Видове цветни зефирантеси - домашни грижи

Много хора наричат ​​това стайно растение „изскочило“ поради способността му да изхвърля неочаквано цвете. Може да се засажда и на открито.

За отглеждане на зефиранти домашните грижи са организирани по всички правила.

Описание на популярните сортове

В семейство Амарилис има около 40 вида зефиранти. Около 10. Цветето на западния вятър (както се превежда името) се отнася до луковични трайни насаждения. Един храст изхвърля няколко дръжки с нежни венчелистчета.

Цъфтящи зефиранти

Zephyranthes расте бързо, покривайки цялото цветно легло с ароматен килим. Използвайки различни видове извисяване, можете да украсите рабата с оригинални шарки. Цветовете изглеждат страхотно на перваза на прозореца.

Всички видове новопоявили се зефиранти са еднакво активни. Много, цъфтящи през април, са ароматни през цялото лято. Въпреки общите характеристики, сортовете имат определени характеристики.

Популярни видове зефиранти

Име Спецификации
Мощен Zephyranthes robustus има луковица с диаметър най-малко 4 см. Венчето със среден размер има дълги венчелистчета с приятен пастелно розов нюанс. Цъфти от април до юли, оттегля се през есента
Многоцветни Отличава се с необичайния си цвят на цветя с диаметър 6-7 см. В основата венчелистчетата са червени или кафяви, по краищата на белите плочи са обрамчени от нежно розово. Вътрешният изгрев цъфти през хладния сезон - от януари до края на март
Зефирантес Атамас Малките лилии предпочитат хладни стаи. Имат малък лук (до 2 см) със скъсена шийка. Розетката израства от 6 до 8 тръбести листа с дължина 15-20 см. Снежнобели венчелистчета оформят сърцевина от жълти тичинки
Златен Жълтият блат цъфти в началото на зимата. Фуниевидни цветя са обрамчени от плътни издънки с тесни листа с дължина до 30 см. Растението се характеризира със заоблена луковица
Едроцветни Поради сянката на пъпките, видът се нарича розови зефирантеси. Жълтото ядро ​​изглежда красиво на фона на нежни венчелистчета. Продълговата луковица с диаметър до 3 см дава единични цветни дръжки с големи пъпки (7-8 см). Височината на тънките листове варира от 15 до 20 cm
Зефирантес бял Издънката на кандида достига височина от 30 см. Снежнобяли фуниевидни цветя с диаметър до 6 см цъфтят през юли и радват окото до октомври. На средно голяма крушка (3 см в диаметър) шийката е удължена

Снежанка Зефирантес

За да се грижите правилно за зефирантите: мощни розови, многоцветни, снежнобяли, едроцветни и т.н., е необходимо да се вземат предвид периодите на почивка и цъфтеж на всеки вид.

Основни инструкции за грижи

Отглеждането на зефирантес не е трудно поради непретенциозността на растението. И все пак е необходимо да се вземат предвид условията, при които се развива избухването. По-лесно е да осигурите комфорт на закрито в сравнение с отворено цветно легло.

Къщи

Характеристики на домашните грижи

Режим Препоръки
Поливане, влажност на въздуха Луковичните растения са чувствителни към излишната влага. Не трябва да се допуска преовлажняване на почвата. Следователно, поливайте горната част на старта само когато горният слой на почвата изсъхне.

Водата се използва топла, мека, количеството й се отчита, като се вземе предвид вегетационният период:

· Обилно поливане по време на цъфтежа;

· След аромата водните процедури се намаляват;

· Когато надземната част на растението изсъхне, то почти не се напоява.

При горещо време влажността на въздуха се поддържа с пръскачка с фини мрежи.

Осветление и температура Едно стартиращо стайно растение се нуждае от изобилие от светлина, но зефирантесът изгаря от преките слънчеви лъчи;

· Саксии с цветя са изложени на прозорци, ориентирани на запад и изток. Южните са покрити със завеси или щори;

Цветът се нуждае от температура 25 ° за енергичен растеж, но повечето сортове предпочитат хладен климат. През периода на почивка градусите се намаляват до + 10-15 (максимум 18)

Храна Поради дългия цъфтеж, зефирантите харчат много енергия. Следователно подхранването е задължително, те се въвеждат по следната схема, като се използва сложна минерална вода:

След покой, торете на всеки 2 седмици;

· През периода на цъфтеж - след 10 дни;

· След увяхване лилиите се връщат към предишния си режим.

Завършете захранването на новия старт, когато наземната част е напълно суха

Забележка! Торенето не се комбинира с поливане, а се заменя с подаване на водната процедура.

При отглеждане на открито

Новият старт се чувства комфортно на цветни лехи само в топъл южен климат. За да цъфтят активно зефирантите, засаждането и грижите на открито се извършват, като се вземат предвид изискванията:

 • прехвърлете растението в цветна градина с настъпването на лятото;
 • плодородната почва се подготвя предварително, осигурявайки добра въздухопропускливост;
 • лукът не трябва да се засажда напълно в земята - шийката на цветето трябва да гледа над повърхността;
 • не се използва лейка за поливане на цветното легло - водата се подава директно към корените;
 • след водни процедури почвата се разхлабва;
 • веднага щом цъфтят зефирантите, те го хранят.

Важно! В открито поле крехкият старт е уязвим. За да се предпазят растенията от вредители и болести, веднага след пресаждането на цветна леха, цветята се третират с антимикробно средство.

Нагоре в цветното легло

През есента горната част се изкопава, прехвърля се в сухо помещение и се изчаква наземната част да изсъхне. След подрязване на върховете луковиците се поставят в картонен съд, поръсват се с дървени стърготини и се съхраняват при стайна температура до пролетта.

По време на цъфтежа

Селскостопанските техники винаги зависят от етапа на развитие на растенията. Така че, когато се грижат за зефирантес, те гледат на какъв етап е: събуждане, цъфтеж или подготовка за почивка.

Как правилно да се грижим за ново цвете у дома в активната фаза е споменато по-горе. Струва си да се докоснете до периода на сън по-подробно.

Зефирантес в покой

Всеки растителен вид има свое време за пенсиониране. В семейството има и представители, които пренебрегват тази фаза. Фактът, че изскочилото се нуждае от почивка, може да се разбере от изсушените листа.

Растението се подготвя за почивка

Растението се прехвърля в хладно и сухо тъмно помещение, като температурата се поддържа поне + 5 ° C. През този период цветето не се нуждае от поливане, но почвата все още периодично се навлажнява с утаена вода, така че луковиците да не изсъхнат.

Някои видове са в покой за няколко месеца, други - през целия студен период. Поради това саксията с цветя се проверява постоянно. Веднага щом се появят листа върху крушката, издигането се изважда от "затвореното пространство".

Растението се поставя по-близо до светлината, полива се обилно и се подхранва. Ако грижите за почиващото цвете са били правилни, скоро на него ще се появят пъпки.

Ако не цъфти у дома

Многогодишното ухае ароматно всяка година. Неопитните фермери понякога питат защо Зефирантес не цъфти, въпреки че му е отделено достатъчно внимание.

Как да започнете цъфтежа

Защо не цъфти Какво да правя
Твърде голямата саксия кара растението да се „угои“ в ущърб на пъпките Необходимо е пресаждане в по-малък контейнер - растението трябва да се чувства леко потиснато
Неправилно осветление · Ако цветето е на сянка, то се пренася по-близо до светлината;

В обратната ситуация, когато пряката слънчева светлина е насочена към растението, осигурете малко засенчване

Крушката е твърде дълбока За да накара горната част да цъфти, кореновата шийка се освобождава внимателно от земята.
Излишък на хранителни вещества Регулирайте честотата и количеството на торене

Зефирантес не цъфти

Забележка! Ако висшето стайно цвете през периода на покой е било в лошо проветриво помещение и дори при висока влажност, то няма да даде пъпки в активната фаза.

Не цъфти на открито

Условията на лехата са напълно различни. Ако недостатъкът е направен първоначално, е трудно да се поправи. По-добре е да предприемете редица мерки предварително, така че избухването да цъфти на открито:

 • вземете само плътни луковици, без признаци на гниене, със сухи люспи;
 • за половин час преди засаждането, дръжте лука в разтвора Maxim;
 • правилно подгответе дупките - с дренажен слой камъчета (чакъл) и пясък.

Шансовете за цъфтеж ще се увеличат, ако луковиците се държат в саксия за няколко седмици.

Насекоми вредители, методи за справяне с тях

Паразитите рядко дразнят цветето на зефирантите. Ако за тях не се полагат правилни грижи, някои насекоми вредят на избухването. Самото растение ще сигнализира за появата им.

Основните вредители на зефирантите

Насекомо Признаци за инвазия Мерки
Скала на Амарилис Храни се с цветни сокове, в резултат на което листата започват да пожълтяват, изсъхват и падат Растението се третира с инсектицид. Ако крушката е сериозно повредена, тя се унищожава.
Бяла муха От долната страна на плочата ясно се вижда белезникав малък молец. Признаците на вреда не се забелязват веднага Пръска се с химикал, след което се изнася в хладно помещение. Поради неприязънта към ниските температури вредителят ще напусне самото растение
Фалшив щит Изпъкналото насекомо 4 мм привлича вниманието веднага Започнете с механично отстраняване, избърсвайки листата със сапунена вода. Те обработват прозорец, перваз на прозореца, саксия с цветя. След това изскочването се напръсква с инсектицид
Паяк акари Увяхващите листа и паяжината върху растението ще ви разкажат за появата на смучещо насекомо. Засегнатото цвете се третира с химикал

Паяк върху растение

За да се избегне заразяване с насекоми, помещението поддържа оптимални влажност и температурни условия. Инсектицидът се използва и с превантивна цел, без да се чака появата на вредители.

Трансплантация и размножаване на зефирантес

Достатъчно е в къщата да имате една саксия с горно стъкло, така че веднага има желание да украсите всички первази на прозорците с цъфтящи мини цветни лехи. Лили се размножава лесно с помощта на един от предложените методи.

Деца

Вискозата винаги дава много деца, които са разделени през есента и засадени в саксии. Първият контейнер трябва да е нисък, но широк, така че кълновете да се чувстват комфортно.

Размножаване на луковиците

Не трябва да засаждате отделно малки лукчета, няколко парчета се определят наведнъж в един контейнер (максимум 10). В същото време те обръщат внимание на формата на бебето:

 • лукът с къса шийка е напълно потопен в земята;
 • при удължените шията трябва да излиза малко над повърхността.

В дъното на саксията се изсипва добър слой дренаж. Почвата е избрана рохкава, плодородна. Препоръчително е да се използва тревна почва, пясък и хумус, взети в равни количества.

Отглеждане от семена

Този метод на развъждане е по-обезпокоителен. Ако в първата версия избухването ще зарадва с цъфтежа още през следващия сезон, тогава при използване на семена, първите пъпки ще се появят след 3 години.

За да се размножават зефирантите по този начин, ще е необходимо изкуствено опрашване на цветя. Зряло семе може да се получи след 2 месеца, то трябва да се използва незабавно за сеитба.

Капсула със семена

Забележка! При продължително съхранение семената на Zephyranthes губят способността си да покълват.

Издънката се засява в плитка купа с интервал 2-3 см.Субстратът е избран по същия начин, както за възпроизвеждане от деца, допълнен с торф.

За активно покълване на семената контейнерът е покрит с прозрачен филм, поставен на затъмнено място при температура най-малко + 22 ° C. След 3-4 седмици, когато се появят издънки, контейнерът се прехвърля на светлината и подслонът се отстранява.

Зефирантес е красиво деликатно растение, което може да донесе радост във всеки дом. Новият старт се възпроизвежда лесно, така че ще бъде отличен подарък за любимите хора.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина