Отровните стайни растения са опасни за хората

Отровните стайни растения са невероятно красиви. Това привлича цветарите. Не всички обаче се интересуват от свойствата, с които са надарени уникалните растения. Някои от тях могат да навредят на здравето. Необходими са предпазни мерки, особено ако в дома има деца и домашни любимци.

Отровни стайни растения

Родината на много стайни цветя са тропиците, в които представителите на флората трябва да се предпазят от досадни насекоми и животни, които искат да пируват със сочните си листа. Ето защо в исторически план се е случвало растенията да произвеждат отрова. Тази характеристика беше пренесена от тропиците с тях, поради което се появиха повечето отровни стайни цветя.

Отровни стайни растения

Отровни домашни цветя с големи листа

Растенията с големи листа често идват от тропическите гори. Те са обичани от производителите на цветя, особено тези, които отглеждат екзотични сортове. Но преди да започнете да отглеждате такова цвете, трябва да проучите неговите свойства, в противен случай можете сериозно да навредите на здравето си.

Монстера

Монстера е невероятно обичана от производителите на цветя. Отглежда се в повечето апартаменти. Неговият сок, попадайки в тялото, причинява изгаряния и обилно слюноотделяне, след това червата се възпаляват, жертвата повръща и може да се отвори стомашно кървене.

Монстера

Фикус

Фикусът е растение, най-често срещано в градските апартаменти. Това не е най-вредното закрито растение, за тях е трудно да се отровят. Фикусът обаче може да причини алергии, когато сокът влезе в контакт с кожата.

Шефлер

Шефлера е цвете, противопоказано за страдащите от алергии. А неговият сок, ако попадне върху кожата, може да причини кожен дерматит.

Дифенбахия

Дифенбахията е отровна закрита палма. Това е едно от най-популярните растения, отглеждани от градинари у дома. Притежава положителни качества: пасва идеално на всеки интериор, почиства добре въздуха. Но има и отрицателен ефект върху човешкото тяло в случай на поглъщане. Сокът, който отделя, може да причини:

  • болка и парене в устата;
  • подуване на гърлото;
  • лошо храносмилане;
  • конвулсии;
  • мускулна парализа.

Също така, не го докосвайте с ръце, за да избегнете дерматит и да избягвате контакт с лигавиците.

Кактуси вредни и опасни за хората

Повечето видове кактуси не са отровни. Единствената вреда, която могат да нанесат, е да убодат ръката с игли, но в това няма нищо ужасно или опасно. Но има специален вид, който е едно от най-опасните растения.

Трихоцереус

Кактусът трихоцереус съдържа лекарства, които имат паралитичен ефект. Следователно, инжектирането на това растение заплашва с временна парализа на нервната система.

Трихоцереус

Отровни длани

Много закрити палми са екзотични растения, дошли от тропиците. Трябва да внимавате с тези цветове.

Pachypodium Lamera

Пахиподиумът на Ламер не е палмово дърво, а просто изглежда така. Пахиподиумът е отделен род. Стъблото на цветето е бодливо, така че най-често нито деца, нито животни са подходящи за него. Но ако изядете лист от растение, тежкото отравяне ще започне с увреждане на нервната система.

Важно е да знаете! Всички части на растението са отровни и при поглъщане могат да причинят конвулсии, парализа и спиране на дишането. Смъртта е възможна.

Pachypodium Lamera

Най-отровните стайни растения: 10 цветя, които могат да ви убият

Някои цветя, които растат у дома, могат не само да отровят, но и да убият човек. Определено трябва да знаете за тях и едва след това решавате дали да ги държите в апартамента си.

Азалия

Азалия е невероятно красиво стайно растение, ценено заради своите декоративни свойства. Това цвете е опасно, защото съдържа отровен гликозид. Отровата първо причинява отравяне и ако не окажете помощ навреме, са възможни спиране на дишането и смърт.

Иглика (иглика)

Игликата е красиво, нежно, напълно безвредно растение на пръв поглед. Често се отглежда в детски стаи, което е категорично противопоказано, тъй като игликата, по време на появата на пъпки и цветя, отделя вещества, които могат да причинят гадене и световъртеж.

Циклама

Цикламата също е отровно домашно цвете. Клубените му съдържат отрова, подобна на тази на кураре. Понякога се използва за медицински цели, но в изключително малки дози и много внимателно. Отровата има най-голям ефект върху очите, има възможност за развитие на катаракта.

Интересно! На места, където има особено много червени цикламени цветя, птиците практически не живеят.

Циклама

Amaralis Belladonna

Думата Беладона в превод означава "красива дама". Цветето изглежда страхотно отвън, но всички негови части съдържат ликорин. Това е вещество, което често се използва във фармацевтичните продукти, но в минимални дози. Ако не използвате ръкавици, когато я трансплантирате, можете да получите изгаряния. При поглъщане сокът предизвиква гадене, повръщане и рязък спад на налягането. Възможни са дори конвулсивни припадъци.

Здравец

Мушкатото е растение, което се отглежда на почти всеки прозорец. Цветето е много популярно в Русия и съседните страни и много хора знаят само за полезните му свойства. Мушкатото е отличен антисептик. Не трябва да се съхранява у дома за астматици, страдащи от алергии, да се приема през устата от бременни жени, деца, животни, хора с ниски нива на кръвната захар.

Spurge

Euphorbia е вредно стайно растение, отглеждано не само у дома, но и в офиси и детски заведения. Малко хора знаят колко опасен е той. Той отделя мляко, което е опасно както при попадане върху външните капаци на тялото, така и отвътре. Действието може да продължи дълго време, през целия ден. Ефектът се появява внезапно.

Раирано алое

Алено райе е отровно домашно цвете, въпреки че мнозина го смятат за напълно безвредно. Той принадлежи към сукулентите, съответно има тенденция да натрупва влага в сочни месести листа. Сокът от това цвете е опасен - причинява маточно и чревно кървене. Това представлява особена заплаха за бременните жени.

Важна информация! Има видове алое, които имат лечебни свойства. Трябва да запомните - аленото райе се отнася до отровните домашни цветя.

Хортензия

Хортензията е много популярно цвете както за домашно отглеждане, така и за градинарство. Това е опасно стайно растение. Всички части от него съдържат цианогенни гликозиди, които са опасни за живота и здравето. Хортензията може да бъде докосната, нежният аромат на нейните цветя може да се вдишва, но в никакъв случай сокът не трябва да влиза вътре. В противен случай заплашва:

  • повръщане;
  • мускулна слабост;
  • проблеми с кръвообращението;
  • много силен сърбеж;
  • прекомерно изпотяване.

Резултатът от всички тези реакции ще бъде дехидратация, което е изключително опасно.

Аглаонема е променлива

Аглаонема е променлива - отровно растение, но листата съдържат много малко отрова, за да бъдете отровени от тях, трябва да изядете няколко парчета наведнъж. Плодовете са силно токсични.Те са ярки, така че ще привлекат вниманието на малките деца, може да не успеят да им устоят и да ги вкусят. Не трябва да държите растението в къща, където има домашни любимци (котки, кучета).

Бровалия

Brovallia е представител на семейство Solanaceae, в които има много вредни растения. Всички части на бровалията съдържат отрова. Оказва негативно влияние върху храносмилателната система и лигавиците.

Бровалия

Когато купувате рядко закрито цвете, първо трябва да разберете свойствата му от описанието. Това се отнася за растения, които вече са в къщата. Някои от тях могат да навредят на здравето и живота. С другия просто трябва да внимавате, за да растат и да радват с външния си вид и цъфтежа си.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина