Видове здравец - какво се случва, популярни сортове

Здравецът е известен като специфично стайно растение, което е от полза, но може да причини главоболие, когато се използва продължително време в помещението, където расте. Според арабската легенда първоначално това растение е било плевел. Пророкът Мохамед обаче забеляза нежния му аромат, който помогна на цветето да се премести в човешко жилище. Има много разновидности на здравец, красиви, необичайни и дори опасни.

Мушкато или кран - какъв род е това?

Други имена са кран, пеларгоний. Принадлежи към семейство Гераниеви, род здравец. Различни видове здравец растат по целия свят, включително в субтропичния пояс и в планинския климат. Те принадлежат към треви и храсти. Представен е от диви, декоративни и закрити сортове.

Хималайският здравец е вид растение, което расте в естествената си среда

На бележка! На изток се смята, че растението плаши змиите. Затова саксии със здравец се поставят на входа на жилището като защита от влечугите.

Самата дума "здравец" произхожда от гръцкия корен "geranos", което означава "нос на крана". Дивите сортове са незабележителни, често не поразителни. Но декоративните и закрити - резултат от труда на животновъдите - имат невероятен цвят и удивителен аромат.

Сортове по височина

Сортовете на здравец се използват широко. Навремето, правейки домашни, домакините ги покривали отгоре с листа от това растение, предпазвайки ги от плесен.

Високи сортове

В допълнение към стайния лилав здравец - ярка елегантна декорация на первазите на прозореца - има истински гиганти, принадлежащи към това семейство.

Endressa Pink Geranium

Това е многогодишно растение, родено на Иберийския полуостров. Сега това цвете често се отглежда в градини в средната зона и още по-северни ширини. Летните жители го обичат заради непретенциозността и устойчивостта на замръзване, както и привлекателния му външен вид.

Средната височина на растението е около 0,5 метра. Има богати розови цветя с диаметър 3-4 см, събрани в съцветие с форма на чадър, както и широки листа, заострени по краищата.

Нежните розови цветя от този здравец ще ви помогнат да украсите градината

Здравец Филип Вапел

Растението има ранен период на цъфтеж и бледолилави цветя с характерни тъмни ивици по венчелистчетата. Височината на стъблото е 0,4 метра, листата са сиво-зелени на цвят и леко опушени от двете страни.

Хималайски здравец

Това е тревисто многогодишно растение, което предпочита планински алпийски климат. Има дебело коренище с пубертетни листа, достига височина 40-60 см. Има тъмни кръгли листа, ароматни големи цветя, събрани в съцветие. Цветът е виолетово-син, с характерни червени вени.

Забележка! Хималайският здравец цъфти от втората половина на май до края на август, но в някои региони цъфтежът продължава не повече от 30 дни.

Сортове Pelargonium Brilliant и други

Не само крановете са високи, но и пеларгониите. Например, име, свързано със света на бижутата, Diamond е уникален сорт. Различава се със следните характеристики:

 1. Лек ненатрапчив аромат. Леко подобен на ананас.
 2. Ярки пурпурни цветя.
 3. Височина на растението - до 1,5 метра.

Най-често високи пеларгонии се засаждат в градински парцели в ландшафтни композиции и единични насаждения. Растенията изглеждат чудесно у дома, засадени в саксии. В този случай височината на цветето ще бъде много по-малка, а цъфтежът ще бъде по-малко буен.

Важно е да знаете! Други големи сортове пеларгония: Балканска, Сибирска градина.

Ниски гледки

Поради високите си декоративни качества, те се използват активно за отглеждане в саксии, както и за декорация на градински и летни вили. Пеларгониите с малка височина изглеждат красиво във висящи саксии и саксии. Най-важното е да не забравите да ги предпазите от лъчите на парещото слънце и да ги внесете в къщата през студения сезон.

Градински здравец Балерина

Непретенциозно растение с дълъг цъфтеж и невероятни цветя. Височината на самия здравец няма да надвишава 16 см, диаметърът на цветето е 2-3 см. Цветът е от бледо люляк до наситено лилаво, листата са малки, с ажурни ръбове. Предпочита да расте в лека полусянка, така че е препоръчително да засадите "Балерина" до храсти с умерено гъст растеж.

Нежният цвят на венчелистчетата и тяхната необичайна форма могат да бъдат използвани в ландшафтния дизайн

Здравец от пепел

Тя ще се превърне в истинска декорация на всяко цветно легло поради оригиналния цвят на венчелистчетата му. Компактен храст с височина до 15 см, коренът е стъбло, нежни лилави цветя - така изглежда този здравец.

Забележка! Именно този сорт селекционерите са използвали за отглеждане на други сортове градински растения.

Характеристиките на пепелния здравец са както следва:

 1. Продължителен обилен цъфтеж от първите дни на юли до втората половина на август.
 2. Устойчивост на суша.
 3. Любов към светлината.
 4. Необходимостта от умерено, но редовно поливане.
 5. Ако растението се отглежда в саксия, то трябва да се постави на западния или източния перваз на прозореца. Прекомерното излагане на светлина може да причини изгаряния.

Миниатюрен сорт Jolie Juvel Lilak и други

Миниатюрните сортове са с много малки размери, така че те ще се превърнат в ярки петна, което ви позволява да украсите всяка ландшафтна композиция. Височината на храста Jolie Juvel Lilak е не повече от 13-15 см, цветята са лилави, малки, с бели ивици и тъмни вени. Продължителност на цъфтежа - юли-август.

Допълнителна информация! Разрешено е както отглеждане в саксии, така и у дома.

Сортове здравец от хибриден произход

Това са сортове от изкуствен произход, отглеждани от животновъди въз основа на сортовите характеристики на други, естествени, видове. Най-често те се отличават с повишена декоративност, поради което се използват за декориране на градински композиции и за отглеждане у дома.

Синя кръв

Това е един от най-популярните видове пеларгония, с бледолилави цветя с пет венчелистчета. Кратко описание на растението:

 • Височината на стъблото е 0,5 метра.
 • Цветята са големи, лилави. Жилките на венчелистчетата са ясно изразени.
 • Листата са малки, космат.
 • Цъфти от началото на юни до последната седмица на август.
 • Нуждае се от грижи: редовно поливане, торене с торове за цъфтеж (или специални комплекси за здравец), когато отглеждате на открито, е по-добре да мулчирате храста, за да се отървете от плевелите и вредителите.

Забележка! Blue Blood се характеризира с повишена устойчивост на замръзване, което позволява да се отглежда в условия на студена зима.

Фей Анна

Този хибрид също не се страхува от студа, има ниско стъбло - не повече от 19 см и розови цветя с бяла сърцевина. Следователно можете да намерите и името „двуцветен здравец“. Цъфтежът продължава от юли до края на август, като през този период обичайните зелени листа стават наситено червени, запазвайки класическия цветен вариант само по ръба.

Красив цъфтящ вид здравец

Имайки предвид видовете и сортовете здравец, е невъзможно да се игнорират тези сортове, които, както подсказва името, се отличават с богат красив цъфтеж и са готови да зарадват окото на собственика си. Ето основните сортове здравец със зашеметяващ цъфтеж.

Има няколко разновидности на разкошен здравец, в зависимост от цвета на венчелистчетата. Те могат да бъдат розови, бели, лилави, но във всеки случай те са събрани в съцветие чадър. Диаметър - 2,5-3 см. Отглеждането на тази сортова пеларгония в Русия започва преди около 15 години, но интересът към цветето не отслабва.

Гераниумът прекрасен напълно отговаря на името си

Пеларгония петниста

Уникалността на растението е, че листата му променят цвета си с течение на времето. Цветята са пъстри, елегантни.

Кралски здравец

Различава се по венчелистчета със сложен цвят, наречен двуцветен. Дъното на всяко венчелистче е лилаво, а горното е бяло. Има подобен сорт, Pelargonium Unicum, с лилаво-розови листенца.

Забележка! И двата сорта пеларгония могат да се отглеждат като закрити или градински сортове. Кой да изберете - цветар решава сам.

Пеларгония градинска кървавочервена. Отличителните характеристики на това растение с мрачно име са както следва:

 • Многогодишно. Продължителността на живота е 10-15 години, докато растението е непретенциозно и не се нуждае от трансплантация. Единственото нещо, което един производител трябва да направи, е да го подхранва периодично, за да обогати почвата с хранителни вещества.
 • Височината на храста достига до 60 см.
 • Цветята са наситено червени, откъдето идва и името.
 • Цъфти от юли до втората половина на август.

Кървавочервените листенца на градинската пеларгония неизбежно ще привлекат вниманието.

Декоративният английски здравец, който има големи винени цветя с бяла граница. Подходящ за отглеждане в градината, но е трудно да се постигне буен цъфтеж от капризна красавица, а имунитетът й срещу болести е много слаб. Следователно засаждането и подстригването изисква опит и отговорност.

Различни цветови опции:

 • син здравец (син);
 • бургундски здравец (включително едноцветен или с бял кант);
 • оранжев здравец (има и оранжеви пеларгонии, не само кранове, те изглеждат много елегантни);
 • бял;
 • кърваво червено.

Ароматни здравец

Важно е да запомните, че не можете да вдишвате аромата на цветя дълго време - главоболието е неизбежно. Това включва няколко разновидности: главни, къдрави, игловидни, ароматни. Варианти на миризми: напомнящи ананас, борови иглички, бадеми, лимон.

По време на периода на цъфтеж на бял градински здравец, мястото изглежда е покрито със слаб сняг

Мушкатото често се отглежда в домашни условия. В същото време растението понася добре руските студове, което е причината за неговата широка популярност.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина