберете правилната почва,
 • изберете най-доброто място,
 • осигурете поливане,
 • грижете се за него с голямо внимание след засаждането в нова почва, след като сте извършили всички необходими манипулации, за да се вкорените успешно цветето.

Броят на трансплантациите се определя индивидуално за всеки тип.

Често срещани сортове

Класически сортове на закрито:

 • Роял (Rexa). Този вид е открит първият. Образуваната розетка съдържа продълговати пубертетни листа, които могат да достигнат 25 см дължина. Цветята са боядисани в различни нюанси: бяло, розово, червено и лилаво. На венчелистчетата има шарки.

Сорт "Роял"

 • Роки (фалшива виолетова). Отглежда се и като храст, и като ампелен вид. Дългите тънки стъбла са покрити с множество заоблени листа и бледолилави цветя.
 • Уендланд. Еднолистно растение с голям кадифен лист. Над него на отделно стъбло се издигат розови цветя.

Други видове рядко се срещат у дома.

Домашни грижи

Домашните грижи за стрептокарпуса са много по-лесни, отколкото за Сенполии, които също принадлежат към семейство Геснериеви.

Важно! Ако теменужките, с тяхната неуморима капризност, не искаха да пуснат корен на перваза на прозореца, тогава най-добрият вариант би бил да започне стрептокарпус.Той не само няма да отстъпи на красива теменужка по красота, но и ще се вкорени по-бързо, ще зарадва с цъфтежа си.

Температура и осветление

През лятото, когато цъфтежът е в разгара си, е по-добре да се придържате към температура от 20-25 градуса. През зимата, през периода на покой, - 15-18.

Допълнителна информация. Не винаги почивката е необходима за това растение. Някои производители обаче подкрепят мнението, че той трябва да организира студена зима. За да направите това, цветето трябва да бъде преместено на балкон, лоджия или в друга стая, където температурата се поддържа на 10 градуса.

За стрептокарпуса са опасни както екстремните горещини, така и замръзването. Струва си да се уверите, че показанията на термометъра не падат под 8 градуса, в противен случай цветето ще започне да изсъхва и впоследствие да изсъхне.

Цветето не обича тъмнината. При всякакви условия той се нуждае от слънчева светлина. Сутрешните или вечерните слънчеви лъчи са особено приятни за него. През летния час е препоръчително да изнесете саксията на балкона - по този начин пъпките ще бъдат вързани по-рано.

Поливане

Избягвайте прекомерното поливане, по-добре е леко да изсъхне субстрата. Корените на растението са много деликатни, поради което със застояла влага те незабавно започват да гният. Веднага след като почвата изсъхне малко в горния слой, можете да я поливате, но с една трета. През зимата поливането става по-рядко.

Важно! В случай на суша, когато цветето е пуснало листата си, то много бързо се реанимира чрез обикновено поливане.

Пръскане

Пръскането на стрептокарпус е нежелателно, въпреки факта, че те предпочитат овлажнен въздух. При пръскане влагата попада върху нежните цветя и листа. Опушването на листата допринася за задържането на тази влага, съответно могат да се появят гниене и кафяви петна.

Влажност

Културата обича влажността. Затова е препоръчително да закупите овлажнител или просто да поставите наблизо съд с вода. Можете да пръскате само близо до саксията, но не и самото растение.

Почва и превръзка

Описание на почвата, в която можете да засадите или пресадите африканския красавец:

 • Лесно,
 • Разхлабени,
 • Вода, - и дишаща,
 • Не е кисел.

Можете сами да направите почвата. За да направите това, използвайте:

 • Листна земя (2 части),
 • Содена земя, пясък и хумус (по 1 част).

В магазините е най-добре да закупите почва за Сенполии. Преди засаждането към него трябва да се добавят перлит, вермикулит, мъх от сфагнум и активирани натрошени въглища.

Как може да се храни млад стрептокарпус, казва Павел Йеникеев, известен цветар.

Торене с мая от Павел Йеникеев

Забележка! Ако искате да нахраните растението с мая, струва си да запомните, че такъв тор създава недостиг на калий в почвата. Ето защо си струва да редувате храненето с опции за калций.

Стрептокарпусът много обича да се храни. Определено трябва да редувате видовете торове:

 • През пролетта - азот (за декоративни растения),
 • След появата на пъпки - поташ и фосфор (за цъфтящи растения).

Цъфтящи характеристики

Цъфтежът на културата винаги е ярък и изобилен. Още когато бебето току-що е започнало активно да се развива, то започва да цъфти.

Видове и форми на цветя

Цветовете на растението се различават в различни нюанси: от нежно бяло и розово до лилаво-люляк. В диаметър те могат да достигнат 9 см, но по-често - 2-3 см.

Формата е:

 • Увисване
 • Чадър,
 • Близо до теменужка
 • Със задълбочена врата,
 • Вълнообразен.

Венчелистчетата имат шарки от различни видове и линии.

Период на цъфтеж

По принцип стрептокарпусът цъфти през топлия сезон - през пролетта и лятото. Този период отнема около 9 месеца. Някои видове обаче са покрити с цветя целогодишно.

Причини за липсата на цъфтеж, как да се поправи

Ако любимото ви цвете не е покрито с пъпки, трябва да промените:

 • Лошо осветление за по-ярко,
 • Премахнете прекомерното поливане,
 • Добавете допълнително тор,
 • Премахнете излишните листа.

Грижа за цъфтежа

По време на периода на цъфтеж растението не се нуждае от допълнително хранене и прекомерно поливане.Достатъчно е да се спазват обичайните грижи за културата и да се създадат условия за потока на постоянна слънчева светлина, за да се удължи периодът на цъфтеж. Избягвайте пряката слънчева светлина.

Размножаване

Стретокарпусът може да се размножава по различни начини. В същото време се получава ново силно растение от почти всяка част на майката.

Покълващи семена

Стрептокарпусът от семена у дома може лесно да се размножава. Семената поникват за кратко време и се вкореняват добре. Единственото предупреждение може да бъде, че те няма да запазят всички хибридни качества. Следователно посевният материал трябва да се купува само от реномирани продавачи.

Схема:

 • Подгответе почвата и я поставете в оранжерията, като поръсите обилно от спрей.
 • Семената са разпръснати отгоре, не се задълбочават. За да покълнат, ви е необходима слънчева светлина. Не е нужно да накисвате семето.
 • Покрийте оранжерията с капак и поставете на топло, светло място.
 • Проветрявайте веднъж дневно в продължение на 15 минути, като отворите капака.
 • Първите издънки ще се появят в рамките на 2 седмици.

Вкореняване на резници, листа или фрагменти от листа

Как можете да размножите стрептокарпуса чрез резници - да засадите възрастно растение, което има няколко листни розетки. Освен това всеки от тях трябва да има корени и точка на растеж. След обилно навлажняване на субстрата, внимателно отстранете растението, отърсете се от земята и разделете цветето с остър нож. Изрежете среза с въглен или канела, засадете получените части в отделни саксии.

Когато стрептокарпусът се размножава, се взема фрагмент от листа не много стари, но не и млади листа.

Схема за рязане на листове:

 • От две части,
 • Заедно на две части, срежете централната вена отделно,
 • На 4 части: две надлъжни и напречни. Централната вена също се изрязва отделно.

Размножаване с фрагмент от лист

Вената се изхвърля, останалите части се изрязват надолу и се засаждат в оранжерията в подготвената почва. Издънките покълват след 2 месеца.

Прехвърляне

Най-доброто време за трансплантация на стрептокарпус се счита за ранна пролет, след което започва да расте активно. През зимата е изключително рядко, но можете да трансплантирате и цвете, но при тези условия ще му бъде по-трудно да пусне корени.

Процес на трансплантация, избор на саксия

Прехвърляне след покупка

След покупката растението трябва да бъде внимателно инспектирано. Ако субстратът е изцяло оплетен с корени, тогава растението спешно се трансплантира.

За да може цветът да се развива ефективно и добре, предпоставка е изборът на просторна саксия.

След пресаждането в подготвената почва цветето не трябва да се опложда с нищо в продължение на 2 месеца. През този период периодично разхлабвайте почвата, поливането се извършва след изсъхване на горния слой.

Размножаване трансплантация

Когато семената покълнат или резници, листа са пуснали корени, трябва да изчакате период на активен растеж. Обикновено се случва през пролетта. След това младите животни се трансплантират.

Младият стрептокарпус може да се трансплантира ежегодно в продължение на 2-3 години. Възрастно растение - не повече от веднъж на 2-3 години. Причината за трансплантацията ще бъде развитата коренова система на растението.

Нарастващи проблеми

Проблемни места при отглеждането на Stretocarpus са:

 • Листни заболявания
 • Агротехника.

Бледи листа

Бледността на листа в културата се появява, когато липсва храна или кореновата система е станала твърде голяма. Решението на проблема ще бъде трансплантацията и храненето.

Бледи листа

Изсушаване на върховете на листа

Върховете започват да изсъхват, когато въздухът е сух в стаята, или растението изисква трансплантация поради стегнатостта в саксията. Струва си да овлажнявате въздуха в стаята и да пресаждате цветето.

Листата са сухи

Падащи листа

Когато листата станат летаргични и по-късно окапнат, тогава цветето трябва да се постави в стая с по-ниска температура. Топлината има пагубен ефект върху развитието на цъфтежа и растежа на стъблата.

Засегнатата зеленина определено трябва да се премахне, самото цвете да се постави на място, където има разсеяна светлина.

Вредители

Вредители, които атакуват културата:

 • Акари на утконос (от грешната страна на листа) и парникови акари (в точката на растеж);
 • Има и гнилостни акари, които се заселват в почвата;
 • Сиво гниене. Създава се от гъбички, които заразяват листната плоча.

Сиво гниене

Други проблеми

Тъй като растението идва от тропически район, то обича почвата с изобилие от примеси. Почвата трябва да позволява на въздуха да премине, така че кореновата система да расте без проблеми. Ако напълните цветето твърде много, тогава ще се появят проблеми с корените, децата вече няма да се появяват и пъпките ще спрат да цъфтят.

Европа и Америка се влюбиха в стрептокарпуса заради изключителния им цвят и нюанси на пъпките, непретенциозни грижи. Групови групи ентусиасти, участващи в отглеждането на тази култура, единодушно заявяват, че е лесно да се отглежда красиво цвете. За любителите на красотата на Запад се правят очарователни цветни шоута, където собствениците на стрептокарпус получават златни медали за участие.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина