Vriezia - домашна грижа, как цъфти vriezia

Vriezia е декоративно многогодишно растение с ярки метличести съцветия, роден в Южна Америка. За разлика от другите тропически „гости“, това закрито цвете е доста непретенциозно. Основното е да му осигурите необходимите условия за растеж и развитие. Може да се съхранява у дома и в офиса, органично се вписва във всеки интериор.

Домашни грижи

Това растение расте добре без външна намеса, в същото време често изисква внимание. Как да се грижим за цветето vriezia у дома:

Това растение е родом от екзотични страни.

· Обилно поливане;

· Изкуствено създаване на полусянка през лятото;

· Подрязване;

· Прехвърляне.

Препоръчителното местоположение на саксията е до прозореца (растението реагира добре на вентилация), но далеч от батериите за парно отопление.

Цветето обича кисела и неутрална почва, но не расте добре на почва с алкална реакция. Така че водата в саксията да не застоява, а корените да не гният, е необходимо да поставите дренаж на дъното на няколко слоя. Препоръчително е да се използва специална почва за стайни растения, за да не се зарази вриезия с болести и паразити.

Осветление

Най-добре е да поставите саксията на източен или западен прозорец. През лятото трябва да създадете изкуствена сянка, така че листата да не получат слънчево изгаряне. В стаята не трябва да има течение.

Внимание! Препоръчително е прозорецът, на който е разположено цветето, да е добре осветен сутрин и по време на обяд. През зимата можете спокойно да преместите растението към южния прозорец.

Температурен режим

Цветето Vriezia обича топлината. Препоръчителната температура на въздуха в стаята (или на балкона, където можете да вземете саксията през лятото) е от 23 градуса.

Растението обича светлината и полусянката

Ако къщата е студена през зимата или есента, периодично трябва да включвате нагревателя. В този случай поливането става по-обилно, тъй като всеки нагревател изсушава въздуха, което влияе неблагоприятно върху развитието на цветето.

Влажност на почвата и въздуха

Топлината, съчетана с висока влажност на въздуха, има благоприятен ефект върху vriezia. Продължителната стагнация на водата в почвата може да доведе до опасни гъбични заболявания. Същото се отнася и за стагнацията на течността в розетката на листата, където водата се излива при поливане.

След поливане се препоръчва да се разхлаби, така че влагата да се абсорбира по-добре.

За да се предотврати това, се препоръчва внимателно да се отстранява излишната влага от изхода, като се използва кърпа от микрофибър веднъж на всеки два до три дни. Препоръчителната честота на поливане е до три пъти седмично.

Внимание! Необходимо е водата да се утаи за напояване за поне 6 часа. Препоръчителната температура е най-малко 23 градуса.

Как да трансплантирате цвете

Трансплантацията на Vriezia е една от основните мерки за грижи. Първо, дренажът, смесен с въглен, се изсипва в нов съд, след което съдът се пълни с пръст на три четвърти. След това цветето се поставя внимателно на ново място и саксията се покрива с пръст до ръба. Последният етап на трансплантацията е обилно поливане.

Как да разделим vriese

Флористите често мислят за това как да разделят vriezia. За размножаване цветето се отстранява от съда. Издънките, всеки със собствен корен, се отделят от майчиното растение с остър нож и се изпращат да изсъхнат.

Основното нещо при пресаждането е да не се повредят корените.

След един ден те се поставят в нови предварително подготвени саксии с дренаж и почва.

Правилно подрязване

Домашните грижи на Vriezia са навременна резитба с премахване на сухи, деформирани листа и съцветия. Това събитие трябва да се извърши след края на цъфтежа. За образуване на растение се отрязват дръжки, сухи листа и деформирани издънки.

Подрязването има подмладяващ ефект върху vriezia и е ефективна превенция за разпространението на болести, вредители и паразити.

Vriezia Splenriet

Този сорт стана широко разпространен в Русия сравнително наскоро. В естествени условия расте на високи дървета и дебели клони. Всички хранителни вещества Vriezia получава от атмосферата през гнездото за листа. В ботаниката такива растения се наричат ​​„епифити“.

Описание на растението

Vriezia Splenriet привлича вниманието със своята компактна форма и красив цъфтеж. Външно този сорт наподобява Vriezia Era - най-популярният сорт сред домашните цветари. Неговите ярко оранжеви удължени метличести съцветия приличат на ярки светлини. Можете да разпознаете този сорт по следните характерни признаци:

  • Удължени светлозелени листа с дължина до 35-42 см;
  • Компактни стегнати листни розетки, оформени като неотворена пъпка;
  • Алени прицветници, живеещи до два месеца (за разлика от бързо избледняващите "метли");
  • Напречни ивици по листата с по-светъл нюанс от основната листна периферия.

Спленриетът е един от най-красивите сортове

Този сорт има неофициалното наименование „огнен меч“ поради характерния външен вид на цъфтящи „колоски“. В естественото си местообитание той живее в тропическата джунгла, във влажен и топъл климат.

Блум

Цветето Vriezia Splenriet е доста голямо. Удължените "колоски" могат да растат до 1 м височина. Те са оранжеви, по-рядко жълти. Цъфтежът у дома продължава няколко дни, максимум - седмица. След увяхване на "метлици" яркочервени прицветници радват окото дълго време.

Обикновено времето на цъфтеж попада в студения сезон, така че в Европа това растение често се счита за „Коледа“ и „Нова година“. Заедно със смъртта на дръжката, животът на изхода на листата приключва. По това време растението се нуждае от повишено поливане; можете да извършите допълнително подхранване със сложен минерален тор за стайни цветя.

Умиращ възрастен екземпляр оставя млади издънки, така се размножава Vriezia. Младите издънки се трансплантират в друга саксия и те започват да се развиват.

Грижа

Отглеждането на Splenriet vriezii и грижите са преди всичко поддържането на правилния температурен режим. Този сорт е един от най-топлолюбивите и чувствителни към студ и течение. Препоръчителният състав на почвата е трева, градинска почва за стайни растения и речен пясък. Освен това можете да добавите въглен като естествен адсорбент, както и прахообразна борова кора. Първата трансплантация се извършва само две години по-късно. Младите издънки се отглеждат под найлоново фолио, за да се създаде топла и влажна среда.

Vriezia Mix

Експертите смятат Mix vriezia за най-непретенциозния тип. Ако такава вриеция е засадена на перваза на прозореца, грижите обикновено се свеждат до поддържане на оптимален режим на температура и влажност. Храненето е рядко.

Миксът е дълготраен сорт

Списъкът на основните дейности по грижа включва:

· Поливане два до три пъти седмично;

· Разхлабване;

· Подрязване;

· Превантивно пръскане за защита на цветето от болести, вредители и паразити.

Този сорт може да се отглежда от семена. За целта изсипете смес от пясък и торф в прозрачен пластмасов съд. На повърхността се поставя семе и се поръсва малко с пръст. Всеки ден контейнерът се отваря, пръстта се напръсква с пулверизатор. Първите издънки трябва да се очакват след две седмици.Основното нещо е да се поддържа достатъчно ниво на влажност на въздуха. Ако почвата е суха, няма да се появят издънки.

Забележка! На Vriezia Mix често се паразитира от скалното насекомо. Може да се бори с индустриалния инсектицид Actellik, най-ефективните резултати се получават чрез механично унищожаване на вредителите. За това ножницата внимателно се отстранява от листата с влажна кърпа, потопена в алкохол. Можете да използвате и стара четка за зъби.

Понякога листата от този сорт стават петнисти и придобиват кафеникав оттенък. Това е признак на гъбично заболяване. В този случай редовното пръскане с промишлени фунгициди ще помогне за решаването на проблема.

Описание

Можете да разпознаете сорта Mix по следните характеристики:

  • Голяма розетка с правилна кръгла форма, като фуния;
  • Петнисти или райести листа в няколко нюанса на зелено;
  • Съцветие, подобно по форма на пауново перо;
  • Тънък удължен дръжка.

За да се възползва максимално от слънчевата светлина, Vriezia мърда листата, така че да са винаги под прав ъгъл спрямо естествения източник на светлина. Шиповете от сорта Mix могат да имат най-различни цветове: от ярко червено до лимонено жълто. Цъфтежът продължава няколко дни. Този сорт се отглежда изкуствено и не се среща в дивата природа, така че расте и се развива по-добре от другите сортове у дома.

Подхранването се извършва само през лятото, достатъчно е един или два пъти на сезон. Vriezia Mix не понася трансплантация, така че трябва да се справяте много внимателно с крехката коренова система. Известно е, че корените на vriezia, въпреки крехкостта и уязвимостта, много рядко страдат от гъбични инфекции.

Забележка! Препоръчителният метод за размножаване е вегетативен (чрез млади издънки, така наречените "бебета"). Възможно е да преместите "децата" в отделна саксия само след като имат свои собствени корени.

Основното нещо при отглеждането на Vriezia е топлият въздух през цялата година и липсата на внезапни температурни промени. Ако къщата често е студена, по-добре е да засадите всяко друго цвете. Растенията на слънчев прозорец растат по-бързо от тези на сянка. Единственият недостатък на Vriezia, в сравнение с други тропически "гости", е краткото време на цъфтеж.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина