Юка: домашни грижи и методи за размножаване на растения

Цветето юка е популярно стайно растение. Принадлежи към семейство Agave, което включва повече от 40 вида. Прилича на малко дърво с масивни гъсти зелени листа. Издънките имат плътна структура, по-рано техните влакна са били използвани за създаване на плат за дънки. По-късно памукът дойде да я замести. В днешно време обаче дънките от юка са в голямо търсене. Също така, цветята на юка имат лечебни свойства.

Основни видове

Палмата юка има много разновидности и подвидове. Много от тях растат у дома. Те се вписват перфектно в домашния интериор и внасят тропически щрих в стаята. Колко красива цъфти юка, знае всеки цветар.

Юка на стойка

Юка нишковидна

Юка нишковидна има мощна коренова система. Стъблото е почти невидимо, покрито е с ланцетни листа, дълги до 70 см. Растението е родом от Северна Америка. Стъблото достига височина около 1 м. През периода на цъфтеж образува един дръжка, дълъг 2 метра. Започва през пролетта и завършва през есента. Съдържа голям брой бели цветя с жълт оттенък. Диаметърът им е 8 см. След края на цъфтежа плодовете се завързват под формата на кутия.

Важно! За размножаване на нишковидна юка и получаване на семена е необходимо кръстосано опрашване с друго цвете.

Слон Юка

Слонът Юка получава името си от плътния си хобот, подобен на крак на слон. В естествената си среда растението достига 10 м височина. В закрити условия е ниско дърво, с плътно дървоподобно стъбло. Върху него се образуват розетки с листа. Те са плътни, тъмнозелени, разклоняващи се в различни посоки. По време на цъфтежа цветето дава висок метър висок дръжка. На върха се образуват бели цветя с диаметър 5 cm.

Палма на перваза на прозореца

Jukka Nevalainen

Юка боровинка поляна е необичайна декоративна палма. Има плътно дървовидно стъбло, от него се простират зелени листа с дължина до 60 см. Те имат плътна структура. Откъсването на летораста от стъблото не е лесно. Цветята са оформени на висок цветонос, достига височина до 1 м. Има бели цветя, събрани в плътни съцветия. В края на цъфтежа се образува плътна капсула. В естествената среда достига 8 м височина.

Важно! Yucca Shidiger се добавя към средствата за премахване на миризми.

Юка Елефантис

Yucca Elephantis е известен със своите непретенциозни грижи и много буен и красив цъфтеж. Образува плътно дървовидно стъбло с дебелина 10 см. Върху него са разположени розетки с яркозелени листа. Листата има копиевидна форма, дълга до 10 см. Цъфтежът се извършва веднъж годишно. Цветето юка има дръжка с дължина 1 м. На него са разположени бели цветя, приличат на камбани. След цъфтежа се образуват плътни капсули със семена.

Домашни грижи

Грижата за дома Yucca не изисква много внимание. Тропическо растение понася добре домашния микроклимат. Цветето се полива редовно, тори се, трансплантира се, докато расте.

Палмово дърво на улицата

Поливане

Растението юка е устойчиво на суша. Не е необходимо да се полива ежедневно. Поливането се извършва при изсъхване на почвата.Почвата трябва да е суха на дълбочина 5-7 см. На растение се изразходва 1 литър утаена вода при стайна температура. Полива се в корена.

Важно! При твърде често напояване върховете на растението започват да почерняват, имунитетът на цветето намалява и рискът от инфекция се увеличава.

Влажност на въздуха

Юка Луга не принадлежи към влаголюбивите растения. Понася добре всяко ниво на влажност. Чувства се по-добре на сух въздух, отколкото на влажен. Това улеснява грижите за цветето. Не е необходимо да се напръсква с пулверизатор. Оптималната стойност е 50-60%. Лесно е да се грижите за юка като цвете у дома.

Температурен режим

Грижата за Юка включва поддържане на определена температура. За едно растение то не надвишава стойностите над 25 ° C през лятото. След края на цъфтежа цветето изпада в период на покой. По това време саксията се прехвърля в хладно помещение с температура най-малко 10 ° C.

Осветление

Мнозина не знаят как да отглеждат юка у дома. Всъщност няма нищо сложно. Растението расте в горещ климат и е лесно да се грижи за него. Ще ви зарадва с цъфтежа си през лятото. Юка предпочита добре осветено място. Желателно е върху листата му да попада пряка слънчева светлина. Цветето може да се засажда на открито през лятото, но само в южните райони.

Важно! Когато се засажда на открито, се избира необходимия състав на почвата и слънчево място.

Юка в бяло гърне

Методи за размножаване

Размножаването на юка е възможно по няколко начина. Всеки от тях има свои собствени характеристики. Флористите се опитват да размножават цветето със семена, резници или части от ствола.

Семена

Семената се събират след цъфтеж и пълно узряване. Кутията трябва да изсъхне и да стане крехка. Това означава, че зърната са готови за сеитба. Използват се само пресни зърна, така че покълването им е гарантирано. Колкото по-дълго седят семената, толкова по-малки са шансовете за тяхното покълване.

Подгответе предварително субстрат за засаждане. Състои се от:

 • дернова почва;
 • листна почва;
 • пясък.

Всички компоненти се смесват и калцинират във фурната върху лист за печене при температура 100 ° C в продължение на 20 минути. Докато почвата се подготвя, семената се потапят в 1% разтвор на калиев перманганат за дезинфекция. Процедурата за покълване на семената е както следва:

 1. Изберете подходящ съд с дренажен отвор.
 2. Напълнете го наполовина с пръст.
 3. На дъното се полагат семена.
 4. Затворете ги със земя.
 5. Поръсете с малко вода.
 6. Покрийте със стреч фолио или прозрачно стъкло.
 7. Поставени на топло място.
 8. Проветрявайте саксията всеки ден в продължение на 30 минути.
 9. Те се държат в такива условия, докато се появят издънки.
 10. След това трябва да трансплантирате младите растения в отделни саксии.
 11. Постепенно свикнете с обичайните грижи за юката.

Важно! Не всички видове цветни семена произвеждат; някои се нуждаят от опрашване за това.

Разсад юка

Резници

Размножаването на юка чрез резници е съвсем просто. Процесът е много подобен на покълването на семената. Избират се силни резници с дължина 8-10 см. Процедурата по подрязване се извършва през периода на почивка. Диаметърът на клонката трябва да бъде 0,4 cm. След като получат резниците, те правят няколко действия:

 1. Клонките се накисват във вода за 24 часа, можете да добавите стимулант за растежа на корените, например Kornevin.
 2. Саксията се пълни с пръст, съставът е същият като при сеитба на семена.
 3. Резниците се вкарват с разрез в земята, разрезът трябва да е наклонен.
 4. Покрийте клонките със стъклен буркан или отрязана пластмасова бутилка.
 5. Излъчвайте ежедневно в продължение на 30 минути.
 6. Ако е необходимо, добавете тор и напръскайте с вода.
 7. След вкореняване те трябва да се настанят в нови контейнери.

Част от багажника

Юка расте силно у дома, периодично трябва да се съкращава и да се премахват части от стволовете. За да не ги изхвърлят, те се вкореняват и се получават нови растения. Процедурата се провежда на няколко етапа:

 • Частта от багажника за засаждане трябва да бъде дълга 20 см.
 • Резените се правят с помощта на багажника.
 • Конопът се намазва с градинска смола.
 • Част от багажника се поставя в земята с отсечения край.
 • Прехвърлете на хладно място и покрийте с прозрачен филм.
 • Около приложението се прави рамка от картонена кутия, към нея е прикрепен филм.
 • Вкореняването настъпва след 2 месеца.
 • Растенията се поливат и се пръскат при необходимост.

Важно! Когато се размножава по участъци от ствола, вкореняването отнема много дълго време.

Възможни заболявания

Подобно на други растения, закритата юка има свои собствени проблеми по време на поддръжката. Те възникват от неправилна грижа или заболяване.

Листата са сухи

Листата започват да изсъхват поради недостатъчно поливане, чести течения и твърде сух въздух. В този случай цветето юка просто се полива по-често. След това продължават да следят поливането. Правилното напояване е ключът към здравето.

Цъфтяща юка

Растението пожълтява

Ако долните листа пожълтяват, тогава не се страхувайте. За юка това е естествен процес. По този начин тя се отървава от старите издънки. Съдържа зелени листа само отгоре. Ако върховете на всички листа започват да пожълтяват, това показва прекомерно поливане на растението. Юка не понася чести преливания и започва да изсъхва.

Листата падат

Когато листата започнат да падат, това говори за неправилна грижа. Растението изхвърля долните издънки по естествен път. Не трябва да се притеснявате за това, но ако той също отпада горните листа, тогава трябва да коригирате режима на поливане. Това често се случва, когато е напоено с вода.

Методи за реанимация на растенията

Ако се появят признаци на заболяване и нарушения на грижите, трябва да се извърши реанимация:

 1. Цветето се изважда от саксията и се изследват корените.
 2. Ако са в добро състояние, трябва да бъдат трансплантирани обратно. Ако има гниене, те се отрязват, тогава можете да ги храните с минерали.
 3. Ограничете поливането за известно време, ако земята е твърде мокра.
 4. При нападение от насекоми използвайте инсектициди.
 5. При пресаждането е препоръчително да се използва нова почва.

Юка е стайно растение, което украсява всяка стая със своя необичаен външен вид. Той е непретенциозен в грижите, ще зарадва окото на всеки производител. Произвежда красиви и буйни цветя. И накрая, можете да съберете семената и да се опитате да размножите юката. Тя ще внесе тропически щрих във всеки дом.

Видео

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина