Узамбара виолетова - домашни грижи

Сенполия или друго име - теменужка Uzambara, е прекрасно растение, което може да украси всяко жилищно пространство или офис. Животновъдите са разработили голям брой разновидности на това растение. Много е лесно да се грижиш за него.

Историята на появата на домашно цвете

Сенполия е вид, който се среща в дивата природа в Африка. Растението носи името Сенполия, защото в края на 19-ти век барон Сен-Пол го забелязва близо до планините Узамбара, описва го. След известно време цветето привлече вниманието по време на международна изложба.

Как изглежда виолетовата азамбара

Дълго време животновъдите са работили с растението, които са отглеждали голям брой сортове. Те са щастливо отглеждани от производители на цветя любители като стайно цвете.

Как изглежда виолетовата узамбара?

Любителите на цветя се интересуват от това какво е сенполия. Violet Saintpaulia не оставя никого безразличен, защото цветята му имат огромен брой нюанси. Периодът на цъфтеж е дълъг, което е важно в стайното цветарство. Класификация на растенията - принадлежи към семейство Геснериеви.

Често срещани сортове сенполии

Разпространени са следните сортове сенполии:

 1. Кралицата на красотата. Отличава се с еднакви по големина венчелистчета, равномерно разположени около сърцевината. Цветовете са лилаво-виолетови.

Кралицата на красотата

 1. Сортът Violet Zephyr дава големи двойни пъпки от кремав или бял цвят, с розови петна. Различава се с големи и големи дръжки и светлозелени листа. Цъфти много бързо.

Виолетов блат

 1. Сортът Pauline Viardot се отличава с големите си цветя с цвят на вино. Ръбът на венчелистчетата има бяла граница. Изходът е много компактен и светъл.

Полин Виардо

 1. Сортът Black Pearl се отличава с дебели и големи двойни цветя. Виолетовият, лилав цвят на венчелистчетата също е изненадващ. Листата са овални и тъмнозелени на цвят.

Черна перла

 1. Прекрасният креолски е кадифен, тъмно син сорт. В края на венчелистчетата има бяла граница.

Красива креолска

 1. Виконт е разнообразие от виолетови сенполии с големи сини цветя с гофрирани ръбове.

  Виолетов виконт

  Листата са богато зелени.

Грижа

Грижата за узамбарската виолетка у дома се състои в спазване на правилния температурен режим, осветление, влажност, поливане и хранене.

Температура

За теменужките узамбара е подходяща температура около 24 градуса. Необходимо е да се гарантира, че показанията на термометъра не се различават много през деня или през нощта.

Осветление

За растението трябва да изберете място, където има достатъчно количество слънчева светлина. През лятото виолетовото расте добре на източния или западния прозорец.

Важно! Растението е изложено на южния прозорец само през зимата, когато слънцето не е достатъчно. През лятото теменужката може да се изгори от яркото слънце.

Ако апартаментът няма източен прозорец, тогава на южния трябва да засенчите растението по обяд. Добър вариант е да използвате странична маса.

Поливане

Виолетовата сантполия Usambara може да се полива с утаена чешмяна вода. Стопилката също ще се справи.Дъждовната вода може да се използва само в екологично безопасни райони. По време на поливането се уверете, че водата не попада върху листата и върху розетката на цветята. Това може да се постигне чрез поливане на растението в корена.

Когато температурата на въздуха се повиши, броят на напояванията се увеличава. Напротив, ако времето е станало малко по-хладно, тогава трябва да поливате растението по-рядко.

Самото растение сигнализира за необходимостта от поливане от състоянието на листата. Ако са еластични, тогава виолетовото обикновено е снабдено с вода. Ако са мудни на допир, тогава броят на поливанията трябва спешно да се увеличи.

Поливане на Сенполия

Ако почвата е суха, тогава корените на растението отмират, абсорбирайки влагата. Когато почвата се намокри, кореновата система на растението изгнива.

Пръскане

Не се препоръчва да се пръска виолетова сенполия. Ако въздухът в стаята е много сух, можете да насочите струята спрей от разстояние около 2 метра.

Влажност

Необходимо е да се гарантира, че помещението има висока относителна влажност. На сух въздух не се препоръчва пръскането на растението. Можете да увеличите влажността, като поставите съдове с вода близо до нея или използвате овлажнители. Това е особено вярно през зимата.

Грундиране

Има определени изисквания към почвата, в която се трансплантират теменужките узамбара. Всички те трябва да осигурят достъп на кислород до кореновата система.

Почвата винаги трябва да е рохкава. Това помага да се задържи достатъчно влага. Той трябва да включва:

 • лист хумус;
 • копка земя;
 • пясък;
 • мъх сфагнум.

Кокосов субстрат, перлит се добавя като пълнител в малки количества. Можете да съберете малко земя от иглолистна гора.

Подхранване

Използват се сложни торове, които съдържат не само азот, фосфор или калий, но и микроелементи. Те допринасят за нормалния цъфтеж на растението, развитието на листата.

Торенето на теменужката узамбар е забранено в такива случаи:

 • в рамките на месец от деня на трансплантацията;
 • с екстремна топлина или, обратно, студ;
 • когато е засегнат от вредители;
 • ако тя стои на слънце.

Честотата на оплождането е веднъж на 2 седмици. Трябва внимателно да се спазва концентрацията на веществото, посочена на етикета.

Важно! Експертите препоръчват да се наторява цвете веднъж седмично, но при концентрация 2 пъти по-малка от посочената на етикета.

За младите теменужки трябва да дадете тор, обогатен с азот. Това ще даде на растението ярки, силни и зелени листа.

Кога и как цъфти

Има много разновидности на цветята, в зависимост от сорта. Те могат да се различават по форма, сянка на венчелистчетата, размер.

Видове цветя

Цветята на това растение са многобройни, с диаметър до 4 см. Събрани са в съцветия, които съдържат от 2 до 7 цвята. Те могат да бъдат прости, полу-двойни и хавлиени.

В зависимост от сорта, цветът се променя: от снежнобял и кремав до син, тъмно син. Има и двуцветни разновидности.

Виолетова брашнеста мана

Цветни форми

Цветята на тази теменужка имат 5 листенца, събрани в четка. Има 2 тичинки. Цветът има плодник. Чашката има 5 чашелистчета. След цъфтежа се образува капсула с голям брой семена.

Период на цъфтеж

С подходящи грижи теменужката Uzambara може да цъфти около 10 месеца в годината. Периодът й на почивка настъпва само в най-горещите дни от календара.

Грижа за цъфтежа

По време на цъфтежа трябва внимателно да регулирате количеството вода за напояване, внимателно да се уверите, че почвата не е наводнена. Важно е да се гарантира постоянството на температурния режим. През зимата студеният въздух не трябва да влиза в саксията, така че трябва да изолирате прозорците.

По време на цъфтежа не трябва да прекалявате с торовете. Растението трябва да се тори старателно и редовно, ако листата увяхнат и броят на цветята е намалял.

Важно! Цъфтящо растение не понася добре сухата почва. Трябва да се внимава почвата да е винаги влажна.

Как се размножават узамбарните теменужки

Размножаването става чрез семена, прищипване, вкореняване.

Покълващи семена

Теменужката Uzambara рядко се отглежда от семена. Трябва да направите следното:

 • пресейте горния слой на почвената смес;
 • поливайте земята с фунгициден разтвор;
 • направете малки бразди в земята, посейте семена в тях;
 • покрийте ги със земя;
 • поливайте земята.

Вкореняване на резници

Резниците се вземат от листа на здрави растения. Листът се нарязва косо с остър нож. Дължината на резника е около 5 см. Разрезът трябва да се поръси с активен въглен и да се постави във вода. След около седмица или 10 дни, първите малки корени се появяват на резника.

Размножаване на листа

След това дръжката трябва да бъде засадена в чаша със земя. Месец по-късно се появяват първите листа на младо растение.

Други възможности

Често се използва разделяне на Буш. Подвижният гнездо трябва да има бъбрек. Освен това отделената част на растението се вкоренява чрез засаждането му в земята. Първите дни за разсада се нуждаят от обилно поливане.

Прехвърляне след покупка

Растението е малко, затова се отглежда в подходящи саксии. С нарастването на теменужката трябва да й се отделя повече пространство.

Засаждането се усложнява от факта, че теменужката Узамбара има деликатни корени, така че е трудно да издържи пълно заместване на почвата. Растението трябва да се прехвърли в друг контейнер и да се напълни с необходимото количество пръст. Трансплантирайте само когато стане забележимо, че виолетовата забавя растежа. Същото се прави, ако корените на растението са изгнили.

Забележка! Сенполия не расте добре и цъфти в големи саксии. Диаметърът му не трябва да надвишава 13 cm.

Възможни проблеми

Поради неправилна грижа, растението може да бъде болезнено и засегнато от вредители.

Болести

Най-често къщите в Сенполия са засегнати от такива заболявания:

 • гниене на листа и корени;
 • сиво гниене;
 • брашнеста мана;
 • фузариум;
 • късна болест;
 • бронз.

Вредители

В процеса на отглеждане, теменужките са в състояние да заразят такива вредители:

 • листна въшка;
 • нематода;
 • трипс;
 • брашнест;
 • сциариди.

Други проблеми

Понякога листата на растението могат да избледнеят и да пожълтяват. Проблемът се решава чрез включване на допълнително осветление, хранене.

Теменужката Uzambara е истинската кралица на перваза на прозореца. Със своите красиви и дълго цъфтящи цветя, той дава положителни емоции, украсявайки всяка стая.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина