Как цъфти хоя или вътрешен восъчен бръшлян

Да получите восъчен бръшлян като подарък е голям успех, тъй като цветето е необичайно и красиво, много лесно за грижи. Цялата зима ще ви радва със сочния цвят на зелените си листа и цялото лято с чадъри от ароматни цветя. Хоя или восъчен бръшлян е идеален приятел на закрито както за начинаещи цветари, така и за ценители. За да го отгледате не са необходими много усилия и умения.

Мястото на произход на растението са топлите райони на Индия, Китай и островите на Тихия океан. Принадлежи към подвида лиани, а името „восъчен бръшлян“ е дадено заради тъмните и лъскави листа, сякаш покрити с восък и способността да се увиват около околните подпори.

Цъфтяща красота

В природата съществуват около 200 вида хоя, най-често срещаните от които са:

 • Блед. Цветето придоби името си заради бледо светлозеления си цвят и светложълтите цветя-звездички. Различава се с необичаен ментов или цитрусов аромат на съцветия;
 • Без кости. Получи това име заради депресираните вени по тъмнозелените листа. Цъфти със зеленикаво-жълти съцветия;
 • Царствен. Поради цветята, чийто размер е много по-голям от този на другите видове, той се счита за принцеса на восъчен бръшлян.

Regal hoya

 • Дълголистна. Листата от този вид достигат 18 см дължина (когато обикновено листът е около 6 см) и 1 см ширина. Цветята са бели и малки;
 • Едролистни. Заслуженото име на вида, тъй като листата на тази красота са наистина големи - дълги до 20 см, широки 10 см. Листата са украсени с бели жилки;
 • Emglore. Необичаен външен вид, съвсем не като другите. Листата са малки и извити, цветята са редки, до 4-5 парчета на съцветие;
 • Многоцветни. Жълтите цветя на тази катереща лоза достигат 50 на съцветие;
 • Красив. Листата са малки, лозята достигат 6 метра дължина. Този вид се отличава с красиво съцветие - леки венчелистчета, власинки отвътре и вътре в ярка пурпурна корона.

Хоя е красива

 • Месест. Най-често срещаната хоя. Листата са тъмнозелени, със средна дължина, съцветия от 40-50 цветя, бели или розово-кремави цветове. Миризмата е изразена, сладка. Издънките достигат 3 метра, растат много бързо.

Восъчен разцвет

Размножаването става най-често чрез резници директно в почвата или във вода с по-нататъшно засаждане. Но фактът, че домашно приготвеното восъчно цвете хоя е способно да цъфти, не всеки знае. Лесно е да се грижите за цвете, но за да цъфти, са необходими определени условия:

 • Изобилие от слънце, по-добра западна или източна страна. В същото време, ако пряка слънчева светлина удари цветето, листата му ще започнат да пожълтяват и да падат.
 • Поливането трябва да се извършва само когато земната топка е напълно суха. През зимата поливането трябва да бъде още по-рядко;
 • Температурата през лятото е 18-27C °, през зимата не е по-висока от 15C °;
 • Провокира цъфтежа, като къпе растението два пъти годишно - през есента и пролетта (след и преди цъфтежа). В топла вода (не по-висока от 40 ° С) потопете напълно лозите заедно с тенджерата за 40 минути. След като извадите клоните, оставете саксията във водата за още един час;
 • Стайното растение хоя е цвете на едно място, ако го сменяте дори два пъти годишно, това може да доведе до липса на цъфтеж.

Цъфти на прозореца

 • Няма специални изисквания за влажност, но пръскането с вода ще бъде само от полза;
 • Необходимо е да се трансплантира цветето с максимално запазване на кореновата система. Идеалният вариант би бил да прехвърлите в малко по-голям пот. Първите 3 години се изисква трансплантация всяка година, по-късно по-рядко.
 • Често цветето отказва да пусне пъпки, когато расте в голяма, просторна саксия.

Корените на хоя трябва да бъдат плътно преплетени в почвата, за да цъфти през летния сезон.

Интересен факт! Можете да провокирате цъфтежа, като засадите цвете в малка саксия.

С правилната и такава проста грижа цъфтежът продължава от началото на лятото до есента. Цветята се събират на гроздове (чадъри) от 20 до 50 цветя в едно. Цветовете имат същия восъчен ефект като листата. Самото цвете се състои от венчелистчета и корона в центъра. Красотата се крие не само в количеството, но и в цветовия контраст. По-често венчелистчетата са светли, а короната е пурпурна, червена, ярко оранжева, люлякова.

Важно! Цветя, които вече са изсъхнали, не е необходимо да се откъсват, на тяхно място ще цъфтят нови.

Цъфтежът е придружен от силна миризма, в зависимост от вида на растението, ароматите са различни - от мед до нежни цитрусови нотки. Най-опитомените имат подчертана миризма, така че не е препоръчително да ги поставяте в спални.

Месестата хоя е най-често срещаният закрит вид

Hoya (восъчен бръшлян) мога ли да държа у дома?

Мненията за опасностите и ползите от отглеждането на различни стайни цветя се различават сред любителите и ценителите на домашната зеленина. Някои знаят наизуст списъка с „нежеланите“ обитатели на апартаменти и заобикалят такива видове растения, други отглеждат всичко, което прави окото и душата щастливи, независимо от измислиците и ужасните истории. Защо възникват такива суеверия, ако харесате хоя, възможно ли е да запазите това восъчно чудо у дома?

Вярата, че бръшлянът е символ на нещо лошо, съществува още от античността. Тези растения обичат да се увиват около студени камъни, пътеки по скали и в пещери, които винаги са били свързани с нещо лошо. Бръшлянът често се увивал около крипти и надгробни плочи. Следователно е открита връзката на растенията със зли духове и вампири, които уж са живели на такива места.

Неестественият блясък на листата и цветовете на това растение също предизвика подозрение и страх. Растенията се смятаха за отровни поради блясъка им. А упойващият аромат по време на обилния цъфтеж само добави увереност на тези, които обичат да измислят вярвания. Миризмата наистина може да причини дискомфорт и алергична реакция, поради което се препоръчва восъчната красавица да се поставя в големи помещения, които често се проветряват.

Восъкоподобният гланц изглежда фалшив

Следващата история на ужасите е, че бръшлянът изсмуква енергия. Самата способност за преплитане и влачене напомня на змии, пълзящи и т.н., което отново предизвиква сравнение със зли духове, нещо отровно и лошо. Ако растението се навива наоколо, тогава с времето, като че ли, се удушава. Това означава, че отнема всички сокове и сила. Да, много видове бръшлян са паразити. Те се плетат около растения, храсти и дървета, запушвайки се, лишавайки ги от светлина и водят до смърт. Някои видове се хранят от други растения. Поради някои видове такива паразити етикетът е окачен на всички пълзящи растения.

Момичета, които мечтаят да се оженят, свързват растението със своите неуспехи в търсенето и самотата. Завързвайки негатива, изграден през годините, за растението, те започнаха да го отнасят към онези цветя, които прогонват съпрузите от къщата. И не само съпрузи, но и синове.

Мит или истина

Ако вярвате на всички суеверия относно цветето хоя, възможно ли е да го държите у дома, трябва да помните корените му - това не е бръшлян. Тя беше наречена така от хората заради сходството на начина на растеж и способността да плете. Тя е представител на подсемейство Ластовневи, които изобщо не са свързани с бръшлян. Храни се изключително с помощта на кореновата си система, като не е паразит и се разбира добре с другите съседи в стаята.

Важно! Би било грешка да приписваме „лоши качества“ на домашното цвете хоя.

Хората, които изпитват трудности в живота и семейните разногласия, често прехвърлят отговорността за своите неуспехи на другите. Понякога обикновена закрито цвете също играе тази роля. Опитът на такива хора стана причина за разпространението на митове, че цветята могат да повлияят на качеството на семейните отношения и нивото на късмет и щастие в живота.

Разбира се, цветето влияе на атмосферата в стаята, където се намира. Чрез добавяне на уют, завършени дизайнерски бележки и добавяне на собствени акценти, стайните приятели стават пълноправни членове на семейството за любители на цветя.И именно тези хора разсейват митовете, че някои от растенията могат да донесат нещастие.

Хоя в разгара на цъфтежа

Мнение: защо восъчен бръшлян не може да се отглежда у дома

Защо цвете хоя не може да се отглежда у дома? Друго мнение е, че изсмуква енергия. Освен това това свойство на растението се счита и за полезно, и за вредно. Първоначално зеленото поглъща отрицателната енергия на онези места, където те често се карат, карат и изливат негатива си. Препоръчително е да поставите това цвете в стаи, където има голям брой хора, свързани с някакви проблеми. Може би студената хоя е толкова популярна сред държавните агенции, офиси и училища. На тези места се сблъскват потоци от различни енергии и мисли. Цветето е точно същото и е в състояние да ги уреди.

По-късно, когато цялото негативно е погълнато, восъчната красота започва да се храни с положителни енергийни потоци, отнемайки радост и сила. Някои ви съветват да преместите цветето от стая в стая или да го поставите на места, където хората не стоят дълго време. Но тогава цъфтежът може да не се види, тъй като хоята не обича да се движи и пренарежда.

Ако вярвате в лошите поличби, свързани с този красавец, не бива да го въвеждате в къщата. С мислите си човек привлича негативизъм и неприятности в живота си, като същевременно обвинява растението. Но понякога хората внасят това растение в къщата и след това губят вяра в такава клевета, доказвайки, че цветето носи само положителни емоции и радва окото. Вярвайте на поличбите или не - това зависи от всеки лично, но в същото време няма ясни доказателства, че хоя влияе негативно върху живота на членовете на домакинството.

Hoya е отровен или не

По време на растежа и цъфтежа растението не отделя токсични или вредни вещества. Напротив, той насърчава заместването на въглеродния диоксид с кислород в стаята. Единствената отрицателна реакция може да се дължи на силната миризма по време на цъфтежа.

Интересен факт. Многобройни изследвания са доказали, че Хоя не е отровен и не отделя опасни вещества.

Обратната страна на суеверията за зелените красоти се крие само в положителните качества на този жител на закрито. Тя дава приятелска атмосфера, поглъща негативизъм, насърчава развитието на силни семейни отношения. Хоя може да се съхранява у дома, тя е абсолютно безвредна. Растението е обичано заради своята простота в грижите, красотата на цъфтежа и способността да създава пълноценни композиции от дълги издънки.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина