Катерене на стайни растения и висящи лози

Катерачните стайни растения се използват широко за създаване на цветни аранжировки, които украсяват стаята. Освен това с тяхна помощ пространството е разделено на зони, те са в състояние да пречистят въздуха. Описание на растенията ще ви помогне да определите избора на стайно цвете.

Има голямо разнообразие от хлебчета, различаващи се един от друг по външен вид, форма на листа, стъбла, които могат да бъдат къдрави и прави. Има толкова много от тях, че можете да назовете лоач за всяка буква от азбуката.

Народни знаци за къдрави цветя

Домашно приготвени цветя от лош се появяват на знаци. Затова хората се чудят дали да не засадят определено цвете или не. Например, смята се, че восъчният бръшлян държи мъжете извън къщата, изисквайки внимание само към себе си. Поради това те не се препоръчват за млади жени.

Примери за катерене на растения

Смята се, че бръшлянът привлича любов и късмет, особено вярващите носят листа в джобовете си, по-близо до гърдите си.

Смятало се, че къдравите домашни цветя имат магически свойства, те предпазват дома от зли духове. Но трябва да държите лостото на балкона. В противен случай злите духове ще присъстват постоянно сред домашните жители, тровейки живота им.

Забележка! Препоръчва се стартиране на катерене за семейства, склонни към конфликти. Цветето поглъща негативни емоции, допринасяйки за помирение. Смята се, че ако върху растението се появи цвете, в семейството царят любов и доверие.

Цветарката решава дали това е вярно или не. Не можете да обвинявате всички неуспехи само за обитателите на стаите, както можете да разчитате на тях по време на проблеми.

Вътрешно цвете

Шалтето е стайно растение, което има много видове. Отнася се за ампелни цветове, които изискват разположение на височина. Във връзка с това често възникват проблеми, свързани с грижата за вътрешен лош.

Външен вид

Къдравите стайни цветя се различават по външен вид и грижи. Ако растението не цъфти, вниманието се насочва към листата, с различни форми, цветове. Стъблата на ампелни растения висят от саксии, издигнати над пода, те са подходящи за зониране на пространство.

Растения на балкона

Къде да намерим

Цветята на домашната лош трябва да се повдигат от пода, за да могат листата да растат свободно надолу. Има саксии и саксии, които осигуряват закрепването на висящи растения към тавана или стената. Ако вярвате на знаците, тогава е по-добре да държите лостото на входа на апартамента, като защитник от недоброжелатели. Почти всички цветя са безразлични към слънчевата светлина.

Има две прости правила:

 1. Ако листата на вътрешния представител на флората имат модел на леки тирета, пръчки, трябва да го поставите по-близо до прозореца;
 2. Когато присъстват зелени нюанси, той се чувства добре в полусянка.

Лозя на закрито

Вътрешните лиани са роднини на тропическите растения. В естественото си местообитание те растат нагоре, стремейки се към слънчева светлина. Растенията сами намират опора, прилепвайки към съседни клони с дълги, тънки стъбла.Вкъщи за тях се създават конструкции, които се изплитат около цветята, движейки се нагоре.

Цъфтящи вътрешни лиани

Лозовите растения се подразделят на тези, които могат да цъфтят и се отличават с уникалната си зеленина.

Забележка! Те могат да се отглеждат не само на голяма площ, ограниченото пространство също ще ви позволи да имате декоративно растение, най-важното е да създадете опора за него.

Цъфтящите представители на вида са популярни, те са по-капризни, изглеждат ефектно с подходящи грижи.

Бегония ампелна

Бегонията се отличава с асиметрична зеленина и ярки цветове от различни нюанси. Правилната грижа ще ви позволи да украсите не само апартамента, но и беседката и верандата. Ампелната бегония принадлежи към семейство Вюнкови, цъфти великолепно, обича топлината. Хибернира при температури не по-ниски от 15 градуса.

Правилата ще помогнат за създаването на комфорт за вятъра:

 1. Цветето е защитено от пряка слънчева светлина;
 2. Създайте висока влажност на въздуха, избягвайте прекомерно поливане;
 3. Листата на растението не се пръскат.

Бегония ампелна

Дипломатическа собственост (Mandeville)

Въпреки настроението на дипломата, той е популярен сред градинарите. Растението има плътни лъскави листа, цветя, наподобяващи фуния. Те се различават по цвят: те могат да бъдат бели, розови или пурпурни.

За да може растението да зарадва с обилен цъфтеж, е необходимо да се създадат условия, които са възможно най-близки до естествените:

 1. Осигурете достъп до слънчева светлина;
 2. Температурата през лятото трябва да бъде от 22 до 26 градуса, през зимата не под 12;
 3. Често проветрявайте стаята;
 4. Поливайте 2-3 пъти седмично, като изчаквате горния слой на земята да изсъхне. Навлажнявайте почвата всеки ден по време на горещината;
 5. Поддържайте висока влажност в помещението.

Стая за утринна слава

Утринната слава има цветя с форма на фуния, които са розови или лилави на цвят. Обича ярка, непряка светлина, живее в полусянка. Най-удобната температура е 20 градуса по Целзий. При стойности под 15 започва да избледнява. В края на пролетта - през лятото те поливат по-често, не е необходимо да чакате почвата да изсъхне напълно.

Кампанула (вътрешна камбана)

Вътрешната камбана има много видове, различаващи се по формата на листата и цвета на цветята. Те са малки и имат различни нюанси. Има бели, сини, розови, лилави, сини цветя.

Кампанула (вътрешна камбана)

Когато отглеждате растението, избягвайте пряката ярка светлина, но осигурете постоянен достъп до слънцето. През лятото живее при температура от 20 градуса. През зимата му се осигурява прохлада от около 10 градуса по Целзий.

Необходимо е постоянно да овлажнявате въздуха в помещението и почвата, уверете се, че водата в саксията не застоява.

Висящи вътрешни лозя

Стайните лози са в състояние да растат не само нагоре, но и надолу, тогава те се наричат ​​висящи или пълзящи.

Сциндапсус (епипремнум)

Сциндапсус е популярен сред градинарите поради непретенциозния си характер. Може да живее на полусянка, съществува комфортно и без слънце. Чувства се добре при всяка температура, най-важното е, че е над 15 градуса. Изисква умерено поливане през лятото и рядко през зимата. Не харесва течения и температурни промени.

Сингониум

Сингониумът се класифицира като бързорастящо растение; листът се сравнява по форма с върха на стрела. Това многогодишно растение е непретенциозно към светлинни условия и температурни условия. Цветето обича водата и се страхува от течение.

Сингониум

Основното е, че течността не застоява в корените. През зимата водата не се полива често, можете да пръскате листата.

Традесканция

Традесканцията е тревисто растение, чиито малки листа могат да бъдат зелени или пъстри на цвят. Цветята имат три листенца и са оформени в краищата на клоните, обикновено розови или бели на цвят.

Правила за грижи:

 • Създайте полусянка или разсеяна светлина;
 • Поливайте често, след като горната част на тенджерата е изсъхнала;
 • Съхранявайте при температура 25 градуса, през зимата, уверете се, че тя не пада под 12;
 • Хранете се през пролетта и лятото на всеки 2 седмици.

Хедера (обикновен бръшлян)

Обикновеният бръшлян се използва за зониране на стая, създаване на жив плет. Листата са зелени в различни нюанси със светли жилки. Цветята не привличат вниманието и са с малки размери.

Бръшлян

Hedera е устойчиво на сенки растение, което предпочита прохладата. През зимата може да издържи на температури до 6 градуса по Целзий, не се страхува от течение. Обича влагата, през студения сезон не е необходимо поливане, когато се държи на открито или на балкон.

Хоя (восъчен бръшлян)

Листата на хоя са плътни и восъчни. Те имат различна форма, в зависимост от вида на растението. Може да бъде овална, сърцевидна или яйцевидна. Цветът е зелен с малки светли петна. Има цветя с пет венчелистчета, те растат като чадъри.

Есхинантус

Есхинантус се отличава с обърнати яркочервени цветя. Обича светлината, с изключение на директните слънчеви лъчи. Не понася екстремни температури. През лятото той живее при 23-25 ​​градуса, през студения сезон - при 16-18.

Важно! Зимуването на хладно е основното условие за цъфтежа на растението.

Стайни лозови растения

Плитките могат да се прикрепят към близките предмети и друга флора, заемайки място около тях.

Пълзящ фикус (джудже, ампелен)

Пълзящият фикус има дълги корени, които му помагат да тъче мрежи и да се разпространява сред съседните цветя. Това е домашно растение с малки, подобни на бръшлян, сърцевидни листа, които са шарени в мрежа.

Пълзящ фикус

Растението предпочита висока влажност и е в състояние да оцелее при слаба слана.

Жасмин

Жасминът има тънки стъбла, които се нуждаят от опора, за да растат по-нататък. Белите, жълтите или розовите цветя се появяват едно по едно или са събрани в чадъри. Обича висока влажност и средна стайна температура от поне 12 градуса.

Важно! През студения сезон той е в покой.

Катерене на Филодендрон

Филодендрон има корени във въздуха, което му позволява да се разпространи из стаята. Стъблото постепенно се втвърдява, сърцевидните листа са кадифени на допир. Обича влажна саксийна почва, разсеяна слънчева светлина. Предпочита пръскането, зимува в прохладни помещения.

Монстера

Монстера е растение с големи, грапави листа. Може да нараства до тавана, изисквайки много място. С въздушни корени той е в състояние да се прикрепи към груба стена. Растението обича топлината и е неизискващо към осветление. Монстера предпочита обилно поливане с топла мека вода. Необходимо е внимателно да се грижите за листата, като ги избършете с влажна кърпа.

Непретенциозно катерене на стайни растения

Цветът на домашния лош се смята за непретенциозно растение. Някои от представителите са безразлични към светлината, други към температурата.

Хоя

Дори начинаещите производители могат лесно да се справят с някои от тях.

Цисус (вътрешна бреза)

Цисус е лоза, която има различно име, бреза. Листата могат да бъдат цели или с разфасовки. Той расте нагоре, придържайки се към опората със своите антени. Вкъщи цъфти рядко и незабележимо. Чувства се добре при температури от 18 до 26 градуса, не обича течения. Растението предпочита дифузна светлина и обилно поливане.

Хоя (восъчен бръшлян)

Хоя е непретенциозна, предпочита топлината. През лятото е удобно при температури до 30 градуса. През зимата е важно термометърът да не пада под 15. Не обича пряката слънчева светлина и изисква умерено поливане. През зимата се овлажнява след пълно изсъхване на горния слой на почвата.

Катерещите се стайни растения са популярни сред производителите на цветя. Дори начинаещите домакини могат да се справят с отглеждането им, някои растения не се нуждаят от внимателна поддръжка и живеят комфортно при средни температури. Цъфтящи и широколистни декоративни растения украсяват стаята и са важен елемент от декора. Много от тях са способни да създават огради, разделяйки стаята на части.Кое цвете да изберете зависи от условията в апартамента и опита в грижата за закритата флора.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина