Вътрешен жасмин - домашна грижа

Списъкът на вечнозелените трайни насаждения включва закрит жасмин. Растенията са известни с атрактивния си аромат по време на цъфтежа; повечето домашни сортове не изискват специални знания и умения в грижите си.

Вътрешен жасмин

Първоначално декоративното цвете идва от австралийските и южноамериканските земи.

Жасминът е закрито цвете, което се характеризира с екстремно зеленина, овално-продълговата форма с леко заострени върхове. Махровите тръбни пъпки са розови, кремави, жълти или бели.

Полиантово цвете

Домашното цвете жасмин се отглежда в градините на китайските императори от 11 век. С помощта на испански моряци той стигна до Европа и бързо спечели популярност.

Често срещани сортове

Има много домашни разновидности на културата. Цветарите могат да ги избират според цвета на пъпките, причудливостта и лекотата на поддръжка.

Жасмин Самбак Велик херцог

 • Жасмин Самбак

Смята се за непретенциозен сорт, лесен за отглеждане. Той расте до 6 м височина, с течение на времето лозята му стават лигненни. Листата с яйцевидна форма се събират на вихри. Може да цъфти с полу-двойни или двойни пъпки.

Важно! Сортът има прилики с фалшиво-оранжевия, пъпките се формират от март до октомври. Ще мирише на скъп парфюм.

 • Розов жасмин

Започва да цъфти от края на пролетта, издънките растат до 1,9 м. Листата са с тъмнозелен оттенък с овална форма, розови цветя са в горните части на стъблата.

Цъфтящата култура има деликатен и приятен аромат.

Жасмин розово

 • Мадагаскарски жасмин

Представител е на обилно цъфтящи култури, с тъмнозелена кожена овална листа. Цветята на звездичките увеличават декоративния ефект на храста, събрани в буйни гроздове. Образуването на пъпки започва през пролетта и продължава до 10 месеца подред.

Важно! Културата трябва да бъде трансплантирана и хранена своевременно.

 • Жасмин многоцветен

Има слабо разклоняващи се изкачващи се издънки, дълги 1,8 м. Венчелистчета с розов оттенък, културата цъфти от края на зимата до последната седмица на август.

Важно! Подрязването на полиантови храсти от жасмин трябва да се извършва ежегодно.

 • Жасмин

Ярко жълтите тръбести цветя се образуват през март, а дългите издънки са украсени със зелена кора. Сортът може да нарасне до 3 м височина; диви индивиди се срещат в Крим.

Сортът има слаби издънки, склонни към счупване.

 • Жълт жасмин

Отнася се за отровен подвид, опасността е неговият сок. Различава се с дълъг цъфтеж, долната част на стъблата е покрита с кора.

Важно! Защо този жасмин не цъфти: проблемът е свързан с липса на хранене или нарушение на режима на поливане.

Жасмин Мадагаскар

 • Жасмин ягода

Компактните храсти с тънки стъбла не са по-големи от 1,5 м. Годишният растеж на леторастите е от 4 до 7 см, тежки пъпки карат клоните да се навеждат. Листата са заострени в горната част.

 • Жасмин девствен

Изправен храст расте до 3 м височина, при короната има повишена плътност.На леторастите има големи листни плочи, те стават жълтолистни с пристигането на есента. Тери пъпките достигат 5 см в диаметър, подобно на Кралския жасмин.

Важно! Непретенциозна култура може да бъде засадена през лятото на личен парцел.

Многоцветен жасмин

Характеристики на грижата за закрит жасмин у дома

Грижата за закрит жасмин у дома зависи от сортовия аксесоар. Ако следвате точно инструкциите, можете да получите здрави и дълготрайни цъфтящи храсти.

Температура

По време на вегетацията температурният режим се спазва от 19 до 22 градуса, през зимата показателите могат да паднат до 12 градуса.

Холофлав жасмин

Осветление

Храстите предпочитат разсеяна светлина. През студения сезон дефицитът му се попълва с фитолампа.

Поливане

Овлажняването на почвата се извършва след изсъхване на горните слоеве на почвата. През пролетта и есента поливането у дома се извършва два пъти седмично, през лятото - през ден.

Пръскане

Ежедневно пръскане на храсти се извършва преди началото на пъпките.

Жълт италиански жасмин

Влажност

В стаята трябва да има висока влажност. Необходимият режим се постига чрез пръскане.

Грундиране

Нивото на ронливост е от особено значение - въздухът и влагата трябва лесно да проникнат до кореновата система.

Важно! За храсти е подходяща почвена смес, предназначена за азалии или рози.

Ягодов жасмин

Подхранване

Органични и минерални торове се внасят два пъти месечно, от есента честотата се намалява.

През зимата почвата не е оплодена - периодът на покой продължава от ноември до март.

Вътрешен жасминов цвят

Подобряване на пъпките се постига чрез температура от 12-16 градуса през студения сезон. През този период поливането се извършва на всеки 10 дни.

Градински жасмин девствен

Пъпките наподобяват продълговати тръби, те са двойни, полу-двойни и прости. Те се събират в съцветия, разположени в горната част или отстрани на издънката.

Всички пъпки имат сходен външен вид: с джанта с форма на чинийка и цилиндрично удължение.

Период на цъфтеж

Когато жасминът цъфти: времето зависи от сорта; при повечето видове пъпките се извършват от пролетта до есента.

За да може храстът да цъфти по-дълго, се изисква прищипване на върха на нивото на седмия лист. Не позволявайте на основата да изсъхне и да намали влажността на въздуха.

Подрязване на жасмин

Подобно на жасмин, те винаги го режат: съкращават го с 30%. Процедурата се провежда през март.

Подрязване за оформяне на храст

Как се възпроизвежда жасминът

Културата може да се размножава чрез резници, чрез семена и чрез въздушни слоеве.

Покълващи семена

Семената се накисват за 48 часа, към течността се добавя малко Корневин. Подготвените семена се засяват в почвата на дълбочина 1 см. Насажденията се изпращат в помещение с температура 22-25 градуса и се поливат редовно.

Важно! Първите издънки ще се излюпят след 3 седмици.

Вкореняване на резници

Парчета с дължина 15 см се отрязват от майките. Резниците се поставят в саксия с вода, преди това трябва да се потопят в разтвора на Корневин и да се изсушат 5-10 минути. След появата на корените те се засаждат в индивидуален контейнер.

Размножаване чрез резници

Въздушно наслояване

Предварително подгответе контейнерите и ги напълнете със субстрат. Те се поставят близо до възрастен храст, в долната му част се прави разрез и се притиска към почвената повърхност на малък контейнер. Те използват шипове за закрепване, не забравяйте да поливате редовно.

Важно! След образуването на малките, слоевете се отделят от майката.

Трансплантация на жасмин

Възрастните храсти се трансплантират на всеки 3 години, младите - ежегодно. Дренажът се изсипва в контейнера, отгоре - съхранявайте почвена смес за рози или азалии.

Важно! Когато засаждате, трябва да наблюдавате корените, опитвайки се да не ги повредите.

Възможни проблеми при отглеждането на жасмин

При грижата за жасмин могат да се допускат грешки, които ще доведат до появата на паразитни насекоми или болести.С навременна помощ и лечение храстите могат да бъдат спасени от смърт.

Капки пъпки и листа

Загубата на цветя и листа е свързана както с недопълване, така и с преливане. Някои представители реагират по този начин на чернови.

Листата пребледняват

Каква е причината за промяната на цвета? Бланширането на листните плочи се провокира от:

 • твърда и студена вода;
 • липса на хранителни вещества в субстрата;
 • чернови;
 • прекомерно осветление.

Важно! Истинският проблем може да бъде коригиран чрез преместване на саксията на друго място, поливане с предварително утаена и омекотена течност и прилагане на сложен тор.

Върховете на листата изсъхват

Изсушаването в листните плочи се провокира от силно изсъхване на почвата. Културата се нуждае от преразглеждане на напоителния график.

Долните листа падат

Падането на ниска зеленина е свързано с естественото стареене и лигнификацията на стъблата. За да избегнете проблема, храстите редовно се прищипват и подрязват през пролетния сезон.

Култура вредители

Вредители

Сред често срещаните паразити са паякови акари и листни въшки. Насекомите увреждат листните плочи и стъблата, в резултат на което пожълтяват и изсъхват. За да предотвратите появата им, трябва да поддържате оптимален режим на влага, не забравяйте за редовната проверка на културата.

В случай на множество атаки на паразити, можете механично да почистите зелената част със сапунена вода и гъба. Ако очакваният ефект липсва, тогава се използват инсектицидни разтвори.

Важно! Храстите изискват редовни душове и листни кърпички с влажна кърпа.

Други проблеми

Постепенното изсъхване на стъблата може да бъде провокирано от излишното съдържание на алкали в почвата. Проблемът се решава чрез премахване на горния слой и добавяне на плодороден слой. Някои експерти съветват да се извърши пълна подмяна на основата в контейнера.

Продължителната липса на пъпки често се свързва с:

 • с дълбоко засаждане на кореновата шийка;
 • липса на хранителни вещества;
 • липса на светлина или пряка слънчева светлина върху листата;
 • недостатъчно или обилно поливане;
 • студена стая.

След коригиране на тези фактори, растението ще даде голям брой пъпки.

Не е трудно да се грижите и отглеждате жасмин - с точното изпълнение на препоръките, посочени от животновъдите. Поливането, храненето, навременното пресаждане ще помогнат за отглеждането на здрав и цъфтящ храст.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина