Листата на бегония сухи - какво да правя

Бегониите имат повече от хиляда основни и хибридни сортове, които се отглеждат на закрито. Независимо от вида на цветето, рано или късно собствениците им са изправени пред много често срещан проблем - пожълтяване и изсъхване на листата.

Бегонията оставя суха - какви могат да бъдат причините

Листните плочи на бегония могат да пожълтеят и да изсъхнат по различни начини. Отначало това може да са обичайните зачервени петна по повърхността на листа или свиването може да започне по краищата. Понякога листата умират само наполовина. Външните промени не винаги могат да бъдат причина за заболяването, но навременното лечение може да спаси храста от пълното му унищожаване.

Пожълтяването на листата е един от основните проблеми на бегонията

Причините, поради които върховете на листата или целият лист изсъхват в бегония, могат да бъдат следните:

 • покачване на температурата;
 • продължително излагане на пряка слънчева светлина;
 • хипотермия на кореновата система на храста;
 • застой на вода в почвата поради обилно поливане и липса на дренаж;
 • сух въздух в помещението, където се отглежда бегония;
 • заболявания;
 • вредители;
 • гъбични инфекции, които причиняват гниене на корените;
 • липса на хранителни вещества в почвата, с други думи, липса на торене;
 • резки скокове на температурата;
 • трансплантация, която не е извършена навреме, поради което почвата в саксията се уплътнява и поради растежа на корените контейнерът става тесен.

Когато бегонията изсъхне и изсъхне, какво да правим и как да й помогнем да възвърне здравословния си вид? Повечето проблеми възникват поради липса на внимание и грижи. На първо място е необходимо редовно да се извършват прости, но жизненоважни мерки за грижа за цвете.

Друга важна роля играят условията за отглеждане на бегонии, те трябва да бъдат възможно най-близо до естествените, тоест в които растението расте в дивата природа.

Внимание! Влажност, качество на почвата, температура - всичко това трябва да бъде коригирано към определени критерии.

Струва си да се спрем на някои възможни причини по-подробно.

Бегония болести

Болестите при бегонията често се появяват поради неправилна грижа и въвеждане на бактерии чрез заразени посадъчен материал или градински инструменти. Инфекциите често се пренасят от насекоми вредители.

Брашнеста мана по листата

Повечето заболявания, засягащи бегонията, на първо място, се отразяват в листните й плочи.

Брашнеста мана

Брашнестата мана може да е причината бегонията да изсъхва. Неговите патогени са брашнестите червеи - белезникави насекоми, които имат овална форма. Те отделят течност, която след това се утаява на повърхността на листата под формата на бял цвят. Всеки ден площта на разпространение на болестта расте и расте.

Брашнестата мана води до спиране на нормалното развитие на храста, той пребледнява и изсъхва. Белият цъфтеж бавно започва да почернява, а листата изсъхват и падат. Ето защо не трябва да отлагате лечението, когато се появят признаци на това заболяване.

Когато се борите с брашнеста мана, можете да използвате третирането на храста, разреден във вода с меден сулфат. Друго лекарство е сапунен разтвор, с който храстът се измива старателно под топъл душ. По-добре е обаче да закупите специални химикали - фунгициди.

Когато се борим с брашнестата мана, Fundazol и Topsin M са ефективни

Важно! Преди да започнете лечението, трябва да премахнете всички засегнати и мъртви листа с издънки.

Бактериално петно

Характеризира се с появата на петна по долната част на листните плочи, които стават кафяви след кратко време. Впоследствие тези точки започват да потъмняват и унищожават зелената част на храста. Ако бегонията оставя суха по краищата, какво да се прави и какви методи да се предприемат, тогава е описано по-долу.

Това заболяване принадлежи към инфекциозната група, така че има непосредствен риск от заразяване на други стайни растения. Ако има признаци на зацапване, трябва да премахнете бегонията в отделна стая, тоест да защитите останалите цветя от заразената.

Болните участъци от храста трябва незабавно да бъдат отстранени и местата на среза трябва да бъдат обработени с активен въглен, натрошен на прах. За борба с болестта пръскането с меден оксихлорид се извършва на всеки две седмици.

Статистиката обаче казва, че в 40% от случаите на бактериално зацапване на бегония, за съжаление, не е възможно да се спаси храстът, особено при късно лечение.

Внимание! В такива случаи те напълно се отърват както от саксията, така и от самото цвете.

Хлороза

Често срещано заболяване сред стайните растения е отразено в листните плочи. Хлорозата възниква, когато образуването на хлорофили е нарушено в клетките на листата на бегонията, с други думи, процесът на фотосинтеза е спрян. Това веднага се отразява на листата, които първо започват да избледняват и увяхват, а след това пожълтяват и падат. Причината, поради която листата на бегония изсъхват от хлороза, е недостатъчното осветление на храста.

Хлорозата не е опасно заболяване, ако започнете лечението навреме. Достатъчно е да напръскате храста и да обработите почвата с разтвор на железен сулфат.

Самата саксия трябва да се премести на по-осветено място, ако липсва естествена светлина, използвайте фитолампи.

Сиво гниене

Възниква поради прекомерно поливане. По листата и издънките на бегонията се появяват тъмни петна, а кореновата част на храста започва да се покрива с лепкав цвят. Скоро засегнатите области могат да изсъхнат и да отпаднат.

Ако храстът не се третира, основният ствол може да умре, убивайки растението. За борба с гниенето използвайте течност от Бордо или разтвор на сапун и меден сулфат.

Вредители

Друга важна причина, поради която листата на бегония изсъхват, е поражението на храста от следните видове вредители:

 • Листни въшки. Малки насекоми със зелен цвят, разположени по листата на цветето. Те изяждат месестите части на растението и изсмукват сока от тях. Скоро започва изсъхването и отмирането на земната част на храста. И на всяка засегната листовка се образуват жълти петна с кафява граница. Третирайте храста със сапунен разтвор в ранните етапи и фунгициди.
 • Бялата муха е малка пеперуда, която унищожава листата на бегония. На гърба на листа той снася яйца, появяващите се ларви унищожават зелените части на цветето. За борба с бялата муха използвайте "Mospilan" или "Confidor".

Ларвите на белокрилките смучат сокове от листа

Забележка! Когато белокрилките започнат да обикалят стаята, те могат да бъдат събрани с помощта на обикновена прахосмукачка.

Влажност на почвата

Листата могат да изсъхнат поради преовлажняване на почвата. Без липсата на разхлабване, почвата в саксията започва да натрупва влага и да замръзва, превръщайки се в твърда, тежка бучка. Следователно добрият дренаж е от съществено значение.

Дренажният материал трябва да бъде покрит на дъното на саксията дори по време на засаждането; вместо това могат да действат разширени глинени и тухлени чипове или малки камъчета. За допълнителна въздухопропускливост на почвата към субстрата за засаждане се добавя речен пясък.

Ако почвата в саксията започне да става тежка и непроницаема, тогава трябва да започнете да разхлабвате почвата редовно, дори през зимата, когато растението е в латентно състояние. Цветарите препоръчват тази процедура да се извършва след всяко поливане. Почвата в саксията трябва да бъде постоянно влажна, но рохкава.

Температура на въздуха

Листата започват да се извиват и изсъхват при повишена температура.Скоковете на температурата също са вредни за цветето.

Помещението, в което се съхранява бегонията, трябва да се проветрява редовно, а през лятото контейнерът с растението може да се постави на открит балкон, тераса или да се изнесе в градината. Не трябва да се допуска само хипотермия на храста поради проходни и студени ветрове.

Разпадане на корени

Корените започват да гният при продължително натрупване на влага в почвата, която разпространява различни инфекции. В началото на заболяването е невъзможно да се видят признаците на заболяването с невъоръжено око, освен че започват инхибирането на растежа и увяхването на храста. В такива случаи начинаещите грешат, като мислят, че храстът се нуждае от поливане. В резултат на това заболяването започва да се развива бързо.

Разпадането на корените е много опасно за бегониите

Гниенето, което вече е ударило грудковата част, отива до кореновата част на багажника и се издига по издънките. Страда от тази зеленина, която започва да изсъхва.

В този случай първото нещо, което трябва да направите, е незабавно да трансплантирате храста в друга хранителна почва. Засегнатите области трябва да бъдат отрязани и обработени с разтвор на калиев перманганат преди трансплантация.

Забележка! Когато корените се разпадат, бегонията спира да цъфти, а цъфналите цветя имат скучен цвят и малки размери.

Ако собственикът на стайно растение не може да разбере защо цветята на бегония изсъхват, въпреки факта, че няма видими щети или болести, тогава проблемът се крие под земята. Най-вероятно нещо се е случило с корените на растението.

Други възможни проблеми

Има още няколко проблема, които могат да причинят пожълтяване и изсъхване на листата на бегония:

 • продължително излагане на пряка слънчева светлина;
 • липса на обличане;
 • трансплантациите не се извършват, което прави гърнето тесно;
 • сух въздух в помещенията.

Здравата бегония радва с обилния си цъфтеж

Обобщавайки, можем да кажем, че проблемите при бегониите възникват от неправилна грижа. Стайните растения са особено чувствителни към условията на отглеждане, всяко от тях изисква специални правила и мерки за грижи. Ето защо, трябва да бъдете по-внимателни за този проблем, когато купувате цвете.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина