Грижа за стайни растения у дома

За да могат стайните цветя да украсят къщата, за тях е необходима правилна и внимателна грижа. Те ще цъфтят, ако спазвате определени правила за грижи и ясно разбирате как да се грижите за стайни растения.

Как да се грижим за домашните цветя

Отглеждането на стайни растения не изисква много усилия. Трябва да се помни, че прекомерното внимание към подстригването може да съсипе цветята. Трябва внимателно да следите състоянието им и да не бъдете ревностни.

Стайни цветя и грижите за тях

Какво да правим с саксийни цветя след покупката

Често след закупуване на саксийни цветя у дома, те бързо започват да губят красивия си външен вид. Растенията, продавани в специализирани магазини за цветя, се засаждат в торф или перлит. Когато влязат в къщата, те започват да изпитват стрес поради рязкото изменение на климата. Поради това е необходимо да ги адаптирате към стайните условия, както и да направите трансплантация.

Трансплантация на растения

За да трансплантирате растения, е необходимо да купите постоянен саксия, почва, дренаж и няколко препарати за обработка в цветарския магазин.

Важно! Новата тенджера трябва да е с 2-4 см по-широка от транспортната тенджера и с 5-7 см по-висока.

За да трансплантирате правилно растение, трябва да следвате реда:

 1. на дъното на нова саксия е необходимо да се излее дренаж с височина 3-5 см. Използва се за намаляване на риска от преовлажняване на растението;
 2. необходимо е да се излее слой земя с височина 2-3 см;
 3. трябва внимателно да извадите растението с бучка корени от старата саксия и да го поставите в нова в центъра;
 4. добавете още малко почва, така че да няма празни пространства по краищата;
 5. поливайте растението малко.

Прехвърляне

За ваша информация! За да определите благоприятни дни за трансплантация на растения, можете да използвате лунния календар.

За да улесните грижите за стайните си растения, можете да използвате двойна саксия. Той ще поддържа почвата на цветето постоянно влажна. Това гърне е водоустойчив контейнер. Необходимо е да инсталирате саксия с цвете в нея и да запълните пространството между тях с мокър компост.

Например, такава саксия е идеална за бреза - декоративно растение, което не изисква много внимание, а в двойна саксия ще бъде още по-удобно.

Избор на дренаж

Необходима е дренажна система за цветята, за да се премахне излишната вода от почвата. Също така благодарение на него кореновата система може да диша. Асортиментът от материали за отводняване е доста голям: експандирана глина, трошен камък, керамични парчета, полистирол, счупена тухла и много други.

Експандираната глина е най-често срещаният материал, който се използва като дренаж за цветя, тъй като има много предимства:

 • природосъобразен;
 • абсорбира добре влагата;
 • може да се купи във всеки специализиран магазин;
 • има различни размери гранули (големи, средни и малки).

Забележка! Дренажът от експандирана глина с големи размери е подходящ само за големи саксии за цветя. За по-малки саксии е по-добре да купите експандиран глинест пясък.

Описание на други опции:

 • дренажът е керамичен.Керамиката, като експандираната глина, е подходяща за дренаж на стайни растения. Счупените керамични парчета могат да се поставят в дъното на гърнето. Но след това все още е необходимо да се излее малък слой пясък. Най-добре е да вземете парчета, които не са много големи, така че пясъкът да не се рони и да запушва саксията;
 • дренаж от полистирол. Стиропорът има важни свойства, които ви помагат да се грижите за стайните си растения. Той е лек, устойчив на влага и не плесенясва, поради което се счита за най-практичния и удобен материал. Но в него могат да растат растителни корени, които могат да бъдат повредени по време на трансплантацията;
 • строшен камък. Този материал е по-удобен за самите растения. Издръжлив е и абсорбира влагата добре. Но той не може да затопли дълго време, затова е необходимо да поставите цветя от южната страна. Ако използвате натрошен камък, това ще направи саксиите достатъчно тежки, тъй като тежи много;
 • счупената тухла е естествен материал, който няма недостатъци. Неговите свойства са подобни на експандираната глина. Повлиява само благоприятно развитието на растенията. Но преди да използвате тухлата, е необходимо да се смила добре, така че острите ръбове да не отрязват корените на растенията.

Важно! Не се препоръчва като дренаж да се използват материали, които са склонни към гниене, като ядки или черупки от яйца. Пясъкът също влияе неблагоприятно върху растежа на растенията. Той запушва дренажните отвори и кореновата система започва да гние.

Избор на земна смес

Когато избирате глинена смес, трябва да обърнете внимание на характеристиките на стайното растение. Правилната смес ще помогне на цветето да расте голямо, здраво и красиво и ще му попречи да умре. Почвата може да включва торф, пясък, мъх, експандирана глина и много други. Повече за техните свойства:

 • торфът е естествен материал, който работи като гъба. Използва се в почти всички глинени смеси, тъй като създава добра водоустойчивост и не се разлага, а бактериите не се размножават в нея;
 • пясък. В мекия пясък кореновата система на растенията ще се развива добре. Но за малки цветя е необходим пясък с диаметър на зърната 2-4 мм, а за големи цветя - 5-6 мм;
 • мъх. Този естествен материал съдържа хранителни вещества, които са полезни за растежа на стайни растения. В жегата мъхът предотвратява изсъхването и поддържа нивото на влага добре, което е важно за кореновата система;
 • експандирана глина. Ще бъде полезно, ако в глинената смес е включена експандирана глина. Малки парчета експандирана глина предпазват земята от слепване.

Земните смеси обикновено се формулират в зависимост от характеристиките или вида на растението. Примери:

 • класически (торф, градинска почва, пясък и листен хумус);
 • за кактуси (пясък, торф и компост);
 • за цитрусови плодове (градинска пръст, торф и пясък).

Стимуланти на образуването на корени: видове, методи на приложение

Всяко растение има различни характеристики на образуване на корени: при някои резниците се вкореняват без проблеми, а в други могат да умрат. Стимулаторите за вкореняване ще ви помогнат да постигнете най-добри резултати.

Имената на най-популярните видове:

 • хетероауксин и корнерост. Предлага се под формата на прах или таблетки. Нанесете под формата на разтвор, който се разрежда във вода съгласно инструкциите. Необходимо е да се приготви разтворът непосредствено преди употреба, тъй като с течение на времето лекарствата губят своите качества. Правилната концентрация е 0,1 g на 2,5 литра вода;
 • корен. Той е аналог на хетероауксин, но има най-дълъг ефект. Произвежда се под формата на прах, който трябва да се разрежда в съотношение 1 g на 1 литър вода. В този разтвор резниците се спускат върху листата за 6-12 часа;
 • епин и циркон. Те са регулатори на растежа на растенията. Когато използвате, разредете 1 ml от лекарството в 2 литра вода. След това накиснете резниците в този разтвор за един ден.

Отглеждане и грижа за стайни цветя

При напускане трябва да следвате някои от правилата, описани по-долу.

Влажност на въздуха

Трябва да бъдете особено внимателни за този фактор при повишена стайна температура. Въздухът става по-сух, когато температурата се повиши, и по-влажен, когато температурата падне. Домашните цветя, при правилна грижа, предпочитат доста висока влажност на въздуха. Подходящ за повечето растения е 50-70%.

За ваша информация! През лятото в апартаментите е около 50%, а през зимата - 20%. Можете да научите повече за влажността на въздуха за определен сорт от справочника за азбука на градинаря.

Осветление

За да растат активно растенията, те се нуждаят от поне 12-16 часа дневна светлина. Има растения, които обичат много светлина (като лилия), но има някои, които предпочитат да са на сянка (като глоксиния).

Не е необходимо стайните растения драстично да се пренареждат от сенчесто място към слънчево. Трябва да им се дадат няколко дни, за да свикнат. За целта можете да ги премествате всеки ден на все по-леко място.

Необходими температурни условия и вентилация

Друго важно условие за правилна грижа за стайните растения е подходящият температурен режим. Тя се различава леко през различните периоди от годината. В стая, където растат цветя, през лятото температурата трябва да бъде около 22-24 ° С, през зимата - 18-20 ° С.

Свежият въздух е много важен за стайните растения, така че вентилацията е задължителна за тях. През зимата им липсва особено чист въздух.

Важно! През студения сезон е необходимо да се проветрява стаята с изключително внимание, така че температурата на въздуха да не спада рязко и да не навреди на растенията.

Проектите са опасни и за стайни цветя при проветряване. Дори през лятото някои видове цветя реагират негативно на течение (например камбана, традесканция). Важно е да ги извадите от прозорците, когато стаята е проветрена.

Поливане

Лятно поливане и пръскане

За активен растеж всяко растение се нуждае от достатъчно влага, така че поливането и пръскането са основните компоненти на грижата за тях. От март до края на лятото растенията започват активно да се развиват и се нуждаят от много вода.

Водата трябва да се използва не студена, а със стайна температура. Ако стайните растения имат дебели листа и корени (например парично дърво), тогава те трябва да се поливат умерено. Доста е лесно да се спазва такъв режим, дори и предучилищна възраст може да се справи с него. След първото поливане трябва да изчакате един или два дни, докато горният слой изсъхне. Едва след това продължете поливането.

Ако стайните растения имат нежни и тънки листа (например декабрист, каланхое), тогава те трябва да се поливат обилно. Веднага след като почвата в саксията изсъхне, трябва отново да напоите цветето. Пръскането е много важно за овлажняване на стайни растения и създаване на необходимото ниво на водата. Освен това прави въздуха в стаята по-влажен.

Важно! Много е трудно за цветята, които растат в училищния клас. Затова те трябва да се пръскат по-често.

Режим на зимни грижи

През зимата стайните цветя са най-податливи на неблагоприятно време и грижите за тях трябва да бъдат по-внимателни. Рядко е необходимо да поливате цветята, тъй като през зимата те преминават в състояние на покой. През зимата, особено през февруари, дневните часове не траят дълго, слънчевите лъчи едва затоплят, така че е необходимо да се осигури максимална светлина на стайните растения. Трябва да ги поставите от южната страна.

Ако цветята започнат да изсъхват, листата пожълтяват и падат, тогава си струва да увеличите влажността. За да направите това, можете да закачите влажна кърпа върху батерията или да поставите чаша вода на перваза на прозореца.

Хранене на стайни растения с хранителни вещества

Важна част от грижите за стайните растения е добавянето на различни торове в почвата. Тъй като кореновата система е в затворено пространство, трябва да оплождате доста често.

Какви торове съществуват за стайни цветя

За да се подобри развитието на стайни растения, е необходимо да се използват торове, които се различават по състав. Те са органични, естествени и гъвкави. Много от тях включват следните микроелементи:

 • азот. Без него растежът на цвете е невъзможен, тъй като той образува клетъчна структура, участва в редица окислителни процеси и функционирането на дихателната система;
 • фосфорът е важен, точно както азотът, тъй като с него протичат метаболитни процеси;
 • калий. С негова помощ растенията понасят по-добре слана. Калият също предпазва от болести и вредители;
 • калций - хранително вещество, което укрепва структурата на клетките;
 • магнезият е най-важното вещество в процеса на фотосинтеза.

Има още повече химически елементи, които се включват в торовете, но те се използват в най-малки количества.

Какви торове и кога да се хранят стайни растения

Стайните растения трябва да се хранят през периода на активния им растеж, обикновено пролет-есен. През пролетта трябва да оплодите цветята на всеки две седмици, през зимата е противопоказано.

Подхранване

Най-добрите торове за стайни растения:

 • BioMaster (продава се в течна форма, предлага се за различни видове цветя);
 • "Meister Agro" (продава се под формата на гранули, има няколко вида);
 • Флорист Микро (съдържа всички необходими химични елементи, подходящи за всички стайни растения).

Важно! Схемите на състава на тези торове могат да бъдат проучени по-подробно на опаковките. Те се препоръчват от опитни производители, защото са наистина ефективни. Силното им представяне от производителите съответства на резултата.

Как да запазите цветя на почивка

Ако трябва да оставите цветя за дълго време, тогава трябва да се погрижите за тях предварително. За да предотвратите смъртта им, е важно да използвате няколко прости метода:

 • ако цветята растат в глинени саксии, тогава си струва да ги увиете в мъх. И мъхът, и растението трябва да бъдат навлажнени. Мосът ще задържа влагата 7-10 дни;
 • ако цветята растат в пластмасови саксии, тогава трябва да ги поставите в дълбоки тави с вода, така че дъното на саксията да е във водата;
 • можете да поливате растенията чрез така наречения "фитил". Необходимо е да направите малки дупки в дъното на саксията и да опънете струните през тях. Поставете цветето върху съд с вода и спуснете въжетата в него. Водата ще се издигне нагоре и ще овлажни растението.

Запазване

Болести и вредители

При отглеждане на стайни растения вредителите у дома се разпространяват достатъчно бързо. Най-често основната причина за появата им е неправилна грижа за домашните цветя.

Най-често срещаните заболявания на стайните растения:

 • лепкави листа. Когато листата са гладки и сухи, те се считат за здрави. Но понякога се случва те да са покрити с лепкаво покритие. Обикновено причините за такава плака са малки вредители, които нарушават растежа на растението и оставят лепкави следи след себе си. За да се отървете от тях, е необходимо растението да се третира с репелент срещу насекоми и също така да се избърсват листата с влажна кърпа няколко пъти на ден;
 • сухи върхове на листа. Често хората не следят за влажността в помещението, където са разположени растенията. Поради това листата им започват да пожълтяват и изсъхват. За да възстановите състоянието на цветята, трябва да подобрите водата за напояване, да добавите торове с витамини към нея. Също така трябва да увеличите влажността в стаята, особено ако те са в детската спалня.

Болест

Когато се грижите за стайни растения, най-важното е да не пренебрегвате никакви фактори, защото всичко влияе върху тяхното развитие. Ето защо, ако следвате всички препоръки, тогава цветята у дома ще растат здрави, големи и красиви и ще донесат щастие в къщата.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина