Zamioculcas - домашни грижи

Растението zamioculcas от семейство Aroid се влюби в производителите на цветя и фитодизайнерите заради ефектния си външен вид и непретенциозните грижи, идеални за озеленяване на офиси. Културата се чувства комфортно в горещи и хладни помещения, не изисква пръскане, пуска корен във всякаква почва, не е необходимо да се храни екзотично цвете.

Внимание! Zamioculcas е опасен с високо съдържание на токсични вещества. Преди да се грижите за доларово дърво, трябва добре да измиете ръцете си, да предпазите очите си от сок, да изключите достъпа на малки деца и домашни любимци.

Домашни грижи

Осветление

Zamioculcas се поставя в зона с изобилие от осветление, с добри грижи цветето zamioculcas бързо ще пусне корени на прозорци от различни посоки. Северната страна заслужава специално внимание. Липсата на светлина по време на развитието на културата заплашва да отслаби издънките, цветът на листата ще бъде по-малко наситен.

Доларово дърво у дома

Важно! Растението ще пусне равномерно нови издънки, ако саксията е постоянно обърната към източник на светлина, особено през лятото и пролетта.

Поливане

Поливайте цветето zamioculcas, тъй като почвата изсъхва. Излишната влага често причинява загниване на корените. Като сочно дърво, безбрачното дърво лесно понася продължителни суши. Оставяйки ваканция или командировка за една седмица, собствениците на цветето не трябва да се притесняват за състоянието на домашния любимец.

Съвет! Често, за да се съобразят с мерките за грижа за замиокулкасите, производителите на цветя нормализират нивото на влага с помощта на чинийка, откъдето растението консумира достатъчно количество течност през долните дупки.

Влажност

Буш многогодишно предпочита сух въздух, адаптира се добре в градските апартаменти. По време на отоплителния сезон обаче е възможна прекомерна сухота на въздуха. Грижата за доларово дърво през зимата у дома изисква избърсване на листата с влажна кърпа.

Температура на съдържанието

Дървото на парите е растение, което обича топлината, + 18 ... 26 градуса - оптималният температурен диапазон за многогодишните грижи в домашни условия zamiokulkas не позволява падане под +15 градуса. Културата лесно толерира топлина, в горещите дни е полезно да пръскате доларовото дърво.

Трансплантация на Zamiokulkas

Доларовото дърво, дори в благоприятна и удобна среда, се развива бавно; често няма нужда да презасаждате сорта. Първият път, когато едно стайно растение се постави в нова саксия след покупката, след това, когато културата расте и коренището расте. Млад индивид ще трябва да бъде трансплантиран след първата година от живота; саксиите се обновяват за възрастни култури на всеки 2-4 години.

Сукулентното растение има чувствителна коренова система. Подобните на грудки стъбла и корени остават под земята. Корените, простиращи се от клубените, са доста крехки; не е желателно да ги докосвате при пресаждането.

Смяна на гърнето за едногодишен zamiokulkas

Почва за засаждане

При избора на почва за засаждане, размножаване на замиокулкас е важно да се вземе предвид способността на културата да натрупва вода от корените и естествените условия на растеж. По-добре е да засадите растението в рохкава почва, която не е претоварена с хранителни вещества. Поставят се високи изисквания към пропускливостта на въздуха, недостигът на кислород, изпитван от корените, е изключен.Киселинността за екзотично растение е неутрална.

Сред готовите субстрати за засаждане на тропическа култура трябва да се даде предпочитание на почвата за сукуленти, като съставът се допълва с бакпулвер под формата на тухлени стърготини, вермикулит или дренаж от фини частици. Препоръчаният състав може да бъде направен независимо чрез смесване на равни пропорции:

  • тревна земя;
  • листна земя;
  • торф;
  • едър пясък.

Добро допълнение към състава ще бъдат въглищните семена - материалът абсорбира излишната влага, предотвратявайки развитието на патогенни гъбички. Отглеждането на сочно растение в тежка глинесъдържаща почва няма да даде резултат. Водата ще застоява, корените ще страдат от липса на кислород. Препоръчително е да дезинфекцирате почвата във фурна или фризер. Високите и ниски температури са вредни за вредителите, които провокират цветни заболявания.

Пот

Когато избирате саксия за замиокулкас, трябва да имате предвид редица прости препоръки.

Цветята на Zamiokulkas с масивни, гъсто растящи стволове се чувстват чудесно в широки саксии. При възрастните растения коренището е добре развито, клубените достигат големи размери. Младите индивиди имат тънки издънки с малки грудки и слабо развити корени. Саксията се избира според размера.

На бележка! За трансплантация на zamiokulkas си струва да използвате саксия с диаметър 2-5 cm по-голяма от предишната саксия. Твърде обемната саксия ще провокира липсата на растеж на земната част до растежа на коренището по цялата площ на резервоара.

След като решите да засадите сукулент в дълбок съд, саксията ще побере повече субстрат, отколкото цветето изисква. Потреблението на вода за напояване на почвата също ще се увеличи, кореновата система ще започне да страда от преовлажняване.

Избор на саксия за сукулент

Контейнерът за растението трябва да съдържа дренажни отвори, за да се гарантира, че се използва излишната влага и се консумира необходимото ниво на водата.

Предпочитаният материал за саксията е пластмаса или глина, предлагани на пазара опции за торф и кокосови влакна. Защо си струва да се даде предпочитание на последните е лесно да се отгатне - причината е оправдана от добра вентилация на почвата и отстраняване на вода.

Важно! Доларовото дърво няма да расте, цъфти в стъклен съд, което допринася за стагнацията на влагата в корените.

Как да се хранят zamiokulkas

Интересувайки се как да се грижите за zamiokulkas, за да получите максимален размер на листата и издънките, трябва да се запасите с торове:

  • азот, който има положителен ефект върху параметрите и цвета на листата, дължината на леторастите;
  • калий, който стимулира цъфтежа;
  • фосфор, който ускорява растежа и развитието на кореновата система.

Азотните торове са основният хранителен компонент на zamiokulkas. Листата на цветето са плътни, тъмнозелени, с високо съдържание на хлорофил. Образуването му се улеснява от азота от въздуха и почвата.

Разрешено е използването на превръзки от различен произход: органични и минерални. У дома е подходящ сух тор в гранули, който ви позволява да подхранвате културата в началото на пролетта до края на лятото (веднъж на 2 седмици). Прекъсванията позволяват на почвените бактерии да обработват органични вещества и да освобождават хранителни вещества в кореновата зона.

На бележка! Когато планирате да оплодите стайно растение, трябва да се запасите с Байкал EM-1 или Shining - сложни препарати стимулират консумацията на азот и ускоряват растежа на леторастите и листата.

Как да оформите замиокулкас

Подрязването на zamiokulkas допринася за формирането на короната на растението, подобрявайки осветеността, като същевременно премахва пожълтели, болни или голи клони. Процедурата се провежда през периода на активен растеж, през пролетта или лятото. Подрязването на реколта през зимата, през периода на покой, често причинява слаби и бледи листа, влошаване на външния вид на растението.

Препоръчително е да подрязвате короната, когато растат нови клони, а не отстрани. За да оформите топката, отщипете горната пъпка и страничните листа. В бъдеще е необходимо да се контролира еднаквото развитие на клоновете.Ако някой се откроява в растеж и размер, той се премахва. Останалите части от културата ще получат адекватно хранене, замиокулкасът ще придобие декоративен вид.

Образуване на кръгла корона

Подмладяване на растенията

В допълнение към формиращата резитба, подмладяването на културата се извършва чрез премахване на стари клони, които са загубили декоративния си вид и стърчат коноп, от който листата отдавна са престанали да растат, по време на трансплантацията.

Как да отрежете

Всички части на многогодишното растение подлежат на резитба: корени, листа в резници и отделни плочи. Малка, остра резачка или къс нож може да помогне за намаляване на риска от нараняване на тъканите. Мястото за подрязване се изсушава, предотвратявайки достъп до отворени съдове на патогенни микроби. Поръсете големи разфасовки с натрошени въглища.

Нарастващи проблеми

Замиокулкас се разпада

Растящите, големи и дълги листа на замиокулкас се разпадат в различни посоки. Поддръжката на пръстена ще помогне да се избегне ситуацията. Необходимостта възниква при отглеждане на големи екземпляри у дома на възраст над 5-7 години.

Пожълтяване на листата

Пожълтяването на листата се причинява от естествени причини (с образуването на млади листа с едновременно падане на стари) и неправилна грижа. Обикновено листата започват да пожълтяват при обилно поливане и застой на влага във водата. Излишъкът от тор води до разпадане на кореновата система. Често за по-интензивен растеж производителите на цветя предпочитат да хранят растението с торове. Листата могат да изсъхнат от температурни промени. Доларовото дърво не толерира течения.

Замиокулкас Черен

Zamioculcas Black е рядко екзотично растение, произхождащо от Мадагаскар. Цветът расте до един и половина метра височина. Цъфти рядко. Непретенциозно е да си тръгвате. Влажността на въздуха и видът на почвата всъщност нямат значение. Zamioculcas black предпочита сенчестата страна, пряката слънчева светлина заплашва образуването на изгаряния по листата. Идеалното място е перваза на прозореца от северната страна на апартамента с добра вентилация на въздуха. Подходящи са лоджия, балкон, таванско помещение, веранда.

Отглеждане на черен замиокулкас в апартамент

Zamioculcas Zenzi

Често за zamioculcas Zenzi се гледа като за типично растение от семейство Aroid, пренебрегвайки особеността на цветето - способността да съхранява влагата за бъдеща употреба. Грудките, удебелената дръжка отдолу и месестата ос на листа служат като акумулатори на цветната течност. С малък размер растението страда от често поливане и пръскане: листата пожълтяват и падат, грудката изгнива. Важно е да поддържате умерена влажност и да изчакате търпеливо леко изсъхване на почвата в саксията. Полезно е периодично да избърсвате листата с влажна гъба, за да отстраните праха.

Правилната грижа е гаранция за растежа на здравословен и ефективен екземпляр от замиокулкас.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина