Циклама - период на покой на цвете у дома

Цикламата е удивително растение, което се откроява сред цъфтящата растителност. Свойствата на цветето обаче са такива, че то трябва да премине в хибернация непременно. В същото време цикламата през периода на почивка също изисква специални грижи, за да започне да цъфти изобилно в бъдеще с нова сила.

Защо цикламата изпада в хибернация

Тази култура изобщо не цъфти при горещо време. И за да натрупа сила за бъдещ растеж, цикламата хвърля листа.

В цикламено цвете периодът на покой може да продължи до края на лятото, след което се появяват млади листа. Поради факта, че културата влиза в хибернация през лятото, е по-малко вероятно да бъде изложена на болести и да цъфти бурно след това.

Циклама по време на цъфтежа

Какво да правим, когато цикламата започва период на покой

За правилната грижа е важно да се знае кога цветето на цикламата преминава в хибернация. Най-често този период започва след изсъхване на пъпките, в края на пролетта.

До началото на лятото храстът отслабва и изсъхва. Периодът на покой продължава от края на май до края на август. През зимата стайното цвете цъфти активно.

Важно! При неправилни грижи и неспазване на температурните условия растението не изпада в хибернация. Тогава обаче не се чувства добре, цъфти по-зле, може да се разболее.

Как започва периодът на зимен сън при стайно цвете

Как да помогна на цвете да премине в хибернация

Цикламата преминава постепенно през периода на почивка. Какво да се прави и как да се разпознаят симптомите на заспиване скоро трябва да е известно на всички собственици на култури.

Първият симптом, че растението се приготвя за лягане, е липсата на пъпки. През периода, когато цикламата се пенсионира, е важно да се намали поливането. Бушът активно съхранява необходимите вещества, така че прекомерната влага може да действа като източник на гъбични инфекции.

Листата, които започват да изсъхват, трябва да бъдат внимателно отстранени. Прехвърлете растението на засенчено място.

Период на покой на закрито цвете

Изкуствено въвеждане на циклама във фаза на покой

За да може растението да оцелее до следващия сезон, трябва да знаете как да изпратите цикламата в "зимен сън".

Много собственици на домашни цветя правят грешката, като отрязват листата и изкуствено повишават температурата на въздуха. Такива действия ще доведат до следните последици:

  • листата са усукани и деформирани;
  • пъпките стават малки и храстът не цъфти добре;
  • стайното цвете често се уврежда от болести.

За да може растението да започне да се подготвя за почивка, храстът трябва да бъде засенчен и той сам да заспи.

Важно! Понякога цветето не влиза в хибернация и може да цъфти през цялата година. В този случай между периода на поява на пъпките преминава определен период от време.

Съхранение и грижа за "спяща" циклама

За да не промени културата характеристиките си, важно е да се знае как да се запази цикламата през лятото. За разлика от периода на цъфтеж, летните грижи имат някои разлики, които трябва да се вземат предвид.

В саксия

В къщата трябва да изберете сенчесто място. Най-предпочитаното място би било на балкона на сянка.

По време на "зимен сън" растението се полива много рядко - веднъж на няколко седмици.Това помага да се поддържа правилното ниво на влага и предотвратява риска от гниене.

Съхранение на клубени

В хладилник

Друг метод за съхраняване на корена е поставянето му на хладно място.

Най-често се използва хладилникът. За това грудката на домашно цвете се поставя в хартиена торбичка и се изпраща в зеленчуковия отдел.

Внимание! По време на периода на съхранение грудката трябва да се навлажнява веднъж седмично.

Кога и как да "събудим" растението

В края на лятото е важно да знаете как правилно да събудите цикламата след „хибернация“. Много често при неправилни грижи се получава увреждане на грудката, така че растението не започва да пуска млади листа. Грудката се изследва внимателно за гниене.

Те провеждат и такива събития:

  • Грудката се трансплантира в нова почва, съдържаща всички необходими минерали. Като хранителна почва може да се използва смес от хумус и листна земя в равни пропорции. Трябва да се добави малко количество пясък, за да се увеличи пропускливостта на въздуха.
  • За да събудите крушката, преместете саксията на балкона и увеличете честотата на поливане. Намаляването на температурата през нощта ще насърчи появата на млади листа.

Пробуждане на цвете след хибернация

В някои случаи, ако реколтата е закупена в магазините, е трудно да се запази грудката. Тъй като химикалите са били използвани за грижа за цветето, което е причинило увреждане на кореновата система.

Цикламите се грижат след края на периода на почивка

След появата на млади листа е необходимо да се грижите за цветето по-внимателно. Цветето се полива на всеки няколко седмици. Сложните вещества се използват като превръзка. Растението е изложено на перваза на прозореца и малко засенчено от слънчева светлина.

Също така е важно, след като цветът се събуди, да се трансплантира на ново място за растеж. Тази процедура трябва да се извърши веднага след събуждане.

Грижа за стайни растения

Важно! Когато прилагате торове, трябва да използвате азотни торове с повишено внимание. Прекомерните количества азот могат да повлияят отрицателно на появата на пъпки.

Отглеждането на циклама у дома не е трудно. Въпреки това, храстът, за разлика от други култури, които цъфтят в горещия сезон, преминава в състояние на покой.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина