Takka Shantrye - домашни грижи

Стайните растения с тъмни съцветия са много редки. Няма толкова много от тях, а още по-малко с оригиналната форма на цветята. Такова екзотично растение е Chantrieu takka, което е легендарно. Отглеждането на това цвете у дома изисква известни знания и усилия, но ефектният външен вид и необичайният цъфтеж си заслужават.

Как изглежда Takka Chantrieu?

Поради необичайната форма на цветята, растението има няколко имена. Известни имена като „прилеп“ и „дяволско цвете“. Друго име, което има така Chantrieu, "черна лилия" е дадено поради известно сходство на съцветията.

Екзотичен Takka Chantrieu

Всъщност растението не може да бъде класирано нито като лилия, нито като орхидея. Принадлежи към семейство Диоскорейски, в което се отличава отделен род Такка. Има 15 сорта растения, които се различават по височина, размер и външен вид.

Важно! Въпреки че цветята се наричат ​​черни, прицветниците всъщност са тъмен нюанс на кафяво, бордо или зелено.

Takka Chantrye (черна так) е много голяма за закрито цвете - височината варира от 1-1,5 м. Листата са с големи размери, сгънати в основата, разположени върху мощни и силни резници.

Характеристики на вида - обилен цъфтеж и причудлива форма на цветя. На дълги дръжки има тъмнокафяви или бургундски прицветници, в средата на които се събират малки цветя и дълги нишковидни придатъци. Именно заради цвета си това растение се нарича черна такка.

Причудливи черни цветя от тюки

Характеристики на домашните грижи

Разбира се, можете да създадете идеални условия за екзотично тако в оранжерия. Но ако положите малко усилия, за да изпълните специфичните изисквания на това растение за условията на отглеждане, е напълно възможно да постигнете цъфтеж и растеж в апартамент.

Грижите и поддръжката на takki shantrye предполагат няколко важни момента по отношение на поставянето на цветето и неговите изисквания за поливане, почва, торене и ниво на влага. Цветето е не по-малко взискателно при спазване на температурния режим.

Температура

Минимално допустимата температура е +18 ℃. През цялата година, с изключение на зимния период, показателите могат да варират между 20-24 ℃ над нулата. През зимата можете да ги свалите до +20 ℃. Внезапните температурни промени са разрушителни за едно цвете.

Осветление

По-добре е да изберете място на полусянка, защитено от пряка слънчева светлина. Най-добрият вариант е первазът на изток или запад.

Поливане

През лятото е необходимо да се поддържа постоянна влажност на почвата. От есента честотата на поливане постепенно намалява, а през зимата почвата се навлажнява, тъй като изсъхва с 1/3 от саксията.

Пръскане

Необходимо е да се навлажнява повърхността на листата най-малко 2 пъти на ден и също така редовно да се избърсва от прах.

Влажност

Едно от най-важните и трудни за постигане условия е високата влажност. За изпълнението му не е достатъчно само пръскане, трябва допълнително да инсталирате овлажнител или да поставите палет с мокра експандирана глина до саксията.

Грундиране

Можете да подготвите субстрат за засаждане от торф, пясък и копка земя, но дори и най-малкото отклонение в състава е неприемливо. Приоритетът е да се използва готов субстрат за отглеждане на орхидеи.

Подхранване

От март до началото на октомври е необходимо да се извършва комплексно минерално торене с интервал веднъж на 2-3 седмици. Можете да използвате готови формулировки за орхидеи или универсална превръзка за цъфтящи стайни растения.

Листата трябва да се избърсват от прах

Растението по никакъв начин не може да се нарече непретенциозно. Преди да купите цвете такка и да започнете да го отглеждате, трябва внимателно да претеглите всичко. Домашните грижи Takke се нуждаят от специални грижи. Осигуряването на оптимални условия не е никак лесно.

Особености на грижите през зимата

Растението такка има характеристики на цикъла на развитие. Отглеждането в апартамент предполага изпълнение на определени условия за постепенно преминаване на растението в спящо състояние за зимата.

За това е необходимо постепенно да се намали поливането още през есента и да се намали дозата на приложените торове. Средната дневна температура също трябва да бъде понижена до +20 ℃. Пръскането не трябва да се пренебрегва, но трябва да се извършва по-рядко - 2 пъти седмично.

Кога и как цъфти

Цъфтежът на Chantrieu takka е доста дълъг. Първите цветя се появяват през юни и процесът продължава до декември. По това време цветето е особено чувствително:

  • не можете да пренареждате саксията с растението на друго място;
  • внезапни промени в нивото на влажност и температура са неприемливи;
  • имате нужда от редовно торене;
  • трябва да се осигури постоянна влажност на почвата.

Всички изисквания са насочени към минимизиране на възможността растението да получи стрес.

Внимание! Вентилирайте стаята с цъфтяща такка много внимателно, без да излагате растението на течение и студен въздух.

Подрязване

Takka е тревисто растение и не изисква подрязване. Трябва да се отстраняват само изсъхнали цветя, за да се поддържа декоративен вид и да се стимулира по-нататъшното образуване на пъпки.

Как се възпроизвежда takka Chantrieu

Можете да размножавате така у дома, като разделяте коренището или отглеждате от семена. Първият метод е по-лесен и бърз, но при липса на растение за възрастни, вторият е единственият наличен.

Покълващи семена

За да получите семената сами, трябва да изчакате, докато семенната шушулка е напълно узряла. След това семената се отстраняват, измиват и изсушават.

Сеитбата се извършва в почвена смес от дернова почва и пясък, комбинирана в съотношение 1: 1, или в готов субстрат за орхидеи. Семената се задълбочават в почвата с 1 см. Монтира се подслон. Преди поникването е необходимо да се поддържа високо ниво на влажност в оранжерията и ниво на температура 28-30 ℃ над нулата.

Млади издънки от семена на такки

Внимание! Семената все още покълват само след 4-5 месеца, понякога дори по-късно. Поради тази причина този метод на отглеждане е трудоемък и отнема много време.

Когато разсадът порасне, той се настанява в отделни контейнери. По-нататъшните грижи се състоят в навременно поливане, както и поддържане на влажността и температурата на необходимото ниво.

Разделяне на коренища

Отглеждането на така от част от корена е много по-бързо и лесно от използването на семена. Най-добре е да изберете пролетните месеци и да извършите тази процедура по време на трансплантацията.

Коренището се разделя на части с помощта на остър нож, който предварително се дезинфекцира. Части от кореновата система се оставят за 2-3 дни да изсъхнат и да започнат засаждането. Секциите се дезинфекцират предварително с въглен на прах.

Прехвърляне

Често няма нужда да сменяте саксията за екзотична черна лилия. Към трансплантацията се прибягва само в два случая:

  • планира се да се получи ново копие на растението чрез разделяне на корена;
  • размерът на контейнера не съответства на обраслата коренова система.

И в двата случая кацането е еднакво. Предпоставка е наличието на дренажен слой и използването на специална дишаща почва. Трябва също така да поддържате влагата в почвата през целия период на вкореняване.Колебанията на температурата и спадът на нивата на влажност са неприемливи.

Ако засаждането е извършено правилно и през периода на вкореняване се поддържат оптимални условия за разсад, трансплантираният скоро ще започне да расте. В някои случаи растенията могат да цъфтят през първата година.

Болести и вредители

Атаките на болести или вредители често са причинени от неправилна грижа. На това трябва да обърнете внимание при първите признаци на влошаване на състоянието на цветето.

Неправилната грижа е вредна за растението

Паякът, който представлява опасност за такки, може да се засели върху листата на растението само ако листата не са достатъчно овлажнени и нивото на влага е ниско. За да се справят с този паразит, листата се пръскат два пъти на ден и се избърсват редовно.

Друга заплаха е гниенето на корените. Причината за развитието на болестта е подгизнала почва или застояла вода в картера. Поради тази причина е по-добре да използвате специален субстрат при засаждане и също така редовно да изливате излишната вода от тигана.

Екзотична красота - връхната точка на интериора

Takka Shantrye е екзотично цвете, което може да се отглежда в апартамент. Възможно е да се създадат идеални условия за тропическо растение само в оранжерия, но с малко усилия и търпение ще бъде възможно да се отглежда в апартамент.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина