Пеларгония Юг Шукар, Аксиния, Ирландия и други сортове

Пеларгонията Юг Шукар е един от популярните сортове. Наситените бордо съцветия привличат големи размери. Те се открояват ефективно на зелен фон.

Описание

Руският животновъд Юлия Гончар представи на света много разновидности на здравец.

Растението привлича с богатия си цвят

За разлика от други сортове, представителите на групата YUG имат компактни размери и красив цъфтеж.

Кратка история на появата на цветя от групата YUG

Индия отдавна се смята за родина на пеларгония, но едва наскоро учените успяват да установят точния произход на растението. Първоначално се появява в Южна Америка.

Активно развъждане започва през 1951 г. в Англия. Хобисти и опитни производители отглеждат нови сортове, за да подобрят характеристиките на цветята.

Джулия Гончар (Юг) не беше изключение. Тя искаше да се сдобие с компактни здравец, който щеше да има големи съцветия. С течение на времето работата на селекционера се увенчава с успех и тя създава много нови растения.

Например, Pelargonium Yug Aksinya има двойни съцветия с нежен червен цвят с едва забележим бял център. Малкият размер на копията им позволява да се съхраняват в апартаменти и малки стаи. Размерите на джуджетата не правят пеларгонията грозна, а напротив, на такава височина растенията в съцветия изглеждат ефектно.

Сортове

В момента групата Yug включва много разновидности. Те се предлагат в различни цветове и това позволява на колекционерите да се интересуват от нови видове. Нюансите на някои сортове пеларгония се променят по време на процеса на цъфтеж. Например, като пеларгония Юг Варвара-Краса.

Сорт здравец с двоен цвят на венчелистчетата

Популярни сортове:

 • ГРЪБ Шукар - богат бургундски цвят на венчелистчетата, размер около 50 см, изисква образуването на корона.
 • ЮЖНА Ядвига пеларгония - цветя с нежен розов цвят, не изисква подрязване, листата са зелени. Средна височина 40 см.
 • ЮЖНА Сакура - името идва от едноименното растение. Центърът на цветето е пурпурен, останалото е светло розово. Листата са назъбени.
 • Pelargonium Varvara-Krasa е с размер на джудже, височината не надвишава 30 см. Махровите цветя са подобни по форма на божури. Цветът е бяло-розов. Цъфти дълго време.
 • ЮГ Златослав - Ярко розови съцветия. Листата са зелени с лек златист оттенък.
 • ЮЖНА Клавдия - цветята са снежнобяли, двойни, размерът на растението е джудже, не се изисква образуване на короната.
 • YUG Princess Grace е оригинален сорт. Белите венчелистчета са украсени с тъмнорозов кант.
 • Пеларгония ЮЖНА Ирландия - бели цветя, понякога зеленикави в средата и отвън на венчелистчетата. Не изисква образуването на храст.
 • ЮГ Yesenia - розови цветя с червеникави жилки, краищата на венчелистчетата са розово-бели.
 • ГРЪБ Нина - златна зеленина. Цветовете са гъсто двойни, лавандулово-розови. Бушът се формира сам.

Грижа

Pelargonium Yug Shukar се нуждае от правилните условия на задържане. От това зависи изобилието от цъфтеж и животът на цветето.

Важно! Ако се отклоните от препоръките, здравецът може да спре да цъфти.

Фактори, необходими за отглеждането на цвете:

 • Осветеност - разсеяна светлина, през периода на цъфтеж продължителността на светлинните часове е най-малко 8 часа.
 • Температура - през топлия сезон - 23 ° C, през зимата - 15 ° C.
 • Поливане - по време на периода на цъфтеж, растението се полива веднъж седмично, тъй като застоялата влага води до развитието на сиво гниене. През зимата броят на поливанията се намалява до 1 път за 10 дни. Нивото на влажност се поддържа на 60%.ЮГ Sigal pelargonium и други не се нуждаят от пръскане.
 • Подхранване - по време на цъфтежа се добавя универсално средство за цъфтящи растения веднъж седмично. Почвата трябва да е рохкава и питателна.
 • Размерът на саксията е с 1 см по-голям от земната бучка.
 • Подрязване - сортовете джуджета не се нуждаят от оформяне на стъбла, по-високите екземпляри могат да се прищипят през пролетта. Трансплантацията се извършва веднъж годишно.

Характеристики на периодите на развитие

Растението има два времеви периода годишно - латентност и активен растеж. Те трябва да се сменят периодично, в противен случай здравецът няма да живее дълго.

Периоди

Времето за растеж е през пролетта и лятото. От около средата на април пеларгонията се събужда от хибернация и започва да расте. По това време се извършва образуване на пъпки и цъфтеж.

Интересно е! Някои сортове здравец цъфтят много дълго време (дори през зимата), например Южна Камалия пеларгония.

През пролетта здравецът образува пъпки

Подготовката за почивка започва около септември. През този период растението не се трансплантира, подхранва или пренарежда. Препоръчително е да намалите температурата, броя на поливанията и продължителността на светлинните часове.

Мушкатото се събужда постепенно. За целта те постепенно се връщат в обичайните си условия на задържане, имитирайки смяната на сезоните в природата.

Видове цветя

Сортовете се различават не само по размер и цвят. Pelargonium Yug Dey, например, има двойни венчелистчета - това прави цветята обемни, буйни, красиви. Те се наричат ​​хавлиени.

Сортовете могат да имат различни форми на цветя. Например при лала пеларгония те приличат на лалета. Това важи и за розовидните видове. Дяконите изглеждат особено красиви. В такъв здравец цветята се събират на малък куп.

Методи за размножаване

Най-лесно е да се развъжда пеларгония с издънки. За целта е достатъчно да отрежете дръжката, да я поставите във вода или да я засадите в земята. Отнема 2-3 седмици, за да покълнат корените, след което растението трябва да се гледа както обикновено.

Важно! По време на цъфтежа клоните не могат да бъдат отрязани, тъй като раната ще повлияе отрицателно на здравето на цветето.

Освен това можете да използвате стимуланти за развитието на кореновата система, например "Kornevin". По-добре е да направите това през пролетта, когато здравецът набира сила.

Друг вариант за отглеждане е със семена, които се продават в специализирани магазини. Те се засаждат в плитки контейнери през март. Първите издънки се появяват на 3-4 седмици, брането се извършва на 6 седмици след сеитбата. Този метод на отглеждане е труден за вътрешни условия.

Болести и вредители

Когато почвата е подгизнала, се появява сиво гниене, което лесно се открива визуално чрез характерни петна. Засегнатите части се отстраняват и растението се третира с фунгицид.

На сух въздух по листата на пеларгония се появява ръжда. Лечението е същото като при сивата плесен. Болестта може да бъде идентифицирана по характерния кафяв цвят по листата.

При липса на влажност на въздуха растението заразява паяк. Неговото присъствие се определя от характерната паяжина на здравец. За унищожаване на вредителя цялото растение се напръсква с инсектицид.

Листните въшки също се виждат визуално. Прикрепя се към външната страна на листа и към стъблата. Насекомите се почистват внимателно с памучен тампон, а здравецът се измива със сапунена вода и се третира с инсектицид.

Описанието на сорта не винаги дава пълна картина на характеристиките на определен пеларгоний. Внимателно изучете препоръките за грижи, това ще запази растението в продължение на много години.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина